Jump to content

Lemić

Član
 • Broj sadržaja

  383
 • Na DiyAudio.rs od

 • Poslednja poseta

 • Broj dana (pobeda)

  3

Sve objavljeno od Lemić

 1. Lemić

  Gramofonska tema

  Da, postoje spojke kod pojedinih motora, to može da strada, ali se obično čuje preskakanje dok tanjir ne postigne brzinu. Kaiševa je uvek bilo neadekvatnih kao novih, pogotovu danas, imaj to u vidu, Ali je čudo.
 2. Lemić

  Gramofonska tema

  Svakom beltašu treba pomoći da zavrti tanjir, ostovremeno, jednom rukom zavrteti tanjir, drugom startati motor, to čuva kaiš, možda on proklizava, a možda i sam motor.
 3. Lemić

  Gramofonska tema

  Relativan pojam, šta je dobro. A Thorens se radi od vajkada.
 4. Lemić

  Gramofonska tema

  Nisam pričao o radnom ulju, već za proveru stanja, da se ne nabija baš na suvo usovina u ležište. Teoretski, skoro svo opterećenje tanjira nosi dno ležišta, bočni oslonci, čaure itd. trpe vrlo malo opterećenja i trenja, bude to neka sinter bronza, polimer il nešto samopodmazujuće itd, zato traje jako dugo, javi se blago ulegnuće zbog same prirode pogona na remen a i zbog odstupanja od verikale u neku stranu. To je jako malo i gušće ulje sasvim dobro prepokrije i priguši neko klaćenje, naravo, ne može da nadomesti upropašćeno. Tanjir na mom Džirodeku se sleže po 2 dana. Opšta postavka jer je oslonac sa kuglicom uobičajeno rešenje. Relativan pojam, kroz godine su pravili niz varijanti, pa i sa kuglicom.
 5. Lemić

  Gramofonska tema

  Moro sam malo da se našalim, Dok je prevelik domaćin, a meni uvek bude zadovoljstvo kad nešto džarnemo na bolje i on se ozari. Lager se pregleda, izvuče se osovina, sve opere i namasti ovlaš retkim uljem, pa se pod rukom oseti koliki je zazor, uglavnom to nije kritično, ne propada to lako a i gušćom uljem se prilično neutrališe zazor i oformi uljni ležaj, tako da se izrazim. Već za motor, mora da se čuje kako radi i pod prstima oseti njegova snaga, dakako i zazori u mini ležajevima u kojima se rotor vrti. Valja obratiti pažnju na kuglicu koja dođe ispod osovine tanjira, u dnu ležaja, desi se da ispadne neprimetno i često to ostane tako, tanjir bude prenisko, naročito kod Torensa to može da bude. Kaiš ko kaiš, brzina se meri baterijskom lampom i šrafiranim poljima, kad je brzina dobra, kockice su jasne i ne pomeraju se, strogoskop efekat. Ručka, šta znam, ima i ona lagere, osim ako nije egzotična, kakvih ima sve više. Oseti se pod prstima kako rotira po obe ose, dal se nešto drma, često bude umetaka od gume i tad se malo teže primećuju mikro zazori, ako pak ide tvrdo ili ima zapinjanja, neki lagerčić nije dobar il je neko prčkao. Osnost, ili upravnost, se ne vidi lako, to je najčešća deformacija koja se odražava na upadni ugao šlifa glave, pa se dere i on i brazda ploče, pojačano i asimetrično, pritiv klizna sila nije dobra i bude promenljiva, može da se potrefi da na početku ploče sve bude idealno a da tamo dalje dolazi do anomalije koje se može i videti i čuti, degradira se zvučna slika, obično i kolekcija ploča bude erodirana kad nešto nije od navedenog u redu, mada i sama podešenost geometrije utiče na nepravilnu i bržu pohabanost, obično se nešto što se konstantno javlja, pripisuje akističkom prostoru, malo ko ima dobar i simetričan rezonator, odnosnu slušnu sobu. Ukratko i za "dž". je to od mene, "prozvanog" ni krivog ni dužnog, valjda će prođe štucavica.
 6. Lemić

  Gramofonska tema

  Samo ako supruga, svog drugara ugosti.
 7. Ma svira žena, za dve, tj. nema takve medalje Pukla sofa u rasklopljenom stanju, nema slušanja već neki period, ne pitaj.
 8. Novi Sad, Novi Banovci,...praznici, a u suštini borba za opstanak, radih 31 do 14h, samo prvi januar i na Božić ne radih, pun gas da ruke bole, jurim 2025. pre vremena. Zeznula mi se sofa ležaj pa nema slušane već neko vreme, trijažiram što sam skinuo pa se naslušam na Microlabovima. Obećo Grozni da će donese dobar USB konekt, al omanu. To što sam islušo, jeste nekako svaki put drugojačije, na bolje, iznenađen sam tim zaključkom sa nevericom, sad i ti potvrđuješ isto. Neverovatno da toliko traje usviravanje, voleo bi da neko to malo pojasni, trebalo bi da se već svuda oformila strukturna rešetka il šta već. Jedino mi pada na pamet da ima matorih delova kojima treba vreme da se razbude, nije to zvučnik pa da bolje svira što duže radi, čak i tu ima neki ograničen period. Kad rezimiram, dostigao je neki nivo slušnog kvaliteta koji me zadovoljava da ne moram da jurim pomak iz sve snage. Nisam ni Gujka čuo već ohoho, a preliminarno za napajanje. Drugo, postavio sam pitanje u predhodnom postu, nije bilo odgovora, pa reko da ne smetam, otuđujemo se sve više, na žalost.
 9. " A escrava Isaura ", no, valjda sam pročitao po sistemu, "što je babi milo, to joj se snilo". Kod diferencijalnog "tipa", risivier očitava razliku u elektromagnetnom polju vodova, kad su oni razmaknuti ono slabi i bubac, šta će izmeri. Kod upredenog to nije problem, ali se javlja " delays " koji može kriviti video signal, pa što ne bi i audio, a tako sam ga i na površno uvo i procenio. Nepoznata materija, otprilike, što neki snimak koji je recimo formata 24/96, propuštati kroz nešto što se može podesiti na 32/384 ili više, godnama sam slušao na Philipsu ono, 16/44,1, pa je sve što je dobro tako je i zvučalo, bez obzira u kom formatu date je izvorno. Neki link, objašnjenje,...da ne bude tupljenje račun bez računa.
 10. Crveno je, kad ga sam sebi upalim, a to vrlo retko.
 11. Rešio sam danas da ne radim, sad pravim neke svoje frljoke, a ovo za samo 2 žice, nisam znao, ima Lemi lemilicu.
 12. Gledano isključivo tehnički, jeste, međutim, moje iskustvo je suprotno, svaki oklop nekako degaradira zvuk pa radije prihvatam neke nus pojave.
 13. Ovo je konektor, drugi je po istom principu, zalemljena 3 voda, a ovi metalni delovi koji imaju krimp opciju za širm, nisu praktično spojeni meuđsobno, dal to ima nekog uticaja, nemam pojma.
 14. Objavih već, Gujina Omega, eksterno digtron napajjanje preko injektorskog konektora.
 15. Napravih kablić od priručnog, za datu lak žica 0,32, imam neki high speed kabl od 28AWG pa ko velim može, masa 0,7mm, nema četvrte žice za napajanje. Rezultantno, zvuk je dobio moć, čistinu i mirnoću, naročito je izražen utisak akustike, vrlo živo dočaravanje. Međutim, problem, u samom Windowsu i AIMP plejeru, ne postoji opcija 384 samplinga, maksimum 32/96, juče mi je došlo i do gašenja Toppinga tokom slušanja i sam AIMP nije hteo da krene, morao restart računara, isto mi se desilo pri gledanju YT serije preko DAc-a. Prekontrolisani polovi više puta po nekoj slici sa neta, zalemljeno dobro, jedino što još stoji je kapacitivnost na koju mi je Guja ukazao, žice nisu upredane već slobodno talasaju, nema nikakve dodatne izolacije ili širma. Ostaje da ih upredem, al bih voleo mišljenje stručnih i iskustvenijih.
 16. Slika prikazuje neku šemu snimanja, a svakako da u TBM produkciji ima mnogo disonantnog, na kraju krajeva, muzika je stvar ličnog ukusa a hifilogija nastrana pasija, mada ima daleko nastranijih strasti.
 17. Imam prilično narezane TBM producije, naravno i to, HDD mi je pun i nema mesta dok se ne trijažira, ljut snimak.
 18. Tsuyoshi Yamamoto - Autumn In Seattle, TBM, dugo nism slušao i skinem DSD, po prvi put preko PC-a. To se tačno čuje prostorno, možda atipično da udaraljke budu izrazito napred a bas desno iza. Na garfici se vidi raspored mikrofona, slušajući bez ove fotke, prelazi zvuk klavira povremeno na desni izvor, pomalo deluje isilovano, al kad sam otvorio šemu, jasno je da ta dva mikrofona uz bas, hvataju i klavir. Čuje se to resko pikovanje gornjih tonova što je karkteristično za ceo opus ovog muzičara, to mi je referenca klavira koju mnogo volim, a on je na ovom snimku predominantan instrument: No, stoji i dalje ta neka razlikica koju ću nastojati da izvučem, S umesto Š, ili obrnuto, stigli konektori pa će Lemi da lemi, nisam vičan al ajd i to, uzeo i rezervni par:
 19. U hifiblesimetriji, nikad neće da bude, to je jednostavno tako, pa i u kafani kad se muzika zovne za sto pa odsviraju nešto, kad se traži ponovo, al za dušu, drugojačije bude. Tako treba, da bi se znalo šta je pojedinačni uticaj, to upravo sada i činim, po horizontali na neki način. Pošto je tolki kolki jeste rezonator, snima se sa više pecaljki koje treba da prenesu na 2 uva, ni malo jednostavno da se dočara životnost, pa svaki pokret izvođača se odražava kroz tonalitet. Kad sam čuo Keln Koncert na Luterima kod jednog od braće Zoltan, zvuk mi je napravio i sliku u glavi i odma sam kupio Teresonic, pre toga sam već bo na FR-u, ali Lautere nisam vario do tad. Spadam u malobrojnu grupu ljudi kojima jako puno smetaju fazni pomaci, a oni praktično rasipaju gornji spektar dovodeći u zabludu slušaoca svojom izvrnutošću, a kablići to čine zaista, ono, otvorili se visoki a činela velika ko leteći tanjir. Često sam ga kristio za usviravanje, volim da čujem baš dobar, al nije često snimljen. faznih pomaka koje čine sami drajveri, presipanja harmoika itd. jasnoća ali nemilosrdna, ne retko do neprijatnog, no da ne širimo u of. Fala, fala, treba napenalim nekog od porodice da uzme par džekića u Mikroprincu, pa da spletem, samo mora nađem instrukcije gde koji pin itd. Teflon ne prija mojim ušima, takođe ni srebro, a ima i tehničko utemeljenje, tek cena. Bila davno pomama, pa kao, staro srebro bolje nego novo, svi escajzi odoše u topljenje a pare ostadoše po raznoraznim buvljacima, da Lujevi znaju de im završiše varjače, prevrtali bi se u grobu. Žice su sad na redu, pa idemo dalje, ne mogu nikako sam.
 20. Problem je u tome, što moj sistem ofirava i najmanju razliku ili učinjenu promenu na njemu, primer, slušanje komparativno po prvi put losless Flac i to isto, ali Wav, znači raspakovan fajl, nema dve numere da zvuče isto, pa čak i na istom albumu se čuje neka razlika između snimaka, diferencija ide dotle da sve zvuči isto a nije jednako, pa nek je to i psihoakustika ali raznolika. Nisam muzičar i nisam školovano obrazovan, za razliku od tebe, Doktor je inače osvedočeni klavijaturista a ćerka vrsna pijanistkinja, tako da ne baratam pojmovno stručno. Ono, desna strana dirki, što skoro uvek bude problematično kod digitalne reprodukcije. Navkao sam da je čujem i kod Rogićevog DAC-a, ali u benignom izražaju, uz fini neki agresivni pik koji inicira izvođač, prenoseći nešto svoje, naj više volim da čujem kako to čini Tsuvoshi Yamamoto recimo, album "Autmn in Satle", omiljeni, večeras ima da Torentujem. Moj sistem je visoko efikasan, to je po meni jedan od preduslova visokoj rezoluciji, cena je ta što FR zvučnici ne mogu da proizvedu toliki zvučni pritisak koji bi putem vazduha zaljuljao prozore, ali se to nadomešćuje harmonijskim odzivom koji u suštini čini muziku ili muzikalnost. Juče je moj dragi i mlađi prijatelj iz moto sfere bio na slušnju, godinama pokušavam da ga uvučem, darivo sam mu konačno jedan odličan pojačivač koji sam svojevremeo rasklopio sa namerom da ga okutijam. Inače je IT-ovac i on je zaslužan za sve oko mog PC-a već godinama. Slušali smo od prvog uključivanja Toppinga, on je instalirao drajver pa redom i imao je prilike da čuje sve promene u proteklom ovom periodu. Ja sa strane, on u žiži, slušamo neki moj skoro sabran sampler od stotinak numera po mom ukusu redom, učinim komentar kad nešto uočim, šta kako treba da zvuči po mom, ukažem na razliku u snimku itd. jer ukus i vernost često nemaju zajedničko, perferiram verodostojnost i tome sam podredio sistem. Naleti neka numera koja je dobra, al samo ceo klavir nekako tunjav, naročito je bolo uši to što sam napisao, što se nametnulo kao zaključak tokom slušanja inače meni, a on isto primetio i složio, da nije bilo tako. Decenijama slušam izlazni trafo 1:1 iza CD-a, ima duge izvode i praktično je to interkonekt. Posustajanjem Rogićevog Philps-a, biće inače rapariran, sa nedirnutim istim CD-om, to nešto nije zvučalo kako treba, pa sam zakačio kineski prč od kabla, dugačak i liči na oko, služi za rezervu ili kad nešto hoću da "testiram", on "zvuči" nekako prljavo i šuplje zujkavo i sa njim je bio konektovan D10. Zaostao mi jedan interkonekt, pravio ga neki od Šolajinih poznanika pa donet da se čujne. To je kopija "Anti Cable", signal je solid core sa obmotanom spiralom kao masom, to je urađeno od oka, a trebalo bi da postoji neki odnos između te dve žice. Ta izvedba nekako primiri zvuk, ostane volumen a digitalno vrištanje potisne, čip TDA 1541 ima malo te vriske, ali više nego prihvatljive, no, nisam ipak tu vezu koristio čak ni za Pre-Amp. Zaboden na D10 sa uštekanom GS Omegom u običnu utičnicu, to je bilo onako-onako, mekše ali sa dozom prigušenja, zanemarljivo. U subotu smo prebacili komplet PC na levu stranu sistema, zabodem napajanje na odvojni trafo i rezultat je kakav sam napisao, poboljšanje u svemu, osim te neke degradacije apropo klavira koju najviše zapažam kao značajnost, ali i bilo koji taj deo spektar ima tu neku manjkavost. Odvojni trafo nesumnjivo doprinosi napajanju, kad ono nije dobro, zvrčka zvuk, sada kao čistije, to je umanjeno i uz takav neki tupast kabl, rezultat je negativno izražajniji. Prvobitna neka reskost, koja mi sada fali, je u stvari krlja poreklom, ali uprkos tome se doživljava kao nedostatak. Veoma dobro znam da žica ne svira, ali ima svoj uticaj i to čistom degradacijom zbog gubitka u manjoj ili većoj meri, plus LCR, skin efekt i raznorazna snake oils trovanja, no, mora mu se posvetiti pažnja kako god. Neko će da se raduje, a neko će da kune..
 21. Odlična ideja, mislim da ima ploča ili kartica sa tim ulazom. Uzeh i ja bežočnu malu tastaturu sa tačpadom i bežičmi, mišem, velika je ko za osrednji laptop, tanka, sad šetam od PC stočića do stola uz trosed, namestio rezoluciju na plazmi i to vrlo komforno fercera. Juče malo ozbiljnije slušah sa drugarom kom sam konačno uvalio jedan odličan vintage amp, on je početnik ali nadaren čulima, obojica primetismo da klaviru u nekom gornjem spektru fali jasnoća i agresivnost, tako da mora apgrejd, za početak od neke žice.
 22. Da je kupus dobar, zec bi bio ko slon, tolko o salati. Nego, konstruktivci kreativci, po ne znam koji put, može li se na D10 ubudžiti SPDIF ulaz. Sinoć skockam PC uz sistem, PONEKAD treba poslušati suprugu,. Sa te strane mi je odvojni trafo na koji bio uključen CD, sad je Omega GS tu utaknuta, nisam poredio odmah, prođe neko vreme u razgovoru uz muziku, ali se danas čini da je opet pomak. Dobar prostor i akustika, tačno doživljavam muzičare u nekom ambijentu, živo, studijsko ili binsko izviđenje, još punoće, mekoće i izražajnosti, ne verujem u Deda Mraza, al neko će morati da bude Božić Bata.
 23. Kuku lele, kaka lepa salata, još samo ko da je smeša, tj. izlemi. Lepo je videti ljudske, debele elemente, ko punačkog "mladića". Ti SMD prcoljci su verovto i nižeg ranga i samo služe imperativu male kutije. D10 je poprimo koherntno zvučno polje u smislu prostornosti i akustike i još malo poboljšao diferenciju između dobrog i lošeg snimka. Sad neki Neimovi zvuče krajnje tupavo, možda su iz Mp3 podignuti, oma delete, prednost ovakvog izvora.
 24. Kolko se ja razumem, lep mu je harmonijski raspored, zato i tako lepo zvuči. Pošto je napajanje apsolvirano, ko što napomenuh nekoliko puta, nedostatak D10 je neimanje koaksijalnog ulaza, pa jopet pitanje za znalce, može li mu se na neki način otvoriti taj ulaz?
 25. Da je bar bilo jednom, nego sam dvaput seo i više nikad do sad, nisam hteo da čujem za DAC.
×
×
 • Kreiraj novo...