Welcome to diyAudio.rs

Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to contribute to this site by submitting your own content or replying to existing content. You'll be able to customize your profile, receive reputation points as a reward for submitting content, while also communicating with other members via your own private inbox, plus much more! This message will be removed once you have signed in.

mutayu

Član
 • Content count

  42
 • Joined

 • Last visited

About mutayu

 • Rank
  Početnik

Profile Information

 • Pol:
  Muško
 • Lokacija:
  Beograd
 • Zemlja:
  Serbia
 1. Glava za vodjenje iz neke rakete? :-)
 2. Ja sam razumeo.
 3. To mi je jasno, vec sam bajpasovao ta dva. Za napajanje cu jos da vidim ali dobro ce mi doci taj savet, nije mi bilo jasno gde da ga dovedem. U principu, osim mozda jos dva blok kondenzatora, ova faza dogradnje elektronike je pri kraju. Sad predstoji "gumiranje" i potraga za resenjem za lampizaciju. I kada bih se sada zustavio bio bih zadovoljan kako zanimacijom tako i zvucnim efektima!
 4. Tako je 4=V- a 8=V+! Izmedju njih i mase su 2301 i 2303 a spojene su sa 2302 od 22nF.
 5. Izvinjavam se sto ispadam glup u drustvu! Sve njih si stavio izmedju napajanja OpAmpa i mase DAC chipa? Po jedan sa svake strane, vezani paralelno?
 6. OK, ako se ne varam na TDA1545A nozica br. 4 je masa? To ce da bude pipavo! Gde si njih stavljao? To sam naucio i pazim ! A i napisali dobri ljudi na njima!
 7. Ok, jasno, videcu da i to probam, nije zurba. Nisi mi rekao kako predlazes da vezem ona dva na opampu?
 8. Kupljen je u Silken-u, u Balkanskoj ulici.
 9. Ako sam dobro razumeo predlazete zamenu elektrolitskih kondenzatora 2306 i 2309 sa 2,2uF blokovima (sa ili bez bajpasa)? Vladd mozes li da mi pojasnis gde tacno da vezem ta dva od 10nF. Evo u prilogu pinouta LME 49720. Kad sam vec kod toga slusao sam OPA2604, NE5532 i LME4970NA i zadrzao se na ovom poslednjem!
 10. Sta mislis konkretno sta da stavim ako bude moglo? Sada je kapacitet oko 2,5 puta veci od originalnog, ne bih bas isao na mnogo veci.
 11. Ah zo! Tu su stavljeni elektroliti 10uF/50V i odozdo bajpas 200nF ERO plastikaneri sa donje strane. Elektroliti su slicne velicine kao i oni stari, stvarno nema mesta za nesto mnogo vece. Videcu na kraju za to napajanje.
 12. Hvala vam obojici! Idem sad da slusam i da menjam OpAmpove pa da vidimo. Nixie na koje blok kondenzatore mislis? Mozda bi mogli ispod da stanu? Napajanje necu da diram za sad posto u narednoj fazi mozda sledi lampizacija pa ce sa njom da dodje i napajanje.
 13. Posto je stvar pocela da napreduje u dobrom pravcu nastavio sam sa radom: Pripremio, postavio na hladnjak sa pastom i liskunskim izolatorom i postavio na plocu novi regulator 7805 Postavio tantale 47uF/35V umesto 2301 i 2303 Zamenio sve preostale elektrolitske kondenzatore takodje elektrolitima ali low ESR, veceg kapaciteta, naopona i temperature Sve zamenjene kondenzatore bajpasovao plasticnim od 100nF Postavio sasijske RCA konektore, skratio postojeci kablic za vezu sa plocom i vezao ga na njih Odvojio konektor kabla za vezu sa prikljuckom slusalica i ostavio ga odvojenog Uredjaj i dalje uspesno radi. Na prvo slusanje zvuk je otvoreniji i detaljniji. Narednih dana cu probati kako zvuce i novi OpAmpovi. Spremio sam materijal za oblaganje mehanizma i kucista pa ce i to uskoro doci na red. Tokom dana sam, po receptu starih majstora, pripravio i rastvor kalafonijuma u alkoholu za lemljenje i rastvor vazelina u medicinskom benzinu za potenciometre. Kalafonijum se pokazao odlicno. Slike:
 14. Danas sam ugrabio malo slobodnog vremena i ponesto uradio! Prvo da opisem sta je do sada bilo uradjeno pa cu nastaviti sa detaljima danasnjih radova. Kao sto sam ranije napisao prvo sam zamenio laser i njegov mehanizam sa VAM 1202/12 a onda poceo sa modifikacijama elektronike: Zamenio diode u napajanju 6535-6538 sa UF4004 Bajpasovao kondenzatore 2536 i 2538 sa 100nF montiranim sa donje strane ploce Postavio podnozje za OpAmp i zamenio stari NJM4560D sa NE5532 Zamenio kondenzatore 2304 i 2307 sa 470pF Zamenio kondenzatore 2306 i 2309 sa 10uF/50V low esr elektrolitima i bajpasovao ih sa 0,22uF WIMA plastikancima. Posle ovoga je uredjaj uspesno proradio pa smo ga malo slusali i poredili sa novijim modelom Marantza pri cemu je pokazao manji nedostatak "otvorenosti" zvuka i nesto inferiornije detalje. Evo i slika:
 15. OPA2604 i LME49720 Napravio sam mu danas interkonekt kablic, nemam vremena za vise, teraju me da idem na posao!