Jump to content

hifista

Član
 • Content Count

  80
 • Joined

 • Last visited

About hifista

 • Rank
  Početnik

Profile Information

 • Zemlja:
  Serbia

Recent Profile Visitors

1915 profile views
 1. hifista

  Prodajem kit za JBL 2245

  Pozdrav JBL ljubiteljima i magacinerima. I ja bih to rado posedovao, al vec skutijah jbl 2235h. Moze li na PM uslovi prodaje?
 2. hifista

  Koncerti

  Kad smo kod mladost, sinoc bio koncert 50 godina Korni grupe. Vrhunsko muziciranje, retka prilika da se legende Kornelije Kovac, Josip Bocek i Dado Topic vide na jednom mestu.
 3. hifista

  Ferofluid ili ne?

  Ferofluid se koristi uglavnom da bi ublazio trenje i trenjem izazvane rezonancije, al danas cuh da ga testiraju i u borbi protiv raka
 4. hifista

  "Sumadijski Bluz" sistem

  Evo slike i sa maskama koje su napravljene kao prsten od medijapana sa magnetima kojim se kace na srafove od drajvera. Postolje na kojima stoje zvucnici je daska sa metalnim nogicama za sankove koje nisu skupe imaju veliku nosivost i mogu da se nivelisu. Na postolje idu diskovi od sorbotana ( www.isolateit.com ), odabrani za tezinu kabineta (treba ih staviti u nesto jer prave fleke na furniru ako su gole). Tannoy kabinet je takodje sorbotanom odvojen od JBL kabineta. Raal ce ici u neku kutijicu na vrh, da moze da se lako steluje alignment sa Tannoyem, treba da osmislim kako bi moglo da se steluje i neko zakosavanje raal-a na dole ako bude imalo smisla.
 5. hifista

  "Sumadijski Bluz" sistem

  "Sumadijski bluz" ne bi bio kompletan bez RAAL-a, naseg cuvenog dizajnera Aleksandra Radosavljevica. Za RAAL sam se odlucio kad sam cuo NN Masterpiece. Nesa Napijalo je uradio ono sto je za vecinu Tannoyevaca jeres. Isekao Tannoy na 10Khz i ukrstio ga sa RAAL ribonom. Iako Tannoy sam po sebi ima dovoljnu ekstenziju u visokim kao i svaki slicni metalni kompresioni drajver posle 8-9Khz je u breakup modu, i taj visoki je nelinearan i uskopojasni. Sa primenjenim RAALom kako je to NN uradio, karakter zvuka se dosta menja, metalna membrana Tannoya ima manje metalne koloracije, sibilanti i prostor su jasnije izrazeni, kao da se zvucni zid rusi i postaje ogromna lopta. Jeste vise ne svira kao Tannoy, al mi je jasno zasto RommyTheCat reze Vitavox S2 na 10Khz sa RAALom iako je dugo to smatrao svetogrdjem.
 6. hifista

  "Sumadijski Bluz" sistem

  Evo i malo price o vintage JBL subwooferima, B380 (15" drajver 2235H) i B460 (18" drajver 2245H) koji su sluzili kao inspiracija. Da pomenemo i dizajnera, zivu legendu Grega Timbersa http://www.audioheritage.org/html/people/timbers.htm Primeticete da je za B380 navedena osetljivost od 90db, dok je u jbl specifikaciji 2235h drajvera 93db. I kod drugih proizvodjaca nominalna osetljivost drajvera se ne meri na bas frekvencijama, i u basu dobijete mnogo manje od deklarisanog, plus ako ne odradite "domacinski" pasivnu bas skretnicu (sto komercijalno ne radi niko) ode tu jos decibela. Trebalo bi mi 2x18" po kanalu da bih u pasivi ispratio osetljivost Tannoy Superduala, sto je pogolemo a i dalje traze pogolemu snagu, pa sam se odlucio za aktivu. Yamaha p2200 je prvo Jamahino profesionalno pojacalo (kraj 70tih, pocetak 80tih) koje je dosta popularno medju JBL fanovima na lansing heritage, nasao sam slucajno jedno pa je uradjen refresh.
 7. hifista

  "Sumadijski Bluz" sistem

  Malo o Tannoy drajveru: Tannoy Superdual je projektovao tim Mark Dodd-a 90tih godina, kao nastavak rada na tulip drajverima (korisceni u Tannoy DMT seriji). Po preseku drajvera mozete uociti da je ideja bila da se smanji kompresija na visokotoncu smanjivanjem rastojanja visokotonske membrane u odnosu na grlo i usta srednjotonskog drajvera, uz dodatno poboljsanje disperzije posebno projektovanim wave guidom. Mark Dodd je kasnije presao u Kef/Celestion gde je razvio UniQ koji je dalja evolucija tog koncepta, doduse na mnogo manjem drajveru. Dole imate izgled superdual drajvera kao preseke superdual drajvera, tulipa i westminster (old school alnico peperpot) drajvera.
 8. hifista

  "Sumadijski Bluz" sistem

  Evo da i ja napisem koju o svom sistemu. Sistem ima radni naziv “Sumadijski Bluz” jer sam ga pravio na privremenom radu u Kragujevcu i predstavlja neku vrstu omaza studijskom zvuku 80tih i 90tih kao i domacim konstruktorima. Zvucnici: - Tannoy Superdual 12 drajver u 60L jako dampiranoj kompresionoj kutiji. Drajver ima izuzetno velike magnete i izuzetno je tezak (rekao bih preko 25kg). Koriscen je 90tih u “house of worship” instalacijama (crkve i pozorista) i u Tannoy Kingdom 18 modelu. Malo vise o tome u sledecem postu. Tannoy koristi eksternu pasivnu skretnicu koju je projektovao Nesa Napijalo. Ispod 100hz odziv prirodno pada 12db po oktavi. - JBL 2235H 15” drajver u kopiji JBL 4507 kabineta (oko 140L). Kutija je vislja od originala da bi sluzila kao odgovarajuci stalak za Tannoy, a i da bi bas drajver bio dalje od poda. Dimenzije su u odnosu zlatnog preseka, sa istom unutrasnjom zapreminom kao orignalni JBL 4507. Svaka kutija ima 4x3" bas cevi radjene na strugu od tvrde plastike. To je radjeno da bi se sa unitrasnje ili spoljne strane cevi mogli koristiti americki vodovodni cepovi, a dodatno idealno pase domaca kanalizaciona kao nastavak ako je potrebno. Ovoga se prvo dosetio pokojni Zilch legenda lansingheritage sajta. Zatvaranjem rupa tune kutije se menja od 40hz (sve cetiri otvorene) do ispod 20hz (samo jedna otvorena) ili sva 4 zatvorena ko vole kompresiju. Skretnica je DSP aktivna. Trenutno zapusene dve gornje rupe sa unutrasnje strane, dsp-om namesten rez 80hz, 2nd order. - Izrada kutija inspirisana je plavim JBL studio monitorima i Kinoshita Rey audio monitorima. Materijal je brezov sper, ukrucenja drvene grede, izolacija zidova tvrdi fiberglas i lio vuna. Obe kutije stoje na diskovima od sorbotana, odabranim za tezinu kutija, tako da prenosa vibracija izmedju JBL bas kutije i Tannoy kutije, kao i basa i poda skoro da nema. Stalak za bas kutij - Visokotonac je RAAL 140-15D koji jos ceka da bude implementiran i skutijan. Pojacala:.. - upper bas, srednji i visokoki pogoni lampas SE 6N7 – 300b, rad Duleta MML. Tango izlazni, papir u ulju i Mundorfi u napajanju, Hammond choci, Mundorf silver oil sprezni, 5U4G ispravljacica, bubinga drvo kutija. Dizajn stare skole, bez silicijuma. Izvorno bio 6SN7, bilo mi preveliko pojacanje za CD ulaz pa zamenjeno sa 6N7. Prednost je sto se bez ikakvih izmena moze koristiti 6j5 (elektricni ekvivalent polovine 6SN7) sto mi trenutno najvise odgovara. - bas pogonjen Yamaha P2200, skretnica miniDSP balansirani sa linearnim napajanjem (kineski rippoff Studera) Izvor/preamp Audial GF DAC rad Pedje Rogica, baziran na NOS BB1704 radjenom za britansku kucu Gramophone, to je bio verovatno prvi na svetu NOS DAC koji potpuno podrzava async 24bit/192khz usb transfer. U DAC je ugradjen cermet shunt pasivni pot sa dva izlaza. DAC je usb povezan sa HP Thin Clientom na kome se vrti Daphile
 9. hifista

  Šta trenutno slušam . . .

  Svi "harali" uz Kleidermana (sto rece Nikola Kojo), a sad kao ne valja :).
 10. hifista

  Koncerti

  Ljudi trebalo bi ovde vise da najavljujemo koncerte. Doktor je pomenuo Ralph Townera za koga nisam imao pojma da nastupa na pancevackom festivalu, tako sam pre neku godinu tamo propustio Abercrombiea i Kuhna. Mnogo ima velikih izvodjaca koje vise ne prati velika reklama.
 11. hifista

  Interesantni linkovi

  Celestion AxiPeriodic profesionalni drajver, dizajn Mark Dodd (ex Vitavox, Tannoy (gore pomenuta DMT serija), KEF UniQ i Celestion). Mozda se radi o odlicnom drajveru, namenjen je iskljucivo profesionalnom trzistu kao OEM. https://celestion.com/product/174/axi2050/ https://www.prosoundnetwork.com/gear-and-technology/innovations-the-manufacturers-view-staying-ahead-in-loudspeaker-manufacturing-celestion-axi2050-axiperiodic-compression-driver https://www.psneurope.com/psn-genius/genius2-mark-dodd-and-the-axiperiodic-driver-29
 12. Za ljubitelje senzibiliteta LS3/5, mogu da pomenem stari Sonus Faber Minima, moze i Minima Amator. Prelepe kutije, male, topao srednjotonski balans, bez niskog basa zgodne za male sobe.
 13. Ja bio malopre na sajmu sa cetvorogodisnjim sincicem. Prosli smo sve sobe, bio je miran i tih u svakoj, a narocito u multimedijalnoj gledajuci borbu robota. Cuo sam da je bila decja radionica do 15h, ali smo zakasnili. Najinteresantije sobe su sa velikim KEF zvucnicima, u jednoj je KEF Blade a u drugoj KEF Muoni sa Electrocompaniet mrcinama. Velike sobe, veliki kontrolisani zvuk. Kef zvuk se vrti oko Uni-Q koncepta koji razvija tim Mark Dodds-a. Mark je zasluzan i za najbolje Tannoy tulip drajvere iz 90tih, i njegovim odlaskom iz Tannoya izgleda da je tamo razvoj drajvera usporio.
 14. hifista

  Koncerti

  Sinoc Peter Murfy sa Bauhaus repertoarom u Hangaru Luke Beograd. Zvuk kriminalno los, setao sam po celoj sali da nadjem tacku gde ne boli, posle pola sata mazohizma izasao napolje i tek sto sam hteo da odem, kad ono 5 metara od ogromnih ulaznih vrata prihvatljivo i ostanem do kraja napolju da odsusam koncert. Svirka vrhunska, Marfijev vokal nije nista izgubio sa godinama, ali dzaba kad su tonci pored sve opreme idioti, predgrupa je pet puta bolje bila ozvucena nago glavni nastup, to ne doziveh u 30godina koliko aktivno posecujem koncerte. Dzaba im miksete, dsp i ostali palci kad ne umeju volume 3 instrumenta i vokala da prilagode prostoru.
×