Jump to content

Doktor

Član
 • Content Count

  5363
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  87

Doktor last won the day on November 29

Doktor had the most liked content!

4 Followers

About Doktor

 • Rank
  Vinyl Mountaineer

Profile Information

 • Pol:
  Muško
 • Lokacija:
  Port Gentil
 • Interesovanja:
  1967 - 1973 ( +- 2 )
 • Zemlja:
  Gabon

Recent Profile Visitors

14599 profile views
 1. Doktor

  Kafanica "Kod srećnog švajsera"

  ^ Meni ovaj pozadi više liči na Ršuma.
 2. Doktor

  Trenutno na gramofonu ...

  Hvala ti. Ovo su uradili onako baš dunsterski. Giljels svira "Mesečevu", a Rihter "Patetičnu" i "Apasionatu". Obzirom da se radi o dva "marsovca", vrhunska pijanista, a koji su čak i u više navrata objavili ove 3 sonate ponaosob. Sa ovom pločom praktično ostajemo uskraćeni za Rihterovo izvođenje "Mesečeve", sa druge strane Giljelsovo izvođenje "Apasionate" i "Patetične". Btw, Giljelsovo izvođenje "Mesečeve" sonate važi kao referentno ( obratiti pažnju na prvi stav koji na slušanje deluje kao šlager, evergrin, te samim tim to često bude kamen spoticanja mladim pijanistima da ulete u manirizam i estradno izvođenje. Nešto slično kao sa Mendelsonovim " Pesmama bez reči" ). Upravo Emil G. u I stavu "Mesečeve" briljira, drži sve pod kontrolom i daje upravo primer kako treba izvoditi ovaj "slatkasti" prvi stav.
 3. Doktor

  Kafanica "Kod srećnog švajsera"

  https://www.blic.rs/kultura/vesti/goran-markovic-vraca-nagradu-zbog-smene-milutina-petrovica/d9twbxb Još jedan od cirkusa u kulturi. za Gorana Markovića. Da ne kačim sada ovde scenu iz njegovog filma ( režiser/koscenarista ) "Variola Vera" , a koja je vezana za ovu spodobu od predsednika opštine gde se nalazi i UK "Parobrod".
 4. Doktor

  Trenutno na gramofonu ...

  Ako ti nije teško, molim te, ili ispiši ili slikaj, poleđinu ili ako je omot na otvaranje sadržaj, šta ko svira od ove tri Betovenove klavirske sonate obzirom da vidim da su i Gilels i Rihter napisani na omotu. Ako obojica ponaosob izvode ove tri najpoznatije sonate , to bi morao biti dupli LP i onda bi meni to kao kolekcionaru bilo odmah na wish listi. Msm, mogu ja sada ovo pretraživati po Discogs-u, drugim katalozima ( vidim da je Melodija - Eurodisk izdanje ), ali ovo bi bilo sigurno brže.
 5. Doktor

  Šta trenutno slušam . . .

  Thnx za ovaj session u studiju. Vazda bilo, ono bar meni, kada je sve prirodno, uključujući i "živi" bubanj umesto gloope "ritmaljke". Dodatno, g-sn Jusef to radi odlično, tačno, inventivno. Praktično, jedan od rariteta ovog pravca ( hip hop jazz krosover ) gde imamo čoveka za baterijom koji to "pegla" za medalju. Što se tiče "mističnog" Alfe mogli su ovi u studiju malko da ga pojačaju, pa da sve bude parfait. Jes' da on "slaže tepihe" aka harme properli, čak i "jače" od nekakvog proseka, ali je čovek za mix pultom malko pridremao, pa ispalo ovako kako je. Ako ono baš hoćeš da ovo izdiseciram do kraja, mogao je Alfa i metnuti neki vintage analogni "obor" od klavijatura, umesto ove fenomenalne "vomane" Montage 8. Da se pitam, ja bih metnuo : PPG Wave 2.2, Oberheim Ob-8, Prophet - 5, Roland Jupiter 8. Mogao bi tu da se uturi i jedan Mini Moog čisto za neki fini solo detalj.
 6. Doktor

  Pass ACA 1.6

  Nemam pojma.
 7. Doktor

  Pass ACA 1.6

  Da li ti zaista mislis da smo mi ocekivali da ce ovaj maleni amp ( 8 w u A klasi ) da se nosi sa Pentamyd (86 dB ) kutijama priblizno kao Hiraga ? Probali, pa ja napisao utisak. Potvrdio upravo ovo sto si pisao i predlagao gore. Sorry, sto sam pomenuo doticne kutije, manji model. Bila je za'ebancija, te mi zao sto nisam shvacen. Necu vise nikad'.
 8. Doktor

  Pass ACA 1.6

  Veruj mi da ove Pentamyd-e Hiraga drzi za 00 sve vreme. Msm, moze tu da se metne i onaj Chameleon sto je svojevremeno postovao @chakija, nikakav problem nece biti za kutije.
 9. Doktor

  Pass ACA 1.6

  Mda. Taman za one Boenicke kutije, manji model.
 10. Doktor

  Pass ACA 1.6

  Izvor zvuka je bio Rega DAC + Cambridge Audio CD Transport ( coax veza sa Cardas kablom ) Doneo sam par desetina originalnih CD-a, odabrah 4, a slusalo se po jedna numera sa svakog CD-a od ovih, pa posle promena amp-a ( Hiraga diy sa 360k mikro farada po kanalu, onako bas muski uradjena, pre nekih 6 meseci komplet pretresena, premerena, aktivirana ). CD-i : Makis Ablianitis - Kismet , Oystein Sevag - Link, Steve Erquiaga - Erquiology i Josipa Lisac - Live in Lap. Preamp - Grid Audio ( cevni amp sa definitivno zvezdom danasnje seanse, cevkom Tesla Ecc803s ). Kablaza komplet Cardas Zvucne kutije - Dynaudio Pentamyd ( onaj opstepoznati projekat iz SAM casopisa, samo sto je ona 24 db skretnica izbacena i napravljena adekvatna od 6 dB ). Kabineti stari 25+ godina, slusano stalno, u dva navrata menjana vesanja, poslednji put pre godinu dana. Ustisak : sistem sa Pass ACA 1.6 se nije mogao adekvatno "izboriti" sa muzickim materijalima. Falilo je detalja, nedostajalo je dubine pozornice, sve je nekako bilo 2D. Bas amputiran, bez mogucnosti da se dobije pun volumen tona ( pr. numera "Yesterday" gde Josipa peva solo samo uz pratnju Davora Cernigoja koji svira freetless bass. Davor tu preludira na basu, prosto briljira, koristi kako flazolete, tako i "razlomljene" akorde. Isto se ponavlja i u sledecoj numeri " Stormy Monday " ). Ocigledno je niska osetljivost kabineta uslovila ovom "posrtanju" malenog amp-a. Definitivno smo zakljucili da se treba probati na efikasnijim kutijama, sa manjim membranama drajvera ( da podsetim : u Pentamyd-u je 10" bas driver ). Iskljucen Pass ACA 1.6. Ukljucena Hiraga. Svi nedostaci, amputiranosti u ekstremima ( visoki, niski tonovi ) su nestali. Dobijena je 3D zvucna slika. U najkracem mogucem - jedan haj end zvuk, odmeren, dobro balansiran, sa lakim prepoznavanjem instrumenata ( metalni vs. drveni duvacki ), bez "lepljenja" pojedinacnih instrumenata u orkestru i sa sasvim dobrom velicinom izvodjaca na pozornici. Hvala Oliveru, vlasniku sistema, mojem dugogodisnjem prijatelju, kolegi po klavijatrama, saborcu, ljutom protivniku na gitarijadama, boljem od mene sviracu Fender Rhodes-a, a tek Hohner Clavinet-a D6 da ne govorim. Hvala i @Dumus-u koji je inace nekada bio jedan od dua u Grid Audio maloj manufakturi cevnih preamp-a i zaljubljenika u radove J. Hiraga-e. Drago mi je da se probudio iz visedecenijskog zimskog sna i nadam se da ce nastaviti audio hi fi stazom tamo gde je stao.
 11. Doktor

  Pass ACA 1.6

  Imah priliku danas da uzivo vidim i cujem upravo skockan Pass ACA 1.6 mini amp. Malo slika amp-a, na jednoj su i nogice za koje je ovde bilo pitanja.
 12. Doktor

  Koncerti

  08.12.2018. - Raphael Wressnig & The Soul Gift Band - Ulica ( bivsa Ptica, vlasnik Micun - drugar, veliki ljubitelj jazz&blues-a, vinil kolekcionar ) http://raphaelwressnig.com/biography/ Brutalan nastup Rafaela i odlicnog italijanskog gitariste Enrika Krivelara. Sasvim korektan bubnjar. Pun klub. Cak se i stajalo sa strane. Podijum koji je u drugom delu koncerta bio pun slusalaca koji su se transformisali u igrace. Bluz, dzez i fank. U drugom delu je bilo i odlicnog bugija. Rafael je vodio od samog pocetka. Hammond B-3 , sa pedal board-om, pripadajucim Leslie-om. U jednom trenutku bilo je i penjanja na Hemond-a, pa cak i sviranja "stiklom". Ovaj put nije bilo paljenja klavijature, tj. flambiranja iste. Preko 2 h cistokrvne iskrene svirke. Posle koncerta caskanje sa triom, slikanje, CD-i po 1k dinara, vinili 2k dinara komad. I vise nego korektno. Potpisivanje sa posvetom po zelji. Pricasmo i sa Micunom. Kaze da je skoro na nuli finansijski sto se tice ove veceri. Medjutim, da ste ga videli u uglu kako se krece u ritmu, taj njegov zadovoljan pogled, bilo bi vam odmah jasno koji je to entuzijasta i kao takav dragocen za ovaj grad koji je sinoc bio i zaista svetska metropola. Ne preterujem uopste. Rafael ce doci sigurano opet. Idem sigurno.
 13. Doktor

  Koncerti

  A veceras . . . . spektakl. Mesto desavanja : Ulica ( nekadasnja Ptica ) u Balkanskoj 13 i nastup Raphael Wressing-a sa Soul Gift Band-om. Na vreme se culi sa Micunom, gazdom Ulice i rezervisan sto za 4 odmah do muzickog stola, pratkicno ispred podijuma. Funk & Soul vece uz legendatni B3 Hammond. Stay tuned.
 14. Doktor

  Koncerti

  07.12.2018. Radio Beograd Studio 6 - Opus Neo : Ivana Grafovac - celo, Olivier Maurel - klavir Projekat Gurdjieff//De Hartmann - Muzika tišine i kontemplacije Ovaj kemerni duo je imao vec jedan nastup u Studiju 6 maja meseca ove godine. Prepoznatljiva pentatonika, numere u harmonskom molu, Istok, istok i . . . istok. Mogu samo zamisliti koliko ovaj muzicki sadrzaj sa odusevljenjem primaju kao potpuno nesto novo, originalno, gore u Skandinaviji. Ja nisam uspeo uspostaviti u potpunosti vezu sa izvodjacima. Povremeno su se "trazili", postojao je jedan mali disbalans u jacini tona celo vs. klavir u korist drugog instrumenta. Moguce je da ce se to sasvim drugacije cuti na radijskom snimku, kao i na TV snimku koji ce biti danas na RTV 3 u 12:00. Jedna slika u prilogu, kao i jedan video klip sa YT (dok ne izadje od sinoc neki novi klip) od predhodnog performansa Opus Duo u Studiju 6, maja meseca o.g.
×