Jump to content

Najbolji članovi


Popularan sadržaj

Prikazivanje sadržaja sa najviše reputacije od 18.01.2019. u svim oblastima

 1. 22 poena
  Aleks

  XA

  Ufff... čudio sam se ljudima kada sastavljaju neki diy uradak po nekoliko godina... Ali onda dođu deca/novi posao/pregršt obaveza i shvatim sve u momentu ... Kroz šta sam sve prošao nekoliko godinu unazad, dobro da sam uopšte ovaj projekat priveo kraju. Nije još gotovo, normalno, ništa ne završim do kraja - ima još čačkanja oko cajgera i eloksaža prednjice, da sve bude cakum-pakum, ali je barem sve dovedeno u funkcionalno stanje. Ni dana kada sam sve sastavio u pustio u test pogon nisam uspeo da islikam nešto mnogo slika, al eto čisto nekolko: Mislim, realno, neko sa više vremena i sredstava, pogotovu vremena, bi mogao ovo da sklopi u par nedelja, al eto Bitno je da svira.
 2. 19 poena
  Nesic

  Čime se zanimam... (ovih dana )

  Stiglo sa plastik, za neku kutiju ampa: B2B Mosfet relay i AIO zaštita (uPC based). Kontrolna PCB sa svim logikama i softstartom (by Zocky and mi, Vinko predložio tiristor soft-start): V2 pcbs: Dva radna stola: Sandolin, palisander, na pletenim stolicama i stočiću, starim 15 godina - like a new sad, dodatno učvršćene, nema se mrdnu: Malo alata koji završava posao: Od kuhinje ~40 godina stare, koja je skoro zamenjena, iskorišćena iverka za policu za malo kupatilo. Kompletan DIY, sečenje i ostalo (PKS55A). Farbano belom sa dodatkom tutkala. Konsultacije sa kevom, pošto matori više nije s nama, i ispalo ovako (100cm x 64cm x 22cm dubina+vrata): Nisam hteo da kantujem. U najavi za predsoblje stana AIO plakar: I tako...
 3. 17 poena
  Pajz 'vako: Dva komada kupljena nova zajedno sa još 3 V5 Dual, koje sam na moju veliku radost uspeo da uglavim u neku zamenu. Sve plaćeno dukatima, dabome. Shipping iz Australije, carina, porez... Ako ima zainteresovanih da unaprede IZGLED svog sistema praćen degradacijom zvuka (obično daju nadut i naporan zvuk gde god sam ih probao), a imate štogod pametno da ponudite u zamenu, ja sam raspoložen. Pare ne bih uzimao u razmatranje za zamenu iz prostog razloga što neću da Vam uzmem novac da bih Vam upropastio izvor zvuka. Sad malo o zvuku: Prva proba je bila u Arcam Alpha 5 CD plejeru. Izvadio sam nekakve BB OPA koje sam zatekao unutra i ugurao ovo. Poslušao na kratko i utišao, pustim da se "usviraju". Posle par dana arčenja lasera pojačam opet: Veliki i nadut zvuk, kolorisan do ludila sa vrlo lošom pozornicom. Reklo bi se "audiofilski". Onda prebacim u neki AK chinaman umesto NE5534. Opet dobijem isto. Vratim NE5534. Svira gore nego sa verovatno fake NE. Uslovi trgovine sa moje strane su sledeći: 1. Samo trange-frange za nešto što će mi biti zanimljivo bar neko vreme - ponudite slobodno! 2. Ne vraćam nazad! Kad jednom odu od mene, otišli su 3. Ako Vam se ne sviđa kako zvuče - pročitajte šta sam gore napisao i još jednom tačku 2. 4. Ako Vam se učini da ste mogli proći i bolje u menjaži, to je zato što i jeste - zeznuli ste se kad ste ovo uzeli. Opet važi tačka 2. 5. Ne može na probu jer će Vam se u prvih par dana učiniti da je bolje, pa ćete se osećati prevarenim kad se osolite, a ja to ne želim. 6. Bacao sam pare na stvarno svakakve gluposti, srebro, zlato, grafen, egzotične metale, nemetale i legure, geometrije, dielektrike i zmijska ulja, ali ovde sam prevazišao samog sebe, budite svesni da ćete i Vi. You have been warned! Želim Vam sreću u menjaži!
 4. 16 poena
  Leonardo

  Čime se zanimam... (ovih dana )

  Završeni radovi na BATO MM kućištu. Igranka sa prednjom pločom je bila više nego interesantna, jer sam eksperimentisao sa nalivanjem epoksi smole u škorpiona. Da vam priznam da nije ni malo naivan zahvat, jer smola flisuje gde možete i ne možete da zamislite. Ostavrio sam ono što sam želeo i zamislio, a to je: Da dobijem otvor koji će biti prosvetljen, da bude potpuno ravan sa licem prednje ploče a da potpuno zatvara svaku poru otvora. Neko će ovo oceniti kao besmislenu igrariju, meni predstavlja probu za neke buduće projekte. Ova prednja ploča je još jedan način da zahvalim Macoli i svim kolegama ( YU3MA ) uključenim u rad oko Bate.
 5. 16 poena
  jororaitchev

  Few my DIY projects

  Kad sve stvorite vaše ruke, zadovoljstvo je beskrajno!
 6. 16 poena
  neskor

  Čime se zanimam... (ovih dana )

  bice nesto
 7. 16 poena
  Zen Mod

  ZM, random zanimacije

  For Mikum's eyes only........
 8. 14 poena
  eo mene, da se javnem. kriv je mobilac i 2 crtice baterije pa sam morao da izgasim a posle mi maznuli i sakrili pa nisam mogo da se javim. eo me kući, pustili me danas, pa onda ajd prvo u Bogojevo, ostao kadet tamo sa sve alatom. kažu, nema sad da se napinješ, ono ko biljka, ništa teško.. bla bla. dovezo kadeta maločas i ostavio alat u ludari, sad mogu da se odmaram. pa nisu me kasapili bonsekom, sve to rade kroz ruku sve do srca nekom žičkom. naravno nisam teo da gledam na monitoru, kažu jako je zabavno, reko pa šta da vidim bez cvikera , samo blur. u par trenova je bolelo to na srčki, ap posle ništa ali mi papci nisu dali ni večeru ni vodu tako da sam ujutro teo da ujedam. i one ekg sonde, samolepljive, obožavaju da kidaju sa rutavih grudi. e to je tek zeznuto.. eto tolko za sada, bijoskop opet radi, pozz
 9. 13 poena
  vinko

  Novopridosle skalamerije

  Pridosli lepo ocuvani, isto tako dobri i zvucno Tannoy Cheviot-i Ima vise od 10g slusao kod drugara i ostali mi kao lep secaj. Sest meseci tragao, isplatilo se na kraju, uspeo da naletim da nije preprodavac, nego covek svoje licno prodavao. Zamenjena vesanja, originalnim zamenskim, i to veoma korektno, u nemackoj su menjana, vidi se da je perfektno odradjeno. Zamenjeno i interno ozvucenje, kao i isuseni kondenzatori sa mundorf-ima. Za sada ce ovako, na komodu, nije idealno, ali trenutno tako jedino moze. Posle cu videti i neke Zen - Woland implementacije MLTL-a + nove skretnice, al' otom potom, za sada uzivam u zvuku.
 10. 13 poena
  чика-Брка

  Lomo 4A28 TQWT by cika-Brka

  uspeo da sklopim kabinete. desne strane samo zasrafljene, zbog igranja sa dampingom. verovatno ce biti minimal damping (lio vata). zasad je samo u rogu, videcemo kasnije. imam i azmafon, al ga ne volim nikako. pozadi izbusio rupice i proturio zicke za + i -. terminali jos nisu stigli, putuju iz p. materine. nisam montirao kandza matice i imbuse, mrzelo me. neizdrz, uglavnom. zanimalo me najvise kako ce da sviri. a sviri ... napravili braca Rusi samo tako. jes ruzni zvucnici, al sviraju za medalju. u poredjenju sa Lowtherima PM6 bez C (mozda glupo poredjenje al meni bitno) imaju artikulisan zvuk. TQWT - stara ljubav zaborava nema. odustao sam u startu od Onkena, zbog velicine kabineta, bilo mi i pomalo zao. ali kad sam pustio prve numere - Alan Taylor - Colour To The Moon i Beat Hotel na 4P1L single end-u nije mi vise bilo zao. TQWT je sto se tice Lomo-a pun pogodak. pravi fullrange zvuk, ima svega u izobilju. veoma artikulisan zvuk, sa malko agresije koja prija i ponekad je potrebna. u maloj dozi, naravno.
 11. 13 poena
 12. 13 poena
  neskor

  Tubelab SE 45

  i na kraju gotovo pojacalo
 13. 12 poena
  Leonardo

  Čime se zanimam... (ovih dana )

  Završena još jedna standard AB class kutijica za dragog kolegu. Šta će unutra da se turi? Što se mene tiče može i morsko prase.
 14. 12 poena
  Aleks

  Čime se zanimam... (ovih dana )

  Sviraaa!!! Jbmt, morala korona da se desi da bih ispoizavršavao projekte...
 15. 12 poena
  paja959

  COVID 19 ostanite kod kuće

  Jedna ideja,dosadno mi,pa jad uslikajmo se.....gde smo,sta smo itd..
 16. 12 poena
  Aleks

  Project Shurak

  Hvala Ma, normalan čovek bi nabo neke Visatone sa KP, Vife, ili pak one 12" Videoton basove, al eto, desilo da je od nečega ostalo ovo magneta i korpi, plus dosta slobodnog vremena, pa stoga, dabome. A i da se nauči nešto novo ....... A sad ono što se najviše čekalo Dosta ljudi zna kako teče ovaj proces, a za one koji nisu nikada radili re-cone, ili sastavljali ovako nekakvu ludost, preporučujem fantastičan video: https://www.youtube.com/watch?v=x6CCrLz-Zts Jedna specifičnost OVIH drajvera: u originalu tu su bili neki Ei centratori mekši dosta, međutim pocepalo se to.. Kao što rekoh na page 1, prvi put sam ovde video to rešenje, verovatno da bi se uštedelo na kalupu za proizvodnju korpi, pa onda ubace ovako plastičan prsten koji radi za pliće bas membrane, a onda je verovatno bilo "daj kad već stavljamo prsten da dodatno stabilizujemo sa još jednim centratorom". Jer prosto ne mogu da poverujem da je tako zamišljeno da bude originalno, mada šta ga znaš od naših iMženjera? Pošto je dosta mekši ovaj pertinaks custom centrator od onog kupovnog, ne bojim se da stavim tako 2 kom i ispoštujem Ei dizajn. Ne može da škodi, definitivno. I to mu je to tako dabome enough talking some pictures: Pa drugi: Ene ga napolju, suši se na promaji....................... ne umem da sačekam da ga isprobam (neizdrž pali vatru), al moram . . . . .
 17. 12 poena
  I dođe i to na red, napravih svoj prvi amp pa se malo pohvalim i zahvalim. Da ne beše dragog nam @Zen Moda i njegovog abnormalnog strpljenja na sva moja pitanja ništa ne bi uradio, moram to da naglasim! Kažu nema glupih pitanja...mada ne bi bio siguran u to. Takođe i mog komšije koji je bio tu kad ne bi imao aparturu da nešto uradim kako treba ili kad jednostavno ne bi znao, @Ја sam sam Evo i malo fotografija, potrudiću se da idu hronološki koliko može. Bilo je tu nekih preliminarnih pozicija, svašta nešto: Čak i bez argumentata sa moje strane Na kraju nisam uspeo da nađem aluminijumske L profile koji bi pasali i okrenuo tranzistore na drugu stranu: Na kraju šasija je popunjena ovako: U kutiji: ozadi: Pozadina na bušenju: Stigao i soft start iz Kine. Interesantno jako je kvalitetan, a dobio sam i daljinski. Iznenadili me braća Kinezi! Final unutrašnjosti. Ostalo je samo da stavim bolje žice na izvodima za zvučnike. Drugar iz ZG mi je poslao parče AntiCables žice pa će to najverovatnije tu ići. Ne znam koliko ću biti pristrasan ali moram reći da zvuči fantastično! Ne znam koliko je merodavno na snimku, ali upotpunjuje doživljaj. Izvint'e na neredu, tako je kad imate malo, što bi Zen rekao, čedovište. Iz Mac-a u Topping D10 pa direktno u M2 dok ne dođe Pumpkin. Zvučnici su Dali Concept 2 sa malo nadograđenim skretnicama Mudorfima.
 18. 12 poena
  ninja

  Zanimljive i smesne slike

 19. 12 poena
 20. 12 poena
  pakonja

  Zanimljive i smesne slike

 21. 12 poena
  2a3

  Gosha u poseti Mokrinu i 2a3

  Danas lepo iznenadjenje.Drugar Gosha bio u posetui Mokrinu i Mokrin Hausu gde je bilo eto potencijalno okupljanje za Fak.Javio mi se bio kod mene malo popricali malo culi i nesto uredjaja sto se vidi iz prilozenih slicica.Veoma je bio kratko jer je vremenski bio ogranicen pa smo veoma malo i slusali muziku.Utiske iz Mokrin Hausa nek vam on iznese ako hoce jer sam misljenja da ona ponuda nije bila skupa e sad vecina odlucuje.
 22. 11 poena
  Leonardo

  Čime se zanimam... (ovih dana )

  Rezultat rada proteklih ~20 dana. Ful Alu, dva masivna kućišta za PSU i Audio sekciju LCR pre. Zilion rupa i otvora, navoja brušenja i najzad gotovo. Sada predstoji eloks i dopunski šminka radovi po planu i programu gospodina za koga je urađeno. A tek šta ide unutra! Pa samo plemeniti delovi simensi, tamure, hašimoto, etc. Biće još fotografija kada bude finiširano, a do tada uživajte i sanjajte lepe snove
 23. 11 poena
  Aleks

  Čime se zanimam... (ovih dana )

  Čime se zanimao ovih dana... posle MLTL, sve je lako! Od ideje: ... preko hrpe delova ... ... do realizacije: (pajz što me poslužio šestar za zvučnjake lol) ... normalno, nije još gotovo, ovde ide šporet, pa da se sa njime ukroji, itd itd.. Zanimacija Malo i muherna da se oduševi, ne sam ja da se samooduševljavam shifu
 24. 11 poena
  djmilicic

  EL34 SET sa 6Э5П na ulazu

  Dugo se razmišljalo na ovu temu - single ended sa EL34 u triodnom spoju sa 6Э5П, isto u triodnom spoju, na ulazu. Izlazni trafo je impedanse 5500 oma - primar i moguće konfiguracije sekundara od 4, 8 i 16 oma. Od gvožđa se namotalo sledeće: prva prigušnica 13H/112oma, druga je iz furde i zadužena je za "peglanje" napona za ulaznu cev, mrežni trafo 350-280-0-280-350V 200mA, 5V 4A i 6.3V 4.5A. Izlazni trafoi su na dvostrukom C-jezgru SM130B. Radna tačka izlaza je predviđena na 350V i 62mA. Ulazna cev je biasovana na oko 16mA. Morao sam staviti Schade povratnu spregu jer je bilo previše visokih (ja ih nisam primetio, ali ćerka sa mladim uvetom je rekla da "ubijaju"). Posle intervencije dala mi je zeleno svetlo. Standarnda izvedba na "daski" i laminatu kao i svaki prototip. Na kraju - šema trenutnog stanja. Prvi utisci su vrlo povoljni i jako sam zadovoljan. Čekam da ulazne cevi malo "odgore". Jedina mana je težina (samo špulna izlaznog trafoa teži 1.4 kg).
 25. 11 poena
  blaidd

  EBL21-ECH21-AZ21 predstavljanje

  pozdrav! da se predstavim preko jednog od pojacala koje sam napravio... sto je vrijeme vise prolazilo neke stvari su postale obavezne: - sve elektronke naprijed, trafoi iza, ostalo ispod. - sva podnozja ista (sto i dokekle uvjetuje boju/raspoznavanje pojacala: ...na koju boju podsjeca Loktal?...zelenu...?!?) -boje svih zica prema RTMA (malo modificirano) - svi dijelovi (uklj. sasije) skupljani godinama na raznorazne nacine...s cim imam, s tim klimam... Kod ovog je mrezni trafo od RIZ 63x radia (izvrstan za SE do max ukupne anodne struje cca 120 mA), izlazni takodjer razni Ei..., svi otpornici 2W osim katodnih izlaznih i ispravljanje 5+ W, prigusnica (obavezna) motana. Svira ugodno, mali brum s kojim se uvijek mucim ali ne zamaram...radim to za sebe iz strasti i hobija (napravio SAM, svira, SVIJETLI...)
 26. 11 poena
  mutayu

  Zvucne kutije Iskra OZ-40

  Danas su mi sa secenja stigli delovi za novi ram za Iskru i tweeter. Radi se o pleksiglasu debljine 10mm. Postavljeni su na mesingane siljke i povezani srafovima. Kad nabavim brunirane siljke i ukrasne srafove i matice montiracu ih umesto ovih sada. Sada su se zvucnici jos vise izgubili u prostoru a dobio sam i mogucnost preciznijeg podesavanja po pravcu i dubini pa ce biti jos eksperimentisanja.
 27. 11 poena
  dunavko

  hibrid c3m i power follower

  konacno sklepo power follower-osnova cifoli mosfet-klasa a suva i driver sa c3m ko trioda i moja omiljena 6s2s -6j5.isterao 10w sinusa.dosta od mene.koristim priliku da se zahvalim drugovima koji su mi to omogucili posto nisam smeo da izlazim napolje.evo slika.sledi merenja i fino podesavanje.na "onako" 15" radi dobro...
 28. 11 poena
  zerowaf

  Novopridosle skalamerije

  Chi-Fi R2R NOS Stiglo kuci jucer. Necu ga vidjeti uzivo niti moci spojiti i poslusati najmanje do 09.07. Hoce li valjati? Hah, saznat cu.
 29. 11 poena
  2a3

  Čime se zanimam... (ovih dana )

  Od satarudije komplet astal za terasu DIY.Samo materijal pa da krenem u serijsku proizvodnju. Spajder sto.
 30. 11 poena
  neskor

  Fender Super Reverb

  Fender Super Reverb se polako kompletira
 31. 11 poena
  Zen Mod

  ZM, random zanimacije

 32. 11 poena
  Leonardo

  MYTH LDR Lightspeed

  Završen je još jedan MYTH! Projekat sa predistorijom smeštenom u davnu 2008-2009.godinu kada sam sarađivao sa kolegom Zoranom Ristićem na njegovom preampu baziranom na regulaciji nivoa posredstvom LDR ili kako je sam Ristić govorio, citiram: “da želi da njegovo predpojačalo bude napravljeno uz korišćenje opto-rezistora, elemenata čija je bazična funkcija promena otpora proporcionalno nivou svetlosti kojoj su izloženi uz pomoć LE diode. Takođe, pojačalo treba da ima pojačanje od 0 dB odnosno da se ponaša samo kao bafer između izvora i pojačala snage. ”završen citat. U to vreme sam Ristiću uradio nekoliko prednjih ploča, za preamp koji je ponudio audiofilima u zemlji i van nje. U zamenu sam dobio kompletnu i funkcionalnu elektroniku, ožičenu i montiranu na jednu privremenu montažnu ploču. Povremeno sam koristio ovaj izvanredan preamp, ali zbog mnogih obaveza i prihvatanja drugih poslova, nisam ga ranije smestio adekvatno kućište iako je dizajn bio spremljen i trebalo ga je samo materijalizovati. Proteklih dva meseca se tako nešto ostvarilo. Zvezde su se složile i konačno je danas MYTH useljen i smešten u svoj zasluženi hram. Na komšijskim forumima se može pronađi dobrih tekstova i komentara dobronamernih kolega, koji su radili testi i predstavljanje hi-fi javnosti , tako da koga zanima više podataka i činjenica preporučujem sledeu adresu – https://www.hi-files.com/forum/index.php?/topic/10910-upoznajte-mit/page/2/ Kućište za MYTH LDR preamp, konstrukciono je slično kao za moj prethodni rad BATO MM. Shodno funkciji urađena je drugačija prednja ploča, koja se razlikuje od dizajna koji je zamislio Zoran Ristić davne 2008.g, i plod je moje ideje da izmestim encoder sa lica prednje ploče i na taj način obezbedim što ravniji izgled lica na kome neće štrčati nikakvo valjkasto ili slično dugme. Čak i ovde na forumu sam potražio odgovor – može li se funkcionisanje rotacionog enkodera prevesti u dva ili tri taster, koji bi imali ulogu prebacivanja kanala levo-desno i jedan taster izbora. Taj put traženja rešenja nije se otvorio i kao mašinac sam našao svoje rešenje u skrivenom točkiću na enkoderu montiranom sa unutrašnje strane prednje ploče i dugmetu koje preko klackalice potiskuje taster enkodera. Prosto J. Nudim van nekliko fotografija da podelim moju sreću za još jedan završen projekat.
 33. 11 poena
  Nesic

  Disco-M Scan-Speak studio monitori

  Svakako je vrh driver. Uzećemo svakako.
 34. 11 poena
 35. 11 poena
  pakonja

  Čime se zanimam... (ovih dana )

  Posle skupljanja hrabrosti i uzimanja pistolja u ruke kutije su dobile konacni vizuelni identitet...
 36. 11 poena
  zeljkor

  SissySIT (bilo SufiSIT)

  Sklopljeno. Ostaje podesavanje, zatvaranje i slusanje
 37. 10 poena
  Doktor

  Novopridosle skalamerije

  Dvoumio sam se da li da ovo postujem u temi " Trenutno na gramofonu", ali ovo ipak vise pripada temi o novitetima. Hvala @Lemić
 38. 10 poena
  Woland

  Čime se zanimam... (ovih dana )

  u 21 veku postoje laseri, waterjetovi, CNC mašine, ali sva ta mašinerija je zauzeta ozbiljnim (čitaj profitabilnim) poslom, pa za mene i moje potrebe ne haje [emoji853] nači: testera za metal i pilaj jbg [emoji846]
 39. 10 poena
  neskor

  Čime se zanimam... (ovih dana )

  bice nesto
 40. 10 poena
  neskor

  Čime se zanimam... (ovih dana )

  konacno posle godina provedenih na dasci, skutijan VT25 preamp nazalost imao sam samo jedan od ovih starih Siemens kapica, pa sam stavio na ona dva sta sam imao pri ruci ako neko ima u furdi, neka javi
 41. 10 poena
  Lemić

  Lowther - modifikacija zvučnika 6C

  Odustah od namere da sačinim duži uvod kao neku ličnu referencu, pa "kraće", tako da neću postavljati linkove ka temama i postovima. Sa Lauterom sam već trinaest godina, još je pet predhodilo sa Fostex-om 167. Predpređašni zvučnik je bio hibrid sa elektreostaom, JansZen. Jako dugo sam ga slušao kod drugara pre nego je došao kod mene, međutim, čim je zasvirao u mom sistemu, osetio sam neko kao ošamućivanje, žalio sam se drugarima da mi se stalno nešto ljulja u mozgu, što su svi pripisali meni kako su već činili za što i šta. Dođe drugar da napravimo be-wiring i gle istinitosti, vod jednog visokotonca je na ploči skretnice bio okrenut u kontra fazu, pa je drugar prigušivao gornji spektar preko pota koji je postojao. Poznat mi je bio problem faze ali sam tek kasnije pročitao da je jedan mali broj ljudi iznimno osetljiv na odstupanje, a ja sam taj "sretnik". Pre prelaska na FR, obožavao sam Tanoy-e, HD 385 u Arden kabinetu, slušao sam ih i u znatno većim zapreminama. Znajući za svoju "anomaliju", Aca Ribon i Brana Hodalić su prekonstruisali i drajver i skretnicu, imala je 12 činioca u putu signala, umesto II reda, samo kalem na basu i kondiš na visokotoncu, drajveru podiguta osetljivost i spuštena rezinanca, malo tretirane membrane i korpa, potpuno nov i nesvakidašnji unikatni zvučnik, tačkasti izvor sa jako malim odstupanjem faza, praktično, predvorje Full Range zvuka. Dugo sam se opirao da čujem FR, ali na navaljivanje drugara, donese mi prcvoljke od kabineta, nakon tridesetak sekundi sam doneo odluku i nova epoha. Lauter je naišao kao prva ljubav, nisam imao smiraja dok ga nisam nabavio, Tersonic Integrum, ipak link, čisto zbog impresije koju sam tad dožoveo: https://www.hi-files.com/forum/index.php?/topic/6289-zvucnik-za-ceo-zivot/ Svaki FR je problematičan, Lowther je šampion, za razliku od Fostex-a koji je svirao i na B klasi, on ne. Zvučao je dobro sa mojom Hiragom, uz ćudi koje su se tolerisale i prihatale zarad drugih nenadmašnostima koje su meni prioritet u ukusu, analitičnost i prenos živog ambijenta, sve cevi su prošle kao poražene, počevši od 2A3 pa do VT4C, jedino je RCA 211 bila prilično blizu, dok je ruska Babuška bila prva cevka koja je podržala potencijal zvučnika bolje od mog pojačivača. Tek je GM 70 u stvari stavio Lautere pod svoje, zašto kako, je meni enigma kao i ljudima koji to neuporedivo bolje znaju. Slušano je još nešto egzotike, ali ostaće to cevka za ceo život, dal u ovom uređaju ili u nekom drugom, videćemo. Diter Kirkof prodaje Lautere kao AT Special, po njegovom zahtevu mu Lowther radi mislim desetak modifikacija, slušao ali ne komparativno, drugari rekoše da vredi svaku paru, tako da je smerokaz postojao i pre nego sam ih imao. Prva modifikacija je bila prisilna, spržen kalem pri drndanju sa kablovima, fabrika neda kalem već ceo rikon kit, ok. Neša iz radia ih napravi nove, umesto AlCu žice, stavi čistu bakarnu uz ispunjenje tehnički potrebnih parametara, primetan bolljitak u zvuku, tamo gde je svaki FR kritičan, tanak u donjem volumenu i drekav u gornjoj sredini. Tada sam preslušavao EX i DX drajvere, nisu me dojmili, pogotovu kad sam dobio svoje nazad, jeste izražajniji gornji deo, al i agresivno, pliće dole. Drugi korak je bio tretiranje samo wizer membrane, preporuka pokojnog Dabića, to je baš fino prigušilo samo te neke krlje gore, a nije ni malo oduzelo od bilo čega. To je jedan Kosoki radio, razređena damar smola u čistom terpentinu, slikarski. Treće srća, tako će ispasti, odradilo vešanje svoj radni vek, probila supruga jedan prstom slučajno, ja oćuto mudro i ispadoh dobar muž, mislim da ne zna ni sad da su bili zreli za generalku. Odem ja do Branka, tad smo se i upoznali, ne znam kako mi se provukao jer poznajem sve koji su značajniji u ovoj materiji. Uradi remont perfektno, ko me poznaje, zna da od mene kompliment, pre ću bubreg da dam. Potpuno nov zvuk, ne kao ispravan i ne, već baš u punom značenju zaključka. Neposredno posle, Buca Maričić je malo poboljšavao moj amp i to je tek bio zavidan ugođaj: Prođe godina i kreće zimska slušna sezona, čini mi se da jedan drajver malo zaostaje povremeno, okrenem Branka, reko, da donesem na kontrolu i kafu, nismo se dugo ni videli a znam da je radio drvenu membranu koju žarko želim da čujem. Ulego draver minorno u razradi, 5 minuta posla uz priču. Reč po reč i nađosmo zajedničko, stalnu potrebu za pomakom u bilo čemu, provuče mi nešto što sam ja samo video, a on već zagazio, tako da se "zeznuo", "morao" je da se lati mojih drajvera. Branko je pristupio pravljenju zvučnika od početka u svom Serbona projektu, primenjujući intelegentna rešenja, rupa na saksiji je davno izmišljenja. Izradio je drugojačiji centrator a ja sam bio voljan da zagazimo u eksperiment na mojim drajverima, rezultat je ko što napisah, Nad Lowther. Ja sam privrženik, ono, "na prvu loptu", ako čovek ne zna odakle ga je promašio metak, od drugog će da izgine, često se u svojoj raboti time rukovodim i postižem valjan zaključak. Ovo je što sam mu napisao u noći nakon prvog uveta, sirovo i spontano kako mi naviralo dok sam kuckao na Viber: "Mikro detalj, mikro dinamika, volumen ili ti body donjeg spektra, kamara nekih prizvuka, timbera, energetski drajf, svaki ton je bez osećaja graničnosti, veliki i širok zvuk, titraju vibracije na krvetu, osećaj sub basa. Ono na šta sam se ja svikao, doza agresivnosti, sada je nema a umesto nje se čuje snaga i moć, recimo, usna harmonika koja se drala, sad je tonski moćna i bogata. Trebalo mi jedno 4 numere da se transformišem, pomenuto sviknuto smetanje je sada enegertski izbačaj prezensa, znači tačno, ili, tačnije reprodukovano, doživljeno kao pravo a ranije bilo lažno. Neuporedivo živo zvuči sve, a bez anomalija koje su se u stvari pripisivala kvalitativno u tom smislu, sve je tu, ništa nije prepokriveno, naprotiv, ali potpuno zaokruženo i bez ispada, drugim rečima, nad Lauter. Ne fali skok rezonance, čak sad mi neobičan taj donji spektar, gore, ne fali ni to, mada moram natanane da se izjasnim, možda uši, možda ukus, mada je bogat sav taj viši deo, a kad je tako, obično se podvede kao nedostajući jer nema škrtih šiljaka, nemam nimalo utisak tamnoće, već, to je to. Svaka čast i hvala na poduhvatu, ne samo majstorskom radu. Sad bi trebo da slušam i slušam, pa onda tek da pametujem, ovog časa je svega apsolutno premnogo. Čujemo se, nemo ti supruga džepari pod izgovorom pranja." Odslušah danas kompilacije pravljene po svom izboru i ukusu, jedna malo više u audifilskom smislu, preko 200 numera, sve i svašta. Pročito sam što sam kopiro sa Vibera, mogu da dodam samo da nema neke razlike između tihog i glasnog slušanja, FR obično mora malo da se nagari da bi eksponiro krajeve, tako zvuči i dosta višestaznih zvučnika, laudnes nužnost. Dremko sam u polusnu, kad prebcim imaginaciju u zvuk, zakleo bi se da su muzičari tu i da mi mi sviraju uspavanku, verno i živo do bola. Naravno, ima i tankih nekih numera i dalje su takve ali sad zvuče prihvatljivije. Neki drekaviji vokali, to se moglo pripisati pevačkoj anomaliji, sad su samo sa energetskim pikovima zaokruženi bojom tona. Ko što rekoh, ovog časa nemam ama baš nikakvu višlju želju, nirvana. Pri generalci, Branko se odlučio na nešto mekši harmonika centrator, sa čime sam se i saglasio, to je dalo ozbiljan pomak. Ovo sad je ipak bio zakorak u nepoznato, mada sam ja izjavio blanko i insistirao čak. Neće svako da dozvoli da se vrši eksperiment, pogotovu na nečemu što se smatra kultnim, kako Doktor reče. "Šije mi ga Đura, tesno mi ga nano skroji", ništa nije konačno ni dobro da ne može bolje, ovo je po ko zna koji put da je to tako i nikako drugojačije. Nebrojeno puta sam se smejao kako ručno pravljene ili prepravljene komponente zvuče bolje od takvih, a za neuporedivo manje para. Ovo je očit primer, ne samo u tom pogledu, nego i u filozofskom. Ovo rešenje je verovatno od kad postoji zvučnik, trajno i nepromenljivo, ili tek malo ima promenu komplijanse. Mi svi mislimo da je svaki proizvođač audiofil i ljubitelj hi-fi-a, a u stvari, samo je po sredi ljubljene para. Kad se tako gleda, jasno je što je taj centrator danas takav, propada vremenom i drastično gubi na komplijansi, pogrešno se uvrežilo, što stariji, to mekši, to bolji, kod onih koji ne trunu, al oni potpuno gube snagu, ali se čovek privikava ton po ton, to treba neko da poravi, napravi itd. a to je novac. Ja se ne bih usudio da pričam o tehničkim aspektima previše, Branko će se uključiti i postaviti fotografije uz neko pojašnjenje. Jesmo diskutovali i nastavićemo dalje, mogućnosti su praktično ograničene samo praktičnošću, nije sve jednostavno izvesti, što mozak smisli. Meni je iznenađujuće da tako nešto centrator može da učini, takođe i neke nelogičnosti u dobijenom, reko bi da to nije moguće, a jeste nepobitno. Ima niz primera ovog rešenja, decenijama su primenjivana, šta svaka forma i oblik čini, pitaj Boga, znaju se neke potrebne smernice, al kako ih učiniti činjenicama je problem, svaka izmena je mali Sizif. Svakako da će biti još eksperimentisanja, svaki savet ili mišljenje dobrodošli.
 42. 10 poena
  drVelinov

  Zanimljive i smesne slike

 43. 10 poena
  Woland

  COVID 19 ostanite kod kuće

  zamolio bih samo bez panike - po ugledu, a i po preporukama Vrhovnog Štaba za borbu protiv Korona virusa (VŠ ZBPKV) ja sam rasklopio samoizolacioni antikorona komplet: SIAKK-M20.. dezinfekcija je uspešno izvršena ostalo.je još da pripadajuće jastuke i dušeke oslobodim od papadaća sa DDT, pa potom i njih da dezinfikujem SMRT KORONI - SEDI KUĆI
 44. 10 poena
  Ovako izgleda nakon vađenja iz kalupa.
 45. 10 poena
  Nesic

  P: Vacuum Tube Line Stage

  Novo - upravo završeno - cevni preamp / ecc88/pcc88 jedna po kanalu - selekcija napona grejanja / 6.3v - 7v - relejni attenuator / 64 koraka, 1.5dB korak, konstantna ulazna 24kOhm, maksimalna uparenost kanala - izlazna imp ~150 ohm - opseg 3.5Hz-300kHz (+0, -3dB) / 20Hz-20kHz (+-0.1dB) / 2Veff na 10kOhm - podesiv gain / 2x, 3x ,4x - regulisana napajanja / 3 nezavisna - podešavanje vremenskih konstanti / grejanje lampi, visoki napon, mute - mikroprocesorska kontrola / ATmega32 - mogućnost reprogramiranja naziva ulaza - potpuna daljinska kontrola - ... Ostale info preko poruka ili 065 - tri 58 2 pet 98 (viber, whatsapp, poziv...) 850 eur
 46. 10 poena
  Zen Mod

  ZM, random zanimacije

 47. 10 poena
  djmilicic

  Čime se zanimam... (ovih dana )

  Heavy artillery spremna za 6N6P headphone amp. Uskoro tema.
 48. 10 poena
  Leonardo

  Zanimljive i smesne slike

  Dušek od memorijske pene pamti više nego što možete i zamisliti
 49. 10 poena
  Woland

  ZM, random zanimacije

  kad smo upalili Sissy-Mikuma kiša je prestala i pojavilo se sunce.. sunce je bacalo svoje zrake na Mikum-Display, koji je zahvalno isijavao plavetnilo koje nam se činilo kao more u predvečerje.. dopunili smo ugođaj sećanjem na mirise mora i čempresa.. u blagoj nesvestici se nemo spustismo u stolice.. nema dalje... zvezda drugog dela programa je bila Telefunkenova ECC81 koju sam brzinom munje skleptao u džep, ipak ispostavilo se nedovoljno brzo za Vračevo oko oglobio me je dodatno zbog neuspeha a ne pokušaja
 50. 10 poena
  Woland

  Stove - Jfet buffered Dave Slagle AVC

  skutijano, slušanje kasnije.. Sent from my SM-G960F using Tapatalk
 • Trenutno na sajtu   2 članova, 0 Skrivenih, 28 Gosta (Pogledaj celu listu)

 • Forumska statistika

  8046
  Ukupan broj tema
  350017
  Ukupan broj objava
 • Statistika članovȃ

  2572
  Svi članovi
  3371
  Najviše na sajtu
  vandacodiy
  Najnoviji član
  vandacodiy
  se pridružio
×
×
 • Kreiraj novo...