Jump to content

Prašina


Lemić

Preporučeni Komentari

Razmišljajući gde da otvorim temu, zaključio sam da je možda najbolje u ovom poglavlju. Svaki sistem zahteva dobru i skupu policu koja utiče na zvuk, ona po pravilu treba lepo da izgleda a komonente u njoj još lepše, ali prašina može toliko da unagrdi sve, a uz to i da izazove i kućevne probleme ako se ne čisti, ili se to uradi pogrešno. Većinom je čišćenje toliko otežano zbog nepristupačnosti, pa se odlaže dok se ne smuči da se gleda,  ma kako čovek bio uredan. Ja nisam palio sistem tokom letnje sezone, supruga čistila naokolo kolko mogla i smela, ali gro prašine je ko ćilim. 

Dugo već razmišljam kako bi predupredio toliku prašinu, grad je urbanistički prezagužvan i prljav, da bi prašina mogla svaki dan da se čisti po kući i kola peru. Pala mi je ideja da sve četiri strane police zatvorim nekim platnom između stubova, a da prednju sklanjam kad slušam, kao roletnu. Može naravno da se sašije džak preko svega, to sam ranije imao napravljeno od svile samo za gramofon, već ceo sistem bi mi bilo jako odbojno, asocira me na spomenik. 

Šta bi bilo upotrebljivo, filter platno i papir za kese usisivača, sad ih prave od mikrofibera u beloj boji. Ne znam kolko su efikasna ona rastegljiva platna za zvučnike, nekad su i cevna pojačala imala okvir od tako nečeg, znam da sve to neće apsolutno sprečiti prolaz prašini, ali će možda znatno redukovati. DIYeri, ima li ko rešenje, ili makar ideju, Dr. Gugle ništa?

Izmenjeno od Lemić
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Sve si tocno napisao!
I sad kad sam malo zamislio varijacije rjesenja koje si predlozio sam se odlucio za ovo:
nylvweqxktudmriobjzp.jpeg 

Ne zezam se. Kako god si zamislim nekakav sator, ceradu, platneni ormar sa ciferslusom.....na koncu pomislim da je ovo na slici bolje rjesenje.
Vec sam prije nekog vremena razmisljao o takvom "praschku" (nemam kvacica na ovoj tipkovnici). Bas  se tako to nekad kod nas zvalo: "Praschko"
Problem je sto ne znam gdje bih danas kupio bas takav "magnetic" koji se moze zavuci pod svaku komponentu.
Nekada je toga kod nas bilo posvuda, a danas i nema.
Cak je i ova slika sa neke vase online trgovine.

EDIT: Isao sam sad opet izguglati i nasao sam kod nas trgovinu koja ima dostavu. Mislim, ne idem u Zagreb po tu cufru!
Narucio sam dva komada. :D 

Izmenjeno od zerowaf
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pre 6 minuta, Koja reče

Imaš onu električnu duvaljku, leafblower, pa razduvaj svu prašinu i onda čisti po sobi to što se razduvalo :)

Kad duvaš to je 10 puta jače nego kad se usisava



To bi mi oduvalo navoje sa MC zvucnice! :rofl: 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ma ne, usisivač u kontra smeru i praško, sve to nije efikasno i prečesto je, a i opasno, znači ne čišćenje, nego predupređivanje i smanjenje, ili usporavanja količine prašine koja napada svuda unutar police i uređaja, uzgred, preamp je otvoren i gusto spakovan, za čišćenje mora da se izvlači van police, 36 kg.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ja koristim materijale za haljine / velike marame donete iz Indonezije - svaki aparat pokriven posebno razlicitim materijalom.

Pomaze to ali ipak brisem prasinu cetkicom ( farbarskom, najmanjom ) jer su svi cevni aparati & gramofon otvoreni dok rade a prasina se kumulativno skupi posle 4-5 dana - ne mnogo ali dovoljno da vidim da sam ocistio fini sloj koji se nakupio - lokacija je Novi Beograd gde prasine u vazduhu ima jako puno.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Proletos sam naručivao kese za usisivač kod neke firme u Borči u Beogradi, napravili su od mikrofiber platna, vidim da svi sada koriste taj materijal. Gugle mi je samo jedan pojam izbacio, ali čim svi rade od toga, mora da ga ima negde da se kupi. Usisivač koji koristim u servisu nije predviđen za kesu, već taloži u veliku posudu i ima veliki filter, kad se zaprlja, bude pun, sada sa ubačenom kesom je čist a u sudu nema ništa. Jasno je da dobro zadržava prašinu, pozvaću da pitam jel može da se nađe taj filter mikrofuber tkanina. 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 3 nedelje kasnije...

To je prosta šema, kako školski treba da radi lampa sa izlaznim trfoom, znači, selktor, pot, cevka i trafo, singl ended topologija. To je svojevremeno objabio Ćiro Marćio u Costruirehifiju, Euridice, sa par nekih egzotičnih cevi, a ja sam se ugledao na Đoku Kenjala čiji sam uređaj slušao početkom devedestih, on je metuo Ecc88 u paraleli, a kod mene radi čistunski samo jedna polovina po kanalu. Napajanje je LC dvostepeno, cevno ispravljanje, naizmenično grejanje cevi, dual mono simetrija, PIO kondiši, žičani otpornici, prednapon je bio baterijski, sad je preko led diode. Bile su VF žice, al mi Maričić zamenio srebrnim koje su se nekad radile u Svetozarevu za Boing avione. U drugom delu je sve predviđeno za LCR riju, ali tako ostade ne završeno. Da, sve je oslonjeno na gumenim osloncima mekano, težina je 32 ili možda 36 kila. Ja sam bio podstrekač, a glavni je bio Šolaja, deo ovoga je utkano u njegov Grande Excelence.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Sećate se sigurno (poneko možda niko možda neko) sredine-kraja devedesetih, beše popularni oni konfekcija Sony-Technics sistemi, zvali smo ga muzički stub, mi klinci ono balavili na to. Iz komponenti naravno, ne mislim na one plastične daleko bilo, nego ono što kao eto u nekom trenutku se zvalo Hi-Fi. Komšija baš imao Sony liniju, a ona bila fino i lepo spakovana u namensku, dakle kupovnu, Sony-evu, policu, koja je više izgledala kao mini ormarčić, sa staklenim vratima. Pusti se 'zika, vratanca zatvore, gledaš VU-metre, misliš da si dotakao zvezde čoveče Sony Sony e sila!

Poenta priče, nikad nije bilo prašine na tim kompoenantama.

Ovako nešto:

159449999_65523db3c68b33-79423363viber_image_202.webp big-158165599_652bd20a63e999-89238735viber_image_202.webp

E sad, morebit jeres zatvarati staklo u staklo, al mi još veća jeres dođe da pokrivam hifu raznim zaveZama...

Generalno dobra tema, prašinčina bre ujeda za mozak pre svega, kad se nakupi, a nakuplja se non stop.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Linije  su se držale po regalima, komodama i kojekakvim stočićima, a Bogami i ovakvim kabinet policama, sve zatvoreno, samo pozadi rupe za kablove, a vrata od stakla ko tuč teška. Ali, A klasa traži promaju i ajd ga sad. Meni GM 70 isijava skoro par stotina stepeni. Nisam čistio amp oko godinu, spolja ko mačka repom, a ispod užas, iza police tek, a da je pomerim jako teško. Imam neke ideje, da napravim kao kran i ovešam policu, to je ideja mog druga Profe, bilo bi zvučno dobro, a i za čišćenje lakše, a druga ideja je da napravim postolje na točkićima i ceo sistem sa zvučnicima na tome. Problem je što to mora bude kruto, a jedino tanka pločevina je avionski pod, ima saće, Pink Triangle gramofon ima takvu šasiju. A ovo sa tkaninom za kese usivača mi se čini dobrim rešenjem. Imo sam svojevremeno svilenu pokrivku za gramofon, to je u redu, već ceo sistem, ko pred otvaranje partizanskog spomenika, malo što žena pokriva fotelje i trosed, a birkala dezen mebla. 

Izmenjeno od Lemić
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

7 hours ago, Lemić said:

par stotina stepeni

je više od 200 stepeni, dakle GM70 isijava dvostruko više od radne temperature dizel motora; da je to istina, bilo bi posledica po okolinu, pošto nije samo povećava količinu svakodnevnog bulšita

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Imao sam VT4-C SE monoblokove. Nije ista lampa, ali je donekle usporediva.
Iako je količina topline ogromna, ipak se ne može raditi o nekoliko stotina stupnjeva celzijusa. 
E sad, ako uperiš "pištolj" za mjerenje topline baš na "ono užareno" u lampi, vjerojatno će se očitati tako nešto, ali ukupna disipacija topline ipak nije nekoliko stotina celzijevaca.
Nekoliko stotina Watta disipacije zbog rada u A klasi? To je moguće. Ovisno o izvedbi. Moji su monoblokovi bili od Krkleca i prodavani su sa navodnih (!) 40 Watta snage po kanalu. Meni zvuči malo pretjerano, ali tko sam ja da to tvrdim.

I dalje tvrdim da je Praško, ona jeftina, navodno antistatička stvarčica rješenje za prašinu na hifiju.
U međuvremenu sam ju i našao i naručio i evo je kod kuće.
Vrijedi svakog centa svoje nevelike cijene. Zapravo vrijedi i više za ono što s lakoćom radi.
Možeš ju zagurati ispod skoro svake komponente, njene "dlačice" se zavlače u sve uglove i na sebe uzmu prašinu koju kasnije otreseš.

 praško.jpeg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

11 minutes ago, zerowaf said:

E sad, ako uperiš "pištolj" za mjerenje topline baš na "ono užareno" u lampi, vjerojatno će se očitati tako nešto

Da, biće da je tako, šetao sam laserom dok nisam očitao najvišu temperaturu. Iznad ampa je limena pregrada od 3mm i na njoj 10mm mediapana, tjuner koji je bio na njoj, crko je od toplote, sad za ladnog vremena, ugreje se soba, tačno se oseti da dolazi odatle.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Guest
Ova tema je za sada zaključana i nisu omogućeni budući odgovori.
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...