Jump to content

NIXIE

Član
 • Content count

  1788
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  12

NIXIE last won the day on February 19

NIXIE had the most liked content!

About NIXIE

 • Rank
  Meni forum KUĆA!
 • Birthday 11/18/1962

Profile Information

 • Pol:
  Muško
 • Lokacija:
  Beograd
 • Zemlja:
  Serbia

Recent Profile Visitors

863 profile views
 1. To mu je valjda minimum kondenzatora da bude stabilan. Ako idu elektroliti ispred i iza onda su blokovi od po 10-100nF paralelno elektrolitima sasvim dovoljni. Paralno diodama u grecu može 4,7 do 10nF a diode UF ili slično.
 2. Get everything down on pen and paper

  A bio im i čika brka na glasanju ili neko ko mnogo liči na njega u belo odelo.
 3. Samo se crna eloksaža računa da dodaje značajnije odvođenje toplote zračenjem. Al nije bitno ako ide metalna kutija površine 1dm2 ili više biće dovoljno. Neka bude otvora za hlađenje jer će se i trafo grejati.
 4. Ne crne boje tipa farbano, plastificirano i slično nego samo Al crno eloksiran. Ako nije crno eloksirano uzmi 30% veću površinu bez obzira na boju. Kutija ima prednost što je na temperaturi ambijenta i lepše se hladi, a hladnjak zatvoren u kutiji je uvek na višoj temperaturi nego onaj slobodan u prostoru.
 5. Samo TI ima te podatke, ostali imaju dosta drugačije, zanimljivo.
 6. Sivo liveno gvožđe je krto i to se dešava naročito nakon toliko godina upotrebe. Izuzetak je duktilni liv koji je sličan čeliku. Slikaj prelom pa ću da ti kažem dal je kriv baja expert ili zamor materijala.
 7. Šta je tu čudno ako je Kineska stega, nek je od 100 kila gvožđa umesto čelika opet može da se slomi. Ako je pak neka što bi rekli firmirana ali stara i dotrajala krene prslina od zamora a to se obično ne vidi dok na kraju ne pukne.
 8. Ma nije to su i fizički dosta mali kondenzatori i jeftini, mali je napon mala i uskladištena energija ako nije dovoljno veliki C. Neki kažu da sve bolje svira sa minimumom kondenzatora. Možeš sve da probaš, prvo sa malo pa sa puno elektrolita, a pločicu ako već praviš ti ostavi mesta i rastere za velike i male C. Ja za te sitnije sprave uzimam protoboard kod Kineza na vitroplasu (glassepoxy), ima jeftino raznih, jednostranih, dvostranih sa metaliziranim rupama, tačke, linije, kombinacije, ima i za lampe. Ne kupujem one na pertinaksu te su mnogo loše, takvih imaš i kod nas.
 9. C5: 15000uF 25v C9: 3300uF 16v C8: 1uF blok 100v D1-4: UF 4001...4007
 10. To si već i sam računao, termička otpornost hladnjaka u K/W puta disipacija u W jednako porast temperature u K u odnosu na okolinu. Uzmi da je okolina 40C i da hladnjak ne pređe 65C tj da razlika bude do 25C. Uvek možeš uzeti veću razliku da smanjiš hladnjak ali ne preporučujem. Baš u preampu imam 3kom. 7812, disipacija na svakom za grejanje lampi je oko 2W a morao sam da povećam hladnjake sa 10/KW na 6K/W jer su bili leti previše vrući. U kutiji pored lampi leti postaje vruće bez obzira na dobru ventilaciju i sama montaža tih hladnjaka na onu pločicu nije dobra jer nema ispod rupa za vazduh niti se mogu izbušiti jer su ispod vodovi pa opada efikasnost hladnjaka.
 11. Prvo si uzeo preveliku max. temperaturu, datasheet kaže da je dozvoljeno 125C za stabilan rad. Leti kad napolju bude 40C u kutiji ima da bude 60C tako da bez hladnjaka može realno biti znatno manje W disipacje. Zatim ti ne želiš stvarno da ti bilo koji poluprovodnik radi na 125C to nije dobro zbog životnog veka, šuma, regulacije, pouzdanosti itd. Ja hladnjake biram tako da ne prelaze nikad 65C kad je napolju 40. Sve preko 60 je jako vruće odnosno ne može prst da se drži na hladnjaku.
 12. Nema zabune, ako je hladjak 6K/W i disipacija 4W znači da mu temperatura poraste 4x6=24K u odnosu na okolinu. Kad je leti 40C biće hladnjak 64C a u čipu još recimo 5C više ne znam tačan podatak. Najbolje Al kutija pa 7805 preko liskuna, izolatora za šraf i paste na kutiju. 78xx imaju termo protekciju tako da će se isključiti kad ga pregreješ.
 13. Suviše su mali hladnjaci. Za 4W disipacije uzmi 5-6K/W za svaki.
×