Jump to content

NIXIE

Član
 • Broj sadržaja

  9330
 • Na DiyAudio.rs od

 • Poslednja poseta

 • Broj dana (pobeda)

  49

Poslednji trofej

NIXIE je imao/la sadržaj sa najviše reakcija!

O NIXIE

 • Rođendan 11/18/1962

Informacije Profila

 • Pol:
  Muško
 • Lokacija:
  Beograd
 • Zemlja:
  Serbia

Skorašnji posetioci profila

5483 posetilaca

NIXIE's Achievements

 1. A možeš sve da batališ i za te pare kupiš nekog većeg Herberta.
 2. Sa onim velikim Fountecima nema greške. Ja imam manji model CD3.0 kombinovan sa malim srednjotoncem 4" i ne žalim se, ali onaj veliki, to tako realistično reprodukuje činele, akustične gitare, duvaljke razne i tako to da sam bio iznenađen prvi put kad sam ih čuo obzirom na njihovu relativno malu cenu. To je bila neka Majdina konstrukcija. Nažalost nije bilo mesta na mojim starim kutijama da ih ugradim, pa sam pazario ove manje koji obavljaju 90% posla onih velikih. Kod svih ribona je problem vertikalna polarna karakteristika koja je uzana, ali horizontalna je fenomenalna, praktično je isto u osi i van ose do 45 stepeni koliko sam merio. Zbog uvučenog basa na ravnoj ploči imam podesive nogice da mogu da namestim optimalan nagib prednje ploče, ali ne čuje se velika razlika u visokim sa malim nagibom unazad ili kad ustanem, a i ne slušam stojećki tako da nije bitno. Zbog slabije vertikalne disperzije treba da imaju blagi rast FR krive ka visokim, ali fabrički imaju previše pa to treba malo kompenzovati. Prvo sam probao Troelsovu kompenzaciju, ali to je zaista preterano, ubi mu sav život. Posle sam sam to namestio da bude realistično. Pošto su sami riboni uvučeni unutra poprilično, idealno se fazno uklapaju na ravnoj prednjoj ploči sa malim srednjotoncem koji je plitak, a ovi veći su dovoljno uvučeni i za veće srednjotonce. Ja lično nikad ne bih išao na srednjotonac veći od 5". Osim toga, preporuka je da se pozadi stavi neki mali tweeter da dodatno pojača 3D utisak i "air". Može da se stavi i neki manji ribon, ali horizontalno.
 3. Mene još uvek nije jasno jel ima on prskalice za farove ili nema?
 4. Imaš tu u komšiluku Acu ribona, ako hoćeš skupo.
 5. Imam nove Vifa D25AG ili tako nešto. Dosta nisko mogu ići sa WG jer realno da bi ispeglao brdo koje pravi WG rez kreće znatno ranije. Onda može 1" + 8-10" ako je midbass odgovarajući. Bitna je i polarna karakteristika i strmina skretnice.
 6. Znam sve to ali nije toliko kritično ni blizu. Zvučnici nisu idealni tačkasti izvori. Recimo ako je visokotonac smešten u WG koji postaje novi izvor zvuka znatno većeg prečnika od 1" visokotonca, a srednjonac prečnika 6-7" i cela membrana je izvor zvuka, koliko je bitno +-1cm rastojanja da mora da se seče WG. Ili recimo hoćeš da uklopiš ribon od 12cm i midbass od 8" ili 10", koje je tačno rastojanje? Pomeriš reznu frekvenciju 100-200Hz ako baš hoćeš da nabodeš idealno rastojanje, ali to se važi samo za centre drivera ne i za periferiju, a zvuk stiže sa svih delova obe membrane.
 7. Da ti kažem, pošto sam slušao ovo i razne dome visokotonce, uzmi Fountek ribona neš pogrešiti. Ima verovatno i jeftinije kod Kineza. Omah uzmi dva rezervna ribona i miran si dugo vremena. Ovde već imaš hornu, nema seckanja, samo je potrebna mala korekcija rastućeg odziva, ali to je lako izvesti, R+L paralelno. Osim toga rez trećeg reda obavezno na 2k-2k5. https://www.audiophonics.fr/en/tweeter/fountek-neo-cd20-speaker-driver-ribbon-tweeter-20w-7-ohm-97db-1200hz-40khz-o12cm-p-2864.html PS Ima i onaj noviji NEO X3.0, on se izgleda može rezati i niže, odnosno ne zahteva skretnicu trećeg reda, i jači je. Mada ja lično sumnjam u to jer se obično dernjaju sa tim blagim skretnicama i niskim rezovima. U principu to važi za svaki visokotonac, makar se zvao i Dynaudio. https://www.ebay.com/itm/184715214705?hash=item2b01e27f71:g:~-AAAOSwCWRgUidu
 8. Nisu skupi, seckaj do mile volje. https://www.ebay.co.uk/itm/274857305357?hash=item3ffec5a50d:g:9LsAAOxy8hNRj89d
 9. Ma znam, imam jedan par visokotonaca koji pasuju na Visaton WG, e sad treba to probati. A membrane metalne, jedan dodir i ćao. Išao bi ladno sa 8" midbasom. Vidim i ovaj WG je malo seckao.
 10. Ma udri sve sa horne ili ništa. Nemoj miksovati.
 11. Ako je veliki midrange, može biti problema u klasičnoj varijanti. Waveguide omogućava nisku reznu frekvenciju jer rez kreće sa mnogo više frekvencije. Obično se radi blaži rez na višoj frekvenciji, prvog reda električno pa se dobije recimo drugog reda akustički. Treba biti i oprezan, taj waveguide može i da pokvari zvuk, treba uzimati proverene kombinacije visokotonac+WG.
 12. Verujem. Samo me malo iritira kad uzmu da seckaju onaj waveguide, ko da ima razlike dal je 1,5cm bliže ili dalje midrange. To i Troels radi, ako mu je baš toliko bitno rastojanje, što ne mrdne rez malo naniže?
 13. Nole vidim kida Nišikorija. Nego baš me čudi da nije uzeo da igra recimo muški dubl. Ubiće ga žena kad se vrne.
 14. Ja sam nekad davno koristio formulu iz SAM svoj majstor, kasnije na merenju se vrlo dobro poklapalo.
×
×
 • Kreiraj novo...