Jump to content

ZZZ

Član
 • Content count

  4908
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  42

ZZZ last won the day on September 9

ZZZ had the most liked content!

About ZZZ

 • Rank
  Mačka Majda
 • Birthday 12/21/66

Profile Information

 • Pol:
  Muško
 • Lokacija:
  bg
 • Zemlja:
  Serbia

Recent Profile Visitors

15700 profile views
 1. Western Electric

  Membrane su jeftine. Verovatno imaju i voice coil vec ugradjen. Tu treba naci neki Alnico V motor koji prima taj diametar VCa, npraviti korpu i dobiti vrhunski driver. Ili komplikovanije resenje sa fieldcoil sistemom...
 2. Asus Xonar Essence STU - upgrade

  Džaba si krecio godinu i vise dana. Kako si upario ECC83 koja ima faktor pojacanja 100 sa EL84 koja ima oko citka 10V negativnog prednapona. I jos to sve sa prampom ispred.
 3. 6V6 Salas Preamp by Alex

  Ne C cores su dizajnirani sa primarnom karakteristikom da se lako sklapaju trafo moduli. Ali ima i drugih prednost, na primer paketi su jako kompaktni... Formira se na taj nacin sto se traka namota (slicno ili isto kao i za toroidni trafo) Da bi se potom napravio rez i presekao paket na 2 dela. Na tom preseku kako god da je on izveden menja se struktura materijala. Tako dobijena povrsina se brusi i polira dodatno. Na taj nacin se u tom regionu spajaju krajevi odsecenih traka i formiraju jednu kompaktnu povrsinu. Tako se magnetne silnice umesto da putuju po pojedinacnim lamelama - trakama, spajaju u jednu magnetnu silnicu... I takvih mesta ima 8 ako je double c core upitanju a najcesce jeste.
 4. Koji visokotonac uz Lowther

  Ja imam jedan par ali iz prve serije. ofcourse alnico i drugacije je obelezen P6M. To su oni sa kvadratnom aluminijuminijumskom nosecom plocom. Noviji modeli su obelezeni PM6 recimo itd po brojevma modela... Drugacije zvuci od novijih modela, koje sam imao prilike da posluslusam.
 5. Koliko je jako ovo napajanje?

  Ako pogledate debljinu zice sekundara na fotografiji, vidi se da je to manje od debljine rashladen plocice dioda. A plocica je debela oko 1.5mm. To znaci da je zica sekundara oko 1 do 1.5mm precnika a to nije za 7A a da temperature budu normalne... Zato kazem da bi trebalo napraviti par testova i utvrditi kako se napajanje ponasa pre prikljuce ja na uredjaje. Krenuti od 1A sa nekim 5 X snaznijim otporom recimo od 25/30W i pratiti temperaturu.
 6. Koliko je jako ovo napajanje?

  Na trafou pise 1A.Jeste to malo rastegljivo... Zavisi sa kolikom gustinom struje je proracunavana debljina zice, i ostali parametri. I to je za taj tip punotlasnog ispravljanja i neki nazivni max. Ali mislim da je to dovoljno za eksterni hard disk koji je tu i najvci potrosac. Najbolje bi bilo opteretiti ispravljac otprilike onoliko koliko pise na HDu da je potrosnja, mozda nesto manje pa videti da li i koliko se greju trafo i hladnjak regulatora...
 7. Novopridosle skalamerije

  Ja imam jedan ovakav Neskorov i dobar je, prima odozgo i dabldeker bez problema
 8. Kondenzatori za kompenzaciju

  trebalo bi proveriti da to nisu takozvani delta cap (google) kondenzatori. Posto ih ima 3.
 9. Too Loud Fest 2017 Zagreb

  dobro to sve deluje stvarno. Ti njemacki driveri su najvervanije AER. Dopada mi se kao su izvedena ta cevna pojacala. Old school outfit. Jedino ne vidim poentu u spoju OB kabineta i portovanog subwoofera? Imam utisak da je to nesto kalemljeno, prvo zamisljeno kao OB kabinet a potom dodati subovi... Ali OK... Dacho je si ti radio taj gramofon?
 10. Altec 604 8G

  Kod americkih alniko materijala, a posebno kod alnico V motora, nisam nasao nijedan magnet do sada a da je oslabio. Nihove legure su najbolje i izgleda da je to porucivano od istog proizvodjaca. To su sve isti motori za oko 25W snage. Mislim da su kvalitetniji od engleskih ili nekih drugih. Imam, a i vidjao sam primerke stare preko 50 godina koji savrseno "drze" magnet. Ali potrebno je obratiti paznju na to da li su fizicki udareni, ako je skinuta farba ili ako se vidi milimetarsko udubljenje u telu magneta onda postoji verovatnoca da je magnetu od udarca poremecena struktura. Ima jos jedna stvar. Sto se tice zvuka. Poresno je kopirati te skretnice koje daje altec. Preniske su susretne F, losi tipovi skretanja koji pojacavaju efekat direktivnosti kompresione horne. Tu ne ide kao osnova za start, butterworth na -3db susreta kao sto je kod vecine fabrickih, vec Besel na -6db. Takodje ako se pogledaju omske vrednosti prigusnica za LF to je skoro 1om. Pogubno je za donji centralni i bas deo spektra... To se i cuje kod vecine altec/tannoy kabineta. Drugo, delovi za HF nemaju RLC clanove za kompenzaciju impedansi u donjem delu A to je jako vazno i kljucno bas kod kompresionih horni. Kao i tip atenuacije. Ovo sto je dao altec je lose ali i dalje bolje od prostih L-padova koji se masovno koriste. Kompresione jedinice su mnogo efikasnije od LF jedinica i kod Alteca a narocito kod Tannoya. Te razlike su reda 15 do 20 db. KO ne veruje nak izmeri... Ovo pisem zato sto sam to probao u vise navrata. Za kabinet bih mogao preporuciti onaj tip Folded Voight horne za 15in (pogledati nacrte u temi o RCA LC1 kabinetima) Sa jedinom razlikom u precniku porta, duzini porta, i kolicini damping materijala. Zbog toga sto su TS parametri drivera drugaciji. To je ujedno i najmanji kabinet tog tipa ali i kabinet koji "najnize ide", jeste port cab ali potpuno drugacije i mnogo bolje radi od basrefleks kabineta koji moze biti i vece zapremine za ovaj driver. Tacne dimenzije ovih elemenata to sam naveo se mogu dobiti na osnovu izmerenih TS parametra.
 11. A klasa pojačivači, zna li neko?

  Nije dual mono sa 2 greca ako idu sa jednog trafoa. Dual mono su 2 potpuno nezavisna bloka - ukljucujuci i mrezne transformatore pa dalje... A da bi to bilo kompletno nije lose da budu i fizicki odvojeni u posebnim kutijama.
 12. Woland

  Pa sta da radim kad mi zatvorili "Partizan" kod stanice...
 13. Woland

  Tu mora da ide 4 kom po kanalu. Bilo koji driver da se koristi. 8 omski 2 redno 2 paralelno, noseca tabla na sredini visine isto odmaknuta i od poda i od plafona. Mada taj tip trazi malo vecu udaljenos od zidova. Ne mora aktivno moze se uraditi i jednostavni low pas shelf sa jednim C i L clanom ispred. AKO je potrebno. To se mora proveriti merenjem i slusnim testovima. Kad hocu da slusam aktivu idem u sineplex bioskope
 14. AC Filter Lampizator Silk 230

  Kada si vec to tako lepo uradio sa trafoom, jesi koristio mesigane srafove za stezanje lamela ili od nekog drugog ne-magnetnog materijala. I da li si taj trafo montirao direktno na metalnu sasiju ili preko izolatora a tek potom uzemljio jezgro. Inace jezgro se pravilo uzemljuje tako sto se ubaci jedan par ili vise parova lamela od bakra u pakovanje. recimo jedan par u sredini i po jedan par na krajevima. A tek onda se to poveze na uzemljenje. Drugo potrebno je prostim eksperimentom proveriti kako je povezan primar. Ako je primar korektno povezan u smislu faza-neutralna, glinerica nece svetleti u dodiru sa jezgrom. Ako je inverzno onda hoce... I kako onda uzemljiti to jezgro gde "svetli" glinerica... To se naravno ne moze direktno proveriti kod toroidnih jezgara kod kojih nije predvidjen izvod koji je vezan direktno na jezgro itd itd
×