Jump to content

hifista

Član
 • Content Count

  110
 • Joined

 • Last visited

About hifista

 • Rank
  Početnik

Profile Information

 • Zemlja:
  Serbia

Recent Profile Visitors

2029 profile views
 1. hifista

  Tannoy 2528 crossover

  Miko evo ti nesto za test dinamike i tona instrumenta, da se ne bavis samo cujes li sitne ambijentalne zvuke na new age snimcima sa nabijenim i pojacanim mikrofonima u instrumentima.
 2. hifista

  Tannoy 2528 crossover

  U pravu je Zen, sve to zajedno radi kao 2nd order filter. Negde su stavljali posle kalema u paraleli RC a nedgde RLC, obicno na 10" ili 12" koristeci prirodni rollof drajvera. Gde je trebao 2nd order nize tu je isao samo veliki C (recimo 15"). Tannoy je retko koristio Zobel u starijim kutijama.
 3. hifista

  "Sumadijski Bluz" sistem

  Moja ideja je da na kraju probam sa analognom linijskom skretnicom na basu i direktno uporedim sa rezultatom sa mini-dsp., tu bi trebalo da bude manje ogranicenja oko ukrstanja drajvera. Problem mini-dsp je da nije dovoljno dobar u analognom domenu za bolje sisteme, kad ga stavim na srednji bez ikakvog procesiranja, efekat je kao da si nakacio los preamp/dac. Jedan od problema upotrebe dsp je sto nema dovoljno audiofilskih visekanalnih preampa/dac-ova, ili je cena neprakticno velika.
 4. hifista

  "Sumadijski Bluz" sistem

  U pitanju su basovi stereo sistema (jbl 2235h opisani na pocetku teme) koji zelim da ukrstim sa drajverima iznad u nekoj tipicnoj subwoofer zoni. Neki zakljucak je da svaki rez koji nema drasticno slabljenje iznad 100hz previse muti srednje. Probacu da na basu obezbedim jos 6db gain rezerve da probam vise rezova na 50-60hz.
 5. hifista

  "Sumadijski Bluz" sistem

  Zezam se sa mini-dsp vec neko vreme u pokusaju da integrisem subwoofer. Svaki upliv mini-dsp u srednje muti sliku, ukljucujuci i rezanje subwoofera drugim redom na 80hz sto bi trebalo da bude neko prirodno ukrstanje sa Tannoyem u kompresiji. Ako umetnem minidsp i na srednje tu je najveca katastrofa. Najmanje me nervira minidsp ostar low pass od 48db na 100hz na JBL subwooferu, a Tannoy da prirodno pada ispod 100hz, ionako cu tu da intervenisem sa EQ filterima zbor sobne akustike pa mogu da peglam i taj visak.
 6. hifista

  jbl 4355 varijacija na temu

  Ako hoces konfiguraciju sa jednom 18ticom, radi JBL 4345, imas detaljne planove na http://www.audioheritage.org/vbulletin/showthread.php?11856-4345-Enclosure-Plans
 7. hifista

  jbl 4355 varijacija na temu

  Klasicni JBL obicno koristi 1inch fiberglas damping na svim stranama sem prednje na kome su otvori i drajveri. Klasicni JBL koristi drvene zidarske grede u unutrasnjosti kabineta za ukrucenje, sto je dobar i jeftin koncept jer mozes dodati u toku izrade jos greda gde osetis da ti kabinet zvoni. JBL profi uputsvo kaze da ako koristis 1" fiberglass i "razumno" ukrucenje, mozes smatrati zapreminu koju dodatno zauzimaju drajver i ukrucenja kompenzovanim. U svakom slucaju savetujem ti da bas refleks otvore napravis tako da se duzina cevi lako moze korigovati.
 8. hifista

  jbl 4355 varijacija na temu

  Moj savet ti je da kopiras neki od klasicnih JBL plavih monitora, gde postoje nacrti kutija i skretnice. Ako ces da rizikujes ozbiljniju avanturu sa neizvesnijim ishodom onda prouci projekte pokojnog JBL inzenjera Drew Danielsa na http://www.audioheritage.org/html/perspectives/drews-clues/drews-clues.htm
 9. hifista

  Audio kondenzatori

  Po Altmanu mora daska od omorike. Eto ideje za fifi kit: osvestana daska od omorike uz osvestanu bocica damara. Poboljsava posebno Duelund komponente...
 10. hifista

  Audio kondenzatori

  Ima li ko par uparenih dobrih PIO 4.7 do 5.1uF (+-2%) na probu/prodaju? Zanimljivi su mi ruski K75-10, Ampohm, Jensen da probam na Tannoy visokim. Javite porukom. Hebo Duelund kad ti treba drvena instalacija da ga montiras.
 11. hifista

  Audio kondenzatori

  A vidju ove skretnice. Kondovi zapakovani u sredinu u drvenu kutiju. Ima i stakleno zvono da upotpuni fetisizam.
 12. hifista

  jbl 4355 varijacija na temu

  Imas nacrt za JBL 2245h 8qf subwoofer na http://lansingheritage.org/html/jbl/reference/technical/1983-subs.htm .
 13. hifista

  jbl 4355 varijacija na temu

  Neki optimalne dimenzije koje sam pomenuo ranije su date u JBL prof guide https://www.jblpro.com/pub/manuals/enclgde.pdf
 14. hifista

  Audio kondenzatori

  Mundorf Supreme i ClarityCap SA/ESA sviraju jako dobro sem najviseg registra gde im fali ekstenzija, detaljnost i transparentnost, sto obecavaju Supreme silver i Clarity MR s za duplo veci novac. U nekom sistemu mogu da zvuce mrtvo. Mundorfa otvara jedno 10% ruskog teflona bez da menja mnogo balans. Fifilisticari se lepe za taj "cujem da prdne buva" nacin prezentacije Uljni kondezatori imaju neku zavodljivost u srednjotonskoj prezentaciji, jednom cu da ih probam u skretnici ali tek kad sredim sobnu akustiku koja je trenutno katastrofa.
 15. hifista

  "Sumadijski Bluz" sistem

  Razmisljam gde da stavim eksternu skretnicu, na vrh kutije ili na pod. Na vrhu kutije imam da razvlacim mnogo manje internog ozicenja (cirka 1.5 monometar) i u istu kutiju mogu da turim i RAAL visokotonac. Mana je sto je skretnica na 30tak cm od Tannoy i RAAL drajvera, vibracije ne bi trebalo da su kriticne jer ce biti u odvojenoj kutiji sa izolacionim podloskama. Ako stavim skretnicu na pod treba mi 10 monometara ozicenja, jer se Tannoy i RAAL nalaze visoko. Prednost je udaljenost od drajvera i manje vibracija. Mana je dodatna kablaza.
×