Jump to content

Trenutno na gramofonu ...

Preporučeni Komentari

Rock je prvo bio mlad, a rokerima su sijale oči i nazirala im se aura iznad glava dok su bili na sceni.. potom su oni (pa i svi ostali) počeli sebe da shvataju previše ozbiljno, tiraži su porasli, monopolizovali su scenu, pojavile su se "supergrupe", mastodonti rokenrola, zvezde.. pa su onda došli neki novi klinci i u garažama počeli da prangijaju neku drugačiju muziku - novi talas

Britanija je imala London i Mančester, a Srbija Beograd i Novi Sad; NS je uvek bio u senci prestonice, ali stameno je gurao tu svoju novu stvar, preko La Strade, Lune, Rex Ilusivii, Obojenog programa, Boja, Patke, Laboratorije itd, i bio sebi dovoljan.. ove godine je novosadski SKC objavio demo materijale novosadskih novotalasnih bendova sa početka osamdesetih na dvostrukom vinil albumu pod imenom NORK; ko je dolazio u NS tada zna šta je bio NORK, ko nije može da oseti deo etmosfere slušajući ovaj sjajno produciran i veoma svež, dobro snimljen i otisnut album

viber_image_2024-06-30_10-36-39-351.thumb.jpg.1916050afe3f2eb3e058c77daebf69e7.jpgviber_image_2024-06-30_10-36-39-486.thumb.jpg.d73160be01df6d2102947b913f8dbf12.jpgviber_image_2024-06-30_10-36-39-533.thumb.jpg.74aff82469dc0ef02eabd4cd760efb77.jpgviber_image_2024-06-30_10-42-07-740.thumb.jpg.38dd1bb9afc7b45aa416f6dc366d85a6.jpg

Podeli na ovim sajtovima

CRAFT reizdanja :

Cannonball Adderley & Bill Evans - Know What I Mean ?  + Chet Baker - Chet, mono.

Vrlo solidna reizdanja, ne mogu potpuno da ih procenim jerbo je trenutno letnje pojacalo Luxman - mislim da vrede.

( Kevin Gray mastering, RTI fabrika.... )

Chet Baker & Cannonball Adderley LPs  COPY.jpg

Podeli na ovim sajtovima

• 2 nedelje kasnije...
  • 2 nedelje kasnije...
  • 4 nedelje kasnije...

Došlo se kući, pa se napokon upalila hifa.

Gabor Szabo je stari znanac ovdje na forumu:

Gabor Szabo.jpg 

Za Muriel sam hint dobio isto na forumu:

Muriel Grossman.jpg 

Kao i svaki gastarbajter, zaželjeh se naše riječi, pa sam si pustio Mehu Puz....ma šalim se.
Dado Topić i Time:

Time.jpg 

...........................................................................

Zadnje dvije ploče su otkriće za mene. Meni donedavno nepoznata kuća Sonorama ima zanimljivih  naslova.

Oba albuma imate i na YT, pa, ako kao ni ja do sada niste znali za njih, možete tamo poslušati.

Four Brothers.jpg 

Lucky Thompson, Barney Wilen, Helmut Brandt i Bent Jaedig zajedno s kvartetom Rolanda Kovača: "Four Brothers"
Studijski koncert iz 1960, a masteriran tek 2015-te.
Masterpiece za ljubitelje žanra, tj. može se reći da je album sinteriran od Be Bopa, modernog Jazza, Coola, pa čak i Swinga ako hoćete.
Ovo je izvrsno aranžiran, odsviran i snimljen album, a produkcija je taman kako treba. Ničeg previše kao kod nekih Blue Notea i ničega premalo kao kod....mnogih drugih.

Sljedeći Sonoramin biser je Fitz Gore i The Talismen - "Soundmagnificat"

Fitz Gore.jpg 

Album snimljen 1976., masteriran 2020-te.
Bez sumnje je postao jedan od važnijih albuma na policama.

Budući da ne mogu sam napisati ništa bolje, stavit ću dva C/P umjesto da se pretvaram da sam glazbeni kritičar:

"I met Fitz Gore in Copenhagen in the fall of 1975. We were both listening to the trumpet playing of Harry „Sweets“ Edison at the now defunct Café Montmartre. Prior to that time, I did not know Gore and his music, but listening to his playing on this album and the earlier one, has once more widened my musical horizon. His music has struck some chords within me. „Music is communication“, John Coltrane once said. I feel sure that as you listen to the music of Fitz Gore and his Talismen, you will get the message."
(Roland Baggenaes, June 1976)

The music of Fitz Gore, rooted in the blues, is full of tremendous tension and movement between deep seriousness, inwardness, humility and humor, hardness and tenderness; it affects your life, it liberates and heals - a hopeful, a truly groundbreaking, a timeless, a new music - Newsic!
(Gisela Braasch, 1976) 

Podeli na ovim sajtovima

• 2 nedelje kasnije...
Napisano (izmenjeno)

novi Nick Cave &Bad seeds "Wild god"...blagi zaokret stlisticki naspram zadnja 3 snimka (Push the sky away,Skeleton tree,Ghosteen)...mnogo kompleksniji aranzmani,grandioznije,i nije na prvo slusanje...juce kad sam doneo kuci,mrstio sam se malo,ali kad se poslusa vise puta,javlja se klasicni "trovacki" Cave...iako je deo snimaka radjen u hightech studio Miraval

WWW.MIRAVAL-STUDIOS.COM

Miraval Studios, the iconic recording studio is back. Founded and re-designed by Brad Pitt and Damien Quintard.

na svu srecu Cave je uspeo da ostane Cave,bez suvisnog audiofiljistickog vatrometa koji bi skrenuo eventualno paznju sa sustine :wink2:

IMG_5547.JPG

IMG_5548.JPG

Izmenjeno od paja959
Podeli na ovim sajtovima

Gotovo dva tjedna nisam palio hifu, pa sam se malo i zaželio malog "bijega".

.................................

Prevukao sam kroz ruke svašta nešto od ECM-a, pa vraćao na policu i na kraju se odlučio za ovo.
Jazz je, podsjeća ponekad na klasiku. Odmjeren, točan, ugodan, kontemplirajuć i, za mene pomalo smirujući.
Krysztof Komeda je napisao i odsvirao (piano) album "ballet etudes/The music of Komeda" snimljen u Copenhagenu tijekom skandinavske turneje 1963.
Saznao sam da je u Poljskoj bilo zabranjeno svirati Jazz sve do 1955! Bez obzira svirali ga javno ili za sebe u privatnosti svog doma.
Možemo pretpostaviti da je svijet bio i znatiželjan u vezi Jazza iza željezne zavjese jer je to ipak bila američka glazba, a ljudima u istočnom bloku je možda, baš kao i Rock nešto kasnije, bio ne samo glazba nego i simbol slobode koju su ljudi zamišljali na Zapadu i Komeda je od međunarodne publike brzo prepoznat i prihvaćen kao autor.
Ova mala opaska nema veze s atmosferom na ovom albumu. 
Komeda je svoj debut napravio 1957. radivši glazbu za film Romana Polanskog "Dva čovjeka i ormar" premijerno prikazanog 1958.
Možda je jedan od najambicioznijih radova bio baš ovaj - Baletne etide.
Napravljen je 1962. u suradnji s poljskim koreografom Witoldom Grucom (Witold Gruca) i odmah je impresionirao međunarodnu publiku i tisak, pa postao stalna ponuda Poljskog državnog baleta.
Komedinu glazbu uspoređuju s Thelonious Monkom, ali i Redom Garlandom i Billom Evansom zbog svoje meditativne, gotovo lirske atmosfere.

Preporuka za tiho druženje i ponovljeno slušanje ako ne sjedne iz prve.

Komeda1.jpg  Komeda2.jpg 

Podeli na ovim sajtovima

• 2 nedelje kasnije...
Napisano (izmenjeno)

'dan. :coffee:

Uziva se u 3. nedelji god. odmora. Otvaranje seanse sa relativno retkom kompilacijom Black Sabbath ( Masterpiece Music Productions Ltd by Casstle Comm ) iz 1989 g.

2 x LP - period sa Ozzy-jem. Atm ide strana 3. :crazyrocker:

bs1.jpg

bs2.jpg

bs3.jpg

bs4.jpg

bs5.jpg

Izmenjeno od Doktor
Podeli na ovim sajtovima

Nikada, ali nikada mi neće dosaditi zviždanje vetra u momentu kada Vertigo prelazi u Relight my Fire. Prelaz je bolji nego prelaz u Oh Well, bolji nego u Leyli, Peter Green i Clapton nisu ni do kolena Dan Hartmanu:

PXL_20240922_095057045.thumb.jpg.27419676ca957aff6787ebcfcd92fb1d.jpg

A tu su i This Time Baby - Jackie Moore, Sure Shot, Do what you wanna do - T connection, I need you - Sylvester... Ploča za pusto ostrvo.

Podeli na ovim sajtovima

55 minutes ago, Miloš 1210 said:

Nikada, ali nikada mi neće dosaditi zviždanje vetra u momentu kada Vertigo prelazi u Relight my Fire. Prelaz je bolji nego prelaz u Oh Well, bolji nego u Leyli, Peter Green i Clapton nisu ni do kolena Dan Hartmanu:

. . .

A tu su i This Time Baby - Jackie Moore, Sure Shot, Do what you wanna do - T connection, I need you - Sylvester... Ploča za pusto ostrvo.

Podvuceno - Bas hrabra tvrdnja. :Viannen_loungelizard:

No, kako bilo da bilo, respect za konstataciju. :)

Boldovano - thnx. Ubaceno na wishing listu. :BeerMugCheers:

Podeli na ovim sajtovima

Napisano (izmenjeno)

:coffee:

Terje Ripdal - jedan od Heroja ECM lebela. Jos od duplog LP Odisej, pratim, kupujem sve sto naleti, a da nije bolesno skupo.

Eto, posrecilo se pre neki dan ( a da ne kosta bubreg ).  album Waves iz 1977 god.

Me Happy. :clap:

Upravo odlusano . . . .  preporuka ! 

ry3.jpg

ry2.jpg

ry1.jpg

Izmenjeno od Doktor
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

• Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
  • Kreiraj novo...