Jump to content

predragm

Član
 • Content Count

  251
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

predragm last won the day on December 28 2017

predragm had the most liked content!

About predragm

 • Rank
  Početnik
 • Birthday 04/14/1952

Profile Information

 • Pol:
  Muško
 • Lokacija:
  Beograd, Višnjička banja
 • Interesovanja:
  gramofoni, samogradnja zvučnika, stolarski poslovi i obrada klirita
 • Zemlja:
  Serbia

Recent Profile Visitors

2752 profile views
 1. predragm

  Novopridosle skalamerije

  Ma to su članovi koji ne smeju da se uloguju da ih neki odavde opet ne " potkače " .
 2. predragm

  Zanimljive i smesne slike

  A ja mislio da je Vulin mlađi!?
 3. predragm

  Kupuj dok nije otišlo...

  Hvala, dobro je znati.
 4. predragm

  Kupuj dok nije otišlo...

  Mislim, hrčak pravi koji voli JBL. Lepa sklonost.
 5. predragm

  Kupuj dok nije otišlo...

  Aaa...Pa jes, samo ih cima i slaže po ormani, ne setih se.
 6. predragm

  Kupuj dok nije otišlo...

  ko je aman taj Magacioner što sve zna o JBLovi?
 7. predragm

  Čime se zanimam... (ovih dana )

  Hvala Lemiću!
 8. predragm

  Čime se zanimam... (ovih dana )

  Ostajem pri svemu što sam napisao, to je deo moje profesije (arhitekta) i saradnje sa ozbiljnim majstorima stolarima, a i svojim ličnim ne malim angažovanjem na ti poslovima. Nemam obrazovnje iz elektrotehnike i ne mogu da osporavam nekog ko to zna, ali isto pravo tražim za sebe. Vladd svaka čast tvom znanju iz elektrotehnikke ali u ovome nisi u pravu. Vidim da istrajavaš u svom stavu, OK, tvoje pravo, misli šta god hoćeš. Dalja polemika će nas dovesti na polje ličnog, a time ne želim da se bavim.
 9. predragm

  Čime se zanimam... (ovih dana )

  Želeo bih da se osvrnem na diskusiju o ceni za izradu WM kabineta. Neki su napisali da je cena od 2k evra previsoka. Moje mišljenje je da ukoliko se radi kako treba ovakav kabinet ta cena i nije previsoka. Znam da će mnogi skočiti na ovakvu ʺ jeres ʺ, ali ː - Ovakav zvučnik je vrlo složene konstrukcije. Ona se ne može naručiti u delovima na nekom stovarištu kako neko napisa. Ja sam dosta toga radio, i nigde nisam dobio sve precizno isečene delove - na tačnu meru. Oni rade brzo i tačnost im je prilično problematična, pogotovo kada su mm u pitanju. Mogu se delovi naručiti sa nadmerom pa ih onda u radionici doterati na pravu meru što olakšava transport (nisu velike cele table). - Značajan broj delova se zaseca pod nekim uglom koji nije ni 45 ni 30 stepeni nego neki tamo koji treba uz pomoć znanja geometrije izračunati, i sa znanjem rada na mašini stvarno dobiti. To je prilično pipav posao. - Zvučna kutija WM je projektovana i kao dekorativan element u enterijeru i ima tretman u samom izgledu komada nameštaja na onaj ʺstarinskiʺ klasičan način sa dosta dekorativnih elemenata u smislu profilacija rubova i posebno probranog furnira i njegovog uklapanja. Naprimer gornja ploča kabineta ima profilaciju, a to znači da se moraju profilisane lajsne izraditi od masiva (istog kao izabrani furnir) i njima opšiti kantovi. na uglovima izgerovati precizno, a potom furnirati celu gornju ploču prekrivajuči spoj table i kant profilisane lajsne. - Izrada, a naročito furniranje horne je ako se želi perfektan rezutat, vrlo pipav posao. Potrebno je precizno izrezati furnir da bi se napravio prelaz sa vertikalne frontalne površine u zakrivljenu hornu a da se tekstura furnira pravilno nastavi unutar horne. itd , itd Vladd je spomenuo neku tamo računicu od oko 60 sati rada, što je sasvim paušalno i za rad o kome pišem,odnosno kakav smatram da treba da bude primenjen na ovakvim kabinetima mora da bude višestruko duži. Spajanje stranica treba da je ne sa ekserima i šrafovima već stolarski sa tiplovima ili ʺ kesovima ʺ što jeste stolarski spoj koji povećava površinu lepljenja pa samim tim i jačinu spoja. Za lepjenje se danas koriste moderni PVA lepkovi i slično, ali nijedan pravi stolar ne koristi epoksidni lepak! Može se još puno toga napisati, ali i sama cena originalnog WM zvučnika gvori sama za sebe, nije ona baš samo zalepljena pa ko hoće nek izvoli. Puno ručnog rada je u njoj i to onog majstorskog stolarskog, a on svuda košta, u Engleskoj naročito, to dobro znam. Naravno u ovo Srbijici se to plaća mnogo manje, uostalom kao i svaki drugi rad, i zato smo jad i beda. I na kraju da ponovim, ukoliko se radi kako treba cena od 2K euro za ovakve kabinete uopšte nije velika. Naravno ako se želi nešto što će da nalikuje WM zvučnicima može se napraviti za manje ʺ nofceʺ, ali je to onda otprilike WM. Tačnost raspoloživih planova dostupnih na netu je upitna i njihova adekvatnost TS parametrima zvučnika što se neko zapita, način dampiranja tunela itd, je tema za sebe.
 10. predragm

  SissySIT (bilo SufiSIT)

  Znači i te kako! Lepo se oslobodiš svega što opterećuje čula, pa uživaš, upijaš, pravi plezir!
 11. predragm

  Nokautiran svapski bokser ili kafanski takmicar?

  A sad jedna pesmica iz 1962g. za naše bajkere sa foruma. Čuo sam je sinoć na Radio Rab-u.
 12. predragm

  Gde ćete na letovanje?

  Uh koliko je to davno bilo kad sam polagao ispit iz istorije arhitekture na tlu Jugoslavije!
 13. predragm

  Gde ćete na letovanje?

  I Sveti Kliment naravno.
 14. predragm

  Gde ćete na letovanje?

  Ohrid- Sveta Sofija!
 15. predragm

  Kafanica "Kod srećnog švajsera"

  Iako je ovo kafanica, smatram da je ipak drugačija. Ponašajmo se kako zavređuje. Naša je! Gde ćemo posle ako je rasturimo?
 • Who's Online   2 Members, 0 Anonymous, 124 Guests (See full list)

 • Forum Statistics

  7289
  Total Topics
  284116
  Total Posts
 • Member Statistics

  2277
  Total Members
  710
  Most Online
  dungvuquoc
  Newest Member
  dungvuquoc
  Joined
×