Jump to content

Lemić

Član
 • Broj sadržaja

  711
 • Na DiyAudio.rs od

 • Poslednja poseta

 • Broj dana (pobeda)

  6

Poslednji trofej

Lemić je imao/la sadržaj sa najviše reakcija!

1 Pratilac

O Lemić

 • Rođendan 05/05/1956

Informacije Profila

 • Pol:
  Muško
 • Lokacija:
  Singidunum
 • Interesovanja:
  Motorciklizam, ekologija, audio...
 • Zemlja:
  Serbia

Skorašnji posetioci profila

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Lemić's Achievements

 1. E, hvala. Češljanje aluminijuma je ovde problem, a o eloksaži da ne govorim, to ako budu napravili a da bude kako treba, biće pun pogodak. Ja sam hteo tanjir od Mičela da preeloksiram u crno i nisam se usuđivao nikome da dam. Radionici Vinka Jelušića, gde su radile njegove dve poćerke, uzeo je neko ali nije radio tim kvalitetom. Na gramofonu mi je Mocart ručka, sve od aluminijuma elksirano kod njih, dad danas je zift crno, nema trunke ljubičastog ili pobledelog.
 2. Pa imam vrh kupovni, poenta je da bude bolji, a to mora da se pravi, sakupilo se iskustvo i možda skupile dobre karte za ako nešto, a takođe su i zadnji moneti za tako nešto.
 3. Ne nam ko je Igor Soulines. Pored što je zvučno dobar, jeste lep, jedini lepši je u nekoj crnoj izvedbi i sa tamnim pleksijem. Svrbi da izvršim neke modifikacije, al kad razmislim bolje, nameće se ideja da napravim potpuno nov gramofon, što mi je ideja još od mladih dana. Izrada poklopca je možda probni balon za tako nešto.
 4. Hvala, skup gramofon, može i takav poklopac. Reče mi drugar da ima u Mlatišuminoj kod Vuka u Beogradu, al ne zna kako se zovu. Lično mi ne smeataju napukline, ali ako rešim da prodam gramonu, mora da bude čitav.
 5. Videh temu pa da malo priložim. Duboka oštećenja i oštre brazgotine se prvo poravnaju "ciklinom", spcijalnim oštrim ravnim nožem, žilet za brijanje odlično može da posluži, potom se vrši matiranje i ravnanje sitnih ogrebotina. Sve ispod graulacije 800, pravi relativo duboke tragove i posle je potrebno dodatnog truda da se izgladi površina, 1.000 pa na dalje je bezbedno. Ja koristim vibracionu šlajfericu za ravnanje, tad može i ispod 600. Kod tih grubih granulacija se finoća povećava u što užem razmaku, znači 300, 320, 360, 400, 600, 800, 1.000, 1.200, pa 1.500 i po +500 do 3.000, potom idu diskovi na po hiljadu, ima ih mislim do 8.000, mada već posle 2-2.500 može da se pređe na pastu. Koristim kopiju roto Makite od 29€, sa jedno 8 čičak diskova različite finoće i dve paste, ali ne znam koje, sve kupovano u radnji za reparaciju automobila u Beogradu, Igorautomotive u Ustaničkoj u Beogradu, sve može da se dobije na gram i komad. Kod proste roto mašine se disk može izbaciti u stranu oko cm i tako se dobije ekscentrično brušenje, isti je efekat ako se ne dozvoli da mašina stoji u jednom mestu, to je inače pravilo pri bilo kom brušenju i poliranju.
 6. Hteo bi za svoj Džirodek da napravim drugi poklopac, imao je jednu naprslinu od transporta, u međuvremenu dobio još neku, a možda bi izvršio i neke korekcije noseće ploče, čisto iz estetskih razloga. Ima li gde u Beogradu neko ko može da seče, savija, lepi pleksi i buši na tačne dimenzije?
 7. Lemić

  Gramofonska tema

  Zatezači su odlično rešenje, VPI TNT ih je davnih dana imao, doduše malo fuš urađeni bili. A nije loš kaiš od stomatološke brusilice.
 8. Ja popio silom prilika kinesku vakcinu, sad i meni poprilično isto. Nasmejo si me do suza opet. Da ne tupimo subjektivno - objektivno i vice versa, ima tema o vernosti reprodukcije. Pod prirodnošću bi se moglo podvesti sve što nam blagodetno prija, odnosno, čemu se ne opiru naša čula, mozak i telo; što se tiče digitalije i D10 konverterčića, to je jednostavno neimanje jeke jednom rečju, pa se muzika može slušati bez da se stalno teži preskakanju numera, što je redovna pojava kod digitalije, (izuzimam loš izbor i snimake), stišavanju glasnosti upravo zbog paranja ušiju bukom a ne samim nivoom. Nisam nikad nešto slušao pa glasno, sa digitalijom pogotovu, međutim, sa Toppingom imam baš želju da pojačam nivo i doživim energetski zvuk i jesam podigao nivo, ne bune se ni ukućani, to takođe govori o manjem neskladu, odnosno, većom prirodnošću pod koju je Mikorist svrstao i autobus i elektronsku muziku kroz subjektivno doživljavanje, što je u suštini jedina validna istinitost, bez obzira što je jasno da neki zvuci ne postoje kao prirodni.
 9. Lemić

  Gramofonska tema

  Ručka jeste zahtevna za podešavanje, sve lebdi figurativno, tako da i najmanji činioci dolaze do izražaja, kad je sve kako treba, pri reprodukciji vraća još više. Sam kablić deluje na antiskejting silu, može da je pojača ili umanji svojim položajem i upredenošću, na to sam zaboravio da skrenem pažnju. Kad se ručka spusti na poziciju, kablić mora da se ispusti, ispruži, podizanjem same baze i onda sprovede gde će da stoji bez višeputnih savijanja ili upredanja, nastoji se da se zadrži njegova prirodna forma, tako da kažem. Nekad treba ručku par puta oterati skroz do centra ploče, pa čak i preko, tako se blago uprede kablić i time dobije federnu konstantu koja utiče na protivkliznu silu. Ko što sam napisao, komplijansa te ručke se optimizuje sa glavom različitim viskozitetima ulja. Svršeno su zvučale "meke" glave, a šta odgovara konkretnoj igli, nemam pojma, uz to, zvuk zavisi i od samg stanja. Možda da probate sa nižom gradacijom, imam negde brošuru o silikonskim uljima iz Bariča, al ko zna gde je i ne mogu da se setim podataka, trebo bi da imam negde po bočicu od nekih 3 viskoziteta koji su bili upotrebljavani u nekom periodu, al koje vrednosti ne znam, ja koristim najgušće koje god da je nominalno.
 10. Da se podsetim i svoje, moja Hiraga sa Bradačevom unikatnom modifikacijom, 2x30w, rađena 90-godine, diy rad, Žarka Ristića i mene, preko 40kg, 2 mono bloka u rek veličini, čelična bakarisana šasija, 2 Pazin torusa po 750w, 12 novih elkosa po 150.000mf, svi delovi upareni, trenzistori nisu više Hiragini već neki drugi i bolje zvuče od izvornih.
 11. Lemić

  Gramofonska tema

  Ne razumem te najbolje, jel VTA ugao pomeran zbog izrade, nisu svi razeči imali isti ugao, ili zbog traženja zvuk usled nezadovoljstva? Količina ulja nema uticaj na komplijansu, ili ako ima, to je minorno, ali sama gustina direktno utiče. Viskozitet od 7.000 koji se napomenuo da je sada, prilično je gust i odgovara tvrdim iglama. Cevka bi trebala da je blago konusna, ne šiljata, to je ono što je meni ostalo dok sam se intenzivno zanimao.
 12. Mocart amp je razvijen na zahtev klijenta iz Beča. Topologija nije ništa epohalna ali je sav materijal probran, tranzistori su pareni i jako dugo se čekalo na njih, 18 komada, 9 po grani. Izvučeno 100w u A klasi, 600w u AB, trafo od 2Kw. Sve je ručni rad uključujući i izradu hladnjaka. Ne nekom uporednom javnom testu u beču, nadsvirao je Krell-a 100. Izrađeno je ukupno 62 komada, 39 je u Austriji, dan danas rade posle 20 i kusur godina.
 13. Naš drug, To Ping, aka Mikorist, je glavni podstrekač, čitajući njegova izlaganja sam dobio ono zašta nisam verovao da je moguće. Moje doživljavanje muzike je uvek bilo bez vizuelizacije, nikad nisam voleo da slušam gledajući, moj drugar Odić je još iz doba video kaseta imao impozantnu kolekciju svirki, da ne govorim o DVD-ima, možda sam svega nekolicinu pregledo. YT je bio zadnja rupa na svirali, mađutim, pre neku godinu je počeo da se poboljšava kvaitet i slike i zvuka, čemu nisam opet pridavao značaj, ali primetivši da ima sve više materijala na njemu, a nema ovako dostupno, jednostavno sam počeo da ga koristim kao izvorr informacija. Mic po mic, prateći moje laikove i na osnovu drugih statističkih podataka verovatno, počeo je da mi nudi izbor klipova koji su bili po mom ukusu. Isprva je bilo frljoka mnogo, dok sada malte ne, miks od po 50 numera mi odgovara skoro uvek. Mirkan je napisao da je zvuk dobar, sa ovako doteranim DAC-om mogu da potvrdim isto, više nego prihvatljiv što je za mene iznenađenje. Već 2 dana slušam i gledam samo sa YT izvora, doduše, tokom podešavanja sistema jesmo tokom sesija koristili i YT. Od uvek sam smatrao da oči kvare muziku i da me uskraćuju za svojevrsno maštarenje, dal je u pitanju starenje i gubitak sluha ne znam, mada čujem još uvek i najmanju razlikicu, ali se meni sa ovim DAC-om počeo da sviđa audio i video doživljaj koji eto, YT pruža. "Mito Bekrijo" potpada pod humoresku koju moj dragi drug i ja kreiramo već godinama, ali jeste dobra svirka i interesantna za videti. Nešto što volim da slušam je ACT produkcija, dok nisam video ovaj klip, zakunuo bi se da je kanarinac nasnimljen kao i niz nekih zvukova za koje sam mislio da su sinter efekti :
 14. To mi provalio komša pre jedno 5 godina,bio DJ u Kladovu, kaže lom kad je puštao ovu numeru u ROK aranžmanu. Upravo pitah suprugu de mi je perjani jastučić za MC da metem ispod Dakića
 15. Da živnem temu, pročito sam je iznova, da se podsetim šta sam i sam pisao, nisam se odlučio ni za kakve konektore a sad je krajnje vreme, potrebni su pretežno šasijski, ala recimo:
×
×
 • Kreiraj novo...