Jump to content

Kompenzator minor (Oprez! Sadržaj može prikazati Tannoy drivere!)


zerowaf

Preporučeni Komentari

Pre sat vremena, Beli_Ninja reče

@zerowaf

Nek je sa srećom, veoma lep poklon za Božić, u zdravlju i radosti da te služi ceo sistem :)

 

 

pre 43 minuta, ManicP reče

U Srbiji zakolju petla kad se kreće tako neki velik posao al tvoji zvučnici, radi kako oćeš :D

Da ti rečem iskreno, jebo si im kevu. Baš su lepo ispale kutije.



Hvala, drugari! :friends:

Bio sam malo zabrinut da ih neću imati u sobi za Božić ako ne stignem na vrijeme iz Austrije.
Imaju oni nekih detalja koje bih nazvao greškama, ali budući da mi je ovo prvi stolarski zahvat u životu moram biti blag prema sebi. :D 
No, napravio sam malu štetu kad sam sa ruterom krajčio furnir, pa onda kasnije kad sam u pokušaju popravka te greške opet zeznuo stvar sa ekscentričnom brusilicom. Zatim pločice na koje su našarafljene koturaljke nisu sto posto poravnate.
Svaki put kad sam napravio neku od tih grešaka sam bio na izmaku snaga od umora i/ili trpio bol u leđima zbog položaja u kojem sam neki zadatak radio (a bol u leđima mi je u zadnje vrijeme nešto što imam i ako ništa ne radim), pa sam išao završiti radnju samo da se što prije uspravim.
Logično bi bilo da tada sve ostavim i nastavim za pola sata, ali vrijeme koje sam imao na raspolaganju s obzirom na životne i radne okolnosti je ionako bilo kratko.
..........................
Nego, ima i post-instalirajućih sindroma:

Jedna koturaljka iz Lidla se potrgala. :( 
Izdržat će dok ne dođe neko drugo rješenje.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

E, pa skoro bih zaboravio izuzetno važan detalj!
Ženi su lijepi!
Sviđaju joj se u sobi!
Tražila me da napravim dobru fotku, pa da joj proslijedim da ju arhivira....mislim, kao da ne živi tu. :D
Ali ona ima maniju čuvanja trenutaka na fotografijama i slika sve što joj se sviđa i sprema na cloud.
Priznajem da je lijepo nekad naići na neki od tih sačuvanih trenutaka. 
Evo što je spremljeno:
u sobi.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pre 15 minuta, Brijac reče

Cus prvi poduhvat, kazes ima greskica, ovo gomilu stolara koje sam imao prilike da unajmim sramoti na vise nivoa. Svaka cast 🤜🏻🤛🏻 Prelepo cuci, i verujem da jos lepse sviri, sad je vreme da uzivkas u plodovima rada 😊



Hvala ti! 
Isto to o stolarima mi je rekao i kum.
A i zainteresirao sam se za drvene majstorije, pa ću u sljedećih nekoliko godina malo po malo opremiti garažu tako da mogu napraviti nešto za u kuću.
Sad već nisam potpuno neopremljen,a za pravi start mi nedostaje dobar stol i stolna pila jer već imam poteznu i uranjajuću pilu, kakvu-takvu stupnu bušilicu, dvije brusilice, bat i set dlijeta.
Još nešto pomagala za crtanje i mjerenje i mislim da bih bio spreman izraditi nekakvu komodu, ormar ili nešto slično. Na koncu - kutija je kutija. Ako znaš napraviti kutiju onda znaš napraviti dvije trećine stolarskih zadataka. :D 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

4 hours ago, zerowaf said:



... , pa ću u sljedećih nekoliko godina malo po malo opremiti garažu tako da mogu napraviti nešto za u kuću.... Ako znaš napraviti kutiju onda znaš napraviti dvije trećine stolarskih zadataka. :D 

Ako ces se svojevoljno upustati u to, ok, ali ako/kad zena krene da trazi DIY namestaj po meri, pa tipa "kad si mogo onolike zvucnike da napravis, mozes i kuhinju, ali da bude ovako i ovako..."  N***bo si ;) :D

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pre 19 časa, Vix reče

Ako ces se svojevoljno upustati u to, ok, ali ako/kad zena krene da trazi DIY namestaj po meri, pa tipa "kad si mogo onolike zvucnike da napravis, mozes i kuhinju, ali da bude ovako i ovako..."  N***bo si ;) :D




Uf!!!
Hvala t', Slavko! Spas'o si mi život!!! 
Elem, poklanjam malo korištene: plavi Bosch glodalicu za drvo, keksericu, Makita uranjajuću pilu, Einhell preklopnu pilu, dvije ekscentar brusilice iz Lidla, radionički usisivač, set stega raznih duljina, DeWalt aku bušilicu od 12 V i 60 Nm, dva Dewalt aku drivera 18 V od 200 i 215 Nm, nekoliko setova burgija za drvo, set kutnika iz Lidla, dlijeta, kutiju od skoro 1000 keksa za keksericu i još ponešto sitnog alata, te zaštitne naočale i antifone.
:to_become_senile: 


EDIT: Skoro zaboravih jer ju nisam nikad ni izvadio iz kutije: Imam i dihtericu Vevor od 13". :D 



:D 
 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pre 4 minuta, Zen Mod reče

nije

sve ce on sto treba, i to pevajuci



Pssst!!!
Ne želim da se gospoda Velikinac i obitelj Đorđević uznemire prije nego što kupim svoju prvu stolnu pilu u Lidlu!  :hipi:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Bogami si se fino skučio! Radio i uradio, sada malo uživaj!!!

A za stolnu pilu, prvo na Youtube pregledaj stotinjak klipova, vidi šta i kako ljudi rade i onda u kupovinu. Kupi neku bolju stolnu pilu, ne kupuje se svaki dan. A prije toga nabavi jedan kubik kvalitetne daske, prva klasa i smjeesti na tavan da se suši. Taman kad skupiš alatke to če biti spremno za akciju.

Čuvaj prste i upamet sokole!

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

15 hours ago, zerowaf said:




Uf!!!
Hvala t', Slavko! Spas'o si mi život!!! 
Elem, poklanjam malo korištene glodalicu za drvo, keksericu, Makita uranjajuću pilu, Einhell preklopnu pilu, dvije ekscentar brusilice iz Lidla, radionički usisivač, set stega raznih duljina, DeWalt aku bušilicu od 12 V i 60 Nm, dva Dewalt aku drivera 18 V od 200 i 215 Nm, nekoliko setova burgija za drvo, set kutnika iz Lidla, dlijeta, kutiju od skoro 1000 keksa za keksericu i još ponešto sitnog alata, te zaštitne naočale i antifone.
:to_become_senile: 



:D 
 

El bi dobacio do Srbije? Za druga pitam :)

Elem, ne znam budžet za taj stoni cirkular, ako je nebo granica Festool sa zaštitom za prstiće (Sawstop tehnologija, Festool im je i gazda sada). Ali skoro 2k europskih dinara.

Inače je topla preporuka Dewalt sa testerom 250mm (odnosno 254mm). Koristim stariji DW745 (sad je aktuelna valjda DWE7470) i to radi odlično. Pogledaj samo kako je rešen firung (ili ti table saw fence), on je bitan za dobre rezove i čuvanje prstiju a ovde je za klasu bolji nego Makita, Bosch i sl. Mislim da u tom rangu kompaktnih cirkulara nema bolji za normalne pare. Postoji isti takav cirkular marke Skill, koji ima čak malo jači motor. Kada se doda malo stola oko njega može i veći posao da se odradi.

Na ovako nešto mislim:

Kod mene je ovako nekako rešeno, sa dva nezavisna stola na točkovima gde je drugi outfeed i za sklapanje. Na njemu još ima da se montiraju stega, rupe (dog holes), kanali. Levo od cirkulara je stona glodalica samo ću menjati alu ploču, ova nije baš idealno ravna, i tu će doći još jedan T slot za glodalicu. Firung za glodalicu mogu zakačim uz firung cirkulara pa koristim isti mehanizam za pomeranje. Mogu ti poslikam detaljnije za 10ak dana.

1703576501057.thumb.jpg.1ec1f633a0268ff7f87ab1118f9fd8fd.jpg

Dobre instrukcije za korišćenje stonog cirkulara ima Woodworking for Mere Mortals, Stumpy Nubs, Katz Moses...

I onu guralicu što dođe uz cirkular odmah arhiviraj. Meni super Hedgehog Push Block (90% on odradi) i još par komada koje sam sam napravio, umesto 5mm plastike između ruke i testere je 19mm kvalitetne iverice.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pre 5 minuta, ManicP reče

Inače je topla preporuka Dewalt

 

Bas i skicam Dewalt DWE7492 (pisem ime modela po sjecanju)

Takodjer mi je zapeo za oko zbog izvjestaja na YT.

 

Festool ili Sawstop (zove li se to nesto kao Skilsaw ili tako nesto u SAD?) mi nisu dostupni sto zbog cijene, sto zbog toga sto se ovaj drugi na moje znanje ne prodaje u Europi.

Imam dobru dozu postovanja, ako vec ne i straha od stolne pile. Proslo je nekoliko desetljeca otkad sam zadnji put ista progurao kroz cirkular jos otkad se vise ne grijemo na drva, a cirkular postao zrtva rata.

Uz to, prijatelj me u dobroj namjeri bas jucer na Viberu isplasio s opasnostima od stolne pile. 

Ali kako bi to rekao Zeljko Bebek nakon sto je otisao iz Dugmeta: "Mene tjera neki Vrag..."

 

Pila, a s njom i ideje za radni stol ili stolove ce doci na red kasnije ove godine. 

Sad imam obavezu krpanja budgeta za ideje o odrzavanju kuce.

Srecom sam zgotovio hifu! :hipi:

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Festool je nemački brend, dostupan je u Evropi, evo ovaj je sa Sawstop sistemom. Sawstop je amerikanski brend koji je Festool kupio koliko znam.

WWW.FESTOOL.DE

Festool Tischkreissäge TKS 80 EBS ➜ Integrierte SawStop-AIM-Technologie ✔ Sensible Sensorik ✔ Intelligente Patrone ✔ ➜ Alle Infos direkt beim Hersteller ➨ www.festool.de

Sa stolarijom znaš i sam: Nema cirke dok ne vratiš alat na mesto, ne radiš kad si umoran, nema još samo ovo da završim u 11h noću... Tad se dese povrede. I ne skidaš razdvojni klin (ili ti riving knife) nikada, što naši stolari baš vole da urade prvo kad stigne testera.

Dobro podešena testera (paralelan list sa T slotovima, paralena ograda sa listom), oštar list i pamet u glavu. Svaki rez lepo promisliš šta i kako i lagano.

Odličnih videa ima, Steve Ramsey (Woodworking for Mere Mortals) je dobar, Gosforth Handyman ima baš dobre snimke za takav DeWalt...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Za Festool znam. Kontemplirao sam o njemu kad sam kupovao uranjajuću pilu i na koncu odabrao jedtiniju Makitu.

Nisam znao da su kuoili Sawstop.

Cijenu od 2k5 € si ipak teško mogu opravdati iako je možda pravo pitanje koliko mislim da mi vrijedi npr. palac.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pre 9 minuta, shonne reče

Slusas muziku od ranog jutra @zerowaf? 😁

 

Ne samo ja!

Svi slušaju! Cijela ulica kao da je puna Jaggera i Bowiea, pa svi od praskozorja plešu na ulici!

Smiješno ih je vidjeti kako se okupljaju pid prozorom s bakljama, vilama i motikama. Nešto složno galame, bit će da hoće još glasnije!

Eh, kako je lijepo biti okružen ljudima koji dijele tvoju strast prema atonalnoj glazbi. :D

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pre 21 časa, ManicP reče

Firung za glodalicu mogu zakačim uz firung cirkulara pa koristim isti mehanizam za pomeranje. Mogu ti poslikam detaljnije za 10ak dana.

1703576501057.thumb.jpg.1ec1f633a0268ff7f87ab1118f9fd8fd.jpg

 

 

Ovo je dobra ideja!

Što me podsjeti, valjat će nabaviti i npr Makitinu glodalicu. Onu što ima broj 700 ili 701 u imenu.

Opremanje radionice će za moje mogućnosti trajati preko jedne godine, ali i to sad gledam kao hobi. Ama baš ništa ne trebam, ali ako me posluži zdravlje, pa kad budem i u pravoj mirovini, a ne samo u hifilističkoj, da imam kud "pobjeći".

Jedan prijatelj mojih roditelja je imao nešto slično.

Napravio si je radionicu, pa kad je otišao u mirovinu je nešto po cijele dane tamo rezao i brusio. Nikad ništa nije izašlo iz nje van, ali je on imao svaki dan posla kao svrbljiv.  :D

 

Izmenjeno od zerowaf
tipfeleri
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pre 4 časa, shonne reče

To me podseti na ono...

Pobeci negde daleko sto dalje, gde ne trebaju pilule za spavanje 😁



Sa Mrtve prirode.
Nakon toga hajde može još proći i Buvlja pijaca., tj. prva četiri albuma jesu antologija tadašnjeg roka.
Sve što je kasnije radio, osim singla Pogledaj dom svoj anđele, je bilo sve lošije i lošije. Naravno IMHO.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Još jedan mali unos.
Primjetio sam da mi je desni zvučnik "svježiji".
Nakon par testova sam ustanovio da stvarno i je, pa sam skinuo zadnju stranu na lijevom što je bila prilika da uslikam kako je složen koflin ili vatelin:
koflin-vatelin.jpg 

Pregledom je ustanovljeno da sam prilikom maltretiranja skretnice uspio otkinuti jedan lem na grupi kondenzatora za VT.
Zalemljeno.
potrgan lem.jpg 

Kad sam već unio alat u kuću, uspio sam popraviti onu potrganu koturaljku na drugom zvučniku. Nemam sliku jer se i nema što slikati.
E sad je zvuk (pod)jednak u oba zvučnika. Dat ću si truda ovih dana da napravim opet inspekciju i druge skretnice.
Naime, u mojoj sobi su svi zvučnici vukli stage malo prema desno što sam bez problema sređivao nesimetričnim postavljanjem zvučnika. Nisu te velike razlike između položaja lijevog i desnog zvučnika, ali da bih dobio centar nisu mogli biti u dlaku jednako postavljeni. 
Tako je i sad.
Imam čvrst i jasan centar, a na test diskovima prostor lijevo-desno, te naprijed-natrag je podešen jako dobro. Jako dobro i za zvučnike sa malim driverima i uskom prednjom pločom, a kamoli za ove koji baš trenutno palamude nešto od Beethovena. :D 

Slušao sam do sada ovelike drivere - 12"
Sada su 15". Pomislio sam kako ne želim rado više slušati klasiku na malim driverima.
Kad krene ona masa ljudi guditi, udarati i puhati, ovi lavori to odrade lakonski kao da predstavljaju ženski vokal, gitaru i barski stolac na stageu. Ništa im nije!

Igrat ću se u sljedećim danima i mjesecima, kontrolirati i isprobavati da budem siguran da je sve tip-top.

E da, loše vijesti za "infidels" u vezi usviravanja i kabela:
Na trenutke se čulo kako jasno propada zvuk, da bi nešto kasnije opet naišao. Pripisujem usviravanju, a i doživljavao sam slične stvari i prije, ali ne u tako kratkim intervalima.
Zatim, skinuo sam radi probe zvučničke kabele od 44 mm bakrene folije i stavio Duelund DCA 12". Nema sumnje da je manje basa, da je manje volumena, opipljivosti u zvuku kroz čitav spektar i manje one drame zbog koje dirigirate kad nešto svira.
Vraćena je Mundorf folija. Može ju zamijeniti jedino srebrna folija. :D 

Izmenjeno od zerowaf
tipfeleri
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

@zerowaf,

sve ovo sto si uradio/uradices - respect ! :thumbsup:

Oko nekih zivotnih stvari, bolje reci, geopolitickih, se uopste ne slazemo, bio si mi, a ja sam isto i tebi, bio na ignore( vise nismo) . . .  idemo dalje . . .  tvojoj porodici, tebi, licno najpre, zelim zdravlja, srece, da sve to izdrzis, nastavis da radis/delas . . .  sada samo novi vinil naslovi  .  . . pisi, bre, recenzije svega toga sto pazaris vise nego dosad' . . . ;)

Msm, zakljucak ( da ne seire "mrsomoodi" ) - jedna Jednostavna cestitka za Bozic i NG.  :newyear:

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pre 53 minuta, zerowaf reče

Duelund DCA 12"

Kako ti se cini taj Duelung DCA 12 GA u odnosu na kvalitetne Mogami licnaste kablove koje si imao ?

Pitam jer me zanima zamena postojecih oranza a licna mi generalno ne lezi pa me inteesuje taj Duelund sto je neki ko tanji solid core u snopu ako sam pravilno ukapirao ?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...