Jump to content

hifista

Član
 • Content count

  42
 • Joined

 • Last visited

About hifista

 • Rank
  Početnik

Profile Information

 • Zemlja:
  Serbia

Recent Profile Visitors

1520 profile views
 1. hifista

  300B maksimalne vrednosti?

  Neskore, komplimenti za izuzetno interesantan i unikatan eksperiment sa 4p1l pentoda - 300b. Da li ste uspeli da izvucete prihvatljiv ton iz ove kombinacije? Jeste li eskperimentisali sa radnim uslovima 4P1L i grejanjem bez integrisanih komponenti (aka Koleman) ? Kako radi 4P1L radi sa diskretnim AC grejanjem, jel mnogo susti, kakav je ton? Veliki sam ljubitelj SE300b, trenutno 6n7-300B, Tango izlazni, klasican dizajn bez ijednog komada silicijuma. Svidja mi se prirodni i masivni ton u srednjim i karakteristicna SET prostorna prezentacija, nema ultimativne dinamike, mikro detaljnosti i otvorenosti najboljih tranzistorskih pojacala sto se mozda moze postici sa direktno grejanim drajverom bez gubitka srednjotonskih tonalnih kvaliteta.
 2. hifista

  Trazim rusku "djavolicu" 6s8s/6c8c/2c22

  Ima na netu svega, ali vise volim da kupim u lokalu ako ima.
 3. Ima li neko ovijeh "djavolica", mogu i zapadnjacke verzije. Quality pulse triode 6S8S (6C8C) tube. Equivalent to the CV6 / 2C22. Name: 6S8S; Type: pulse triode; Application: HF voltage amplification in pulse mode; Cathode type: oxide, direct heating; Envelope: glass; Mass, g: 35; Filament voltage, V: 6,3; Filament current, A: 0,275-0,325; Anode voltage, V: 300; Anode current, A: 0,008-0,0147; Anode power, W: 3,6; Grid1 voltage, V: minus 10.5; Steepness, mA/V: 2,6-3,4; Microphnic noise, mV: 300; Gain: 18,0-22,0; Socket type: rsh5-1
 4. hifista

  R.I.P.

  Upoznao sam Sinanana i suprugu na jednom letovanju. Gospodin covek, ljubitelj indijske kulture. Odlican pevac, sa boljom produkcijom bio bi to svetski bluz. RIP
 5. hifista

  Zvučni zid (bass overload)

  Mislim da su osnovni problem mehanicka izoblicenja bas drajvera koja maskiraju osnovni bas ton (dizajn kabineta utice znacajno na ovu distorziju). Upeglan frekventni odziv je potreban ali ne i dovoljan uslov. Imam mini-dsp balanced sa njihovim umik mernim mikrofonom, i mogu da potvrdim da je glavni problem slicnih uredjaja kvalitet u analognom domenu. Cim ga umetnes na srednje i visoke, bez ikakve ekvilizacije efekat je kao da si stavio los preamp/dac.
 6. hifista

  Zvučni zid (bass overload)

  Sve ispod 35Hz (infra bas) je jako tesko i glomazno za implementaciju. Iz mog iskustva bolje je ne pokrivati te frekvencije nego ih pokrivati lose, tim pre sto ih cesto na snimcima i nema. Um kompenzuje nedostatak ali ne moze da kompenzuje preveliku distorziju. Mnogo slusalaca su "bas mazohisti" vole da im bas trese sobu i telo, malo se izmasiraju pa idu dalje. Ko voli da slusa muziku, taj bas pocne da ga nervira pa zavrsi sa infra bas restriktivnim konceptima mini monitor, jbl studio, elektrostatik, bas horna...
 7. hifista

  Zvučni zid (bass overload)

  Papirna hilzna je interesantna za relativno jeftino i brzo ispitivanje koncepta. Evo i Pass-ovog slicnog koncepta za infra bas sa hilznama https://www.passdiy.com/gallery/speakers/the-legend-of-el-pipe-o . Treba imati u vidu da se kvalitetni infra bas tesko moze realizovati u malom kabinetu. Svrha infra basa je da docara prostor u kome je materijal snimljen (neka vrsta ekvivalenta supertweeteru u bas podrucju), ne da masira unutrasnje organe poput gomile long throw drajvera u kompresiji sa kilovat snage.
 8. hifista

  Zvučni zid (bass overload)

  Moze tako, a mogao je i da ostavi samo JBL monitore. Mnogo para i prostora. Veci koser bi bio da je dodao na svaki kanal po jedan JBL 2245H stavljen u 18" gradjevinarsku papirnu hilznu poput Jack Bouska projekta ( http://jgbouska.tripod.com/audio/sub_index_hifi.htm )
 9. hifista

  Kupujem uparene NOS 6j5 kompatibilne lampe

  Ne fali im nista, trenutno ih koristim, vise mi se svidele od metalnih zapadnjackih. Voleo bih da probam zapadnjacke staklene 6j5G/GT/WGT, L63/CV1067. Kod mene pin 1 nije uzemljen, sto mozda utice na zvuk metalnih jer je tad uzemljen i oklop. Ako neko ima par uparenih metalnih mogao bi da ih uzmem pa da ponovo probam.
 10. Kupujem uparene 6j5 kompatibilne nos lampe, da nisu metalne ili ruske koje vec imam.
 11. hifista

  USB kabl (split iz Novopridosle skalamerije)

  Posto je vec pominjan Altman, jer neko montiorao PC plocu na omoriku, pa napajao sa akumulatorom. Lepo ce se uklopi sa zlatnim usb kablovima u svili i kadifi. Taman da konstatujemo da vecijeh ezoterika nigde nema
 12. hifista

  USB kabl (split iz Novopridosle skalamerije)

  Svaki element u digitalnom lancu prenosa unosi neko nelinearno vremensko kasnjenje (citanje sa cd/hard diska, softver i hardver koji radi obradu i transport, konekcioni kabl, prijemnik i bafer u DAC-u). Pitanje je u kom delu lanca nastaju bitne nelinearnosti, i koliko se mogu ispeglati u nastavku lanca. Glavni problem kod SPDIF je da je transport generise master clock, zato kvalitet transporta i kabla igra znacajno vecu ulogu, nego u slucaju asinhronog USB prenosa gde se problematika vecim delom seli na DAC (nikad potpuno). Jako je tesko porediti dva koncepta u apsolutnom smislu jer postoje razlicite realizacije. Ono sto mogu da potvrdim poredjenjem ranih i novijih realizacija Audial USB dac-ova, sa pristojnim spdif transportima (Meridian, Levinson), da su kvalitetno izvedena USB resenja znacajno jeftinija i da je potreban bas dobar SPDIF transport koji bi mogao bolje da radi. Novija USB resenja podrzavaju asinhroni prenos 24bit/192khz sto je super za hranjenje NOS dacova. To me je kupilo da potpuno predjem na USB. Dakle nije u pitanju opste bolji kvalitet zvuka, nego ekonomska realizacija.
 13. hifista

  Kupuj dok nije otišlo...

  Kao kad bi sastavljao nov auto od rezervnih delova, ne mozes da ih dobijes po fabrickim cenama pa se nikako ne isplati. Mozda ako se uzme krs, pa reparacija, modifikacija...
 14. hifista

  Large econowave / 4 Pi, ili ko zna šta već

  Kljucan je taj midbas, on daje punocu tona koja obicno fali jer da bi se zavrsilo sa sto manje drajvera basovac se rastegne na gore ili srednjak na dole.
 15. hifista

  Large econowave / 4 Pi, ili ko zna šta već

  Nedostatak snage se ne manifestuje kao nedovoljna glasnoca, vec kroz harmonicna i tonalna izoblicenja pri istoj glasnoci. Recimo bas sa SET-a male snage uvek je floppy, to moze da se ublazi povecanjem snage ili adkvatnijim drajverom ali ce uvek da postoji. Neki visokotonci/srednjotonci bez snage zvuce tonalno anemicno. Zagrizeni ljubitelji dinamike kace snaznija pojacala i na velike horne, dobija se efekat povecane brzine i detaljnosti. SET daje srednjotonski tonalni kontrast i 3d prezetaciju, prijatnost u visetnom slusanju tesko ostvarivu sa pojacavacima velike snage. Ne moze sve (ko kad biras zenu), nego skuvas kako ti se dopada.
×