Jump to content

Gramofonska tema


grau.

Preporučeni Komentari

Nikome ja ne kontriram, samo iznosim zapanjujuce kontraste i tehnicke cinjenice. Ni medju zaljubljenicima nije drugacije misljenje nego da LP12 poprilicno farba muzicki materijal. Osim kada zvuci kao krs zbog nekog od klasicno tehnickih nedostataka.

Susao sam tu spravu dovoljno puta bez komentara(neprijatno bi bilo uz ushicenje domacina), i to je prosecan i nekorektan gramofon. Mogu da tvrde da nije :reproduktor muzike" vec "instrument", sto mogu da prihvatim, ali je doticna sprava obrisana iz mog notesa.

A pride dati 1300$ za neki Lingo da bi se ganjao motoric od realnih 40...neka bude, to je gazda, njegove pare, i pametna investicija...za mene je budalastina... 

Ili 4250$ za "radikal" napajanje i superspecijalni DC motor za obradu audiofilske aure..

To su imaginarna a ne tehnicka resenja, i to ostavljam po strani. Bacanjem para se ne kupuje ezoterija..

Ovo sa slike ne vredi ni 200$, a pride bi trebali da ga dele po raskrsnicama uz flajer liste "apgrejdova", pa na dodacima da prave profit

1977 LP12.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ne shvataj Doktore to licno, nemam ja nikakvog animoziteta prema tebi, dapace vise simpatija.

 

Nije to nikakav specificno "moj" ugao, opste je misljenje da je lp12 ultra precenjena prosecnost. I logicnije je kupiti kompletan Kuzma setap, nego dc motorce i kontroler za 4000 i kusur dolara, auristicnog naziva, da bi se poboljsao podprosecan gramofon...

Ja sam samo priklonjeniji tehnickom aspektu..i sa te strane cak imam i za nijansu drugacije misljenje o tom tipu ramofona..da mislim da bih ga bolje i suptilnije uradio nego doticna fabrika konkretnog. Ali mi ta kocepcija nije ni gust ni izazov.

Radje cu da se pozabavim sa Ivatinim idejama o medjuzamajcu. Daske i ploce se bar ovih godina mogu ekstra dobro i precizno odeljati.

 

Ja bih razumeo da se to cudo pojavilo pre par decenija, kao tehnicki bum, ali su sada motori, vrhunske profesionalne klase(Maxon, Copal), dve-tri stotine dolara, a razni ultrasnazni mikrokontroleri par desetina..rozberi, arduino....motor drajvere necu da spominjem, sa par$ komad..u rangu su cene srafova..mada bi jedno motorce i arduino nano mogao da tera..

Jeste benefit za ljude od tehnike, ali ko nece(ili ne zna) toliko da svajsuje, postoji racionalno i odlicno resenje. ...sedam kopalja ispred.....Kuzma

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

@vladd

treba da te sram

 

em si se navukao na LP12 kuku pa nastavio

em si u pravu

 

a vala ga i stalno davis sa tim tehnickim pristupom , nema tu emocije

 

treba da se izvinis

 

:smesna:

 

jes , ponekad preteras kad komentarises cene , al znam da te ponese standardni fazon - covek nikad ne racuna koliko kosta ono sto ima po fiokama,policama,kutijama ........ a kad stanes i sracunjas i to , ispada da ne mozes napraviti ni pasivac preamp (kutija,selektor,posten pot) bez 100E , ako ces sve da kupujes

 

inace , meni se sve cini da je to pitanje stava ........ recimo Altmanu mogu samo da skinem kapu sta god da prodaje na dascici za 2KE.....ili 22KE

a ovima iz Linn i Naim i slicnih ....... ne ide mi nekako pod kapu

ovi zadnji me gadno podsecaju na komunizam , demokratiju i kozne mantile

a ovaj prvi mu ga dodje pre nekako kao Milić od Mačve ...... sta god da prica , ima covek stav

 

bre.

 

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ne bih mogao da zamislim život sa LP 12, jeste retro ali mi je mnoogo bezličan, generički dizajn, drvena kutija sa tanjirom pfff. Rado bih udomio Skeletona, dopada mi se kako radi i kako izgleda, svakim danom sve više.

resized_Kubrick-07.jpg

Ako bih kupovao nov gramofon za brdo para to bi sasvim sigurno bio Soulines Kubrick. U odnosu na Kuzmu meni izgleda 10x bolje, urađen je precizno kao Rolex, plus imaš dobar osećaj da si dao podršku talentovanom i vrednom domaćem konstruktoru a ne tamo nekom akademiku za gramofone iza Alpa.

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

meni se @Zen konstantno sprda sa thorensom :) ...izgleda da je to moj plafon ... dobro je da sam i dotle dogurao ... očerupani 147+grace 707+ project napajanje ... dosta (jes da čuma čuva još jedan u ormanu 160 super al moro da bude i on sa 707) a možda sam  za ta dva mogao imati neki bolji ...  al ako ode jedan lova ode na ploče ;)

40 godina vrtim ploče i nikad mi nije bio bitan gramofon .... ploče su mi bile sve ... i dan danas... kad bi mi se ukazala prilika da se nopaženo uvučem @doktoru u kuću ostao bi bez pola fonoteke ... evo javno kažem doco nebi ti dofatio ni jedan uređaj ... garant:)

 

mlatinjam ali imam osjećaj da smo zaboravili šta je prioritet ... ploča = muzika ... gramofon je tu da bude korektan da ne odere ploče i da se čuje što treba da se čuje ... e sad dal će se sve čuje il neće nebitno ... bitno je da se čuje što više muzike još bitnije je da se uživa u muzici ... da te muzika poslije usranog dana vrati u normalu ... meni je to jedino bitno

jedan moj poznanik dvadesetak godina mlađi od mene  kaže mi prije neki dan "Ti si sretan čovjek" ... bio to komentar na to da nisam čuo pucketanje ploče koje je on čuo i koje ga nervira ... meni ploča bila super ;)

sa 60 godina dobro čujem ovo što čujem ...čini mi se da dobro čujem al ko će ga znati ...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Taj pristup nisam ni smeno da pomenem :)  Narvno da su ploce najvaznije.

Jeste da je 70 ih bilo kiceraja, narocito medju superrisiverima, magnetofonima, dugmica kao u avionu, naspram kojih su neke komponente delovale elegantnije pa i do minimalizma.

Zen je u pravu, izvinjavam se sto pominjem cene, posto cena vise nije kriterijum ni za sta. Cene se ispaljuju proizvoljno.

I izvinjavam se za emocije, one su vazne. I ljubav je slepa. Ali nije posteno da se iskoriscava.

Ali nije u redu, ako se vec neko zaljubi u glupacu i gabora, da se popuje kako je mis sveta.:taz:

Pojacalo na dasci je jedno, mora da bude koncipirano i konstruisano, daska je nebitna, ali gramofon sa 4 letve(i to bez ukrucenja-ni coskovi ni poduzno) par limova i jeftino koncipiranim vesanjem, sirotim motorom, ne moze da bude neki "vrh". I njemu je "daska" jedan od vaznijih elemenata...deo funkcionisanja.

Moze da bude ljubav, ali je to licni problem, i svoj krst se nosi. Trokolica moze dabude velika emocija i secanje na detinjstvo, ali nije ferari, cak ni kada joj se kupi V8 motor. :)  

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Sa diyerske strane imam drugaciji pristup, za sve pa i za gramofone.

Ako se radi apgrejd, kod gramofona, to je posebno slozen posao. Slozeno je odrediti jasan cilj. 

Ako se zameni svaki detalj, sta je ostalo, i gde se stiglo. Nema smisla.

Onda raditi sve novo, ili kupiti drugi gramofon, plint, koji je po svim elementima drugaciji.

Ali, mora se znati da je u hifi ukljucen veliki hajp, davno pregazene smislene granice, koji je ipak nedovoljan da srazmerno utice na psihoekustiku. Sa jedne strane, brendomanske.

Sa druge, tehnika je neumoljiva, jednostavna osovina, sa jednostavnim kliznim lezajem, je jednostavna konstukcija kojoj je "plafon" preciznosti i funkcionisanja vrlo nisko. Cak i koriscenje supermaterijala samo za nijansu poboljsa siromasne osobine. Konstrukcija je jednostavna, i "jeftina" u izradi, ma kako skupe masine se koristile.

Moze da bude spektakularne konture, fensi izgleda, ali je sustinska funkcija i konstruktivno ogranicenje takvo kakvo je...sitan "mir u dusi", za koji ne vredi davati sulude novce..niti bilo kakva buka iprica moze napraviti veliki pomak realnog funkcionisanja.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

15 hours ago, revox said:

mlatinjam ali imam osjećaj da smo zaboravili šta je prioritet ... ploča = muzika ... gramofon je tu da bude korektan da ne odere ploče i da se čuje što treba da se čuje ... e sad dal će se sve čuje il neće nebitno ... bitno je da se čuje što više muzike još bitnije je da se uživa u muzici ... da te muzika poslije usranog dana vrati u normalu ... meni je to jedino bitno

:thumbup: Valjda je sve ovo naše zajedničko ''mlatinjanje'' na ovom forumu upravo sa tim ciljem!

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

vi ovde mnogo kolektivno jedete ono sto se ne jede.

dobro upucan i nastelovan (stetoskop i ostale fore) nastariji sondek (recimo rane 80-te) svira bolje od bilo kog thorensa ikada napravljenog sem one skalamerije od 100 kila koju niko nikada nije uzivo ni video ni cuo. ima mane, naduvan mid bas i ume da mu sara pitch, ali ovo drugo nista vise od bilo kog belt drajva koji je pravljen po istom principu (laka drvena kutija, gumeni prenos, isti motor) - znaci svaki thorens, ariston itd. i naravno najveca mana - cena.

kuzma je do ovde hvaljenog vrhunskog inzinjeringa i inovacije dosao mnogo kasnije u svojoj karijeri, prvi njegovi gramofoni, stabi 1 i 2 sem sto smo mi slabi prema njima su cisti agrikulturalni proizvodi, nikakva inzinjerska sofistikacija nego cisto metalostrugarstvo izvedeno korektno i precizno, plus stolarstvo na nivou proizvodnje mrtvackih sanduka za zahtevnu klijentelu koja trazi nesto vise od camovine. na njima nema nista sto je posao inzinjera, recimo za pocetak gramofon kao sistem nije u dinamickom balansu, sto je stvar koju je kao covek sa diplomom mogao da uradi mada je to teza rabota za ovesane gramofone.

nije da je to posebno bitno ali recimo ovde na forumu imamo drugara koji je uradio jednostavnu modifikaciju koja dize kvalitet reprodukcije starih stabija znacajno. toliko o savrsenstvu. stogi je posebna prica, em je zvukovno prilicno prosecna rucka (ima dosta MC glava koje sviraju bolje sa regom 300) em je inzinjerski falsfikat i prepakovana zeta.

sad to sto se kuzma vremenom naucio, to je druga prica, mada ostaje da on nema sustinskih, velikih inovacija u svom radu. mozda donekle 4Point i to bi po mom skromnom secanju bilo to. mislim, meni je to nebitno sve dok svira strava ali ako pricamo o originalnosti, daj malo realnosti. kuzma je velika legenda i super like ali je sve samo ne originalni konstruktor sem u detaljima. od koji su mnogi vazni, ali prosto nema rad kao sto je recimo WTA rucka ili slicno, sto je nesto sto ranije nije vidjeno.

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

26 minutes ago, grau said:

sad to sto se kuzma vremenom naucio, to je druga prica, mada ostaje da on nema sustinskih, velikih inovacija u svom radu. mozda donekle 4Point i to bi po mom skromnom secanju bilo to. mislim, meni je to nebitno sve dok svira strava ali ako pricamo o originalnosti, daj malo realnosti. kuzma je velika legenda i super like ali je sve samo ne originalni konstruktor sem u detaljima. od koji su mnogi vazni, ali prosto nema rad kao sto je recimo WTA rucka ili slicno, sto je nesto sto ranije nije vidjeno.

 

Хтео бих да некад чујем Stabi XL у комбинацији са Air Line. Рецимо да би то био "most engineered" систем који је Франц урадио.

Интересантно је како скоро сви нови "револуционарни" винил системи се позивају на "стара добра времена" па изнова разрађују старе концепте (чини ми се да су idler-и још универзално хвалисани) - скоро сам слушао Schick-ов нови грамофон.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

On 23.7.2016. at 10:46 AM, Doktor said:

@Vlad & @ZZZ 

Pa dobro onda. 

Evo i mog gramofona.

http://www.vinylengine.com/library/vpi-industries/hw-19.shtml

VPI HW-19. MK III je iteracija.

Svojevremeno sam ovde pisao o neusaglasenosti, nekompatibilnosti Heed Orbit 2 PSU za njega.

Njegov originalno externi PSU (SDS) se retko nalazi kao s/h, a zbog toga je i po meni precenjen, tj. skup.

http://vpiindustries.com/sds.html

Ima i ova starija varijanta VPI PLC.

http://vpiindustries.com/forum/viewtopic.php?f=12&t=6731

Na zalost, ne mogu da "okacim" VPI HW-19 manual ( 1.91 MB ), ali ga ima na sajtu Vinylengine-a.

Evo nesto i sa Big Diy-a foruma o PLC-u.

http://www.diyaudio.com/forums/analogue-source/235000-vpi-power-line-conditioner-plc-schematic-needs-new-ei-transformer.html

 

Da li se nesto moze napraviti u diy izvedbi ovako ?

 

Doktore, gramofon je prva liga...A sta je razlika izmedju njega i MK 4 koga dizu u nebo ?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

mala greska za pogresan post...

Inace, ni gosp. T. Shick nije imun na kopiranje, kada je pravio svoju cuvenu rucku, mora da je stalno gledao na sliku ortofonke 212... Sto je veci paradoks ( ili znanje) njegove rucke po prici sviraju fantasticno a ortofonke prosecno, a upotrebljeni su slicni materijali...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

1 hour ago, milovan1963 said:

mala greska za pogresan post...

Inace, ni gosp. T. Shick nije imun na kopiranje, kada je pravio svoju cuvenu rucku, mora da je stalno gledao na sliku ortofonke 212... Sto je veci paradoks ( ili znanje) njegove rucke po prici sviraju fantasticno a ortofonke prosecno, a upotrebljeni su slicni materijali...

Tacnije, nije iskopirao Ortofon AS212 nego Telefunken rucku ;) 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Moram da priznam da Tomasov nosac horizontalnih lezajeva koristi Telefunkenovu, prostu ali funkcionalnu ideju.

E sad sustinske velike razlike se mogu postici drugacijim materijalima oslonca, i umanjiti mane ovog dizajna.

Mnogo toga se probalo sa dizajnom, ali kada je vise promenljivih u igri, ispostave se velike slicnosti.

 

Skoro sam nesto racunao, oslonac lezaja za tanjir od 4kg(ili 39,23 recimo 40N), ispada da na pribliznih 0,2 kvadratna milimetra oslonca(kontakt kuglice 4mm), pri toj tezini, pojavljuje se pritisak ekvivalentan 2000 bara..ili pravim sistematsku gresku u racunu, ili mi treba otprilike dijamantski oslonac, sa metalnim bi se lezaj raubovao neprijatno brzo..sireci povrsinu dodira, povecavajuci i trenje i dzangrljanje..

Slicna prica je i sa konusima, zazor se uvecava, a vibracije oslonca povecavaju, pa slicna konstrukcija sa razlicitim materijalima moze sasvim drugacije da se ponasa.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Tacnije i TFK najverovatnije ima referencu u Neuman Z-25. Jako lepa i veoma reka velika rucica. B)

Jedino mi se ne dopada primac na prvoj fotografiji polomljen stift na primacu hadshella. Isti je kao i kod manje neumannove rucke gde jos vise nekao protiv-prirodno dolazi do izrazaja, glomazan jeste ali je neverovatno funkcionalan, jednim potezom se promeni ceo headshell. Ima jedna savremena izvedba ove rucke isto je nemacjka firma u pitanju ali je nenormalno skupa. Ubava u PM pokusacu da se setim koja je...

Neumann Z-25 03.gif

Neumann Z-25 02.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...