Jump to content

mutayu

Član
 • Content count

  204
 • Joined

 • Last visited

About mutayu

 • Rank
  Početnik

Profile Information

 • Pol:
  Muško
 • Lokacija:
  Beograd
 • Zemlja:
  Serbia
 1. @vladd OK. Ako sam dobro razumeo, sa dioda prvo masa na srednji pin a sa njega dalje (zvezda sa srednjeg pina, na jednu i drugu stranu prema elektrolitima)? Sve ove keramike cu onda da stavim ispod plocice, na pinove regulatora i nozice dioda, da ne komplikuju zivot i da budu sto blize vezane a tako ce da bude i sa blokom od 220nF na izlaznom elektrolitu.
 2. @vladd : sta mislis o ovome , tu se svi datasheetovi slazu
 3. Pa ti rece 10nF na tu poziciju?
 4. Stara knjiga spominje farbanje ali videcemo sta ce biti dok dodjem do toga. Evo i prve skice plocice. Moram sad da uradim i "sliku u ogledalu" i raspored elemenata. Ima li neka preporuka za crtanje plocica u nekom lako dostupnom softveru?
 5. To te pitam! U realnoj exploataciji meni disipacija ne moze da predje 2W a ni ostali parametri se ne priblizavaju maximalnim. Ako uzmem da je : Tmax=75 C Tamb=40 C Rtk=5 C/W Pdmax=4 W dobijam iz proracuna da je : Rth=3,75 C/W dT=15 C sa cime udjem u grafikon i dobijem da mi treba kvadrat aluminijumskog lima crne boje debljine 2mm stranice 105mm sto u praksi odgovara onome sto @Zen Mod kaze. A to znaci da cu, jednom kad budem pravio kutiju lepo da stavim ovaj hladnjak koji imam a sa druge strane metalnu stranicu kutije ili limcinu od oko 1dm2 i kraj price. Hvala svima! Idem da crtam plocicu!
 6. Meni nije jasno sledece: Tmax- da li uzeti 150C ili 125C kao neku maximalnu radnu, ili cak ici do recimo 70-tak kao maximalne zeljene temperature? Rtk- da li uzeti samo junction otpornost ili ici na vecu cifru, prema spolnjem vazduhu, tj. da li uzeti 5C/W ili 65C/W ili zbir 70C/W? Pdmax- u datasheetovima pise da je internaly regulated, ja sam do sad uzimao 4W sto je vrednost za 1A struje, sto se u praksi nece desiti posto je DAC deklarisan da trosi 500mA maximalno.
 7. Pa nema smisla. Nego daj da ga izracunamo kako treba! Naisao sam na staru knjigu "Tranzistorski NF pojacivaci" Miodraga Dj. Mihajlovica pa cu sad da pokusam da primenim proracun iz nje.
 8. @NIXIE: Da nije malo mnogo
 9. Hajde, idemo dalje. Evo ispravljene seme sa uvrstenim primedbama. Na osnovu ovoga cu pokusati da nacrtam plocicu. Ne koristim softver za seme i plocice , izvinjavam se na neurednim crtezima. C1,C2,C3,C4- 10nF, viseslojni C5- 3300uF, elektrolitski C6,C7- 10nF, blok C8- 220nF, blok C9- 1000uF, elektrolitski D1-4 - 1N4007
 10. Dobro, a kako to izracunas i koji parametar mora hladnjak da zadovolji? Pitam te za konkretan primer: regulator 7805, ulazni napon 9V, izlazni napon 5V, struja 1A, temperatura okoline 50C. Pitam hipoteticki, da bi mogli da racunamo i za druge slucajeve, jasno mi je kako cu u praksi da ga ohladim da ne bude vruc. Hajde da definisemo metodu za proracun.
 11. Nisam se jos odlucio za kutiju posto cekam da mi stigne USB/SPDIF konvertor a moracu da smestim i neki preklopnik pa cu to naknadno da resavam. U praksi cu da resim hladjenje bez problema, regulator moze da dobije duralnu plocu bilo koje velicine ali cilj mi je bio da odvezbam proracun sa standardnim vrednostima iz datasheeta za 7805 i hladnjsk. Radi se o metodologiji proracuna , ako sam dobio da samo kuciste moze da disipira preko 5W, kako onda hladnjak nije dovoljan?
×