Jump to content

hifista

Član
 • Content Count

  62
 • Joined

 • Last visited

About hifista

 • Rank
  Početnik

Profile Information

 • Zemlja:
  Serbia

Recent Profile Visitors

1617 profile views
 1. hifista

  Ma užas !

  Membrane su bele jer su premazane aquplas premazom. JBL je to koristio za dodatno ukrucenje membrane. Na donjoj slici se vidi kako izgleda oljusten taj premaz.
 2. hifista

  Ma užas !

  Gotove "kutijice" https://www.youtube.com/watch?v=dAkzIVOHnrs
 3. hifista

  Ma užas !

  Veliki nisu bili dovoljni, pa je uzeo jos jedne vece, sve sa ogradama za malo dete. Zakljucak: treba ozeniti japanku :). https://www.youtube.com/watch?v=ZzQZnZhkKyA
 4. hifista

  Jbl 2225H, par 15" drajvera

  Jako je tesko naci stare drajvere sa kretnim sistemima u ok stanju.
 5. hifista

  Jbl 2225H, par 15" drajvera

  Ima li zainteresovanih?
 6. hifista

  Novi GPA Altec 604-8E

  Altec i Tannoy ionako samo zive od stare slave, da napravimo mi domaci coax a da nije hoax :). Membrana od bio konoplje u manastiru tkane, vesanje od koze mlekom hranjene mangulice, borski bakar sa primesama zlata, korpa od bronze, a magnet elektro (tu ce Tesla da pomogne preko spiritualnih kanala).
 7. hifista

  Novi GPA Altec 604-8E

  Mnogo drajvera dobacuje u sirokom opsegu, pitanje je kako u tom opsegu svira. Obicno ni jedan ne svira najbolje u opsegu sirem od 3 oktave. Sirokopojasni Lowther stila (tu spada i AER) kad im roknes velike pozadinske horne ce nisko da dobace al ta upper bass/low midrange ce tesko da pridje ovom Altecu iz teme. S druge strane 15inch bas u Alteku dobacuje do 2Khz al preko 800Hz tesko ce da prismrdi AERu
 8. hifista

  4P1L & 300B Neskor style

  Pitao sam jer u prototip fazi 4p1l-300b nisi bio potpuno zadovoljan sa mid-basom. Nadam se da je i to leglo u zadnjoj iteraciji.
 9. hifista

  4P1L & 300B Neskor style

  Kakav je low mid/upper bas sa 4p1l-300b? Vidim malo naklasenije oko 5KHZ, jel zvuci suvlje od NAT-a?.
 10. hifista

  Novi GPA Altec 604-8E

  Kvalitetan bas drajver, ne puni sobu bas distorzijom, manje grmi i bruji, bas nota je kratka i lakse se prati. Jedan od potrebnih (ne i dovoljnih) uslova je povrsina memrane, da bi bilo sto manje pomeranja membrane za isti spl, uz kvalitetno projetkovan ostatak magnetno kretnog sistema. Cesto je subjektivni osecaj da sa kvalitetnijim drajverom ima manje basa u sobi.
 11. hifista

  Novi GPA Altec 604-8E

  Moze i da se ne koristi damping materijal, zavisi od tipa kutije. Negde je potreban tezi damping i virtuelno povecanje zapremine. Drew Daniels opisuje konstrukcione tehnike koriscene u JBL-u osamdesetih godina proslog veka. Jhttp://www.audioheritage.org/html/perspectives/drews-clues/drews-clues.htm
 12. hifista

  Novi GPA Altec 604-8E

  Ursa TSP, https://www.ursa.rs/assets/uploads/files/ursa-1513596159.pdf , nemacka firma, proizvodi fabrika u Sloveniji. Imaju predstavnistvo ovde, i strucnjaka za izolaciju koga mozete da konsultujete.
 13. hifista

  Novi GPA Altec 604-8E

  Bez lepka samo mehanicki presovana duga vlakna . U americi najcesce koriste Owens Corning 703. U gradjevinarstvu se koriste za zahtevniju zvucnu izolaciju zidova, vrata i poda.
 14. hifista

  Novi GPA Altec 604-8E

  Vuna je dobra al mora da bude dugackog vlakna, presovana i nekako da ne privlaci moljce i grinje (da je tretirana nekom hemijom). Ja ne znam gde ima da se kupi takva. Ako se koristi mineralna vuna, onda u tvrdo presovanim plocama nove generacije, kod kojih nema prasine i odkidanja maca kao kod vataste staklene vune. Povrsina ploce moze da se mazi i nema nikakvog peckanja, samo kod secenja ploca pravi se prasina koja drazi. Mogu dodatno da se prekriju filcom kako rade u proizvodima za akusticni tretman prostorija.
 15. hifista

  Novi GPA Altec 604-8E

  Ja sam pristalica "zidarskog" pristupa: brezov sper, zidarske drvene grede za ukrucenje, mineralna vuna. Bolje od toga je velika muka i nauka. Tako je radio Shozo Kinoshita (Rey Audio , TAD) koji je ucio od JBL legende Barta Lochanti-a, evo kako izgledaju unutra njihovi referentni studio monitori:
×