Jump to content
skrstic

"The Best DAC is no DAC" sa BIG DIYa

Recommended Posts

Čitao ja, ali prvo i ne kapiram baš sve, drugo pominjali su i neke problemčiće...mada pokazuje potencijal, pa čekam da umne glave dovrše stvar. Izgleda da je DSD signal po prirodi PWM signal , pa me i ne čudi što može direkt sa usb-a na trafoe pa u pojačalo...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nema tu sta, uzeti hardverski interfejs koji podrzava DSD format na izlazu. I spojiti tih par elemenata korektno , bez gresaka - Pa isprobati.

Sa tim sto se mora u playeru dati komanda da sve pesme budu transkodirane u DSD format...

Share this post


Link to post
Share on other sites

U tome i jeste caka , to što mora prvo u plejeru da se sve konvertuje u DSD zapis koji je izgleda PWM tipa, isto kao i izlaz na class-d pojačalima, samo što je kod većine D-ampova taj pwm modulisan analognim signalom, a u kompu je modulacija digitalna. U svakom slučaju , PulseWidthModulation je ,mensečini, skoro isti kao i analogni. Drugim rečima, ako taj niz pulseva može direktno u zvučnike kod class-d ampova, što ne bi mogao i u linijsko predpojačalo, kao linijski analogni signal. Mislim da je PWM signal već u stvari analogni signal, rekreiran pomoću te tehnike modulacije širine pulsa... Koji ću ja izgubiti, ako nastavim da pišem o ovome što ne razumem dovoljno :wild:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cek cek ovaj hoce da kaze da digitalni signal I2S/DSD salje salje na trafoe pa u pojacalo?

Pa cemu onda sluzi D/A konverzija? Sto mi niko nije rekao da digitalni signal moze da se slusa?

Pa ne može, može samo dsd...

Share this post


Link to post
Share on other sites

I am feeding a digital signal (DSD, or PDM) into a band-width limited transformer (hence acting as a low pass filter) to reconstruct the original analog waveform.

Перпетуум мобиле

 

i to druge vrste.

 

:wink2:

 

To znači da ne postoji mogućnost pretvaranja celokupnog digitalnog signala u analogni signal bez gubitaka(slabljenja) energije(talasa).

 

Ako uspe dobice Nobela :buehehe:

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

1-bit signal is recorded directly and, in theory, only requires a lowpass filter to reconstruct the original analog waveform. In reality it is a little more complex, and the analogy is incomplete in that 1-bit sigma-delta converters are these days rather unusual, one reason being that a one-bit signal cannot be dithered properly

https://en.wikipedia.org/wiki/Direct_Stream_Digital

Share this post


Link to post
Share on other sites

Citao sam ljetos tu temu.

Ne ulazeci u tehniku koju ne razumijem izgleda mi da nije ekipa na diya jedina koja razmislja u tom smjeru. Naime, PS Audio u svojim vrh konverterima kaze da za DSD zaobilaze DAC i samo filtriraju signal. Isto je napravio i Lampizator u svom DSD only konverteru. Takodjer i iFi kaze da za DSD koriste samo filtraciju.

Ne mogu se sjetiti gdje sam jos vidio slicne tekstove, ali je takodjer rijec o nekom super skupom da ne kazem egzoticnom dacu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne bi se složio s tobom. Ako pročitaš treći pasos čovek kaže da je pročitao da je neki lik sa Sony SACD plejera uzimao DSD i samo filtrirao. Tako da je taj lik, Joe Rasmussen, izmislio toplu vodu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne mogu sad više naći... :angry7: 

Negdje u bespućima bigdiya ima thread od 10 ili 11 stranica (barem je ljetos toliko bilo) sa istom tematikom i u njemu link na stranicu neke manufakture koja je objavila svoju shemu i čini mi se PCB za dacless DSD zajedno sa rezultatima mjerenja. Inače rade DAC kitove.

Ali evo još jedan primjer u prilog temi kojeg sam našao tražeći ovo iznad:

http://www.xtremeplace.com/yabbse/index.php?topic=190645.0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×