Jump to content

ZZZ

Član
 • Broj sadržaja

  5184
 • Na DiyAudio.rs od

 • Poslednja poseta

 • Broj dana (pobeda)

  42

Poslednji trofej

ZZZ je imao/la sadržaj sa najviše reakcija!

O ZZZ

 • Rang
  Mačka Majda
 • Rođendan 12/21/1966

Informacije Profila

 • Pol:
  Muško
 • Lokacija:
  bg
 • Zemlja:
  Serbia

Skorašnji posetioci profila

17754 posetilaca
 1. Vidi se da su vrednosti u filterima za Chebishevljev Qfaktor i krivu koja izdize nivo pre rezanja. To nije dobro. Na osnovu postojecih vrednosti prigusnica izracunati C tako da bude neki drugi slope. Na primer Bessel ili LR? Koristiti ovaj kalkulator posto je jedan od malobrojnih koji je tacan. I to na -6db Fo. Za bas posto sa ovi vrednostima zalazi u srednji opseg, a ako je II reda skretnica, okrenuti fazu. Na osnovu toga sve drugo dalje sto se tice faze. http://mh-audio.nl/Calculators/CBBC.html Slicno je i sa vrednostima za ostale filtere jednostavno su veci Q faktori od Butterworth-a... Isto korigovati vrednosti C. Sve je prilicno haoticno. Srednja horna je isto IIreda ali HF jedinica ide sa neta za srednje i to bi trebalo premestiti posto ceo HF deo i srednji deo dele filtersko kolo, medjusobno prave haos u domenu ompedanse... Za attenuator koristiti Bridged "T" attenuator. Samo 2 + dodatna otpora iste vrednosti kao i impedansa drivera koji se atenuira. Za tu hornu to je 12 ili 15 oma standardnih vrednosti. Korititi ovaj kalkulator za izracunavanje. Ima i formula dole ispod slike... Vrednosti ne moraju biti u decimalu nego prve standardne. A sa jednim duplim prekidacem sa srednjeim neutralim polozajem, mogu se uraditi cak 3 vrednosti atenuacije. https://www.everythingrf.com/rf-calculators/attenuator-calculator Ovaj atenuator ne menja ulaznu i izlaznu impedansu kao sto to radi L-pad i koji kako je Vledd rekao utice na ukupnu impedansu drivera. Primer je za -6db atenuacije gde se vidi da su sve vrednosti otpora iste kao i ulazno-izlazan impedansa drivera. Ovaj tip atenuatora mnogo manje energije "pojede" u kolu i manje negativno utice od L-pada na celokupni zvucni rezultat. Uzimajuci u obzir da je i dalje veoma prosta konstrukcje i da su samo 2 otpornika vise u kolu, mislim da nema razloga da se ne isproba. Mislim da je najsvrsishodnije da se sa svakog drivera izvede par zica napolje. Kroz bas refleks otvor na primer. Naravno obelezene i na kleme. Pa onda izvrsiti za 15 minuta merenja transfera i impedanse. Na osnovu toga videti kako i da li je moguce uklopiti postokece induktivnosti (kondenzatori su stari, jeftiniji i ionako ce se menjati). A lako se vrse promene elemenata. Posle kada se zavrsi moze da se ubaci unutra. (I to oko skretnice raditi cevnim pojacalom inace postoji velika verovatnoca da se spali tranzistorsko pri kratkom spoju sa manipulacijom elementima skretnice)
 2. Grafik je od 10Hz-100KHz. Nema MHz. Sklop sigurno ne moze da propusti 100MHz zbog RC pasivnih kola u sadejstvu sa dinamickim kapacitivnostima cevi i uvecanom broju pojacavackih stepena. . Probaj da sa svakog pina grejanja za svaku cev ka masi spojic blok kondenzatore 10-100 nF. SVE mase napojnih kondenzatora sto blize ulaznoj cevi u okvirno jednu tacku. A probaj onaj prvi C posle trafoa da prikljucis sto blize trafou. Aprobaj i da odmaknes trafo od sklopa pa vidi sta se desava? Ne vidim da si ti tu nesto lose uradio? To je korektno. Sto se tice uzemljenja framofona, rucice i glave. (U vezi sa okretanjem faze na glavi) Rucica mora biti izolovana od ostatka elektronike na obrtnom mehanizmu. Motor i ostalo nije deo elektronskog kola audio signala i kao takav mora biti odvojen od audio sistema. Rucica ako je metalna je ustvari kosuljica za par signalnih zica po kanalu. I rucicu bi trebalo povezati na masu kod ulaza u riaa PP to je obicno ona crna zica koja ide sa izlazima na kablu... Medjutim problem je to sto je ta crna zica kod vecine gramofona povezana na sasiju gramofona i na sve ostalo pa se pravi ground loop. Proveri ommetrom kratak spoj rucica - telo gramofona. Ako je potrebno elektricno izolovati rucicu i otkaciti u gramofonu spoj uzemljenja i audio mase. Ta audio masa ide na ulaz Riaa PP-a a ne na gramofon... Zamisli da su pogon i nosac rucice fizicki odvojeni (sem naravno u slucaju kada ploca "svira" i kada je jedini kontakt igla u brazdi (ne racunajuci zajednicku fizicku podlogu) U elektricnom smislu tako bi trebalo da izgleda i kombo gramofon.
 3. Ako je na prvom sledecem pot 50K onda je izlazni sprezni C kao i na sch 2.2uF. Vodi racuna SVI ti sprezni C su za HV. stavi i veci probojni napon nego sto meris na anodama. 250V bez mnogo pametovanja... I proveri DC voltmetrom posle spreznih C, trebalo bi da bude 0mV. Ne smeju da imaju nikakavo DC propustanje.
 4. Krco nemoj rastrati cevni riaa pramp. Sa minimalnim prepravkama moze se poboljsati. Na grafiku su krive osnovne konstrukcije i izmenjene. Izmenjena je ova dole za oko 5db nizi nivo signala. Posto je osnovna verzija neverovatno preglasna... . Potrebna mi je vrednost potenciometra ili prvog otpornika ka masi na ulazu sledeceg uredjaja, uredjaj u koji se prikljucuje riaa preamp. . Na krivi transfera osnovne verzije se vidi da postoji pad na niskim koji krece nesto preko 100Hz. Ova izmenjena verzija ima porast ka ultra nislim ali svega oko 2db ili oko 1db na 30Hz. Ali je zato pazno odziv mnogo bolji. Jednostavno u toj topologiji sa ne-bajpasovanim katodnim otporima i mnostvom RC veza u napajanju ne moze da se uradi drugacije... Problem ne prave sprezni C mozes ih ostaviti na 100nF ili cak na 47nF. Nego vece vrednosti C u napajanjima. Tu idu manje vrednosti 1uF-4.7uF max i manje vrednosti otpora 100-330 oma. Izmenio sam i izlazni stepen u klasicnom je katodnom spoju sa dodatnim 1 spraznim C (vec postoje 3 sprezna C i jos jedan nista ne menja...) Ali katodni folover je sada stabilniji i sa nezavisnm radnom tackom koja se nece menjati u odnosu na prathodnu cev... Page4_SIM.pdf Page1_SIM.pdf
 5. Krco imao si odavno informaciju da taj riaa preamp nije bas dobro resenje. I da pre pocetka rada nabavis trafo i sa vecim naponima. - cevi nisu setovane ni priblizno u korektnu i optimalnu radnu tacku i linearni region. Mali anodni naponi skoro kao za tranzistor i male anodne struje. Jednostavno nema osnovih karakteristika pravog cevnog sklopa. (Zute linije su maksimalne vrednosti. Opteretni otpor 33K zelena kosa linija pri dnu. Vise linija u boji anodnih karakteristika je uporedjivanje razlicitih modela i informacija i dovoljno se poklapaju.) - probaj da zamenis izvode na zvucnici zbog toga sto sklop okrece fazu za 180deg. neparni broj stepena pojacanja. - izlazni kond od 2.2uF je prva kriticna vrednost i to je vrednost samo u slucaju kada je sledeci otpor ili potencimetar 50K ili vece vrednosti. Trebalo bi u svakom slucaju prvo povecati vrednost tog C na samom izlazu. 4.7 ili 10uF - povecanjem spreznih kondendenzatore od 100nF de ne dobija nista znacajno samo se uvodi infra deo spektra ispod 10Hz. - Sklop ima preveliko pojacanje. Preko +51db. - RIAA karakteristika nije dovoljno ravna i ima velike fazne pomeraje na krajevima spektra. RIAA pasivni netovi su zamenjeni. Prvo ide onaj koji bi trebalo da ide kao drugi i obrnuto... - Pojacanje sklopa se jedino malo moze smanjiti promenom optretnih otpora (i katodnog isto) na 22Koma. To bi za nijansu povecalo i anodi napon. Napravio sam simulaciju te sheme i tacno je ono sto si primetio - nedostatak niskih i srednjih niskih sa znacajnim padom. poslacu ti to da pogledas. Ja sam upravo zbog toga pre nego sto si poceo da pravis uredjaj napomenuo da porucis trafo za napajanje sa vecom vrednosti napona uz tu koja je navedena. I da nabavis kondenzatore veceg vrsnog napona. Da bi za isti novac mogao da isprobas vise verzija sa istim cevima... Ti si mi poslao link ka ka temi na forumu i rekao da tamo to komentarisem. Napravio si uredjaj na osnovu pisanja ljudi koje ne poznajes i jednostavno si veorvao na rec. Izveo si sve OK sigurno tako da nije tvoja greska u tom smislu. Nije nista strasno moze da se poravi ali ne sa ovim cevima i ne sa ovim napajanjem koje je jednosavno malog napona... Dizajn jednostavno nije dobar, postoje sub minijature cevi (na primer ruske 6SB7) isto jeftine i nabavljive sa kojima se prva 2 stepena pojacanja mogu izvesti a izlaz sa ovom cevi i da uredjaj bude u fazi... sorry na duzem postu. I izvini ako nesto nije bilo u redu sa ovim mojim postom. Motiv mi je da pomognem na osnovu argumenata. Vidimo se
 6. ZZZ

  Balansirana veza, masa?

  Eckmiller W86 nema masu na konektoru. (kod drugog modela W86A masa je na pinu 5 i na sasiji) Postoji mogucnost da je sasija povezana na metalne uvodnike sa strane konektora Tuchel T2000 8 pin. Medjutim ima vise tiova tog konektora i kod nekih su ti drzaci izolovani u plasticnom telu konektora. A takodje posotji i komplementrani konektor za svaki tip sa masom na tim okruglim nosacima i bez mase na nosacu T2001 konektor. Masa je na sasiji. Ja imam Eckmiller atenuator i drugi tip Tuchel konektora, ALI i buksnu ispod srafa na sasiji. Na te pinove konektora za ulaz i izlaz mozes koristiti one male "luster kleme" iamih u prodavnicama kod nas. Ja sam probao i vrlo dobro drze. Ne mora se koristiti komplementarni T2001 konektor. Proveri da li ima kontakt na nekom od ta 2 deblja nosaca na konektoru. Ako nema onda koristi usicu ispod nekog od srafova za masu. Na jensenovom sajtu pogledaj kako se povezuje balansirana veza. Ili na Rane sajtu. Tu je veci problem opterecenje filtera. To je vrednost otpornika na izlazu. Trebalo bi da je oko 200oma Moras otvoriti kutiju i to proveriti. Od toga ti zavisi kakav driver ces morati koristiti za neki normalan rad uredjaja. minimum 4 x manje od opterecenja ako je 200oma onda je to oko 50oma unutrasnji otpor drivera. (Tesko izvodljivo sa cevima. minimum 4 sekcije ecc88 u paraleli u katod foloveru... orijentaciono izlazna impedansa KF-a je 1/Transkonduktansa)
 7. ZZZ

  AD844, ima li ko

  Imam ja. Nove. 1 ili 2 kom?
 8. ZZZ

  300B maksimalne vrednosti?

  Za pocetak ti je jednostavno resenje zener, i to iz vise komada. Pazi na snagu zenera. Kroz njih pusti struju duplo vecu negu sto ce ici kroz G2. Sve te otpore resetki zameni vecim od min 100-200oma. mozes i vise za pocetak, 1K, da nesto ne pocne da osciluje. Kasnije ih mozes zameniti. Svi ti otpori vece snage, proverio sam, neka budu bas te snage inace se jako grejati... Ovo ti je jako vazno: izmedju izlazne cevi i ulazne, postavi ipak neku prigusnicu i neki C posle nje. Jedan mali LC filter. Moze i manje vrednosti u Hy 4-5Hy i C od oko 22-33-47uF odgovarjuceg napona. Povecaj sprezni C sa 470nF na 1uF ili dodaj jednostavno 1uF. Moze biti i nesto manjeg napona od 1000V. Izaberi sta ti najvise po zvuku odgovara PiO ili Poly. Planiraj da ostavis prostor za sprezne C ako bude bilo potrebe da se povecaju vrednosti posle slusanja i merenja. To ti zavisi i od izlaznog trafoa prevashodno. U zdravlju da sklapaš, ... Pazi na faze od trafoa... ha...ha...
 9. ZZZ

  BF871 BF872 gde naći?

  to je ustvari za ovu shemu. Vide se pozicije tih tr.
 10. ZZZ

  BF871 BF872 gde naći?

  Bice sigurno hvala imam i ja nesto a ako bute zatrebalo obraticu se Lens-u
 11. ZZZ

  6V6 Salas Preamp by Alex

  Pokusaj da taj prvi kondenzator spojis negativnim pinom sto blize CT (masi) na mreznom trafou. Posto koristis ispravljacicu imas sigurno i "Center Tap" na trafou? Sacekaj da se napajanje prvo isprazni, da se isprazne kondenzatori, izmeri voltmetrom napaon, pre bilo kakvog odlemljivanja ili drugih aktivnoasti... Pa ako ti je 6.3V napon onda bi kroz otpor od 100oma trebalo da protice dodatnih 63mA I=U/R, puta vrednost napona = 0.3969W to je oko 0.4W. Malo je na granici i grejace se. Sigurno nije za stalno resenje ali mozda mozes izvrsiti kracu probu? Neka dobra praksa je da se snaga uzima 4x ili 5x veca u odnosu na realnu za cevene uredjaje. Na taj nacin je to sve samo toplo i ne pregreva se u toku duzeg rada. Tako da bi tu trebalo da bude oko 2W trim pot.
 12. Pa nije najsretnije... Recimo i na tako malom prostoru bilo je mogucnosti da se EL34 malo odmaknu od izlaznih trafoa? To su cevi koje se veoma greju. Velicina tih cevi zna da zavara. Mozda ce grejati nepotrebno limove izlaznih trafoa? Mozda je trebalo malo pribliziti izlazne cevi prema frontu, napred ka ulaznoj cevi. Drugo, prigusnica je blizu mreznog trafoa mozda ce biti uticaja pa ce umesto da filtrira, ubacivati komponentu mreze? Bolje bi bilo da je recimo ispod nosce ploce? To je trebalo proveriti pre odredjivanja konacnog polozaja... Inace svaka cast na entuzijazmu. Bilo je tu mnogo posla koji je sadrzao i pravljenje motalice i dodatnih pomocnih sklopova.
 13. ZZZ

  BF871 BF872 gde naći?

  Vazi OK hvala . Ne stavljam ja to nikad u "korpu", lepo nazovem telefonom i direktno. Ili pustim mail. Saljem ti na PP.
 14. ZZZ

  BF871 BF872 gde naći?

  Shonne, ajde please kad vec ides neka mi odvoje jedno 6 parova BF871-BF872, a ti prekontrolisi da su koliko toliko OK? Pa onda sutra kad ja budem slao email i za ove druge delove (IC su u pitanju) samo ce da dodaju i te BF i da salju...
×
×
 • Kreiraj novo...