Jump to content

Preporučeni Komentari

Napisano

...no da zavrsim ovu pricu za Sumiko...to se sinoc kasno popodne/rano uvece "prelomilo"/usviralo...interesantno da sa svega sa par sati distane taj David Byrne iz maltene neslusljive kategorije,pretvorio u ono sto treba da bude David Byrne sa latino dance muzikom,duvaci nisu vise trn u oko,vec su sastvani deo muzickih zbivanja..ceo zvuk se smirio,dobilo se u toplini srednjih,bas je dobio jos nesto u punoci,zadrzan je taj dobar karakter drajva,i sve se malo pomerilo,ipak na kraju prema Shure V15 :lol:..

Rezime:odlican izbor moze da bude za vintage zvukoljupce,ko se prizeljkuje malo modernijeg sonicnog pristupa,negde kao kombinacija Stanton 881/Shure V15III,mozda se negde u daljini javlja i neki Grace F9E,ne stidi se rocka iz'60-ih...

Izmerio rezonantnu frekvenciju,to je nepromenjeno,jedino su amplitude u treskanju manje izrazene...

Naravno sve ovo za HO varijantu Sumiko Blue Point No.3..

:wub:

• 3 months later...
  • 3 months later...
  • 1 month later...
  • 4 nedelje kasnije...
Napisano

just for record...Technics 1300G,i koje sam ja sitne upgrade uradio na njemu...u startu je to bilo sa MoFi Mastetracker zvucnicom,Michael Fidler MMPro phono sekcijom...fabricki naponski nisam ni vadio iz kese,Pointe 3.0 je na ovoj poziciji...na fabricki kontrateg dodat je onaj manji dodatni,da bi se sve pomerilo blize obrtnoj tacki,MoFi Mastertracker je relativno teska zvucnica (9,7gr),moze i bez tog dodatnog teka,al je tad kontrateg jako izbacen vec...rezonantna frekvencija 10Hz sa tim dodatnim manjim + kontrategom

1.) fabricki "spageti" je njesra,necu da kazem da ne radi i sa time,al dzaba trositi vreme na njega...prvo sam zamenio sa Mogami 2552,vec je bilo mnogo bolje...uzeo sam od dealera na kucnu probu Cardas Iridium phono kabl,meni se to nije svidelo uopste,vuce na topliju stranu,al je sve nekako ispeglao u jednu ravan...cekas na detalj   3 nedelje,na sledeci opet 3 nedelje...stavljen Mogami 2497...end game

2.) fabricki mat koji je ovde 3mm,zamenjen Oyaide BR-12

ovde se moze slobodno vec stati,vec je cela prica "next level" u odnosu na fabricku varijantu...

3.) shellwire zamenjen sa Audio Technica AT6108

e sad Oyaide BR-12 iziskuje primenu nekog pritiskivaca a la Michell,ili klasicnog tega,posto ima pad prema osovini od1'...imam oba neka no name,ta klon a la Michell je nekih 100gr,onaj klasican teg je 280gr....i dovde je bilo i meni sve jasno,i shavljivo ;) u nastavku sledi nemam bas logicno objasnjenje..B)

4.) MoFi Super Heavyweight teg....bio sam apsolutno skeptican na pricu drugara koji je to uzeo,i trosi SP102 sa Glanz 10" ruckom i Hana Umami Red...nadjoh jedan u lokalnoj svastari za pola cene,ne lezi vraze,uzmem ja to...i gle cuda,sad dolazi snake oil deo:sclerosis:,to radi,sve kako mi je drugar objasnjavao...crnina iza instrumenata je pomerena jos vise unatrag,instrumenti se jasnije cuju,konture su bolje,jasniji su detalji,i ceo zvuk jos dobija na masi,u celom spektru...imao sam vise klasicnih tegova u zivotu,tu do nekih cca 500gr,al ovo nije razlika samo od 280gr vs 370gr..

...i to je to,moja 1300G...:wub:

1.JPG

2.JPG

3.JPG

4.JPG

6.JPG

8 (1).JPG

9 (1).JPG

9 (2).JPG

Napisano
40 minutes ago, paja959 said:

just for record...Technics 1300G,i koje sam ja sitne upgrade uradio na njemu...u startu je to bilo sa MoFi Mastetracker zvucnicom,Michael Fidler MMPro phono sekcijom...fabricki naponski nisam ni vadio iz kese,Pointe 3.0 je na ovoj poziciji...na fabricki kontrateg dodat je onaj manji dodatni,da bi se sve pomerilo blize obrtnoj tacki,MoFi Mastertracker je relativno teska zvucnica (9,7gr),moze i bez tog dodatnog teka,al je tad kontrateg jako izbacen vec...rezonantna frekvencija 10Hz sa tim dodatnim manjim + kontrategom

1.) fabricki "spageti" je njesra,necu da kazem da ne radi i sa time,al dzaba trositi vreme na njega...prvo sam zamenio sa Mogami 2552,vec je bilo mnogo bolje...uzeo sam od dealera na kucnu probu Cardas Iridium phono kabl,meni se to nije svidelo uopste,vuce na topliju stranu,al je sve nekako ispeglao u jednu ravan...cekas na detalj   3 nedelje,na sledeci opet 3 nedelje...stavljen Mogami 2497...end game

2.) fabricki mat koji je ovde 3mm,zamenjen Oyaide BR-12

ovde se moze slobodno vec stati,vec je cela prica "next level" u odnosu na fabricku varijantu...

3.) shellwire zamenjen sa Audio Technica AT6108

e sad Oyaide BR-12 iziskuje primenu nekog pritiskivaca a la Michell,ili klasicnog tega,posto ima pad prema osovini od1'...imam oba neka no name,ta klon a la Michell je nekih 100gr,onaj klasican teg je 280gr....i dovde je bilo i meni sve jasno,i shavljivo ;) u nastavku sledi nemam bas logicno objasnjenje..B)

4.) MoFi Super Heavyweight teg....bio sam apsolutno skeptican na pricu drugara koji je to uzeo,i trosi SP102 sa Glanz 10" ruckom i Hana Umami Red...nadjoh jedan u lokalnoj svastari za pola cene,ne lezi vraze,uzmem ja to...i gle cuda,sad dolazi snake oil deo:sclerosis:,to radi,sve kako mi je drugar objasnjavao...crnina iza instrumenata je pomerena jos vise unatrag,instrumenti se jasnije cuju,konture su bolje,jasniji su detalji,i ceo zvuk jos dobija na masi,u celom spektru...imao sam vise klasicnih tegova u zivotu,tu do nekih cca 500gr,al ovo nije razlika samo od 280gr vs 370gr..

...i to je to,moja 1300G...:wub:

1.JPG

2.JPG

3.JPG

4.JPG

6.JPG

8 (1).JPG

9 (1).JPG

9 (2).JPG

Nikad nisam koristio teg za plocu,mozda probam ovaj.

Nikad nisam slusao plocu bez poklopca (uvek spusten...da ne usisava prasinu). Kako,sa ovakvim poboljsanjima,imas iskustvo po pitanju poklopca?

Napisano

to sa tim dodatnim tegom ili pritiskivacem je varijacija na jednu temu...negde radi,negde ne,kod nekih vec imas navoj na osovini,pa daju fabricki,pa je pitanje kolko zatezati,malo-jako,kolko pritiskati kao sto je recimo Sota...bez poklopca meni bolje,samo me mrzi skidati ^_^

MoFi je u sustini obrnuta aluminijumska solja,sa zidovima debljine cca 3-4mm,iznutra kazu oni polymer,ja kazem to je neka vrsta gume,i osovina tanjira nema nikakav dodir sa metalnim delom od pritiskivaca...

Napisano

Teg mora da ima težinu da bi ima funkciju, a tad se vrši povećan pritisak na ležaj, što nije dobro, povećava se habanje i može se javiti šum. Bolje je da se pritisak na vinil vrši zatezanjem, uobičajeno putem navoja, ili ko što Sota ima, na prekret. Oracle ima odlično rešenje, ispod vinila ide jedna konusna podloška i kad se klemp zavije, praktično kao da blago prelomi ploču i tako je ispravi. Nešto što nisam probao, a imam više komada je "anti klemp", opet ideja Ive Jeličića. Ispod ploče se mete podloška veličine papira u srcu i ona lebdi iznad diska. Debljinom i vrstom materijala se traži najbolji slušni utisak, ali je to zezanje jer mora da se podiže ručka, na Mocartu je to lako. Za ovo tek treba klemp, da umiri eventualno klaćenje ploče. 

Napisano (izmenjeno)

Koristio sam Mitchel clamp - znatno tanji na zatezanje i to je na mojoj 1210 radilo a moja teorija zasto je radilo je sledeca : ploca ima rupu na sredini koja je nekad malo shira nego sto treba - pa iako je to samo za nijansu shire taj klamp ipak to fiksira i dobije se jasniji zvuk.

Doticni klamp ima samo jednu manu : shiri je nego sto je nuzno pa na izlaznoj brazdi telo glave na kraju pocne da udara u telo klampa jer je ivica klampa vertikalna - da su je mashinski oborili ukoso ne bi bilo tog udaranja tela.

Izmenjeno od krca44
Napisano

Ja sam svoj klamp poklonio jer nije bio na navoj, već na stezanje i moralo  sa dve ruke da se manipuliše. Produžio osovinu i narezo navoj, al nikad nisam napravio drugi.

• 1 month later...
Napisano

Evo malo noviteta na tržištu

ORTOFON.COM

Discover the Ortofon MC 90X phono cartridge – a reimagined classic featuring advanced SLM stainless-steel structure, Field Stabilizing Element, Wide Range Damping, and the precision-engineered Ortofon Replicant 100 Diamond stylus. Experience superior clarity, detail, and stability for an unmatched analog listening experience.

Napisano

ova je najbolja :D

ORTOFON.COM

The MC Diamond delivers the state-of-the-art technology, unmatched performance, and unparalleled accuracy you expect from our greatest phonograph cartridge ever made. The MC Diamond provides an entirely new level of experience for audiophiles.

The state-of-the-art wallet-draining technology :smesna:

Napisano

To su budalaštine, 9 soma cena, ajd molim te.

Ne bih da polemišem, sinoć sam ovlaš poredio dva ista snimka sa trakera, jedan standardni SACD, drugi sa vinila i još većoj rezoluciji i više mi se sviđa čist digitalni, ovaj sa vinila nema tu dinamiku malčice je plići dole. Dinamika je uvek bila problem za glave, ne znam danas. Kouetsu koji ja imam, Black Goldline je imao naj veću od cele game iako prvi model, koštao je nov 1.500$, ne znam kolko košta danas u izdanju sina. Deca Gold je isto imala punu dinamiku, ali plitak bas, tek je Gerotirana zvučala kompletno. Ali je sve to bilo nekako jeftino, osim tih nekih rariteta, Ortofon je samo jednu glavu imao koja je bila nešto skuplja, konkord MC 200 sa crvenom tačkom, japansko izdanje,  al ništa spektakularno, očigledno da su se namazali pa udri. 

Napisano
7 hours ago, vladd said:

To je rang Roleks satova, dragocenog nepokazivanja vremena nego statusa ;)

Da, izgleda da je uopšte suštinska vrednost, bilo čega, zamenjena svima jasno merljivim, "što je skupo, mora da je i dobro". 

Napisano

Pristigose na mail vesti te, pa da se ima cisto kao info.

Meni licno logika sledi da ispod tog preskupog savrsenstva sledi ipak jeftini i ne(toliko)savrseni vinil, ali pun emocija vise nego statusa.

Napisano
4 hours ago, vladd said:

Meni licno logika sledi da ispod tog preskupog savrsenstva sledi ipak jeftini i ne(toliko)savrseni vinil, ali pun emocija vise nego statusa.

Da, ja sam prvi 180g vinil platio devedeset i neke 50DM, plus poštarinu unutar Nemače 25, pa mi brat doneo, znači 75DM. Kad sam čuo ploču, shvatio sam koliko takvo tehnološko reizdanje zvuči i da ja ne mogu to sebi da priuštim, a niži nivo više nisam hteo. Nešto što imam direktno rezanih je nešto malo lošije zvučno,  standardna izdanja su takotako, a domaća nisu vredna pomena osim za kolekciju. Prihvatam da nekog radi šum i pucketanje, al šije mi ga Đura, kad nije bilo CDa, svi su se ježili tim lošim pojavama. A sad se svaki i vinil i gramofon i glava proglašavaju božanskim, e nije nego. 

No, svako nađe uživanjciju po sebi, da ne kvarimo.

Napisano

Neki kontekst za cene : 1990-te u Munich-u ploce standardne, LP, kostale su 20 DEM ( 18-22 ).

Napisano

sta ste bre muljavi i prepametni

il volis il ne volis

ako volis, placas koliko ti se placa

a zaboravili  ste jednu bitnu stvar kod vinila - jebo kvalitet , bitan je kvantitet

ako se moze, vijas produkciju, ako ne moze - daj sta ima

Napisano (izmenjeno)
4 hours ago, Lemić said:

Da, ja sam prvi 180g vinil platio devedeset i neke 50DM, plus poštarinu unutar Nemače 25, pa mi brat doneo, znači 75DM. Kad sam čuo ploču, shvatio sam koliko takvo tehnološko reizdanje zvuči i da ja ne mogu to sebi da priuštim, a niži nivo više nisam hteo. Nešto što imam direktno rezanih je nešto malo lošije zvučno,  standardna izdanja su takotako, a domaća nisu vredna pomena osim za kolekciju. Prihvatam da nekog radi šum i pucketanje, al šije mi ga Đura, kad nije bilo CDa, svi su se ježili tim lošim pojavama. A sad se svaki i vinil i gramofon i glava proglašavaju božanskim, e nije nego. 

No, svako nađe uživanjciju po sebi, da ne kvarimo.

osamdesetih su Lp bili 2/3£ ... bilo je na special offer  za 1,5£ a malo atraktivni albumi ili dupli Lp isli su do 5£ ... za 100DM sa postarinom se kupovalo 5 da 7/8 Lpa ... malo S.O. malo regularna cijena ... bilo je bitno imat plocu i cuti nesto novo ... 

vidim sad da ima nekih audiofilskih izdanja po 50/100€ ... kao ovo ono ima razlike u odnosu na ova izdanja od ranije

vjerovatno da ima ... kupuje ko ima ... slusa i uziva i sve je ok

jedino sto meni nije ok ovo odiranje đece sto sad kreću u vinil sa cijenama od suludih 15/20/30 € za stara izdanja upitne ocuvanosti ... ko zna na cemu su slusana.

priznali mi ili ne vrlo malo kvalitetnih gramofona i glava je bilo 80/90 da bi to bilo sa ocuvano i vređelo te pare.

i da ne duzim mnogo ... napolju se i dalje ili preko neta ili u šopovima i dalje mogu nac solidno ocuvane Lp za 4/6/7€

eto imam starih vinila sto domacih sto originala kako smo ih nekad zvali ima i ovih novih izdanja i ne vidim/cujem tu neku znacajnu razliku u kvalitetu snimka koja bi opravdala sadasnje cijene

Izmenjeno od revox
Napisano

Nisam nikada bio ljubitelj nekih razvikanih audiofilskih izdanja niti u vinilu, niti na CD-u niti za download.
Nije da ne cijenim dobru produkciju, ali masa toga što je kakti audiofilsko mene podsjeća na one fotografije iz auto oglasnika - napucane boje, sve nešto pastelasto ili prenaglašeno.
Dobre produkcije nalazim često u potpuno običnim izdanjima iz vremena kad je vinil bio, ako ne jedini, onda broj jedan način za distribuciju glazbe.
Još čak i tamo od pedesetih, ali pogotovo od šezdesetih do sredine sedamdesetih, a tada je stvarno nastalo more dobre glazbe je meni skoro svaki vinil dobro produciran. 
Nisam veliki fan izdanja koja su prirodno mono snimke pretvarala u stereo. Nije to bilo upropašteno što se tiče tona, ali stereo podjela na strogo lijevi i desni kanal me natjera da ne sjedim točno između zvučnika. Za ono što je bilo snimljeno mono, je, po mom dosadašnjem sudu i iskustvu koje se ne može mjeriti s mnogima od vas, bi se trebalo samo tako i producirati.
Nemam mono zvučnicu i mislim da ju neću ni nabavljati....ali tko zna. :) 

Današnji super audiofilski snimci mi zvuče odlično, ali ih ne mogu dugo slušati. 
Ako umjesto fotografije napravim usporedbu s filmom, onda bi to bilo kao da gledam npr. "12 angry men" u toj nekakvoj dokumentarističkoj super rezoluciji.
Sve je savršeno, ali ne uvlači jednako kao original.

Uostalom lako je meni. Ja imam ZM Labs setup. Kod mene sve dobro zvuči. :Viannen_loungelizard:

P.S. Za sve navedeno postoje izuzeci, ali nije hifa toliko važna da cjepidlačimo oko svega. :D 

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

• Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
  • Kreiraj novo...