Jump to content

Preporučeni Komentari

Napisano

isto postoje "audiofilske" distribucije za Rpi kao i za BBB, tako da nema programiranja. i to ide plug&play takodje

Sto se cene tice, mislio sam da je WYSE reda $80ak.

a moze da se radi batch konverzija, verovatno bi bilo pozeljno neke skripte pisati da to bude sto jednostavnije. 

Napisano

ja evo čitam temu od nazad, pa od napred, po po sredini, al u ovakvim temama i normalan poludi, pa samo ako može ukratko, ako sam shvatio za ove eksperimente s početka teme treba samo taj amanero (uz PC naravno) ili još neki dodatni "modul", ima li više različitih vrsta tih amanera ili samo jedan i kolko to sokoćalo košta. bio bih zahvalan na pojašnjenju pošto sam malo confused :blackeye:

Napisano

Treba USB addon kartica koja podržava DSD i ima izvode preko kojih može da se dobije DSD signal. Posle ide pasivni filter. To je za probu i ništa više. Meni šušti, nema dovoljno geina.

Napisano

Postovana gospodo naucnici,

Ako mogu da pomognem kao korisnik HI FI usluga i nista vise , a kamoli DIY,odma da kazem da je rosberi corsokak. Mozda to moze i da sviri i peva, al, letos Woland, ja, S Krstic se igrali sa istim, probali svasta nesto, i na kraju to po meni nije otislo dalje od spravice za zakaciti mob il dati detetu da se igra i slusa mp3. Mozda gresim, al to moj utisak. Gledajuci jutjub ocekivanja mi bila oho ho,kad ja tamo a ono medjutim. Mucak. Razbijajte glavu oko drugih stvari, rosberi zaboravite. Sa wavom i flacom stucao mogu da zamislim sta bi sa DSD-om radilo.  U zdravlje

Napisano

Kad smo se igrali tek je izašla dvojka. Nije bilo optimizacije. Čitanje DSDa i prosleđivanje dalje nije procesorski zahtevno. Da li može MPD za RPI2 neznam. Portovaće a možda su već. Konvertovanje u DSD pa što da ne. Trajaće to ali dug je život. 

U temi iz naslova, na sajtu iz naslova, ljudi takve male računare koriste kao mrežne transporte koji dobijaju DSD strim sa drugih, jačih, računara koji ili čitaju DSD fajlove ili konvertuju uletu u DSD. Nisam probao. Samo Računar i direkno dalje.

Napisano

... treba samo taj amanero (uz PC naravno) ili još neki dodatni "modul", ima li više različitih vrsta tih amanera ili samo jedan i kolko to sokoćalo košta. bio bih zahvalan na pojašnjenju pošto sam malo confused :blackeye:

Ako se ne varam Amanero je interface između računala i DAC-a. Košta stotinjak dolara. Neki još hvale JL Sounds-ov interface. Nemam iskustva, pa se i ja pridružujem pitanju.

Sebi sam naručio, ali još nije stiglo, kineski A la Amanero clone sa ebaya. Mislim da sam okačio link ovdje, ali ako nisam ili ti se ne da tražiti poslat ću ti link na PM da ga ne ponavljam tu.

Treba USB addon kartica koja podržava DSD i ima izvode preko kojih može da se dobije DSD signal. Posle ide pasivni filter. To je za probu i ništa više. Meni šušti, nema dovoljno geina.

Daj mi pojasni što je točno "add on" kartica? Znam bukvalno prevesti, ali i dalje ne shvaćam.  :blackeye:

Napisano
Daj mi pojasni što je točno "add on" kartica? Znam bukvalno prevesti, ali i dalje ne shvaćam. 

Tacno ime sprave je USB to I2S converter. Pozeljno je da ima sto bolji clock, napajanje,  podrzava "native DSD" i ima sto jaci procesor(npr xmos).

Trenutno postoji nekoliko implementacija kao sto su: amanero, waveio, jlsound, diyinhk, ebay kinezi ....

Napisano
Postovana gospodo naucnici, Ako mogu da pomognem kao korisnik HI FI usluga i nista vise , a kamoli DIY,odma da kazem da je rosberi corsokak. Mozda to moze i da sviri i peva, al, letos Woland, ja, S Krstic se igrali sa istim, probali svasta nesto, i na kraju to po meni nije otislo dalje od spravice za zakaciti mob il dati detetu da se igra i slusa mp3. Mozda gresim, al to moj utisak. Gledajuci jutjub ocekivanja mi bila oho ho,kad ja tamo a ono medjutim. Mucak. Razbijajte glavu oko drugih stvari, rosberi zaboravite. Sa wavom i flacom stucao mogu da zamislim sta bi sa DSD-om radilo.  U zdravlje

Moram da se slozim sa ovim.

Dugo sam slusao  RPI1 B+ sa MPD i mislio da je to ok, dok nisam probao sa laptopa, primera radi kod RPI se cuje random pucketanje pri pustanju flac fajlovima vece rezolucije. 

Sad ga koristim kao dlna i file server...

Napisano

Tacno ime sprave je USB to I2S converter. Pozeljno je da ima sto bolji clock, napajanje,  podrzava "native DSD" i ima sto jaci procesor(npr xmos).

Trenutno postoji nekoliko implementacija kao sto su: amanero, waveio, jlsound, diyinhk, ebay kinezi ....

Ahaaaa....ti "technical terms and expressions killing me". :rofl:

Onda sam pokrio i to. Još samo da stigne. :)

Napisano

verovatno smo od naslova gde je ideja no DAC otisli do playera za pustanje DSD-a, jest povezano, ako autoru teme smeta neka kaze da se manemo ovde price oko soiurce-a.

---

vec sam pisao,pokusavam netehnicki, ali ocito napravim onda jos gori sadrzaj teksta

Rpi (ne mora 2ka) i BBB su i vise nego dovoljni (uz sve prednosti dizajna) za pustanje muzike, kako sam ranije rekao, sve osim konverziju PCM u DSD ili DSD u pravi PCM.( ovo dvoje i nema mnogo smisla raditi u runtime)

Ne pricam o njegovom audio out konektoru nego o pustanju dalje, bio to USB iface ili i2s.

lapotp, a narocito ne sa widnows OSom ne moze biti bolji za gore navedeno, a ima manu , tesko da ima i2s izlaz na sebi.

linux os-evi su strimovane verzije i izbaceno dosta toga sto ne treba, laganiji su i bolji nego full blown OS, kakav se stavi kao windows npr.

moze biti problem do drivera za zvucnu, itd, ali sam OS je bolji na ovim mali uredjajima.

ako me kao inzenjera pitate koja je bolja od ove dve, BBB je bolji, ali i RPI radi fantasticno kada je sve kako treba (na njemu su i napravljene prve "audiofilske" distro, raspify)

Rpi ne moze preko i2s da radi native DSD, moze PCM, znaci njemu treba usb za dsd, za pcm radi savresno dobro direkt na DAC preko i2s

(da budem precizniji, on to tehnicki moze, ali nemate zvanicnu software-sku ALSA podrsku za to)

BBB moze direkt da da i native DSD i PCM preko i2s, nije potreban amanero niti bilo koji iface.

---

neko je pitao da li moze MPD na ove male ploce, da naravno, to je nista zahtevno, i radi od prvih verzija 

DSD, kao sto sam rekao pusta bez ikakvog napora (pricam o DoP-u)

---

za stucanja i sl, moze biti problem mreze, i nacina konekcije na NAS, tu ima dosta razlicitih nacina spajanja, ali generalno ako se poveca prijemni buffer to se eliminise

RPI ima problema dva na koju treba obratiti paznju, prvo je da nije dobro na usb port stavti externi hard, mnogo je bolje preko mreze vuci sa nekog shared pointa, kako god da je on implementiran. i drugo sto obavezno treba korisiti neoklopljeni mrezni konektor ako je ethernet, znaci kabel moze biti shiedl, ali da je konektor plasticni ne da ima metalni deo oklopa

---

ako zbunjujem i ne umem nista da razjasnim, kazite da se iskljucim 

Napisano
  Rpi (ne mora 2ka) i BBB su i vise nego dovoljni (uz sve prednosti dizajna) za pustanje muzike, kako sam ranije rekao, sve osim konverziju PCM u DSD ili DSD u pravi PCM.( ovo dvoje i nema mnogo smisla raditi u runtime) Ne pricam o njegovom audio out konektoru nego o pustanju dalje, bio to USB iface ili i2s. lapotp, a narocito ne sa widnows OSom ne moze biti bolji za gore navedeno, a ima manu , tesko da ima i2s izlaz na sebi. linux os-evi su strimovane verzije i izbaceno dosta toga sto ne treba, laganiji su i bolji nego full blown OS, kakav se stavi kao windows npr. moze biti problem do drivera za zvucnu, itd, ali sam OS je bolji na ovim mali uredjajima.

9

Kod mene RPI B+ radi na raspbian + mpd tako sto preko USB-a salje signal na USB>I2S karticu pa dalje u DAC (izbegavajuci software mikser) i posle 2 godine slusanja shvatio da radi losije od i7 laptopa sa ubuntu + mpd, eksterni disk u oba slucaja zakacen na USB( ne preko mreze). Ovde ne pricam o DSD vec samo PCM.

RPI iako ima I2S izlaz na GPIO portu nedostaje mu master clock koji je vecini non NOS DAC-ova neophodan. Da li BBB ima MCLK?

Probao i "audiofilske" rpi distribucije i mogu slobodno da kazem da su losije od klot mpd jer imaju gomilu dodatnih servisa koje bespotrebno trose resurse ... Jedina prednost im je veca "udobnost" ...

Napisano

napisao sam da treba izbegavati rpi i USB disk, razlog je sto je deljena magistrala izmedju USB hosta i eth hosta i jos nekih interface-a i dolazi do kolizije koja ovde nije pozeljna ni u najmanjoj meri.

preporucujem eth prikljucak (on ima veci prioritet i po kernel buffer, pa se ne osete problemi)

TAcno tako, rpi nema master clock i gura samo DAC koji su nezavisni od istog, BBB ima master clock, a prima i externi (kojih moze biti dva pa raditi switch) za razliku od RPI sto je velika prednost, pisao sam ranije sta su mane SVIH PC i PClike resenja vezano za oscilator.

Sto se tice distribucije, to bas nije tako, "audifilske" su upravo to sto ti nazivas klot koji je uzet, pa sklonjeno mnogo toga . raspbian je sve i svasta na njoj, ako se nevaram ima i graficki mod. on je upravo evo vam sve da vidite sta rpi moze, a ako vam treba nesto namenski onda ga pravite sami, zna se kako se to radi

probaj npr http://archphile.org/bsa me zanima iskustva (on ima MPD vec ugradjen)

mozda je i do podrske za tvoju USB->i2S karticu, ako nije lepo podrzana moze biti razlika u kvalitetu

Napisano

Probacu da namestim RPI da fajlove vuce sa mreze.

Cini mi se da sam negde procitao da USB i LAN dele istu magistralu pa su predlagali WIFi modul kao resenje.

U svakom slucaju mi Beagle zvuci kao bolja hw platforma za ove svrhe ...

Sto se tice distribucije, to bas nije tako, "audifilske" su upravo to sto ti nazivas klot koji je uzet, pa sklonjeno mnogo toga . raspbian je sve i svasta na njoj, ako se nevaram ima i graficki mod. on je upravo evo vam sve da vidite sta rpi moze, a ako vam treba nesto namenski onda ga pravite sami, zna se kako se to radi probaj npr http://archphile.org/bsame zanima iskustva   mozda je i do podrske za tvoju USB->i2S karticu, ako nije lepo podrzana moze biti razlika u kvalitetu

Na raspbianu sam iskljucio sve nepotrebne servise ostao samo ssh i mpd, grafiku takodje. Kod volumio i rune je npr bilo 4-5 servisa vise od kojih je najzahtevniji apache sa php-om koji pravi web interfejs. 

Napisano

Da bi bilo koji dac mogao da radi mora da postoji master clock. I to 2 master clocka.

jedan za 44.1KHz x N bazu, i drugi za 48 x N bazu sampling rejta.

Zbog toga na USB-I2S plocima i postoje 2 oscilatora koji generisu 2 master clocka, a ukljucuje se onaj koji odgovara sampling rejtu numere koja ide... :)

Taj master clock kontrolise sve ostale digitalne linije. U bilo kom sistemu prenosa podataka.

DSD ima system clock koji je podeljeni MCK...

Neki dac chipovi ne zahtevaju MCK kao ulazni podatak, vec im je dovoljan SYS CLK (podeljeni MCK)

.

to sto mozda nema izveden pin ili ne postoji obelezeno na konektoru ne znaci da nema master clocka.

Master clock jednostavno u nekom obliku mora da postoji i bez njega konverzija je nemoguca.

Napisano

da naravno, interni master clock postoji i na RPI.

ali nije expose-ovan kroz neki pin spolja 

jedino sto na ovim plocama kao i na pc nema dva clock- nego se jedan deli.

bbb ima 48 familiju preko integer delioca, i tu je precizan, ali nema divider za 44.1 familiju (gde upada i DSD64)

Rpi ima frakcioni delioc za 44.1 familijiu, pa je podrzava ali to nije idealan clock, za 48 mu upada celobrojni, ali su tu redji sample-ovi muzike

stoga trebaju spoljini, sto rpi ne podrzava nego bbb...

Napisano

Ako za master clockove ne postoji fiziki generator, najcesce je to najmanja i najjeftinija varijanta, neki oscilator,

onda se master clock generise od nekog postjeceg clocka koji je neophodan za rad racunara. Taj master clock se dobija nekim Phase locked loopom ili na neki drugi nacin. To je najlosiji master clock koji se moze koristiti...

Vecima USB-I2S-DSD plocica ima sopstvene generatore master clocka. Nije to nesto bog zna sta ali su barem direkno deljivi celim brojevima, pa je to mnogo bolji izvor MCK-a. 

Napisano

Bio Lampizator kod mene dve nedelje pada remiziram :acute:

Proban na 4 sistema i pred velikim brojem Niških HiFista.

Svirao i pod  Windowsom i na AP Linuxu pa čak i na Daphile-u. Terali smo ga  da svira i DSD fajlove  i flacove pa čak i CD medijume.

Meni se lično Lampizator vrlo svidja. Svira to vrlo čisto, muzikalno, vazdušasto i sa odličnim timbarom  ( što ja mnogo cenim i dajem prednost nad pozicioniranjem u prostoru). Malo mi je pravio problem bas ali je sve rešeno promenom kablova i pozicioniranjem. ( Srebrni mu nisu odgovarali) default_icon_eek.gif

Svaka preporuka  za ovakav DAC.default_thumbsup2.gif Možda je streaming DSD fajlova( ili konvertovanih u DSD) budućnost reprodukcije.

U svakom slučaju ću dati šansu ovom konceptu pa će verovatno pasti neki švajseraj. Amanero pa LPF i lampe za DSD fajlove a neki drugi DAC za flacove. A možda i  sve upsamplujem na DSD pa na Amanero i LPF.

Koristim priliku da se zahvalim Raši što je posudio Lampizator da ga i mi Nišlije čujemo.

Napisano

Dal da objavim u "cime se zanimam ovih dana" ili ovde?post-39-0-09362100-1453734556_thumb.jpg

USB to I2S

+

DAC

Moze da se odmah proba preko DACa, a moze da se stavi na USB LPF pa lampicke

Napisano

Dal da objavim u "cime se zanimam ovih dana" ili ovde?attachicon.gifxmos.JPG

USB to I2S

+

DAC

Moze da se odmah proba preko DACa, a moze da se stavi na USB LPF pa lampicke

JLSounds? Lepo. Javi kako svira - ako može II sa Lampijem.

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

• Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
  • Kreiraj novo...