Jump to content

hifista

Član
 • Content Count

  116
 • Joined

 • Last visited

About hifista

 • Rank
  🎖🎖🎖

Profile Information

 • Zemlja:
  Serbia

Recent Profile Visitors

2156 profile views
 1. Obrati paznju da trafoi ne zuje, to se teze otklanja a oni su ti naskuplji deo za zamenu.
 2. Recimo Yamaha pc2002m ili jos starija p2200. Isto kompaktan diskretni dizajn sa pogolemim trafoom.
 3. Recimo, Adcom GFA-5802 studijsko pojacalo (kazu da je bolje Adcom-e dizajnirao Nelson Pass) Bryston 4B Nesto tako diskretnog dizajna, sa ispravnim jakim trafoima, sto ima delova da se servisira. To danas izbacuju iz studija jer je tesko i preglomazno.
 4. Moj savet je kupi od zeljkora ako se jos uvek prodaju JBL 2245 (18") i turi u krsteni bas reflex. Ne izazivaj zenin gnev bez razloga, a za bolji bas od toga trebaci ti 4x18" na baffleu plus jace pojacalo i dosta ekvilizacije, sve u svemu mnogo skuplje.
 5. Moj savet je da izbegavas za kucnu upotrebu modele profi snagasa koji imaju ventilatore. Neka profi rek pojacala su i neprakticnih dimenzija za kucu, tanka ali jako duboka. Ako su polovna, savetujem da ih pogleda neko kompetentan da sagledas da li je i koliko ulaganja potrebno da se dovedu u priblizno izvorno stanje. Uglavnom nude dosta snage za novac i lepo voze teze kutije, ali tesko ces medju njima naci neki rafiniraniji zvuk. Uglavnom su modeli za studijsku upotrebu bolji za kucu.
 6. hifista

  JBL Paragon made in Serbia

  Komplimenti za gospodina Nenada Miletica.
 7. hifista

  "Sumadijski Bluz" sistem

  Moja ideja je da na kraju probam sa analognom linijskom skretnicom na basu i direktno uporedim sa rezultatom sa mini-dsp., tu bi trebalo da bude manje ogranicenja oko ukrstanja drajvera. Problem mini-dsp je da nije dovoljno dobar u analognom domenu za bolje sisteme, kad ga stavim na srednji bez ikakvog procesiranja, efekat je kao da si nakacio los preamp/dac. Jedan od problema upotrebe dsp je sto nema dovoljno audiofilskih visekanalnih preampa/dac-ova, ili je cena neprakticno velika.
 8. hifista

  "Sumadijski Bluz" sistem

  U pitanju su basovi stereo sistema (jbl 2235h opisani na pocetku teme) koji zelim da ukrstim sa drajverima iznad u nekoj tipicnoj subwoofer zoni. Neki zakljucak je da svaki rez koji nema drasticno slabljenje iznad 100hz previse muti srednje. Probacu da na basu obezbedim jos 6db gain rezerve da probam vise rezova na 50-60hz.
 9. hifista

  "Sumadijski Bluz" sistem

  Zezam se sa mini-dsp vec neko vreme u pokusaju da integrisem subwoofer. Svaki upliv mini-dsp u srednje muti sliku, ukljucujuci i rezanje subwoofera drugim redom na 80hz sto bi trebalo da bude neko prirodno ukrstanje sa Tannoyem u kompresiji. Ako umetnem minidsp i na srednje tu je najveca katastrofa. Najmanje me nervira minidsp ostar low pass od 48db na 100hz na JBL subwooferu, a Tannoy da prirodno pada ispod 100hz, ionako cu tu da intervenisem sa EQ filterima zbor sobne akustike pa mogu da peglam i taj visak.
 10. hifista

  jbl 4355 varijacija na temu

  Ako hoces konfiguraciju sa jednom 18ticom, radi JBL 4345, imas detaljne planove na http://www.audioheritage.org/vbulletin/showthread.php?11856-4345-Enclosure-Plans
 11. hifista

  jbl 4355 varijacija na temu

  Klasicni JBL obicno koristi 1inch fiberglas damping na svim stranama sem prednje na kome su otvori i drajveri. Klasicni JBL koristi drvene zidarske grede u unutrasnjosti kabineta za ukrucenje, sto je dobar i jeftin koncept jer mozes dodati u toku izrade jos greda gde osetis da ti kabinet zvoni. JBL profi uputsvo kaze da ako koristis 1" fiberglass i "razumno" ukrucenje, mozes smatrati zapreminu koju dodatno zauzimaju drajver i ukrucenja kompenzovanim. U svakom slucaju savetujem ti da bas refleks otvore napravis tako da se duzina cevi lako moze korigovati.
 12. hifista

  jbl 4355 varijacija na temu

  Moj savet ti je da kopiras neki od klasicnih JBL plavih monitora, gde postoje nacrti kutija i skretnice. Ako ces da rizikujes ozbiljniju avanturu sa neizvesnijim ishodom onda prouci projekte pokojnog JBL inzenjera Drew Danielsa na http://www.audioheritage.org/html/perspectives/drews-clues/drews-clues.htm
 13. hifista

  Audio kondenzatori

  Po Altmanu mora daska od omorike. Eto ideje za fifi kit: osvestana daska od omorike uz osvestanu bocica damara. Poboljsava posebno Duelund komponente...
 14. hifista

  Audio kondenzatori

  Ima li ko par uparenih dobrih PIO 4.7 do 5.1uF (+-2%) na probu/prodaju? Zanimljivi su mi ruski K75-10, Ampohm, Jensen da probam na Tannoy visokim. Javite porukom. Hebo Duelund kad ti treba drvena instalacija da ga montiras.
 15. hifista

  Audio kondenzatori

  A vidju ove skretnice. Kondovi zapakovani u sredinu u drvenu kutiju. Ima i stakleno zvono da upotpuni fetisizam.
×