Jump to content

Najbolji članovi


Popularan sadržaj

Prikazivanje sadržaja sa najviše reputacije od 11/24/19 u svim oblastima

 1. 22 poena
  Aleks

  XA

  Ufff... čudio sam se ljudima kada sastavljaju neki diy uradak po nekoliko godina... Ali onda dođu deca/novi posao/pregršt obaveza i shvatim sve u momentu ... Kroz šta sam sve prošao nekoliko godinu unazad, dobro da sam uopšte ovaj projekat priveo kraju. Nije još gotovo, normalno, ništa ne završim do kraja - ima još čačkanja oko cajgera i eloksaža prednjice, da sve bude cakum-pakum, ali je barem sve dovedeno u funkcionalno stanje. Ni dana kada sam sve sastavio u pustio u test pogon nisam uspeo da islikam nešto mnogo slika, al eto čisto nekolko: Mislim, realno, neko sa više vremena i sredstava, pogotovu vremena, bi mogao ovo da sklopi u par nedelja, al eto Bitno je da svira.
 2. 19 poena
  Nesic

  Čime se zanimam... (ovih dana )

  Stiglo sa plastik, za neku kutiju ampa: B2B Mosfet relay i AIO zaštita (uPC based). Kontrolna PCB sa svim logikama i softstartom (by Zocky and mi, Vinko predložio tiristor soft-start): V2 pcbs: Dva radna stola: Sandolin, palisander, na pletenim stolicama i stočiću, starim 15 godina - like a new sad, dodatno učvršćene, nema se mrdnu: Malo alata koji završava posao: Od kuhinje ~40 godina stare, koja je skoro zamenjena, iskorišćena iverka za policu za malo kupatilo. Kompletan DIY, sečenje i ostalo (PKS55A). Farbano belom sa dodatkom tutkala. Konsultacije sa kevom, pošto matori više nije s nama, i ispalo ovako (100cm x 64cm x 22cm dubina+vrata): Nisam hteo da kantujem. U najavi za predsoblje stana AIO plakar: I tako...
 3. 17 poena
  Pajz 'vako: Dva komada kupljena nova zajedno sa još 3 V5 Dual, koje sam na moju veliku radost uspeo da uglavim u neku zamenu. Sve plaćeno dukatima, dabome. Shipping iz Australije, carina, porez... Ako ima zainteresovanih da unaprede IZGLED svog sistema praćen degradacijom zvuka (obično daju nadut i naporan zvuk gde god sam ih probao), a imate štogod pametno da ponudite u zamenu, ja sam raspoložen. Pare ne bih uzimao u razmatranje za zamenu iz prostog razloga što neću da Vam uzmem novac da bih Vam upropastio izvor zvuka. Sad malo o zvuku: Prva proba je bila u Arcam Alpha 5 CD plejeru. Izvadio sam nekakve BB OPA koje sam zatekao unutra i ugurao ovo. Poslušao na kratko i utišao, pustim da se "usviraju". Posle par dana arčenja lasera pojačam opet: Veliki i nadut zvuk, kolorisan do ludila sa vrlo lošom pozornicom. Reklo bi se "audiofilski". Onda prebacim u neki AK chinaman umesto NE5534. Opet dobijem isto. Vratim NE5534. Svira gore nego sa verovatno fake NE. Uslovi trgovine sa moje strane su sledeći: 1. Samo trange-frange za nešto što će mi biti zanimljivo bar neko vreme - ponudite slobodno! 2. Ne vraćam nazad! Kad jednom odu od mene, otišli su 3. Ako Vam se ne sviđa kako zvuče - pročitajte šta sam gore napisao i još jednom tačku 2. 4. Ako Vam se učini da ste mogli proći i bolje u menjaži, to je zato što i jeste - zeznuli ste se kad ste ovo uzeli. Opet važi tačka 2. 5. Ne može na probu jer će Vam se u prvih par dana učiniti da je bolje, pa ćete se osećati prevarenim kad se osolite, a ja to ne želim. 6. Bacao sam pare na stvarno svakakve gluposti, srebro, zlato, grafen, egzotične metale, nemetale i legure, geometrije, dielektrike i zmijska ulja, ali ovde sam prevazišao samog sebe, budite svesni da ćete i Vi. You have been warned! Želim Vam sreću u menjaži!
 4. 14 poena
  чика-Брка

  Lomo 4A28 TQWT by cika-Brka

  uspeo da sklopim kabinete. desne strane samo zasrafljene, zbog igranja sa dampingom. verovatno ce biti minimal damping (lio vata). zasad je samo u rogu, videcemo kasnije. imam i azmafon, al ga ne volim nikako. pozadi izbusio rupice i proturio zicke za + i -. terminali jos nisu stigli, putuju iz p. materine. nisam montirao kandza matice i imbuse, mrzelo me. neizdrz, uglavnom. zanimalo me najvise kako ce da sviri. a sviri ... napravili braca Rusi samo tako. jes ruzni zvucnici, al sviraju za medalju. u poredjenju sa Lowtherima PM6 bez C (mozda glupo poredjenje al meni bitno) imaju artikulisan zvuk. TQWT - stara ljubav zaborava nema. odustao sam u startu od Onkena, zbog velicine kabineta, bilo mi i pomalo zao. ali kad sam pustio prve numere - Alan Taylor - Colour To The Moon i Beat Hotel na 4P1L single end-u nije mi vise bilo zao. TQWT je sto se tice Lomo-a pun pogodak. pravi fullrange zvuk, ima svega u izobilju. veoma artikulisan zvuk, sa malko agresije koja prija i ponekad je potrebna. u maloj dozi, naravno.
 5. 14 poena
  eo mene, da se javnem. kriv je mobilac i 2 crtice baterije pa sam morao da izgasim a posle mi maznuli i sakrili pa nisam mogo da se javim. eo me kući, pustili me danas, pa onda ajd prvo u Bogojevo, ostao kadet tamo sa sve alatom. kažu, nema sad da se napinješ, ono ko biljka, ništa teško.. bla bla. dovezo kadeta maločas i ostavio alat u ludari, sad mogu da se odmaram. pa nisu me kasapili bonsekom, sve to rade kroz ruku sve do srca nekom žičkom. naravno nisam teo da gledam na monitoru, kažu jako je zabavno, reko pa šta da vidim bez cvikera , samo blur. u par trenova je bolelo to na srčki, ap posle ništa ali mi papci nisu dali ni večeru ni vodu tako da sam ujutro teo da ujedam. i one ekg sonde, samolepljive, obožavaju da kidaju sa rutavih grudi. e to je tek zeznuto.. eto tolko za sada, bijoskop opet radi, pozz
 6. 13 poena
  vinko

  Novopridosle skalamerije

  Pridosli lepo ocuvani, isto tako dobri i zvucno Tannoy Cheviot-i Ima vise od 10g slusao kod drugara i ostali mi kao lep secaj. Sest meseci tragao, isplatilo se na kraju, uspeo da naletim da nije preprodavac, nego covek svoje licno prodavao. Zamenjena vesanja, originalnim zamenskim, i to veoma korektno, u nemackoj su menjana, vidi se da je perfektno odradjeno. Zamenjeno i interno ozvucenje, kao i isuseni kondenzatori sa mundorf-ima. Za sada ce ovako, na komodu, nije idealno, ali trenutno tako jedino moze. Posle cu videti i neke Zen - Woland implementacije MLTL-a + nove skretnice, al' otom potom, za sada uzivam u zvuku.
 7. 13 poena
 8. 12 poena
  Zen Mod

  ZM, random zanimacije

  e........ mlados' kad sam bijo mali, iz starog fotoalbumceta
 9. 12 poena
  mrcelavi

  Parna mašina iz 1872 i još u funkciji!

  Možda nije uobičajeno za Audio forum ali pretpostavljam da će nekom od vas ljubitelja mehanike biti zanimljivo, naročito u ovo ludo Kovid vreme, bude interesantna destinacija za posetiti. Na 170 i nekom kolometru od Beograda na isključenju kod Ćuprije, gde obično skrećete kako bi posetili nadaleko čuveni manastir Ravanica, produžite još 10-ak kilometara do Senjskog Rudnika. Hej, pa mnogi od vas su bili na domak S.Rudnika na okupljanju u Sisevcu. Ukratko, S.Rudnik je jedan od najstarijih rudnika u Srbiji i tu možete posetiti Muzej Ugljarstva ali to nije nešto ekstra zanimljivo pogotovu posle uplitanja Evropske nam Unije i njenih viđenja arhitektonskog uređenja ove lokaci, ali nebitno. Ono što je od neprocenjive vrednosti i važnosti za istoriju industrijalizacije Srbije je PARNA MAŠINA IZ 1872 godine koja je još uvek u potpuno ispravnom stanju i u funkiciji. Njen zadatak poslednjih 140 i kusur godina da sajlama izvlači "korpu" - lift, sa rudarima sa dubine od preko 170 metara. Pošto sam tu odrastao još uvek mi je u sećanju zvuk parnog kotla i te mašine kako brekće dok izvlači radnike ili materijal iz jame. Ali da ne smaram, evo par fotografija, možda nekog inspiriše da poseti. Ps1- Za razgledanje je potrebno najaviti se Muzeju ugljarstva unapred, kupiti ulaznicu za obilazak muzeja pa će vas ljubazne zaposlenice odvesti do "Izvozne mašine". (Poseta mašini nije uobičajena i samo na lični zahtev će vam izaći u susret) Ps2- Sasvim je moguće da je ovo jedina preostala mašina iz tog perioda a da nije muzejski eksponat i sigurno jedina u svetu koja je još uvek u svakodnevnoj upotrebi. Ps3- Na par fotografija mozete videti drvene zupce na zupčaniku. Njih rukovaoci mašinom sami prave od Javora kada se oštete i u svakoj generacija radnika se par njih obučava za rad pre odlaska starijih u penziju, bukvalno znanje sa kolena na koleno.
 10. 12 poena
  shonne

  Beta 24

  Prekidac, prednja, gornja ploca i ende.
 11. 12 poena
  Leonardo

  Čime se zanimam... (ovih dana )

  Završena još jedna standard AB class kutijica za dragog kolegu. Šta će unutra da se turi? Što se mene tiče može i morsko prase.
 12. 12 poena
  Aleks

  Čime se zanimam... (ovih dana )

  Sviraaa!!! Jbmt, morala korona da se desi da bih ispoizavršavao projekte...
 13. 12 poena
  paja959

  COVID 19 ostanite kod kuće

  Jedna ideja,dosadno mi,pa jad uslikajmo se.....gde smo,sta smo itd..
 14. 12 poena
  Aleks

  Project Shurak

  Hvala Ma, normalan čovek bi nabo neke Visatone sa KP, Vife, ili pak one 12" Videoton basove, al eto, desilo da je od nečega ostalo ovo magneta i korpi, plus dosta slobodnog vremena, pa stoga, dabome. A i da se nauči nešto novo ....... A sad ono što se najviše čekalo Dosta ljudi zna kako teče ovaj proces, a za one koji nisu nikada radili re-cone, ili sastavljali ovako nekakvu ludost, preporučujem fantastičan video: https://www.youtube.com/watch?v=x6CCrLz-Zts Jedna specifičnost OVIH drajvera: u originalu tu su bili neki Ei centratori mekši dosta, međutim pocepalo se to.. Kao što rekoh na page 1, prvi put sam ovde video to rešenje, verovatno da bi se uštedelo na kalupu za proizvodnju korpi, pa onda ubace ovako plastičan prsten koji radi za pliće bas membrane, a onda je verovatno bilo "daj kad već stavljamo prsten da dodatno stabilizujemo sa još jednim centratorom". Jer prosto ne mogu da poverujem da je tako zamišljeno da bude originalno, mada šta ga znaš od naših iMženjera? Pošto je dosta mekši ovaj pertinaks custom centrator od onog kupovnog, ne bojim se da stavim tako 2 kom i ispoštujem Ei dizajn. Ne može da škodi, definitivno. I to mu je to tako dabome enough talking some pictures: Pa drugi: Ene ga napolju, suši se na promaji....................... ne umem da sačekam da ga isprobam (neizdrž pali vatru), al moram . . . . .
 15. 12 poena
  I dođe i to na red, napravih svoj prvi amp pa se malo pohvalim i zahvalim. Da ne beše dragog nam @Zen Moda i njegovog abnormalnog strpljenja na sva moja pitanja ništa ne bi uradio, moram to da naglasim! Kažu nema glupih pitanja...mada ne bi bio siguran u to. Takođe i mog komšije koji je bio tu kad ne bi imao aparturu da nešto uradim kako treba ili kad jednostavno ne bi znao, @Ја sam sam Evo i malo fotografija, potrudiću se da idu hronološki koliko može. Bilo je tu nekih preliminarnih pozicija, svašta nešto: Čak i bez argumentata sa moje strane Na kraju nisam uspeo da nađem aluminijumske L profile koji bi pasali i okrenuo tranzistore na drugu stranu: Na kraju šasija je popunjena ovako: U kutiji: ozadi: Pozadina na bušenju: Stigao i soft start iz Kine. Interesantno jako je kvalitetan, a dobio sam i daljinski. Iznenadili me braća Kinezi! Final unutrašnjosti. Ostalo je samo da stavim bolje žice na izvodima za zvučnike. Drugar iz ZG mi je poslao parče AntiCables žice pa će to najverovatnije tu ići. Ne znam koliko ću biti pristrasan ali moram reći da zvuči fantastično! Ne znam koliko je merodavno na snimku, ali upotpunjuje doživljaj. Izvint'e na neredu, tako je kad imate malo, što bi Zen rekao, čedovište. Iz Mac-a u Topping D10 pa direktno u M2 dok ne dođe Pumpkin. Zvučnici su Dali Concept 2 sa malo nadograđenim skretnicama Mudorfima.
 16. 12 poena
  ninja

  Zanimljive i smesne slike

 17. 11 poena
  Doktor

  covid-19 simptomi iz prve ruke

  . . . Paracetamol tablete su od 250 mg i 500 mg. Ne uzimati NIKAKO veću pojedinčanu dozu od 500 mg i to ne kraći intervali od 8 h. Znači, maksimalna dnevna doza tbl Paracetamol od 500 mg je 3 x 1 tbl ili tačnije na 8 h po JEDNA tableta. Video sam ne jedan put na onkohematološkom odeljenju moje nekadašnje bolnice ( uglavnom mlad svet ) koji se predozirao sa paracetamolom i napravio destrukciju koštane srži koja je dovela do ozbiljne trombocitopenije ( smanjenog broja, tj. smanjene produkcije iz koštane srži ) koja je zahtevala hospitalizaciju. Ne igrajte se sa ovim lekom iako se kupuje bez recepta ! Treba biti strpljiv, dozvoliti ogranizmu da se "bori" sa temperaturom, ne uzimati antipiretike ( upravo paracetamol ) kada je temepratura ispod 38.0 C. Ukoliko uzmete tbl Paracetamol 500 mg , a nije prošlo 8 h,imate temp. preko 38.5 C i nije vam dobro, možete uzeti neki nesterodini antireumatik koji takodje obara temp ( upravo Brufen, ili Diklofen ... ) . . . . Brufen NIJE bolji od paracetamola. Jednostavno, do su sasvim drugi medikamenti generički, tj. po hemijskom sastavu. . . . . NIKAKO se ne igrati sa vitaminom D ! Vitamin D spada u liposolubilne vitamine ( oni koji se rastvaraju u mastima ) i kao takav se ne eliminiše tako lako iz ogranizma, a hipervitaminoza vitaminom D je veoma opasna, čak može dovesti i do letalnog ishoda. Ko hoće detaljnije o tome, ima o vitaminima naširoko na net-u. Vitamin C je hidrosolubilan vitamin ( rastvara se u vodi ) i eliminiše se višak mokraćom. Dugo se mislilo da kod te grupe vitamina ne može doći do hipervitaminize. Na žalost,može, tako da i sa njim treba biti oprezan. . . . . Virus NE IZAZIVA bakterijsku infekciju. To su sasvim drugi mikroorganizmi. Virusna infekcija oslabi organizam, bilo imunološki, bilo iscrpljivanjem zbog temperature, te se stvore uslovi, kako se to kaže narodno, dolazi do "otvorenih vrata" za bakterijsku infekciju. Takozvana superinfekcija. Primer : virus HIV-a koji dovodi do bolesti AIDS ne ubija obolelog. Njega iscrpljuju, na kraju krajeva ubijaju tzv. oportune sekundarne infekcije ( penumocistis karini, citomegalovirus, toksoplazmoza etc. ). . . . . Hemomicin nije superiorniji, već je određen protokolom vezanim za Covid-19. Pripada grupi makrolida ( Eritromicin je stariji lek iz te grupe ). . . . Masku nositi ne samo u gužvi, već u svim zatvorenim prostorima koji nisu vaš stan, office kada ste sami. P.S. na žalost, ovde ne mogu svi članovi pratiti Korona Klub gde smo o ovome opširno i često govorili. Naravno, iz razumljivih razloga je taj klub zatvoren za sve bez poziva.
 18. 11 poena
  Leonardo

  Čime se zanimam... (ovih dana )

  Rezultat rada proteklih ~20 dana. Ful Alu, dva masivna kućišta za PSU i Audio sekciju LCR pre. Zilion rupa i otvora, navoja brušenja i najzad gotovo. Sada predstoji eloks i dopunski šminka radovi po planu i programu gospodina za koga je urađeno. A tek šta ide unutra! Pa samo plemeniti delovi simensi, tamure, hašimoto, etc. Biće još fotografija kada bude finiširano, a do tada uživajte i sanjajte lepe snove
 19. 11 poena
  Aleks

  Čime se zanimam... (ovih dana )

  Čime se zanimao ovih dana... posle MLTL, sve je lako! Od ideje: ... preko hrpe delova ... ... do realizacije: (pajz što me poslužio šestar za zvučnjake lol) ... normalno, nije još gotovo, ovde ide šporet, pa da se sa njime ukroji, itd itd.. Zanimacija Malo i muherna da se oduševi, ne sam ja da se samooduševljavam shifu
 20. 11 poena
  djmilicic

  EL34 SET sa 6Э5П na ulazu

  Dugo se razmišljalo na ovu temu - single ended sa EL34 u triodnom spoju sa 6Э5П, isto u triodnom spoju, na ulazu. Izlazni trafo je impedanse 5500 oma - primar i moguće konfiguracije sekundara od 4, 8 i 16 oma. Od gvožđa se namotalo sledeće: prva prigušnica 13H/112oma, druga je iz furde i zadužena je za "peglanje" napona za ulaznu cev, mrežni trafo 350-280-0-280-350V 200mA, 5V 4A i 6.3V 4.5A. Izlazni trafoi su na dvostrukom C-jezgru SM130B. Radna tačka izlaza je predviđena na 350V i 62mA. Ulazna cev je biasovana na oko 16mA. Morao sam staviti Schade povratnu spregu jer je bilo previše visokih (ja ih nisam primetio, ali ćerka sa mladim uvetom je rekla da "ubijaju"). Posle intervencije dala mi je zeleno svetlo. Standarnda izvedba na "daski" i laminatu kao i svaki prototip. Na kraju - šema trenutnog stanja. Prvi utisci su vrlo povoljni i jako sam zadovoljan. Čekam da ulazne cevi malo "odgore". Jedina mana je težina (samo špulna izlaznog trafoa teži 1.4 kg).
 21. 11 poena
  blaidd

  EBL21-ECH21-AZ21 predstavljanje

  pozdrav! da se predstavim preko jednog od pojacala koje sam napravio... sto je vrijeme vise prolazilo neke stvari su postale obavezne: - sve elektronke naprijed, trafoi iza, ostalo ispod. - sva podnozja ista (sto i dokekle uvjetuje boju/raspoznavanje pojacala: ...na koju boju podsjeca Loktal?...zelenu...?!?) -boje svih zica prema RTMA (malo modificirano) - svi dijelovi (uklj. sasije) skupljani godinama na raznorazne nacine...s cim imam, s tim klimam... Kod ovog je mrezni trafo od RIZ 63x radia (izvrstan za SE do max ukupne anodne struje cca 120 mA), izlazni takodjer razni Ei..., svi otpornici 2W osim katodnih izlaznih i ispravljanje 5+ W, prigusnica (obavezna) motana. Svira ugodno, mali brum s kojim se uvijek mucim ali ne zamaram...radim to za sebe iz strasti i hobija (napravio SAM, svira, SVIJETLI...)
 22. 11 poena
  mutayu

  Zvucne kutije Iskra OZ-40

  Danas su mi sa secenja stigli delovi za novi ram za Iskru i tweeter. Radi se o pleksiglasu debljine 10mm. Postavljeni su na mesingane siljke i povezani srafovima. Kad nabavim brunirane siljke i ukrasne srafove i matice montiracu ih umesto ovih sada. Sada su se zvucnici jos vise izgubili u prostoru a dobio sam i mogucnost preciznijeg podesavanja po pravcu i dubini pa ce biti jos eksperimentisanja.
 23. 11 poena
  dunavko

  hibrid c3m i power follower

  konacno sklepo power follower-osnova cifoli mosfet-klasa a suva i driver sa c3m ko trioda i moja omiljena 6s2s -6j5.isterao 10w sinusa.dosta od mene.koristim priliku da se zahvalim drugovima koji su mi to omogucili posto nisam smeo da izlazim napolje.evo slika.sledi merenja i fino podesavanje.na "onako" 15" radi dobro...
 24. 11 poena
  zerowaf

  Novopridosle skalamerije

  Chi-Fi R2R NOS Stiglo kuci jucer. Necu ga vidjeti uzivo niti moci spojiti i poslusati najmanje do 09.07. Hoce li valjati? Hah, saznat cu.
 25. 11 poena
  2a3

  Čime se zanimam... (ovih dana )

  Od satarudije komplet astal za terasu DIY.Samo materijal pa da krenem u serijsku proizvodnju. Spajder sto.
 26. 11 poena
  neskor

  Fender Super Reverb

  Fender Super Reverb se polako kompletira
 27. 11 poena
  Nesic

  P: Vacuum Tube Line Stage

  Novo - upravo završeno - cevni preamp / ecc88/pcc88 jedna po kanalu - selekcija napona grejanja / 6.3v - 7v - relejni attenuator / 64 koraka, 1.5dB korak, konstantna ulazna 24kOhm, maksimalna uparenost kanala - izlazna imp ~150 ohm - opseg 3.5Hz-300kHz (+0, -3dB) / 20Hz-20kHz (+-0.1dB) / 2Veff na 10kOhm - podesiv gain / 2x, 3x ,4x - regulisana napajanja / 3 nezavisna - podešavanje vremenskih konstanti / grejanje lampi, visoki napon, mute - mikroprocesorska kontrola / ATmega32 - mogućnost reprogramiranja naziva ulaza - potpuna daljinska kontrola - ... Ostale info preko poruka ili 065 - tri 58 2 pet 98 (viber, whatsapp, poziv...) 850 eur
 28. 11 poena
  Zen Mod

  ZM, random zanimacije

 29. 11 poena
  Leonardo

  MYTH LDR Lightspeed

  Završen je još jedan MYTH! Projekat sa predistorijom smeštenom u davnu 2008-2009.godinu kada sam sarađivao sa kolegom Zoranom Ristićem na njegovom preampu baziranom na regulaciji nivoa posredstvom LDR ili kako je sam Ristić govorio, citiram: “da želi da njegovo predpojačalo bude napravljeno uz korišćenje opto-rezistora, elemenata čija je bazična funkcija promena otpora proporcionalno nivou svetlosti kojoj su izloženi uz pomoć LE diode. Takođe, pojačalo treba da ima pojačanje od 0 dB odnosno da se ponaša samo kao bafer između izvora i pojačala snage. ”završen citat. U to vreme sam Ristiću uradio nekoliko prednjih ploča, za preamp koji je ponudio audiofilima u zemlji i van nje. U zamenu sam dobio kompletnu i funkcionalnu elektroniku, ožičenu i montiranu na jednu privremenu montažnu ploču. Povremeno sam koristio ovaj izvanredan preamp, ali zbog mnogih obaveza i prihvatanja drugih poslova, nisam ga ranije smestio adekvatno kućište iako je dizajn bio spremljen i trebalo ga je samo materijalizovati. Proteklih dva meseca se tako nešto ostvarilo. Zvezde su se složile i konačno je danas MYTH useljen i smešten u svoj zasluženi hram. Na komšijskim forumima se može pronađi dobrih tekstova i komentara dobronamernih kolega, koji su radili testi i predstavljanje hi-fi javnosti , tako da koga zanima više podataka i činjenica preporučujem sledeu adresu – https://www.hi-files.com/forum/index.php?/topic/10910-upoznajte-mit/page/2/ Kućište za MYTH LDR preamp, konstrukciono je slično kao za moj prethodni rad BATO MM. Shodno funkciji urađena je drugačija prednja ploča, koja se razlikuje od dizajna koji je zamislio Zoran Ristić davne 2008.g, i plod je moje ideje da izmestim encoder sa lica prednje ploče i na taj način obezbedim što ravniji izgled lica na kome neće štrčati nikakvo valjkasto ili slično dugme. Čak i ovde na forumu sam potražio odgovor – može li se funkcionisanje rotacionog enkodera prevesti u dva ili tri taster, koji bi imali ulogu prebacivanja kanala levo-desno i jedan taster izbora. Taj put traženja rešenja nije se otvorio i kao mašinac sam našao svoje rešenje u skrivenom točkiću na enkoderu montiranom sa unutrašnje strane prednje ploče i dugmetu koje preko klackalice potiskuje taster enkodera. Prosto J. Nudim van nekliko fotografija da podelim moju sreću za još jedan završen projekat.
 30. 11 poena
  stefaca

  Disco-M Scan-Speak studio monitori

  Furniranje zavrseno, voskiranje takodje. Za sada montirano za slikanje samo. Treba da se postave konektori, zaleme skretnice i visokotonci nameste u WG. Posle toga uzivancija
 31. 10 poena
  Zen Mod

  ZM, random zanimacije

 32. 10 poena
  Doktor

  Novopridosle skalamerije

  Nazvao Kostu u KORATO. Potvrdio dolazak posle posla po iglu koja me je uredno cekala nekoliko meseci. Bio Guta, malo probistrili o XII bgd gimnaziji u koju smo obojica isli, on je bio 1. razred, kada sam ja bio 3. Preuzeo Ortofon 510 MK II stylus aka iglu. Samo zamena 540 MK II igle i provera posle postavlja tezine sledi. Rabljena 540 MK II se nosi pod mikroskop do Koste i konacni sud koliko je ostalo radnih sati i da li je ista ostalo ? Me Happy. Stay Tuned. ( bice u gramofonskoj temi o utiscima i sl. )
 33. 10 poena
  Doktor

  Novopridosle skalamerije

  Dvoumio sam se da li da ovo postujem u temi " Trenutno na gramofonu", ali ovo ipak vise pripada temi o novitetima. Hvala @Lemić
 34. 10 poena
  neskor

  Zanimljive i smesne slike

 35. 10 poena
  shonne

  Čime se zanimam... (ovih dana )

  Radi se polako...stolarija stize sledece nedelje [emoji3526]
 36. 10 poena
  Woland

  Čime se zanimam... (ovih dana )

  u 21 veku postoje laseri, waterjetovi, CNC mašine, ali sva ta mašinerija je zauzeta ozbiljnim (čitaj profitabilnim) poslom, pa za mene i moje potrebe ne haje [emoji853] nači: testera za metal i pilaj jbg [emoji846]
 37. 10 poena
  neskor

  Čime se zanimam... (ovih dana )

  bice nesto
 38. 10 poena
  neskor

  Čime se zanimam... (ovih dana )

  konacno posle godina provedenih na dasci, skutijan VT25 preamp nazalost imao sam samo jedan od ovih starih Siemens kapica, pa sam stavio na ona dva sta sam imao pri ruci ako neko ima u furdi, neka javi
 39. 10 poena
  Woland

  DIY LCR Riaa

  posle dugo vremena od nabavke modula, sastavljen je Shishido LCR Phono Preamp sa Tango EQ-600P LCR modulima.. @Zflazar je jedini u našoj diy zajednici bio dovoljno radoznao da se prihvati posla.. u stvari - sam se ponudio, žao mu je bilo da me gleda, kako bezuspešno pokušavam da pronađem nekog ko ima volje, vremena itd, da sklopi Phono.. da ne bi bilo zabune: nedvosmisleno sam napominjao da ću da platim koliko treba.. taj nedostatak radoznalosti (skoro sam siguran da su EQ-600P, osim što su nenađijumi, jedini moduli na našim prostorima), koji se zapatio u našoj diy zajednici, ne znam kako da karakterišem, a da ostanem pristojan.. ipak, na kraju platio nisam, a dobio sam Phono, uradio mi ga je Specijalista - Kardiolog, tokom njegove radne terapije, između ugradnji Pejsmejkera.. kaže da je uživao dok ga je radio i da je jednostavan za izradu.. Phono je rađen u doba Korone, i delovi su iz Nemačke došli dok je trajala epidemija korištene su PCC88 8kom, sa po jednom triodom, na jednom mestu pojačan kkndenzator i ništa drugo nije menjano na šemi.. phono ću da spakujem ovde: a ostalo je da se napravi napajanje, trenutno radi na pozajmljenom (@Zflazar ga pravio sebi) umesto šrafa sam stavio regularno uzemljenje - to mu ga dođe upgrade [emoji846] zvuk ne liči na lampaški u onom uobičajenom smislu.. ZfPhono je u mom sistemu pregazio Nagru VPS (ECC83, ECC81) i Trafomatic iteraciju Alena Wrighta (E88CC) zaista sjajan phono, kojim se LCR toplo preporučuje
 40. 10 poena
  Lemić

  Lowther - modifikacija zvučnika 6C

  Odustah od namere da sačinim duži uvod kao neku ličnu referencu, pa "kraće", tako da neću postavljati linkove ka temama i postovima. Sa Lauterom sam već trinaest godina, još je pet predhodilo sa Fostex-om 167. Predpređašni zvučnik je bio hibrid sa elektreostaom, JansZen. Jako dugo sam ga slušao kod drugara pre nego je došao kod mene, međutim, čim je zasvirao u mom sistemu, osetio sam neko kao ošamućivanje, žalio sam se drugarima da mi se stalno nešto ljulja u mozgu, što su svi pripisali meni kako su već činili za što i šta. Dođe drugar da napravimo be-wiring i gle istinitosti, vod jednog visokotonca je na ploči skretnice bio okrenut u kontra fazu, pa je drugar prigušivao gornji spektar preko pota koji je postojao. Poznat mi je bio problem faze ali sam tek kasnije pročitao da je jedan mali broj ljudi iznimno osetljiv na odstupanje, a ja sam taj "sretnik". Pre prelaska na FR, obožavao sam Tanoy-e, HD 385 u Arden kabinetu, slušao sam ih i u znatno većim zapreminama. Znajući za svoju "anomaliju", Aca Ribon i Brana Hodalić su prekonstruisali i drajver i skretnicu, imala je 12 činioca u putu signala, umesto II reda, samo kalem na basu i kondiš na visokotoncu, drajveru podiguta osetljivost i spuštena rezinanca, malo tretirane membrane i korpa, potpuno nov i nesvakidašnji unikatni zvučnik, tačkasti izvor sa jako malim odstupanjem faza, praktično, predvorje Full Range zvuka. Dugo sam se opirao da čujem FR, ali na navaljivanje drugara, donese mi prcvoljke od kabineta, nakon tridesetak sekundi sam doneo odluku i nova epoha. Lauter je naišao kao prva ljubav, nisam imao smiraja dok ga nisam nabavio, Tersonic Integrum, ipak link, čisto zbog impresije koju sam tad dožoveo: https://www.hi-files.com/forum/index.php?/topic/6289-zvucnik-za-ceo-zivot/ Svaki FR je problematičan, Lowther je šampion, za razliku od Fostex-a koji je svirao i na B klasi, on ne. Zvučao je dobro sa mojom Hiragom, uz ćudi koje su se tolerisale i prihatale zarad drugih nenadmašnostima koje su meni prioritet u ukusu, analitičnost i prenos živog ambijenta, sve cevi su prošle kao poražene, počevši od 2A3 pa do VT4C, jedino je RCA 211 bila prilično blizu, dok je ruska Babuška bila prva cevka koja je podržala potencijal zvučnika bolje od mog pojačivača. Tek je GM 70 u stvari stavio Lautere pod svoje, zašto kako, je meni enigma kao i ljudima koji to neuporedivo bolje znaju. Slušano je još nešto egzotike, ali ostaće to cevka za ceo život, dal u ovom uređaju ili u nekom drugom, videćemo. Diter Kirkof prodaje Lautere kao AT Special, po njegovom zahtevu mu Lowther radi mislim desetak modifikacija, slušao ali ne komparativno, drugari rekoše da vredi svaku paru, tako da je smerokaz postojao i pre nego sam ih imao. Prva modifikacija je bila prisilna, spržen kalem pri drndanju sa kablovima, fabrika neda kalem već ceo rikon kit, ok. Neša iz radia ih napravi nove, umesto AlCu žice, stavi čistu bakarnu uz ispunjenje tehnički potrebnih parametara, primetan bolljitak u zvuku, tamo gde je svaki FR kritičan, tanak u donjem volumenu i drekav u gornjoj sredini. Tada sam preslušavao EX i DX drajvere, nisu me dojmili, pogotovu kad sam dobio svoje nazad, jeste izražajniji gornji deo, al i agresivno, pliće dole. Drugi korak je bio tretiranje samo wizer membrane, preporuka pokojnog Dabića, to je baš fino prigušilo samo te neke krlje gore, a nije ni malo oduzelo od bilo čega. To je jedan Kosoki radio, razređena damar smola u čistom terpentinu, slikarski. Treće srća, tako će ispasti, odradilo vešanje svoj radni vek, probila supruga jedan prstom slučajno, ja oćuto mudro i ispadoh dobar muž, mislim da ne zna ni sad da su bili zreli za generalku. Odem ja do Branka, tad smo se i upoznali, ne znam kako mi se provukao jer poznajem sve koji su značajniji u ovoj materiji. Uradi remont perfektno, ko me poznaje, zna da od mene kompliment, pre ću bubreg da dam. Potpuno nov zvuk, ne kao ispravan i ne, već baš u punom značenju zaključka. Neposredno posle, Buca Maričić je malo poboljšavao moj amp i to je tek bio zavidan ugođaj: Prođe godina i kreće zimska slušna sezona, čini mi se da jedan drajver malo zaostaje povremeno, okrenem Branka, reko, da donesem na kontrolu i kafu, nismo se dugo ni videli a znam da je radio drvenu membranu koju žarko želim da čujem. Ulego draver minorno u razradi, 5 minuta posla uz priču. Reč po reč i nađosmo zajedničko, stalnu potrebu za pomakom u bilo čemu, provuče mi nešto što sam ja samo video, a on već zagazio, tako da se "zeznuo", "morao" je da se lati mojih drajvera. Branko je pristupio pravljenju zvučnika od početka u svom Serbona projektu, primenjujući intelegentna rešenja, rupa na saksiji je davno izmišljenja. Izradio je drugojačiji centrator a ja sam bio voljan da zagazimo u eksperiment na mojim drajverima, rezultat je ko što napisah, Nad Lowther. Ja sam privrženik, ono, "na prvu loptu", ako čovek ne zna odakle ga je promašio metak, od drugog će da izgine, često se u svojoj raboti time rukovodim i postižem valjan zaključak. Ovo je što sam mu napisao u noći nakon prvog uveta, sirovo i spontano kako mi naviralo dok sam kuckao na Viber: "Mikro detalj, mikro dinamika, volumen ili ti body donjeg spektra, kamara nekih prizvuka, timbera, energetski drajf, svaki ton je bez osećaja graničnosti, veliki i širok zvuk, titraju vibracije na krvetu, osećaj sub basa. Ono na šta sam se ja svikao, doza agresivnosti, sada je nema a umesto nje se čuje snaga i moć, recimo, usna harmonika koja se drala, sad je tonski moćna i bogata. Trebalo mi jedno 4 numere da se transformišem, pomenuto sviknuto smetanje je sada enegertski izbačaj prezensa, znači tačno, ili, tačnije reprodukovano, doživljeno kao pravo a ranije bilo lažno. Neuporedivo živo zvuči sve, a bez anomalija koje su se u stvari pripisivala kvalitativno u tom smislu, sve je tu, ništa nije prepokriveno, naprotiv, ali potpuno zaokruženo i bez ispada, drugim rečima, nad Lauter. Ne fali skok rezonance, čak sad mi neobičan taj donji spektar, gore, ne fali ni to, mada moram natanane da se izjasnim, možda uši, možda ukus, mada je bogat sav taj viši deo, a kad je tako, obično se podvede kao nedostajući jer nema škrtih šiljaka, nemam nimalo utisak tamnoće, već, to je to. Svaka čast i hvala na poduhvatu, ne samo majstorskom radu. Sad bi trebo da slušam i slušam, pa onda tek da pametujem, ovog časa je svega apsolutno premnogo. Čujemo se, nemo ti supruga džepari pod izgovorom pranja." Odslušah danas kompilacije pravljene po svom izboru i ukusu, jedna malo više u audifilskom smislu, preko 200 numera, sve i svašta. Pročito sam što sam kopiro sa Vibera, mogu da dodam samo da nema neke razlike između tihog i glasnog slušanja, FR obično mora malo da se nagari da bi eksponiro krajeve, tako zvuči i dosta višestaznih zvučnika, laudnes nužnost. Dremko sam u polusnu, kad prebcim imaginaciju u zvuk, zakleo bi se da su muzičari tu i da mi mi sviraju uspavanku, verno i živo do bola. Naravno, ima i tankih nekih numera i dalje su takve ali sad zvuče prihvatljivije. Neki drekaviji vokali, to se moglo pripisati pevačkoj anomaliji, sad su samo sa energetskim pikovima zaokruženi bojom tona. Ko što rekoh, ovog časa nemam ama baš nikakvu višlju želju, nirvana. Pri generalci, Branko se odlučio na nešto mekši harmonika centrator, sa čime sam se i saglasio, to je dalo ozbiljan pomak. Ovo sad je ipak bio zakorak u nepoznato, mada sam ja izjavio blanko i insistirao čak. Neće svako da dozvoli da se vrši eksperiment, pogotovu na nečemu što se smatra kultnim, kako Doktor reče. "Šije mi ga Đura, tesno mi ga nano skroji", ništa nije konačno ni dobro da ne može bolje, ovo je po ko zna koji put da je to tako i nikako drugojačije. Nebrojeno puta sam se smejao kako ručno pravljene ili prepravljene komponente zvuče bolje od takvih, a za neuporedivo manje para. Ovo je očit primer, ne samo u tom pogledu, nego i u filozofskom. Ovo rešenje je verovatno od kad postoji zvučnik, trajno i nepromenljivo, ili tek malo ima promenu komplijanse. Mi svi mislimo da je svaki proizvođač audiofil i ljubitelj hi-fi-a, a u stvari, samo je po sredi ljubljene para. Kad se tako gleda, jasno je što je taj centrator danas takav, propada vremenom i drastično gubi na komplijansi, pogrešno se uvrežilo, što stariji, to mekši, to bolji, kod onih koji ne trunu, al oni potpuno gube snagu, ali se čovek privikava ton po ton, to treba neko da poravi, napravi itd. a to je novac. Ja se ne bih usudio da pričam o tehničkim aspektima previše, Branko će se uključiti i postaviti fotografije uz neko pojašnjenje. Jesmo diskutovali i nastavićemo dalje, mogućnosti su praktično ograničene samo praktičnošću, nije sve jednostavno izvesti, što mozak smisli. Meni je iznenađujuće da tako nešto centrator može da učini, takođe i neke nelogičnosti u dobijenom, reko bi da to nije moguće, a jeste nepobitno. Ima niz primera ovog rešenja, decenijama su primenjivana, šta svaka forma i oblik čini, pitaj Boga, znaju se neke potrebne smernice, al kako ih učiniti činjenicama je problem, svaka izmena je mali Sizif. Svakako da će biti još eksperimentisanja, svaki savet ili mišljenje dobrodošli.
 41. 10 poena
  Peca ja

  Ei nis zvucnici , neka moja budzevina

  Jedan kolega me ovde ohrabrio da postavim neke moje budzevine i amaterski rad . Vec u naslovu stoji Ei i naravno uz to komentari " ne isplati se to " " gubljenje vremena " " prevazidjeni zvucnici odavno" i slazem se sa svim tim komentarima ali dokon pop i jarice krsti . E tako i ja , nakupilo se vremenom nekih zvucnika a i odavno pravio neke kutije pa onda na kraju resio da to spakujem sve na jedno mesto . Kutije standardno pravio od MDF-a 19mm . Sve keksovano i lepljeno ( oko 70 keksa po kutiji ) iznutra ojacani spojevi i cela kutija iznutra oblepljena Azmafonom od 2cm i posle punjeno kofilnom . Farbanje je bila klasika mat crna , posto je kao podloga isao lak u vise ruka lako ce biti da se nekad promeni boja ili prefarba opet . Zvucnici su spakovani , pevaju ali ima jos dosta posla oko njih , prvo treba da nadjem nekog ko je voljan da napravi ili pak me uputi kako uraditi dobre skretnice jer to je naj veci problem . Jedino sto sam skroz kompletirao su visokotonci , reparirani a svi su one varijante sa vecim magnetom .
 42. 10 poena
  Doktor

  Softone Model 7, by Doc

  Preuzeto . . . [emoji41] Sent from my iPhone using Tapatalk
 43. 10 poena
  Miloš 1210

  COVID 19 ostanite kod kuće

  Da nekako utucam par stotina dana predaha, posvetio sam se bašti. Naučio sam kako da mi travnjak bude kao sto za bilijar Sve sadnice se primile... ali možda je bolje da sam zasadio krompir i kukuruz?
 44. 10 poena
  drVelinov

  Zanimljive i smesne slike

 45. 10 poena
  Woland

  COVID 19 ostanite kod kuće

  zamolio bih samo bez panike - po ugledu, a i po preporukama Vrhovnog Štaba za borbu protiv Korona virusa (VŠ ZBPKV) ja sam rasklopio samoizolacioni antikorona komplet: SIAKK-M20.. dezinfekcija je uspešno izvršena ostalo.je još da pripadajuće jastuke i dušeke oslobodim od papadaća sa DDT, pa potom i njih da dezinfikujem SMRT KORONI - SEDI KUĆI
 46. 10 poena
  Ovako izgleda nakon vađenja iz kalupa.
 47. 10 poena
  pmiroslav81

  Miroslav

  Pozdrav svima. Nemam nikakav dodir sa elektronikom sem eto foruma i želje da napravim nešto kvalitetno bar delom svojim rukama. Ispratio sam ne znam ni sam koliko tema vezanih za samogradnju kako pojačala tako i zvučnika. Sam sam napravio Visaton Starlet G zvučnike , naravno šemu skretnice sam ispoštovao samo sa što kvalitetnijim delovima, kutiju sam radio malo drugacije nego što je po projektu (ostavio litražu i bas refleks ). Tu sam uložio svo znanje kako iz časopisa Uradi sam kada su se prezentovali kitovi Dynaudija tako i sa foruma u vezi samih konstrukcija zvucnih kutija . Posle je došlo i pravljenje pojacala. Kako nisam vičan u elektronici i kako nemam niti iskustva niti potrebnog alata, ja sam napravo kutiju a ostalo mi je uradio gospodin Đorđe Kenjalo iz Kostolca . Izlazni stepen su fetovi irf 9240 - irf 240 snege oko 100w na 8ohm-a a u pred-pojacalu je bila lampa(neka ruska). Iskreno ne znam po kojoj šemi su pravljeni. Skoro sve delove sam nabavio ja naravno po spisku koji mi je Đorđe dao. To je naravno sve bilo u vremenskom razdoblju od nekih 3 godine što mi se generalno sviđa i što mi paše kod diy-a, kupujem polako deo po deo jer finansije drugačije ne dozvoljavaju ali na kraju da ishod bude -projekat pravljen mojim rukama , koji po kvalitetu parira daleko skupljim fabričkim proizvodima . Došli su klinci ,finansije u nekom trenutku zaškripale i sve je otišlo naravno po ceni koja je i manja nego sam materijal . Ali ponovo se budim i došlo je vreme da se ponovo nešto napravi
 48. 10 poena
  Nije baš toliko crno, kako ponekad zna da bude, tako da ako se nešto shvati kao konstruktivna dobronamerna kritika,može biti čak i produktivna. Da li će neko to tako shvatiti i uvažiti uopšte nečiji stav, to je drugo pitanje. Lično više volim dobronamerne kritike i na njih obraćam pažnju, od lažnog "tapšanja po ramenu"....tako da ova tema ,smatram, je jedna od uspešnijih i poučnijih, a i admin radi krajnje profi svoj deo.
 49. 10 poena
  ninja

  Zanimljive i smesne slike

 50. 10 poena
  Vix

  Zanimljive i smesne slike

×
×
 • Kreiraj novo...