Jump to content

ZZZ

Član
 • Broj sadržaja

  5208
 • Na DiyAudio.rs od

 • Poslednja poseta

 • Broj dana (pobeda)

  42

Sve objavljeno od ZZZ

 1. Ja sam ranije (odavno) kada se pojavio model NC400 napravio 4 mono bloka, sa hypeh switch mode napajanjima za svaki. Mogu samo da kazem da je izrada tih njihovih modula bila odlicna kao i svaki drugi detalj koji je stigao u kutijicama. Ne pregrevaju se, ne ulazi naglo u velike snage, moze da se slusa i sa zvucnicima manje snage. A zvuk vrlo, vrlo dobar iako sa SE ulazom umesto BAL ulaza za koji je taj modul predvidjen... Ja nisam mogao da verujem da je to D klasa. Ali bili su vrlo skupi i ti moduli i napajanja... Bruno je izuzetno strucan. Dao je i odgovarajuci balansirani preamp Sada ih ne vidim na hypeh sajtu? Kao da su prestali da ih proizvode? Medjutim pronasao sam ovde: https://www.audiophonics.fr/en/amplifier-boards/hypex-nc400-ncore-module-mono-amplifier-400w-unit-p-14061.html Pitanje je da li su originalni? Meni deluju kako da jesu originalni i cena je niza nego sto je bila svojevremeno kod hypex-a
 2. ZZZ

  Pure DSD

  Ima izlazne trafoe. Skoro u svakoj verziji. Mislim da su prvo bili neki skupi Jensen modeli, a ima i custom toroidne koje mu radi Trafco (mislim da su ti u novim verzijama?
 3. ZZZ

  Pure DSD

  AD844 se koristi na drugaciji nacin. Ne kao svaki drugi OP amp kao sto je gore na shemi. Ima i verzija sa 3xAd844 u paraleli pronacices sigurno.
 4. ZZZ

  Pure DSD

  Probaj da uradis mute na volume registru svaki put kada se prebaxcuje ulaz? Posle prebacivanja neki interval vremena ponovo vratis na pocetni volume mozda sa nekim blagim ramp-om. Pola sekunde najverovatnije... Ili prvo mute, pa delay za prebacivanje ulaza pa posle opet neki delay sa malim ramp-om za un-mute.
 5. ZZZ

  Pure DSD

  Moguce je. Nema do daljnjeg AKM IC-a. Izgorela fabrika. Bas oni spratovi gde su radili ta kola. https://www.strata-gee.com/akm-fire-2020-was-almost-over-then-disaster-struck-again/
 6. ZZZ

  Pure DSD

  Da zauzima manje prostora na plocici Ali je najverovatnije potreban i drugi prilagodni hardware za konekekciju i ucitavanje programa? Drugo ako se "pokvari" zalenmljeni mikrokontroler uredjaj ne radi, korisnik ne moze sam da otkoni kvar i mora da salje negde uredjaj da se popravi. To kosta, gubi se vreme, i povecava se verovatnoca da se uredjaj osteti pri transportu ili nesto gore... U zavisnosti od cene uredja te poravke kostaju poprilicno. A relativno prosta operacija je u pitanju. Tako da za neke uredjaje ta zamena kontrolera i ucitavanje programa kosta i po nekoliko stotina dolara. Dok za istu operaciju kod jeftinih uredjaja nema smisla to raditi pa proizvodjaci posalju novi uredjaj... I tu je uputno da mikrokontorlerski sklop bude na zamenjljivoj plocici koju korisnik jednostavno izvadi i ubaci novu. Da ne mora da lemi i odlemljuje sto je jos teze... Ali to je ustvari Arduino koncept... Upravo kod USB veze dolazi do "spaljivanja" mikrokontrolera. I skupe industrijske masine ne rade i gube novac. Zbog kablova, uzemljenja i ostalih power konflikata sa recimo drugim portovima. Barem prema izvestajima ing. koji kotrolisu te masine. Preporucuju pro USB kablove (Meni se desilo nekoliko puta da kod ekstenih napajanja uredjaja koji ne koriste comp usb napajanje nego sopsveno upravo "crkne mikrokontroler... Da li ga obrise ili sta vec nemm pojma uglavnom kada zalemim drugi vec programiran sa druge plocice radi... ) Kod arduina, nema slanja uredjaja, software je besplatan, nema dodtnih hardverskih uredjaja samo kabl, script se posalje mailom ili pokupi sa sajta, korisnik kupi nov Arduino za 20-30eu i za pola sata sve sam uradi i uredjaj ponovo radi - bilo koje cene da je uredjaj u pitanju. Uputsvo se satoji mozda iz desetak veoma jasnih koraka bez ikakavih nedoumca i nema niakavih strucnih stvari. Bilo ko moze sam da uradi.
 7. ZZZ

  Pure DSD

  Ima opciju i DSD i I2S itovremeno na izlazima Bilo sta da je ulaz ili I2S, DSD, ili SPDIF. I vrsi automatsko prepoznavanje tipa signala na ulaznim I2S/DSD ulazima.
 8. ZZZ

  Pure DSD

  Verovatno je bolje da se uradi sa mikrokontrolerom. Manje prostora zauzima. Medjutim tu je osnovni problem sto nije user friendly. Tesko je nekom ko nema nikakvo iskustvo da promeni kod i intervenise eventualno ako kasnije dodje do nekog problema? A i najverovatnije se mora koristiti neki USB hardverski prilagodjivac. za pristup mikrokontroleru Kao i specijalizovani komplikovan softver. I za mac usere je mozda komplikovanije. Ako se koristi arduino, recimo nano verzija, pristup je direktan, sve sto je potrebno je obican usb kabl. Arduino softver je jednostavan, postoje verzije i za win i za osx. Besplatne su i odlicno rade. A cak i bez ikakvog iskustva bilo ko u 2-3 jednostavna koraka moze da ucita (vec napisani) .ino skript u mikrokontroler. Kao i da zameni ceo Arduino sklop fizicki ako je potrebno za par minuta. U tom smislu je Arduino mnogo bolji. Problem je u tome sto ljudi koji imaju znanje u oblasti mikrokontrolera skoro nikada to ne dele. ili ako dele to rade povicno i minimalno. Retko kada sam nasao konkretna uputstva step by step... Ali zato veoma rado traze (i dobijaju) informacije u oblasti koju ne poznaju toliko kao mikrokonttrolere... Neko moje misljenje na osnovu iskustva. Ne mora da bude tacno.
 9. ZZZ

  Pure DSD

  U tome je cela fora da uvek postoji i DSD i I2S izlaz bilo koji ulaz da je izabran. To je i osnovna svrha ovog chipa. Inace bi bio obican receiver za audio digital. O kojoj shemi se radi?
 10. ZZZ

  Pure DSD

  Hvala na savetu. Pogledao sam.
 11. ZZZ

  Pure DSD

  Da. Mada u nekim slucajevima (vrlo malo slucajeva) sa drugim IC nece da radi. Jesi li ti probao I2C izolaciju sa ISO1540 ili nekim drugim IC? Mislim da imam jedan Analog Devices IC za istu funkciju? Meni u principu nije potreban display. A ni digital volume control. Cak mozda ni Oversampling. Bitno mi je da ima istovremeno i I2S i DSD izlaz i da ima ove opcije bitanja ulaza. I eksterni master clock.
 12. ZZZ

  Pure DSD

  imam odavno EVB. Morao sam nabaviti zbog merenja dsd DA konvertera. Softveri izbacuju samo I2S format preko USB interfejsa A imam i posebno chip. EVB radi dobro ali je pomalo rogobatna i ima integrisani dac. Preveliko mi je. A hteo bih da probam i sa ekternim mastr clockom umesto cristala. Ne znaci mi mnogo ta globalna shema Vrlo lose je to sto se tice hardware-a kod ardouina sve. Nejasno, sve se podrazumeva itd... Dok je software vrlo dobar. Da li ima nekih defoult pinova za I2S bus kod Arduino nano recimo? Koja je adresa CT7302 chipa 0x10 mozda?
 13. ZZZ

  Pure DSD

  Hvala preuzeo sam i otvorio u Arduino programu. Kratak skript koliko vidim. Mislim da ce moci na onaj najmanji Arduino. Da li je potreban jos neki hardverski interfejs (neki chip) izmedju Arduina i CT7302 ? Zasto skoro svi koji postave neki .ino program ne da i neku shemu povezivanja Arduina. Tastera, kontrolnog busa itd?
 14. ZZZ

  Pure DSD

  @savan Kako kontrolises registre za setovanje CT7302 ? Da li imas mozda neki Arduino kod?
 15. Dobro ali ne koristim jos uvek ebanking. Ali mogu da uplatim klasicno na racun ako hoces? Nekako mi lakse da dam nekom novac (EU)? Saljem podatke na PP
 16. Lako za slanje plocice, nije hitno. Nego kako da ti dobacim novac? Ima li neko odavde iz BG-a da ide do tebe pa da predam?
 17. ZZZ

  AIKIDO Cathode Follower

  Da ali u spoju katod folovera i buffera je pojacanje 1. (Nesto ma nje od 1). Prakticno mnema pojacnaja i nema obrtanja faze, pa je u formuli za Cdyn A=abs(1). Dok je to u slucajevima sklopova sa pojacanjem drasticno vece... Ali generalno si u pravu i trebalo bi razmotriti neki recimo LC filter na ulazu zbog suprotnog efekta - HF oscilacija. A vrednost pota odabrati da ne bude veliko opterecene za prethodni stepen, koji daje signal i generator je za Aikido? Zavisi od toga koja je izlazna impedansa prethodnog stepena. Ako je neki cevni uredjd u pitanj i bez buffera 22K je mala vrednost i previse ce opterecivati izlaz toga sto je ispred, i menjace vrednost opteretnog otpora na cevi ispred. Ako je neki diskretni sklop onda OK.
 18. U tom slucaju to je mnog bolje fizicko resenje. (Primetio sam neke tragove kalaja ne uvecanoj fotografiji gore u temi i to me je navelo da pomislim da se lemi) Ali sve ovo drugo u vezi sa dodatnim kapacitivnostima je tacno. Taj dodatak je potreban eventualno samo kod preampa sa bufferom. U drugim slucajevima - ne. Vrlo mali broj preampa je tako koncipiran. Ili ako je riaa filter nelinearan i obara niske pa da se eventualno na uvo i bez konkretnih da ne kazem prostijih merenja da tom C karkteristika dovede u neko balans. Na tom mestu stvara kompleksniji filter pi tipa sa C-L-C-R. posto kablovi i konektori imaju i neku induktivnost. Ako se Poenta je da od glave do ulaza u preamp vec ima dovoljno, u nekim slucajevima i previse kapacitivnosti. A da firme ne daju set up merenja i ne racunaju sa dinamickim kapacitivnostima ulaza vec samo daju apstrakno 47K opterecenje. Prave rezultate ces imati ako izmeris kapacitivnost svih kablova od zvucnice do ulaza u preamp. i ako izmeris induktivnost pojedinacnih vodova kanala. Sa tim podacima, sa podacima o glavi i sa podacima o pojacanju i unutrasnjim kapacitivnostima ulaznog dela moze da se komotno izvede optimalno i sa nekim smislom. Ovo sve drugo dodavanje na slepo...
 19. ZZZ

  Pure DSD

  Oba predloga su OK generalno. Medjutim RPI nije elektricna gitara koja je pasivni sitem uglavnom. A i te tanke folije su verovatno od mumetala ili nekog materijala koji u tankim slojevima vrsi oklapanje. Medjutim RPI je uredjaj koji ima vrliko HF zracenje a i sam je osetljiv na spoljasnje zracenja. master ckockovi razni generatori HF enegrije itd. Za RPI mora ici mnogo deblje oklapanje oko 4-5mm celik ili Cu. I oko RPIa i oko napajanja za bolje rezultate. A to malo masivnije oklapanje ce pruziti i dodatnu bolju toleranciju na vibracije. Predlozio bih ovo sto je i @NIXIE rekao u drvenoj kutiji ali sa znacajno debljim oklapanjem unutra. Sam uredjaj moze da se postavi na drvenu podlogu od nekog punog drveta. Recimo prostu camovu dascicu oko 1-2cm debljine. Ujedno ta malo veca masa ce spreciti te male uredjaje da klize itd...
 20. Pajo nikako ne lemiti taj "C" na toj poziciji blizu pinova zvucnice. Jednostavno nikakvo grejanje pinova, i nikakavo petlajnje oko zvucnice. Drugo, zvucnica se moze ponasati i kao generator struje pa je (ako je potrebno) dodavanje kapaciteta izvrsiti na mestu terminacije kod opteretnog otpora (tipicno 47K ili odgovarajuca vrednost za MC...) Trece pre tog finalnog dodatnog ka[aciteta postoje i kapaciteti kablova unutar rucice, kapaciteti konektora i kablova. To se sve desava pre opteretnog otpora, I moze da se jednostavno izmeri. (jos bolje je ako se meri nekim instrumentom koji generise i vise F na primer 10Khz ili vise). Ali i obicnim C metrom se moze proveriti okvirno - naravno BEZ priklacene zvucnice - otkaceni SVI pinovi. Cetvrto - Postoji i "skrivena" kapacitivnost u sistemu pored ovih koje se mogu izmeriti. To je Dinamicka kapacitivnost ulaznog pojacavackog sklopa. Ta dinamicka kapacitivnost je u funkciji pojacanja sklopa i unutrasnjih kapacitivnosti ulaznog aktivnog elemenata. Posto su u riaa sklopovima velika pojacanja ulaznog dela (na koji vec ulazi veoma mali signal, a posle koga sledi kolo za korekciju koje ima tipicno pad od oko -40db...) Rcimo ako je na ulazu u riaa sekciju ECC83 sa pojacanjem u kolu od recimo 60X onda je dinamicka kapacitivnost koja opterecuje zvucnicu DODATNO oko Cdyn=Cgk + [I-AI + 1] x Cga, Cga je oko 1.6pF ili malo vise, tako da je Cdyn vec oko 100pF!. JFET ili OP ili bilo koji dugi element imaju isto dinamicke kapacitivnosti ali normalno drugacije. Kada se na tih 100pF (ili vise posto je pojacanje uglvnom i vece) doda kapacitivnost kablova recimo oko 70pF kablovi i oko 50pF oko konektora (ili cak 2X vise) dobijamo oko 220pF TOTALNE kapacitivnosti koja deluje u sadejsvu sa opteretnim otporom. I to je neki blazi slucaj... Zbog toga neki autori preporucuju buffer kao prvi ulazni aktivni element sa pojacanjem 1 u tom slucaju jedan od cinioca se mnozi sa svega 2X i dinamicka kapacitivnost je svedena na nekoliko pF. Onda se dodaje pasivni C kao korektor. Nisu sve fabricke preporuke razumne i argumentovane. U vecini slucajeva nije dat dijagram kako su vrsena merenja koji su elementi bili ulancu koje su kapacitivnosti kablova i druge elementarne stvari da bi se rezultat moga ouopste smatrati za relevantan. Tu je @vladd u pravu. A narocito kada su u pitanju prakticno trivijalni elektricni sistemi od po nekoliko elemenanta... Sory na duzem postu ali procenjujem da je za gramofondzije ovo vazno pitanje :)
 21. ZZZ

  Gramofonska tema

  Zdravo Nikako DHL. Nista preko njih - najgori su od svih ekspresnih postanskih sluzbi. Naplatice ti sve sto mogu pa i vise od toga. Svi drugi su bolji. A najbolja je standarna posta, naravno isklucivo preporuceno (sa tracking-om), medjutim uglavnom firme nece da salju? Nije mo jasno zbog cega... Najbolje bi bilo da ti to neko primi u inostranstvu, a onda da prepakuje i posalje ti obicnom preporucenom postom. Bez bilo kakvih racuna, papira itd. I da otvori originalno pakovanje. U deklaraciji da napise vrednost 35-45EU, Used, I isklucivo licna adresa posilajoca i primaoca - bez ikakvih firmi preduzeca itd. Mozes da tome ko ti salje uplatis preko pay pala recimo bas tu nizu cenu koa je i na postanskom obrascu ako traze neki racun. I dobices posilku bez iakavih dodatnih troskova. (Shvati ovo sto pise @Neskor ozbiljno, a sa DHL-om neces se provuci. Ako ne platis koliko god da traze, zadrzace ti posilku beskonacno, pokusace da ti naplate lezarinu po danu, a kada eventualno vrate posiljku napaltice posiljaocu minimum 100-120EU, ili cak vise ako zeli da mu vrate posilku. Mene su izmaltretirali nekoliko puta, kao i druge ljude koje poznajem.)
 22. Vidi se da su vrednosti u filterima za Chebishevljev Qfaktor i krivu koja izdize nivo pre rezanja. To nije dobro. Na osnovu postojecih vrednosti prigusnica izracunati C tako da bude neki drugi slope. Na primer Bessel ili LR? Koristiti ovaj kalkulator posto je jedan od malobrojnih koji je tacan. I to na -6db Fo. Za bas posto sa ovi vrednostima zalazi u srednji opseg, a ako je II reda skretnica, okrenuti fazu. Na osnovu toga sve drugo dalje sto se tice faze. http://mh-audio.nl/Calculators/CBBC.html Slicno je i sa vrednostima za ostale filtere jednostavno su veci Q faktori od Butterworth-a... Isto korigovati vrednosti C. Sve je prilicno haoticno. Srednja horna je isto IIreda ali HF jedinica ide sa neta za srednje i to bi trebalo premestiti posto ceo HF deo i srednji deo dele filtersko kolo, medjusobno prave haos u domenu ompedanse... Za attenuator koristiti Bridged "T" attenuator. Samo 2 + dodatna otpora iste vrednosti kao i impedansa drivera koji se atenuira. Za tu hornu to je 12 ili 15 oma standardnih vrednosti. Korititi ovaj kalkulator za izracunavanje. Ima i formula dole ispod slike... Vrednosti ne moraju biti u decimalu nego prve standardne. A sa jednim duplim prekidacem sa srednjeim neutralim polozajem, mogu se uraditi cak 3 vrednosti atenuacije. https://www.everythingrf.com/rf-calculators/attenuator-calculator Ovaj atenuator ne menja ulaznu i izlaznu impedansu kao sto to radi L-pad i koji kako je Vledd rekao utice na ukupnu impedansu drivera. Primer je za -6db atenuacije gde se vidi da su sve vrednosti otpora iste kao i ulazno-izlazan impedansa drivera. Ovaj tip atenuatora mnogo manje energije "pojede" u kolu i manje negativno utice od L-pada na celokupni zvucni rezultat. Uzimajuci u obzir da je i dalje veoma prosta konstrukcje i da su samo 2 otpornika vise u kolu, mislim da nema razloga da se ne isproba. Mislim da je najsvrsishodnije da se sa svakog drivera izvede par zica napolje. Kroz bas refleks otvor na primer. Naravno obelezene i na kleme. Pa onda izvrsiti za 15 minuta merenja transfera i impedanse. Na osnovu toga videti kako i da li je moguce uklopiti postokece induktivnosti (kondenzatori su stari, jeftiniji i ionako ce se menjati). A lako se vrse promene elemenata. Posle kada se zavrsi moze da se ubaci unutra. (I to oko skretnice raditi cevnim pojacalom inace postoji velika verovatnoca da se spali tranzistorsko pri kratkom spoju sa manipulacijom elementima skretnice)
×
×
 • Kreiraj novo...