Jump to content

ZZZ

Član
 • Broj sadržaja

  5204
 • Na DiyAudio.rs od

 • Poslednja poseta

 • Broj dana (pobeda)

  42

Poslednji trofej

ZZZ je imao/la sadržaj sa najviše reakcija!

7 Pratilaca

O ZZZ

 • Rođendan 12/21/1966

Informacije Profila

 • Pol:
  Muško
 • Lokacija:
  bg
 • Zemlja:
  Serbia

Skorašnji posetioci profila

19600 posetilaca
 1. ZZZ

  Pure DSD

  Moguce je. Nema do daljnjeg AKM IC-a. Izgorela fabrika. Bas oni spratovi gde su radili ta kola. https://www.strata-gee.com/akm-fire-2020-was-almost-over-then-disaster-struck-again/
 2. ZZZ

  Pure DSD

  Da zauzima manje prostora na plocici Ali je najverovatnije potreban i drugi prilagodni hardware za konekekciju i ucitavanje programa? Drugo ako se "pokvari" zalenmljeni mikrokontroler uredjaj ne radi, korisnik ne moze sam da otkoni kvar i mora da salje negde uredjaj da se popravi. To kosta, gubi se vreme, i povecava se verovatnoca da se uredjaj osteti pri transportu ili nesto gore... U zavisnosti od cene uredja te poravke kostaju poprilicno. A relativno prosta operacija je u pitanju. Tako da za neke uredjaje ta zamena kontrolera i ucitavanje programa kosta i po nekoliko stotina dolara. Dok za istu operaciju kod jeftinih uredjaja nema smisla to raditi pa proizvodjaci posalju novi uredjaj... I tu je uputno da mikrokontorlerski sklop bude na zamenjljivoj plocici koju korisnik jednostavno izvadi i ubaci novu. Da ne mora da lemi i odlemljuje sto je jos teze... Ali to je ustvari Arduino koncept... Upravo kod USB veze dolazi do "spaljivanja" mikrokontrolera. I skupe industrijske masine ne rade i gube novac. Zbog kablova, uzemljenja i ostalih power konflikata sa recimo drugim portovima. Barem prema izvestajima ing. koji kotrolisu te masine. Preporucuju pro USB kablove (Meni se desilo nekoliko puta da kod ekstenih napajanja uredjaja koji ne koriste comp usb napajanje nego sopsveno upravo "crkne mikrokontroler... Da li ga obrise ili sta vec nemm pojma uglavnom kada zalemim drugi vec programiran sa druge plocice radi... ) Kod arduina, nema slanja uredjaja, software je besplatan, nema dodtnih hardverskih uredjaja samo kabl, script se posalje mailom ili pokupi sa sajta, korisnik kupi nov Arduino za 20-30eu i za pola sata sve sam uradi i uredjaj ponovo radi - bilo koje cene da je uredjaj u pitanju. Uputsvo se satoji mozda iz desetak veoma jasnih koraka bez ikakavih nedoumca i nema niakavih strucnih stvari. Bilo ko moze sam da uradi.
 3. ZZZ

  Pure DSD

  Ima opciju i DSD i I2S itovremeno na izlazima Bilo sta da je ulaz ili I2S, DSD, ili SPDIF. I vrsi automatsko prepoznavanje tipa signala na ulaznim I2S/DSD ulazima.
 4. ZZZ

  Pure DSD

  Verovatno je bolje da se uradi sa mikrokontrolerom. Manje prostora zauzima. Medjutim tu je osnovni problem sto nije user friendly. Tesko je nekom ko nema nikakvo iskustvo da promeni kod i intervenise eventualno ako kasnije dodje do nekog problema? A i najverovatnije se mora koristiti neki USB hardverski prilagodjivac. za pristup mikrokontroleru Kao i specijalizovani komplikovan softver. I za mac usere je mozda komplikovanije. Ako se koristi arduino, recimo nano verzija, pristup je direktan, sve sto je potrebno je obican usb kabl. Arduino softver je jednostavan, postoje verzije i za win i za osx. Besplatne su i odlicno rade. A cak i bez ikakvog iskustva bilo ko u 2-3 jednostavna koraka moze da ucita (vec napisani) .ino skript u mikrokontroler. Kao i da zameni ceo Arduino sklop fizicki ako je potrebno za par minuta. U tom smislu je Arduino mnogo bolji. Problem je u tome sto ljudi koji imaju znanje u oblasti mikrokontrolera skoro nikada to ne dele. ili ako dele to rade povicno i minimalno. Retko kada sam nasao konkretna uputstva step by step... Ali zato veoma rado traze (i dobijaju) informacije u oblasti koju ne poznaju toliko kao mikrokonttrolere... Neko moje misljenje na osnovu iskustva. Ne mora da bude tacno.
 5. ZZZ

  Pure DSD

  U tome je cela fora da uvek postoji i DSD i I2S izlaz bilo koji ulaz da je izabran. To je i osnovna svrha ovog chipa. Inace bi bio obican receiver za audio digital. O kojoj shemi se radi?
 6. ZZZ

  Pure DSD

  Hvala na savetu. Pogledao sam.
 7. ZZZ

  Pure DSD

  Da. Mada u nekim slucajevima (vrlo malo slucajeva) sa drugim IC nece da radi. Jesi li ti probao I2C izolaciju sa ISO1540 ili nekim drugim IC? Mislim da imam jedan Analog Devices IC za istu funkciju? Meni u principu nije potreban display. A ni digital volume control. Cak mozda ni Oversampling. Bitno mi je da ima istovremeno i I2S i DSD izlaz i da ima ove opcije bitanja ulaza. I eksterni master clock.
 8. ZZZ

  Pure DSD

  imam odavno EVB. Morao sam nabaviti zbog merenja dsd DA konvertera. Softveri izbacuju samo I2S format preko USB interfejsa A imam i posebno chip. EVB radi dobro ali je pomalo rogobatna i ima integrisani dac. Preveliko mi je. A hteo bih da probam i sa ekternim mastr clockom umesto cristala. Ne znaci mi mnogo ta globalna shema Vrlo lose je to sto se tice hardware-a kod ardouina sve. Nejasno, sve se podrazumeva itd... Dok je software vrlo dobar. Da li ima nekih defoult pinova za I2S bus kod Arduino nano recimo? Koja je adresa CT7302 chipa 0x10 mozda?
 9. ZZZ

  Pure DSD

  Hvala preuzeo sam i otvorio u Arduino programu. Kratak skript koliko vidim. Mislim da ce moci na onaj najmanji Arduino. Da li je potreban jos neki hardverski interfejs (neki chip) izmedju Arduina i CT7302 ? Zasto skoro svi koji postave neki .ino program ne da i neku shemu povezivanja Arduina. Tastera, kontrolnog busa itd?
 10. ZZZ

  Pure DSD

  @savan Kako kontrolises registre za setovanje CT7302 ? Da li imas mozda neki Arduino kod?
 11. Dobro ali ne koristim jos uvek ebanking. Ali mogu da uplatim klasicno na racun ako hoces? Nekako mi lakse da dam nekom novac (EU)? Saljem podatke na PP
 12. Lako za slanje plocice, nije hitno. Nego kako da ti dobacim novac? Ima li neko odavde iz BG-a da ide do tebe pa da predam?
 13. ZZZ

  AIKIDO Cathode Follower

  Da ali u spoju katod folovera i buffera je pojacanje 1. (Nesto ma nje od 1). Prakticno mnema pojacnaja i nema obrtanja faze, pa je u formuli za Cdyn A=abs(1). Dok je to u slucajevima sklopova sa pojacanjem drasticno vece... Ali generalno si u pravu i trebalo bi razmotriti neki recimo LC filter na ulazu zbog suprotnog efekta - HF oscilacija. A vrednost pota odabrati da ne bude veliko opterecene za prethodni stepen, koji daje signal i generator je za Aikido? Zavisi od toga koja je izlazna impedansa prethodnog stepena. Ako je neki cevni uredjd u pitanj i bez buffera 22K je mala vrednost i previse ce opterecivati izlaz toga sto je ispred, i menjace vrednost opteretnog otpora na cevi ispred. Ako je neki diskretni sklop onda OK.
 • Trenutno na sajtu   4 članova, 4 Skrivenih, 12 Gosta (Pogledaj celu listu)

 • Forumska statistika

  8.4k
  Ukupan broj tema
  381.9k
  Ukupan broj objava
 • Statistika članovȃ

  2669
  Svi članovi
  3371
  Najviše na sajtu
  peca357
  Najnoviji član
  peca357
  se pridružio
×
×
 • Kreiraj novo...