Jump to content

krca44

Član
  • Broj sadržaja

    2262
  • Na DiyAudio.rs od

  • Poslednja poseta

  • Broj dana (pobeda)

    11

Sve objavljeno od krca44

  1. Pre jedno godinu dana citao sam neki stari magazin u kojem su predstavili tadasnji vrhunski sistem nekog od bogatijih clanova - godina cca. '39-45 plafon. Kad pogledas sistem to su neki veliki horn zvucnici al' za hifi, PP cevna pojacala i ne znam sta je jos bilo - realno komparacija jeste da danas, 50-60 godina od tada nije bilo nekih ekstra pomaka, vec su tada potpuno skapirali kako da naprave nesto sto bi i danas proslo kao vrhunski sistem.
  2. Aha-haaa haaa pazi mene potpuno smetnuo s uma .... znaci sad su i Lipe i Pare NOS predmeti.....
  3. Tesko ces naci parice, povukli su ih iz opticaja ima sigurno par godina - 5 Lipa iz Hrvatske pasuje 14-15mm, slucajno imam jedan komad iz 2018.-te pa mozda oni jos to prave u metalu.
  4. Hvala probacu da uradim sta mogu, kutija mi treba pa makar na kraju burgijao te srafove.
  5. U krajnjem slucaju uzecu burgiju i probusicu sve te srafove. Nesto mi je stalo da sacuvam trafo - on je u lepoj metalnoj kutiji, otvorenioj s jedne strane + mogao bih da ga iskoristim - odokativno duplo je veci od onih 12VAC malih kockastih. Njegovi srafovi su namazani farbom - videcemo sta ce biti. Hvala Momci !
  6. Drugari treba mi savet ako je moguce Rasturam Vestax mixer, klasicni za diskac, treba mi kutija. Razni prekidaci i trimeri su odozgo usrafljeni u gornju plocu i problem je sto nemam krstati srafciger za tako male srafove - cca. <2mm. Ima li neki trik kako to sve skinuti ? ....mogu da probam ravnim, takve male imam. Druga stvar gde je zapelo skidanje srafova jeste da su frajeri namazali farbom "visak" navoja srafa i navrtka nece da se odvrne preko tog podrucja - namaz nije debeo ali je dovoljan da blokira odvrtanje navrtke. Sta ovde probati - WD40 ne radi posao, da li da probam skidanje farbe razredjivacem ?
  7. Kupujem gornje kapice za vakuumske cevi, po mogucnosti neupotrebljavane, NOS da cvrsto pasuju. Treba mi 4 komada, 6mm-ski tip ( do 6,3mm ? ). Kontakt ovde na PM / PP.
  8. Ima i dalje u Mikroprincu gumeni uvodnici dva tipa, sa unutrasnjom rupom oko 6mm i sa nesto vecom rupom.
  9. Ja sam razmatrao isto - koje si tipove nabavio ? TR/BV 351 010 005 mozda ? I za koju zvucnicu ?
  10. Sada sam na brzinu pregledao temu Iron Spark sa tvojim Macura aparatom - tamo sam te pitao za snubber vrednosti trafoa za Macuru posto su isti i ti si mi odgovorio ali ako se secas mozes li molim jos jednom malo jasnije : koje si tacno vrednosti ugradio ? I jos ovo pitanje zbog rastera na Good Gemini reg pcb za R i C snubber - da li je dovoljno koristi blok od recimo 63 Vdc s obzirom da je trafo sekundar 36 VCT ( ako se dobro secam ) ?
  11. Pa ima taj OPA828 single i dupla verzija OPA2828 - DS kaze da su oni direkt naslednici OPA627 i neki frajeri su to vec probali, ide bez ikakvih izmena u Macura phono. Samo mora adapter jer je sada smd verzija, nije vise klasicna ( DIL-8 ) da se samo utakne u podnozje. Nego molim baci pogled na prethodnoj strani sta sve moze da se koristi od 470uF kondova. Postovi #368, 374.
  12. Pa sta da ti kazem - ne znam zaista - ja cu njima da verujem kad pokazu tapiju da su oridji - ali ok, NHF, svako moze da kupi ono sto misli da valja - nisam ni ja izuzetak jer sam AD1865N-K kupio na ebay-u od nekog sa prvog link-a iz te teme. Ako hoce momci da probaju neka kupuju - ja se izostavljam jer ih malo ima i upgrade sa OPA828 je na dalekom stapu.
  13. C0G stavi ako nadjes "Through The Hole" komponente - ja nisam ovo istrazivao, uglavnom sam vidjao C0G u smd pakovanju, ali mozda ima i THT. Mislio sam samo da ne stavljas Ultra Low ESR 470 uF na Macura pcb, kao predostroznost ( Samwha WL je low esr - jesam pobrkao sta imas ? ). Mozes sve ove druge da koristis. Sve to mozes da koristis na Gemini regulator pcb. Izbunari Nixie-ja za te kondove, on to poznaje mnogo bolje od mene. Taj Audiophonics mnogo posluje sa Kinom - ja bih to kupio samo ako sam 100% siguran da je chip original. Inace kad sam ja pravio phono ni tada OPA627 nije bio jeftin, kostao je oko 30 Eu komad. Mozda je kostao 7-10 Eu kad je bio nov, zaista ne znam - ali direkt naslednik OPA828 toliko kosta sada kad je izasao kao zamena.
  14. Pogledao sam datasheet-eve za neke od kondova koje imas - elko. Nichicon Fine Gold - stvarno ne znam sta da kazem, svi hvale te kondove, DS je siromasan podacima i sa te strane.... najbolje neka komentarisu lokalni strucnjaci za te kondove. Ako imas stavi. Nippon LXZ, Panasonic FC... sve to izgleda ok i Samwha WL. ------ Macura sam nije koristio nikakve posebno kvalitetne delove - recimo standardno dobre, kvalitetene koji ne kostaju puno. Jedino posebno jeste prvi IC - OPA627 koji se vise ne proizvodi, cene zaostalih komada u Mouser-u, ne-standardno pakovanje - jesu sumanute, oko 80 Eu komad. Texas Instruments je izbacio direktnog naslednika - OPA828 u SMT pakovanju tako da je potrebno kupiti i zalemiti ga na adapter ( ovo ja planiram u nekom trenutku ). Cena je negde oko 8-9 Eu komad. OPA134 single je jeftina zamena koju je Macura preporucio. Sem samih chip-ova tu su ti FKP2 kondovi ( oni jesu najbolji za namenu ali mozes da stavis MKP1837 ).
  15. Eh sad nisam ni ja bas "tatko" za ovo - aj da vidimo Wima FKP2 vs Vishay MKP1837. Teorijski FKP2 bi trebalo da je bolji ali... MKP1837 ... ah jbg DS koji sad gledam je siromashan a negde sam video neki drugi. Elem 1% ne treba zanemariti nikako - mada preporucujem selekciju koliko poznajem ( nesto malo ) Vishay blokove..... cini mi se da sam relativno skoro gledao nesto na Mouser-u i video nesto vise o tim MKP1837 i da bi to trebali biti dobri kondovi - samo to moram kasnije da izbunarim opet. Svakako je pogodan za svrhu. Poredjaj te MKP1837 sve bez lemljenja da vidis prvo da li staju jer je tu guzva na pcb. Posto pricamo o RIAA EQ kondovima mislim da je ok i da moze da zameni Wima FKP2 - mislim ja sam uradio bar dva phono-a bez FKP2 kondova i jedan je radio sjajno ( MKP + Stacked Polystyrene ). Za EQ je vazna preciznost, Macura je na tom delu uradio odlican posao. Selektuj delove za RIAA, otpore i kondove u parovima tako da oba kanala imaju priblizno iste vrednosti na istim pozicijama - ako ne mozes da selektujes kondove ugradi taj MKP1837 jer su 1% i pogodni. Otpore generalno sve preko 1K8 premeri, znam da ima 6K8 i 91K ( ovaj zadnji imas kakav imas ) i negde 5K6. Elektroliti - svi ti iz grupe Low impedance - samo oni veliki na Macura pcb, na ulazu sa reg pcb ne bi trebali biti ultra low esr ( 470 uF ). Za Gemini reg Zen zna bolje - nego videcu po serijama ali generalno Samwha RD je mid-level, moram da pogledam za ove druge.... samo koliko da se zna ja kupujem kondove gledajuci Ripple koeficijent i duzinu trajanja i jos neke k-ke - gledam da u okviru mojih skromnih saznanja ostvarim tehnicki odgovarajuci kond na datoj lokaciji ako mogu - stvarno nemam saznanja u "audiofilskom" kontekstu. 1uF blok - to je deo DC Servo kola na Macura pcb preptpostavljam ? Kod mene je isto neki MKT ( isto sto i MKS koji imas ), teorijski opet bi bilo bolje da se ugradi MKP ali kad sam radio ja to nisam znao, iskreno nisam siguran koliko je bitno. Mislim da Wima MKP 1uF / 63Vdc tu moze da stane. XR7 - to je kod mene kao de-couple, Hitano ( mislim, THT ) sto je preporuka iz BOM-a, opet nisam strucan za tu oblast. Toliko zasada, kasnije uvece ili sutra kad izbunarim DS za elko-e, recimo nemoj Samwha WL na Macura pcb ako je vrednost 470uF i trenutno zanemari Samwha RD - ja bih da pogledam Nippon i Nichicon - Samwha WL je mozda bolja za regulator ali posto je Low ESR pitaj Zen-a.
  16. Jeremy Brett je meni bio najbolji Sherlock Holmes ujedno i za mene neprevazidjen serijal u odnosu na ostale Shrelock Holmes produkcije.
  17. Meni je "Homicide" bila prva ozbiljna detektivska serija koju sam voleo, mada ne znam da li se bas uklapa u moguci opseg zbog vise "glavnih" glumaca.
  18. Inspektor Montalbano je tu najbolji Na Siciliji organizuju ture po gradicima gde je snimana serija. Vredi je pogledati - postoje je i duze epizode skoro kao pravi filmovi ( samo nemoj da skidas "mladi Montalbano" to je tra-la-la u odnosu na original ).
  19. Nova verzija ? Toshiro Mifune je bio odlican u originalnoj seriji.
  20. Sta ti je ovo ? Ne mogu nista da nadjem pod brojevima sa tranzistora ?
  21. Odlicna Sci-Fi serija koju sam gledao pre par meseci je Beacon 23. Zasad je snimljena tek prva sezona. Ima pricu koja je generalno znacajno bolja od akcionih sci-fi serija ( NHF ali Halo je za mene limundada ). Takodje bolje od Foundation i Rasied by Wolfs ( koja mi se recimo svidja ). Ima solidan "mistery" shtof koji odavno nisam video u sci-fi serijama - definitivno vredno gledanja po mom misljenju.
  22. Hvala - otvoricu uskoro zasebnu temu za to, osnovna shema je gotova, ostaju neke manje provere i varijacije, nista posebno - za dan dva tri, samo da sve lepo nacrtam opet i slozim podatke.
  23. Evo ja bi da znam ono sto ne znam a muci me vec neko vreme : mogu li CCS ( npr. cascoda dva depleciona mosfeta ) da stavim ispod katode u Cathode Follower stepenu a da pritom ne koristim minus napajanje ? Uprosceno kao sto na Common Cathode Gain stage-u na anodu stave CCS pa imaju dva izlaza, anodu i Mu sa CCS-a, da li mogu da obrnem sve za Cathode Follower, izlaz sa katode ? P.S. Pitam ovde je mi je vezano za Pavouk analogni cevni izlaz koji radim i koje dalje mogucnosti mogu imati sa njim - ako treba prebaci u novu temu, nacrtacu komplet shemu onog sto sam do sada uradio.
  24. Woland je u najboljoj situaciji - moze da stavi kakve god hoce "frizidere" u dnevnu sobu.
  • Trenutno na sajtu   3 članova, 0 Skrivenih, 27 Gosta (Pogledaj celu listu)

  • Forumska statistika

    8.9k
    Ukupan broj tema
    432.6k
    Ukupan broj objava
  • Statistika članovȃ

    2852
    Svi članovi
    3371
    Najviše na sajtu
    Duci
    Najnoviji član
    Duci
    se pridružio
×
×
  • Kreiraj novo...