Jump to content

NIXIE

Član
 • Content Count

  5118
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  26

NIXIE last won the day on October 28

NIXIE had the most liked content!

About NIXIE

 • Rank
  Aikido
 • Birthday 11/18/1962

Profile Information

 • Pol:
  Muško
 • Lokacija:
  Beograd
 • Zemlja:
  Serbia

Recent Profile Visitors

3106 profile views
 1. NIXIE

  Disco-M Scan-Speak studio monitori

  Ja od kad se skromno bavim ovim hobijem mogu samo da kažem: bez merenja nema ništa. A recimo kad se menja gornje vešanje, to tek nije po fabričkoj specifikaciji, barem u početku dok se ne razradi. A o stvrdnutim vešanjima da ne pričam.
 2. NIXIE

  Disco-M Scan-Speak studio monitori

  To je gotovo pravilo, to se promeni nakon razrađivanja, ali gotovo nikad ne stigne na sprecifikaciju. Mislim da su Troels i drugi dosta toga merili i skoro uvek su se razlikovali. Uglavnom se i FR opseg razlikuje od fabričke specifikacije jer se ne meri u istim uslovima.
 3. NIXIE

  Odakle krenuti u svet vrteški?

  Samo ako ima nekog bruma, ako nema mislim da ne treba dirati.
 4. NIXIE

  Odakle krenuti u svet vrteški?

  Meni onaj Thorens deluje ko prava mašina u odnosu na taj Rega. Međutim često kvalitet zvuka nije u skladu sa izgledom, a pretpostavljam i da Rega ima bolju ručicu.
 5. NIXIE

  Odakle krenuti u svet vrteški?

  To ti je dobra praksa zato što taj motor ima u remenici malo kvačilo (mislim da beše opruga i neki filc) koje proklizava, pa ga tako čuvaš od habanja. A što se gramofona tiče, ta baza je odlična, a ručica ako nije na visini zadatka, bože moj, može kasnije i da se promeni za neku bolju.
 6. NIXIE

  Disco-M Scan-Speak studio monitori

  Ja sam radio sa drvofiksom, namaže se furnir i kutija (koristio sam mali valjak da bude ravnomerno). Kada se osuši zalepim peglom preko pamučne krpe i okrajcujem skalpelom natenane pa finom šmirglom doteram. Evo stoji od 93 nije se nigde odlepilo. Probaj na nakom parčetu, medijapan dosta upija lepak pa tu možda mora dva puta premaz lepkom. Ja sam tada furnirao već ranije farbane kutije (lak za školske table), jedan premaz lepka je bio dosta, a pre toga lagano šmirglanje farbe. Kad sam kasnije furnirao neku ivericu, mazao sam je dva puta lepkom jer je upijala dosta. Može i Sintelanom da se lepi, samo to je onako težak trip zbog isparenja.
 7. NIXIE

  Macura phono predpojacalo , krca44

  Spoji provizorno dve nožice na timeru i vrti šraf CW. Ako raste otpor te dve treba da budu spojene i na PCB. Ako pada otpor, okreni ga za 180.
 8. NIXIE

  Macura phono predpojacalo , krca44

  Probaj instrumentom, dve su kratko spojene ako se vezuje kao trimer. Ako se pak vezuje kao potenciometar, onda to nije slučaj.
 9. NIXIE

  Macura phono predpojacalo , krca44

  Vladd je u pravu, ako je vezan kao trimer (a ovde verovatno jeste) onda su dve nožice na PCB spojene. Nađi koje su spojene pa probaj ti da spojiš trimeru dva izvoda tako da kad vrtiš u smeru kazaljke na satu (CW) raste otpor. Onda znaš kako treba da se zalemi, da kad vrtiš u CW raste napon a kad vrtiš kontra (CCW) pada napon. Možda nije toliko bitno, ali ja pazim da uvek zalemim tako da kad vrtim CW raste napon ili struja i obrnuto.
 10. Koliko se sećam za MJ15003/04 prelazno izobličenje nestaje na oko 30-40mA. Davno je bilo ne sećam se tačno.
 11. I treba da se greju, tu ništa ne možeš. Proveri da napon na špulni nije puno veći od nazivnog napona, da ne crkne.
 12. Navuci neku izolaciju na pinove tranzistora, silikon bužir, termo bužir, može i izolacija skinuta sa neka žice 1,5mm2. Taman da se obezbediš od slučajnog dodira sa hladnjakom i da sprečiš tinol da uđe unutra i napravi neželjeni spoj.
 13. NIXIE

  ZM, random zanimacije

  Jes ti to prijavio da iznosiš, da ga ne ocarine u povratku
 14. Naravno. Samo mi nije jasno to da uvlači membrane, to je teška greška ako je tako. DC offset ne sme da postoji preko 100mV.
×