Jump to content

Najbolji članovi


Popularan sadržaj

Prikazivanje sadržaja sa najviše reputacije od 02.03.2020. u svim oblastima

 1. 13 poena
 2. 12 poena
  ninja

  Zanimljive i smesne slike

 3. 11 poena
  paja959

  Covid 19-ostani kuci !

  Jedna ideja,dosadno mi,pa jad uslikajmo se.....gde smo,sta smo itd..
 4. 10 poena
  Ovako izgleda nakon vađenja iz kalupa.
 5. 10 poena
  pmiroslav81

  Miroslav

  Pozdrav svima. Nemam nikakav dodir sa elektronikom sem eto foruma i želje da napravim nešto kvalitetno bar delom svojim rukama. Ispratio sam ne znam ni sam koliko tema vezanih za samogradnju kako pojačala tako i zvučnika. Sam sam napravio Visaton Starlet G zvučnike , naravno šemu skretnice sam ispoštovao samo sa što kvalitetnijim delovima, kutiju sam radio malo drugacije nego što je po projektu (ostavio litražu i bas refleks ). Tu sam uložio svo znanje kako iz časopisa Uradi sam kada su se prezentovali kitovi Dynaudija tako i sa foruma u vezi samih konstrukcija zvucnih kutija . Posle je došlo i pravljenje pojacala. Kako nisam vičan u elektronici i kako nemam niti iskustva niti potrebnog alata, ja sam napravo kutiju a ostalo mi je uradio gospodin Đorđe Kenjalo iz Kostolca . Izlazni stepen su fetovi irf 9240 - irf 240 snege oko 100w na 8ohm-a a u pred-pojacalu je bila lampa(neka ruska). Iskreno ne znam po kojoj šemi su pravljeni. Skoro sve delove sam nabavio ja naravno po spisku koji mi je Đorđe dao. To je naravno sve bilo u vremenskom razdoblju od nekih 3 godine što mi se generalno sviđa i što mi paše kod diy-a, kupujem polako deo po deo jer finansije drugačije ne dozvoljavaju ali na kraju da ishod bude -projekat pravljen mojim rukama , koji po kvalitetu parira daleko skupljim fabričkim proizvodima . Došli su klinci ,finansije u nekom trenutku zaškripale i sve je otišlo naravno po ceni koja je i manja nego sam materijal . Ali ponovo se budim i došlo je vreme da se ponovo nešto napravi
 6. 9 poena
  Woland

  Covid 19-ostani kuci !

  zamolio bih samo bez panike - po ugledu, a i po preporukama Vrhovnog Štaba za borbu protiv Korona virusa (VŠ ZBPKV) ja sam rasklopio samoizolacioni antikorona komplet: SIAKK-M20.. dezinfekcija je uspešno izvršena ostalo.je još da pripadajuće jastuke i dušeke oslobodim od papadaća sa DDT, pa potom i njih da dezinfikujem SMRT KORONI - SEDI KUĆI
 7. 9 poena
  Muzikom protiv Korone
 8. 8 poena
 9. 8 poena
  djmilicic

  6E5P pojačalo

  Prvi "pevajući". P: 3x139 - 0.28mm S: 1x100 - 0.4mm P: 6x139 - 0.28mm S: 1x100 - 0.4 mm P: 6x139 - 0.28mm S: 1x100 - 0.4mm P: 3x139 - 0.28mm Izolacija između slojeva primara - 0.08mm paus Izolacija između primara i sekundara - 0.35mm NMN (nomex-mylar-nomex)
 10. 8 poena
  mrcelavi

  Covid 19-ostani kuci !

  Ovde se radi na imunitetu krda, ako ne uspe neki će vise po banderama , za to vreme valja poslušati što god dobre muzike.
 11. 8 poena
  igorp974

  Covid 19-ostani kuci !

  Haos standard...
 12. 8 poena
  neskor

  Čime se zanimam... (ovih dana )

  Davnih dana sam napravio Valve Itch phono preamp ptp, a sada konacno napravih i pcb
 13. 8 poena
 14. 7 poena
  zek

  Zanimljive i smesne slike

  Noj...
 15. 7 poena
  Koja

  Covid 19-ostani kuci !

  Seas + Vifa, Transmission Line Nije postojao stočić kakav sam želeo, pa sam morao da napravim Opet jedan TL (mada nema svrhe iz blizine), Visaton alu + Focal inverted dome... gore je DAC + D class amp, NuForce. Monitor je 32" tako da zvučnici nisu baš mali Ko peva zlo ne misli
 16. 7 poena
  Mentok

  Covid 19-ostani kuci !

 17. 7 poena
  Zen Mod

  VICOVI!!

  VAŽNO!!! PRIJATELJ DOKTOR ŠALJE!!! U slučaju zaraze koronavirusom pojesti 1kg suvog kukuruza kokičara u zrnu!!! Ne pomaže apsolutno ničemu ali u slučaju kremiranja biće spektakl!!!!!
 18. 7 poena
  vladd

  Zanimljive i smesne slike

 19. 7 poena
  Vix

  Zanimljive i smesne slike

 20. 7 poena
  Malo maketarstva
 21. 7 poena
  guja011

  Čime se zanimam... (ovih dana )

  vikend zanimacija, liči na onaj vic "kako je nastao buldog? hranio piroćanac kera kroz staklo": treba mi za ponedeljak ujutro gotove pcb a naravno filmadžije preko vikenda meditiraju. nema flomastera, nema rapidografa, džabe paus. setim se i odem kod lika po crnu tapetu, i vidim da ima i kater. al jok, to mora spec fajl i ostali izgovori. lep kater ali mož samo da blejiš. ko onaj gore buldog. uzemem tapetu, "sofisticirani alat za padove i linije" i za pola sata eto "filma". dobro je ispalo sobzirom na fotolak iz 2015e, crno je crno, nema da maši. uglavnom, osvetljeno, razvijeno, izecovano, opsečeno izbušeno. uz malu pomoć wurthove paste i pokalajisano. ispoštovan rok i obećanje kolezi .
 22. 7 poena
  vladd

  Zanimljive i smesne slike

 23. 7 poena
  vladd

  Zanimljive i smesne slike

 24. 7 poena
  чика-Брка

  Novopridosle skalamerije

  Philips 22AH305 integralno pojacalo. lepotan, babaroga za mnoge sa KP a i sire. zbog nemanja slobodnog vremena bio kod kolege Banata na refresh-u. jednom recju sjajno pojacalo ne samo vizuelno (vintage) nego i zvucno.
 25. 6 poena
  Mentok

  Covid 19-ostani kuci !

  A ovako izgleda moj brlog, kad se konačno domognem kuće ovih dana...
 26. 6 poena
  iz dosade uradio plocice za stabilisano grejanje 4,2V za 4П1Л kao i za HV sa 450V kondovima. cisto da se ne sedi zalud.
 27. 6 poena
  damic

  Apogee Duetta + Stage mrt

  Da razbijemo ovo lose raspolozenje (zbog korone)... Juce, iskoristio ono lepo vreme, izvukao kompresor iz sobice gde drzim alat, odneo na terasu i izneo nekoliko elemenata mog sistema na "ciscenje", koje da budem iskren, odlazem godinama. Kompresor uz pomoc cetkice. Za pocetak, specijalno za Vladd-a koji je na forumu "pomenuo" da krijem iznutrice, cevni preamp mog kuma Kuleta. Moja verzija je jos radna, iako ima bar 10 godina. Na njoj su vrsena sva podesavanja, ipak je kum smatrao da je kod mene dosta dobar sistem, te se svaka stvar primeti pre nego kod drugih. Nije ga mrzelo da po dva-tri puta dnevno da dolazi do mene, ne bi li bila cujna neka od njegovih varijacija. Odmah da rascistimo, sa cevkama nemam blage veze, sem onog osnovnog. Mogu recimo da kazem, to bolje zvuci od onoga, ili to je dobro a ovo nije, i to je to. Inace, ovaj preamp, pravljen je samo u 4 primerka koji su BG-u, slusao sam sve, gotovo isto zvuce. Dva imaju bolje napjanje, 2 trafoa, regulatori i statijaznam, ali to je to. Da ne pominjem, kod mene su cirkulisali razni preampovi, od neke srednje lige do vrhunskih, bar 20-ak. Filozofija kuma, a i mene, je u elasticnom vesanju svih Hi-fi elemenata. Kao sto se moze videti sa slike, svi elementi na preampu su na zivoj gumi, cak i trafo. Kod masovne proizvodnje, ovaj nacin bi sigurno bio neprimeren, medjutim, kod diy, savrseno vrsi posao.
 28. 6 poena
  neskor

  VICOVI!!

  Bolje izolacija nego uzemljenje
 29. 6 poena
  Sklopljen zvučnik za Serbonu 1.
 30. 6 poena
  Superhik

  Zanimljive i smesne slike

  Dobih ovo od Zvuleta, upisao se od smijeha.
 31. 6 poena
  Čitaš nam misli Balza koju mi koristimo je talpa od 1mm, dok spojeve ojačavamo sa donje strane sa trouglovima iste. Nakon toga fino šmirglanje dok ne dobijemo težinu od 9gr. Tek nakon toga ,fajtanje akrilatom aqva-stop,kako bi imptegnisali membranu od vlage,a tako vlažnu je ostavljamo 24h u toplom alatu pod presom, dok se ne osuši i zadrži pravilan oblik. Ovaj postupak će mo verovatno zameniti u buduće, sa zadnje strane armiranjem sa pirinčanim papirom, kako bi težinu membrane smanjili još za koji gram. Naravno predlog i ideja sa natapanjem u crvenom pirinčanom vinu nije iskljućena...i boja i miris i ukus...Grand kafe Na donjoj slici se vide ojačanja sa donje strane membrane.
 32. 6 poena
  pmiroslav81

  Miroslav

  Tako sam i mislio A40 , ali ću malko sačekati jer njega hoću po PS-u da uradim a sad sa ovim delovima koje već imam neku slabiju varijantu ( lakšu za mene ). Za dilemu oko 8 oma snage - 4 oma kutije, uvek poduplaj trafo po snazi, i nema da brines - misliš ako je snaga pojacala na 8ohm npr 100w da stavim trago 200VA ? ili koje jačine bi trebao da bude trafo za Apex A40 npr. 800w 8A izlazi +- 40-42VAC. Na žalost prodao , prvo amp a posle i zvučnike Jeste iskorišćen dizajn Focal-a ali jednim delom , moje su bile više zakrivljene i sigurno čvršće i teže . Što se tiče drajvera jesu jeftiniji ali to se moglo priuštiti . Gotove su bile 2011.god. a start je bio 2009.god. Hvala gospodine Mile na predlogu. Drago mi je da ste se uključili . SR 150 mi je realno posle A40 i SR 300 bio na listi želja kao sledeći po redu. Imam samo mali problem pošto ne mogu da se registrujem na forum.yu3ma.net i www.diyaudio.com ne mogu da skinem fajlove za izradu pločica kako za pojacalo tako i potrebne za zaštite i za napajanja. Molim Vas za Vaše mišljenje oko naj idealnijeg izbora za SR150 i A40 , ovo je moja prepostavka na osnovu informacija sa foruma , i kako mogu doći do proverenih fajlova za izradu pločica : SR150 : Trafo 500VA 8A , Apex NE555 with Zobel*2 kom , soft-start i Apex PSU 5*2kom ili Apex PSU 7 ali imacu 40000mf ( mogu li staviti umesto 10000mf kondezatore od 20000mf ?) i da li mi je potrebna još neka zaštita ? A40 : Trafo 800VA 8A , Apex NE555 with Zobel*2 kom , soft-start i Apex PSU 5*2kom ili Apex PSU 7 ali imacu 40000mf ( mogu li staviti umesto 10000mf kondezatore od 20000mf ?) i da li mi je potrebna još neka zaštita ? Pred-pojačalo za A40 je : Apex P30 + Apex A class PSU ali koje za SR150 ? Svaki predlog i mišljenje je dobrodošlo
 33. 6 poena
  Serbona 1. Planirano je da komplet bude završena za sledeći vikend. Membrana izrađena od talpe Balzinog drveta, to je jedino razlikuje od predhodnog modela Prošla je sve faze umeravanja ,ostala je još "čista fizikalija", izrada indentičnog para. Kabinet je već gotov
 34. 6 poena
  Zen Mod

  Bin Serbona (Serbian made drivers/speakers)

  ma ono sto sam imao na umu je da nema neke velike koristi od generalizovanja ...... ako cemo da tupimo prste , onda je obicna zajebancija daeko korisnija za dusu i smejuce misice kao i svaka konstrukcija , tako je i konstrukcija drivera ( ili cele zvucne kutije) zbir brizljivo napravljenih kompromisa , a ne pominjem sta sve moze da bude , uslovljeno ciljevima projekta ( mila nam serbska rec ) ........ sto Bin tim sigurno veoma dobro zna , buduci da je napravio svoj driver ......... a da i ne pominjem da ste godinama rada bili u situaciji da bukvalno pravite nnovi driver , radeci servis nekoga ja licno sam misljenja da najkvalitetniji FR driver ne zahteva nikakvu pomoc sem adekvatnog boxa , da odsvira ono sto se od njega ocekuje .... dakle - bez ekvalizacije , notch filtera ,BSC ; sa druge strane , ako imas konstrukciju koja ukljucuje kompresivni driver , tu jednostavno neminovno ide Newman-ova kompenzacija , pa mozda i jos ponesto ....... jednostavno stvari bez kojih ne ide sto ce reci , ako se bavimo komentarima jedne fele , lako se desava da automatski otpisujemo neku drugu felu kao manje vrednu ...... a u stvari se sasvim logicno radi o drugacijim pristupima ; e, sad , ko bi se setio da , kad onako iz posalice krene da prica o tehnickim pitanjima , prikaci sve neophodne disclaimere zato rekoh - mozemo mi posalicama koliko volimo i koliko nam prija , ali kad dodje do tehnickih detalja , posalice moraju da ostanu okolo
 35. 6 poena
  Ne kapiram ljude koji pokušavaju da ispeglaju tanak zvuk sistema raznoraznim protetskim pomagalima tipa subovi, super tweteri, kablovi koji guše basove ili visoke itd. Misim da je bolje uložiti kintu u ooozbiljno pojačalo koje ima dobre tonske kontrole. Ili još bolje dooobro pretpojačalo i na izlazu cevi. Loudness taster je užasno bitan jer nam uši nisu linearne. Pravda za loudness
 36. 6 poena
  2a3

  Zanimljive i smesne slike

  Bez reci
 37. 6 poena
 38. 6 poena
  Doktor

  Klub Ulica & Mićun

  Mejlom me @paja959 jutros priuipitao o audio seansi od pre 2 noći. Copy/paste iz mejla odgovora : " . . . Dosta lica poznajem preko 3 decenije. I one koje nisam poznavao mogu svrstati u prijatelje, jer su to sve old school likovi iz SKC-a iz onih dobrih vremena. Vlasnik kluba Ulica, Mićun je već urbana legenda grada sa svojim puboovima, kafeima, jazz ćoškovima gde se svirala živa mjuza. Nekoliko iteracija kluba Ptica po centru Bgd, menjajući lokacije kako je i ovo nesretno vreme donosilo depresiju, besparicu i letargiju. Klub Ulica se nalazi ispod hotela Moskva, dakle u samom srcu Bgd. Balkanska ulica, br. 13. Prostor je izuzetan. Veliki šank. Preko puta velikog šanka je bina gde se nalazi komplet bubnjeva, Hammond, PA binovi i mixeta. Siguran sam da ti ima i koje pojačalo, tako da kada muzičari dođu, donesu samo gitare, palice za bubnjeve. Mogao bi oplemeniti prostor i jednim klavirom, ako ništa više, ono neki upright pijanino. Složen audio sistem od uređaja koji se koriste u samom klubu, napravljeni po narudžbini, sa pažnjim za Mićuna. Sinatra Line cevni predpojačivač, Sinatra PP cevni pojačivač, NN Acoustics zvučnici, Vestax gramofon - klubski uređaji Solaja Audio PH1 - cevni phono preamp ( razlog prezentacije i donešen specijalno za ovu priliku od Šolaje ). Uz piće, priču, slušala se muzika neobavezno u delu kluba za sedenje, a ispred sistema su postavljeni trosed, par udobnih fotelja za slušanje. Bez neke gužve , koškanja, nervoze, nekoliko slušalaca je uživalo u soundu sistema. Ja sam u jednom trenutku takođe zaseo i odslušao Džimi Smita ( to me i dozvalo na trosed - album Bluesmith ), potom Almani. Džon Li Hukerov Hiler mi je bio sjajan. Možda su u pojedinim trenutcima pojačali i više od potrebnog, ali taj PP pojačivač je vozio Napijalove kutije bez ikakvog kix-a. Ono što je bila zamerka od prethodnog puta da je bilo ogromnog bruma od phono-a, toga nije bilo uopšte. Jasno je i zašto. MC zvučnica, SUT sa Lundhal trafoima ko zna iz koje priče, očigledno neusklađenost neka (?), u ovom slučaju nebitno. Neka bela Ortofon MM zvučnica, Concord Arkiv je odlično završila posao, uostalom kao i taj Vestex DJ gramofon. Sve u svemu jedno opušteno, neopterećujuće veče. Šolaja sjajan domaćin. Dabogda se ponovilo. " https://www.facebook.com/ulicamusicbar/
 39. 5 poena
 40. 5 poena
  simplicisius

  neinduktivni žičani otpornik

  Namotao sam dva otpornika 6.8 ohm za atenuaciju visokotonskih zvučnika. Snimio sam mali serijal fotografija koji mogu pomoći nekom entuzijasti da unapredi zvučnike i doda tačku na i!
 41. 5 poena
  velibor_ostojic

  Covid 19-ostani kuci !

  Da se i ja upisem. Vreme je da se se skine prasina sa opreme.[emoji16]
 42. 5 poena
  djmilicic

  Covid 19-ostani kuci !

  Nemam kucova, al’ sam kod kuće i imam crvene čarape.
 43. 5 poena
  чика-Брка

  Zanimljive i smesne slike

 44. 5 poena
  Nesic

  Čime se zanimam... (ovih dana )

  Idemoooo Fukushiiiimaaa Ja jučer završavao desk. Realnih 12 sati rada, sa par pauza za vopi . Dete zgrabilo moj ex desk, pa nisam imao kud. Ploča radna 1500 x 700, visina 750mm. Planiram gore neke male doooobre monitore. Desno iznad rupe za komp ide elektronika. Otvor za noge 600mm /po X/, moš se rašire da diše dečko. A može i da se ugura neka korektna radna stolica. CorelDRAW v.2018 file ako nekome zatreba... 1:1
 45. 5 poena
  djmilicic

  6E5P pojačalo

  Ko nije počeo, nije ni završio!
 46. 5 poena
  Mikorist

  Zanimljive i smesne slike

 47. 5 poena
  Zen Mod

  PITANJA I PREDLOZI

  Mikume , mi te volimo ......... cooliraj malo brte proci ce i ova pošast
 48. 5 poena
  ninja

  VICOVI!!

 49. 5 poena
  Ova tema me podseti da u plakaru godinama cuvam fenomenalni Luxman L-530 u jako dobrom stanju. Njegov "tube alike sound" je nadasve poznat audiofilima. Iako sam dugo na aktivi, sve nesto cekam odgovarajuce pasivne zvucnike koji bi mu bili dobar par, za B sistem. U, A klasi radi do 15W a u AB daje 120W/8Ohm. Zadnje, sto sam na njemu slusao su Yamaha NS-690 MKIII, za koje sam ustanovio da su odlicni zvucnici, ali tek posto su otisli iz moje kuce. Jbg. Inace, na S/H trzistu, reparirani primerci dostizu sumanute cifre. http://www.audioscope.net/luxman-l530-p-2989.html
 50. 5 poena
  Što je više promenljivih u jednačini, sve je teže rešiva moja avantura se DSP, sa subovima i tviterima i kablovima se završila tako što sam sav taj džank rasprodao ili pobacao jer više nisam mogao da se fokusiram na ono što slušam već mi je neprekidno radio crv da nešto nije podešeno kako treba. A verovatno nije jer su iz zvučnika izlazile babe i žabe Jednostavnost je ultimativni oblik savršenstva (Leonardo)
×
×
 • Kreiraj novo...