Jump to content

Srecko

Član
 • Broj sadržaja

  2632
 • Na DiyAudio.rs od

 • Poslednja poseta

 • Broj dana (pobeda)

  4

Poslednji trofej

Srecko je imao/la sadržaj sa najviše reakcija!

O Srecko

 • Rang
  @nolefam

Informacije Profila

 • Zemlja:
  Serbia

Skorašnji posetioci profila

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. @Zen Mod da pokušam da Vam razjasnim ono što sam rekao i naznacim šta smo radili (sa timom, hiljade merenja i opita) razvijajući taj elektro-mehanički sklop. Zamislite da imam Devialet amp i Devialet Phantom Gold zvučnik. Devialet amp sve radi u digitalnom domenu (ne znam-nisam siguran kako amp signal prosleđuje na Devialet Gold Phantom zvučnik), zato pretpostavimo da pošto je taj zvučnik posebna konstrukcija da amp šalje baš taj digitalni signal (npr. blu tut konekcijom); što za ovo objašnjenje nije bitno. Razvijajući taj elektro-mehanički sklop mi smo upravo tako nešto radili stim što smo morali da izmerimo parametre reakcije izvršnog organa za svaki odaslani impuls-komandu (uvek smo znali šta je odgovor na poslati impuls, čak i vizuelno) Suštinski I zvučnik radi slično (membrana se pomera prema analognom signalu iz ampa). Dakle taj deo koji je generisao digitalni signal, tzv. GIK (generator impulsne komande) je računicu koja opisuje matematičku fizikalnost problema koji smo rešavali, pretvarao u povorku impulsa koja je: uključivala, isključivala, menjala amplitudu i trajanje impulsa (struju kroz magnet) i naravno snimala parametre izlaza izvršnog organa (razlika je samo sto izvršni organ nije bio membrana i što nije bio digitalizovan muzički signal u GIK nego rezultat neke računice). Uradili smo hiljade eksperimenata menjajući sve i svašta od materijala magneta (zbog remanentnog magnetizma i tragajući za krivom histerezisa koja nam je potrebna), žice, lakova i lepkova (zbog temperatura jer je pored zagrevanja zbog enormno struja kroz namotaj sve to još dodatno u veoma termički agresivnoj sredini), preko algoritama do........ da bi smo od izvrsnog organa dobili zadovoljavajuću brzinu izvršenja poslatog impulsa, zbog potrebe da to sve radi u realnom vremenu. Rekoh, da je svaki poslati impuls apsolutno imao identifikovanu reakciju izvršnog organa kao kada bi za svaku poslatu notu (analognim signalom) znali npr. način na koji se pomera membrana zvučnika. U snimku sa YouTube suštinski se ništa ne zna. Vidite niz brojeva koje display prikazuje ne znajući kakav je taj signal (elektronski kreiran) koji šaljete uopšte. Da ste taj analogni signal-muzički digitalizovali nekim GIK, možda bi taj elektronski generisani ton upravo bio impuls ogromne amplitude (naponski ili strujno, već kako pratite tih 700W koje display prikazuje) a infinitenzimalnog trajanja koji (na osnovu iskustva kažem) ne bi takoreći ni pomerio membranu jer je njegova energija nikakva (napominjem da smo merili temperature namotaja u zavisnosti od amplituda i vremena trajanja impulsa i iscrtali hiljade nomograma). I naprotiv tonovi-impulsi sa trajanjem manjih amplituda ali velikih energija (kao 28W sa snimka) bi pomerali membranu samo tako i naravno to bismo čuli većom asnoscu prosečnom (utisak da je sve glasnije) baš kao na snimku.
 2. Zahvaljujem na objašnjenjima. Nazalost, nisam muzički obrazovan i još jednom hvala sto ste mi bili raspoloženi i imali vremena za mene da mi približite značaj tempa u muzici.
 3. Zahvaljujem. Verujem da treba biti sjajan pijanista da bi se odsvirao 1/128. Koji još instrumenti mogu da odsviraju u tom trajanju ton? Da li je klavir jedini?
 4. Bravooooo@shonne! Ovo ne može samo sa lajkom, mora i post.
 5. Stalno kritikujem Noleta kako se ponaša nezrelo, arogantno i prepotentno kao da svi samo treba da mu se poklone kad izađe na teren i da odu. E pa ja sam još gori od njega. Smatram da, ako ne počne sa svojim ludovanjem, da je toliko bolji od drugih da je žreb potpuno nebitan te mi je potpuno svejedno što je Tim u Nadalovom delu, mogao je da bude i kid Noleta (nisam pratio žreb, žena mi pročita). Nole jednostavno mora da bi osvojio RG da dobije sve meceve pa da li će da dobije Tima u polufinalu ili finalu ili Nadala u finalu sve je svejedno, mora sve da ih dobije i dobiće ih ako mu se ne ispreči Đoković[emoji16].
 6. Ne podsecajte me na taj lakat ne znam kako ga svi preživesmo. Ne sećam se da li je poraz bio pre ili posle lakta.
 7. Lepo ste ovo saželi bar za mene (hvala, ja nisam znao).Ako sam dobro shvatio trajanje najkraćeg tona u muzici je 10 ms. Slušajući ovako muziku nisam imao predstavu da ton može toliko kratko da traje. Ako Vam nije teško da napišete (meni bi bilo zanimljivo) koji instrument (ili instrumenti) mogu da odsviraju tako kratke tonove i kako se to uopšte postiže.
 8. Upravo sam to i rekao, kao da je ona muzika snimljena (mislim da to i može samo elektronski da se iskreira) namerno sa kratkim trajanjem tona da koliko god snage da se dovede na drajver oslobođena toplota neće biti dovoljna da ga spali a mehanički rad je naravno nikakav-nema pomeranja membrane zbog inercije mehaničkog dela drajvera. Ma sve sam to slično probao, pričaću Vam kad se budemo videli, čak smo pokušavali da ciljano napravimo magnet sa potrebnim histerezisom (zbog remanentnog magnetizma, probajući nekoliko magnetnih i keramičkih materijala malih specifičnih masa koje smo jedino mogli da kupimo-strateški materijal) da bi minimalizovali vreme odrade celog elektro mehaničkog sklopa. Žao mi je sto ne mogu da postujem dijagrame, sve bi bilo jasno čim bi ste ih videli, da ne pričam o korelaciji vrednosti snage na display (u ovom slučaju) sa odsviranim tonom-notom što sam ja po prirodi posla morao da korelisem (upravljanje realnim objektom u realnom vremenu je u pitanju).
 9. Zaboravili ste da je Noletov prvi poraz veliki od Zvereva upravo bila šljaka Rima, mislim polufinale.
 10. A sta sam pogrešio? Što reče Zen objasnite mi šta sam pogrešio da nešto naučim. Pošto je u pitanju elektronska muzika očito da je autor sa namerom birao da tonovi ne traju dugo jer da traju valjda bismo subjektivno tih 700W čuli bar duplo i više jače od onih 28W sonate Korelija. Šta sam pogrešio i u konstataciji da je inercija mehaničkih sistema (zvučnik) neuporediva u odnosu na električne sisteme (display)? Svaki odsvirani ton kao da nema trajanje. Ja potičem iz vremena kada se pod muzikom podrazumevano ton nekog instrumenta i stvarno mislim da je sonata Korelija pokazala da je za takvu muziku je dovoljna snaga pojačavača i ispod 50W. Nije Nele džabe dao ime firmi First Watt firmi i celu gamu pojačavača malte ne ograničio na 25W. Ne sporim da ako treba da reprodukujete nanosekundno trajanje (lupio sam vrednost nisam računao, naravno da se može izračunati trajanje tona da bi se membrana pokrenula dovoljno da ton čujemo) nekog tona da to na takvom pojačavaču se ne može čuti i da Vam trebaju verovatno kilovati snage da bi tako kratko trajanje tona, impuls moglo da pokrene membranu i da mi nesto čujemo.
 11. Ja mislim i dalje da to na zvučnik nema utisak ič već samo na merni uređaj i display koji to izmereno ispise, jer je u pitanju impuls, čisti pik a zvučnik je mehanička sprava koja ima i masu-inerciju (kao kad imaš realni signal sa šumom šljaka iz kojih treba da izdvojiš pravi koji nosi ustvari energiju). Impuls struje prođe kroz namotaj u mozda mikrosekundnom trajanju, ni namotaj ne može da izgori i za to treba vremena da se zagreje pa istopi[emoji16]. Tek bi bilo zanimljivo pogledati sa koliko kašnjenja u odnosu na pik signala ide ispis na display-a. Sve sam to probao X puta sa ni sam ne znam koliko magneta-namotaja. Šta mislite što Vam se čini da sonata Korelijeva svira glasnije mnogo na 28W nego ona elektronska muzika na 700W. Traje ton gudačkih instrumenata i pomera membranu debelo a onu elektronsku muziku je jedino moguće uporediti po trajanju tona sa ksilofonom! Jednostavno tu nema energije. Da ti tonovi imaju trajanje ti zvučnici bi izgoreli samo tako. Suštinski signal pojačavača kao da upravlja membranom (naravno preko kalema) a impulsno upravljanje u realnom svetu funkcioniše samo sa infinitezimalnim masama[emoji16] osim ako impulsi nisu za XXX rangova veći. Pa tako Vam je isto i sa laserom, može biti i MW ali ako je impuls infinitezimalan džaba, nećete ga ni osetiti (Preterah sa jedinicama u želji da simplifikujem fizikalnost pomeranja membrane)[emoji16].
 12. Zato sam i postovao video[mention=2262]NIXIE[/mention] da Vam pokazem da nisam ja jedini koji se ne razume u neke stvari[emoji16] (ja bar to ne stavljam na YouTube, pohvalite me[emoji16]). Tih 700W snage uopšte nisu za diskusiju. Tu ima energije nula koma ništa[emoji16]. Suštinski oni izvode zaključke na bazi snage (duboko nerazumevanje fizike[emoji16]) a ne energije, koja je jedino bitna jer se ona transformise u rad (pokretanje membrana). Oni pik metri su super za gledanje i da pokažeš koliko dobro ne-znaš fiziku. Taj pik je za zvučnik potpuno nebitan. Zvucniku je potpuno svejedno da li ga je bilo ili ne[emoji16] ako ne trajeeeeee.
 13. Što je lepo kad si dokon, umesto da ste završili školu za penzionere vi se ubijali tamo na nekim fakovima..... [emoji16]
×
×
 • Kreiraj novo...