Jump to content

Šemice za hibridove

BANAT

Preporučeni Komentari

29 minutes ago, zerowaf said:

Možda dosta za neki JLH ili Hiragu. :D :clapping:

Jok , nista A-klasa , nego 2 x~35W jednostavni hibrid AB-klase , gde je pentodna mala lampa na ulazu koja i ujedno ganja 2SK135/2SJ50 par u izlaznom stepenu snage ,za te parove su ovi hladnjaci .

Podeli na ovim sajtovima

Napisano (izmenjeno)

btw, taj jedinstveni po mnogo cemu dvostepeni hibrid je originalno konstruisao Aleksandar Bokarev iz Rusije , jedan izuzetno sposoban i inteligentan covek i vrhunski konstruktor raznih HI-FI komponenti , on kaze a i dokumentovao je faktima da je na merenjima kao i pri uporednim slusnim testovima sa ovim malenim AB klase hibridima obrisao neka full lampaska SET A-klase pojacala slicne snage , i to su za sada njegova omiljena pojacala koje koristi svakodnevno , ali me je ujedno ljubazno zamolio da za sada shemu tog hibrida Ne Objavljujem sto cu svakako da ispostujem ! ,

on trenutno radi dalje na razvoju daleko snaznije varijante (200-300W) dvostepenog hibrida na istom principu rada koje ce imate iste prenosne karakteristike, ali sada koristeci industrijske i cenovno mnogo povoljnije MOS-FET  N/P-parove tipa IRFP .

Izmenjeno od BANAT
Podeli na ovim sajtovima

9 minutes ago, John Coltrane said:

Ima i kod pok. Čika Turnera tih šemica za hibridove

Hybrid-1A-12W-AB-amp-EL34-ComPair-mfets-dec12.thumb.GIF.f625ef1a7ea753b54347af3e93fcb693.GIF

Probao je A.Bokarev i tu varijantu i kaze da nije nekog dobrog kvaliteta , pa je razvio svoju veoma specificnu i daleko jednostavniju varijantu , koja za razliku od Turnerovog hibrida koji radi u debeloj A-klasi (IQ=1,2A),dok njegova varijanta radi u AB-klasi (IQ od 0,2-0,3A) , Bokarev mi isto kaze da svako dalje podizanje mirne struje izlaznog stepena preko 0,3A nema apsolutno vise nikakvog uticaja na kvalitet zvuka ili na merene performanse ,

isto tako Turner nepotrebno koristi snaznu EL34 pentodu da budi izlazni K/J mos-fet par dok je Bokarev tu upotrebio malu signalnu pentodu tipa EF , i tu se slazem sa njim jer ako pogledas originalne Hitachi karakteristike tih lateralaca videces da je tom J50/K135 paru dovoljno samo nekih oko 200mW (0,2W) za punu pobudu na 20Khz , na nizim frekvencijama je to i daleko manje .

Podeli na ovim sajtovima

14 hours ago, BANAT said:

jer ako pogledas originalne Hitachi karakteristike tih lateralaca videces da je tom J50/K135 paru dovoljno samo nekih oko 200mW (0,2W) za punu pobudu na 20Khz , na nizim frekvencijama je to i daleko manje .

Ispravka radi tacnosti ; sad kad sam opet pogledao originalni Hitachi app.notes nasao sam tacan podatak gde se u njihovom pojacalu pri 100W i pri 100Khz trosi nekih ipak samo 3,24mW (0,0032W) za punu pobudu gejtova izlaznih tranzistora snage .

1985_Hitachi_MOSFET_Data_Book_condense.pdf

Podeli na ovim sajtovima

@BANAT,

odlicno znam/slusao uredjaje sa tim J50/K135. :)

Medjutim, ukoliko bih se upiustio u neki projekat sa tim Fet-ovima, Ima li ih nedje ? Onih pravih ? Ne fejk. :angry-yell:

Pre nekih 15-20 god. bila neka kombina sa jednim amp-om topologije FET/lampa . . .  skrsili se jerbo ne nadjosmo cestit bar J/K fetova. 

Msm da je bilo nesto ovo u perspektivi ( tada ) da se pravi :

https://www.moscode.com/moscode_amplifiers.htm

Podeli na ovim sajtovima

Napisano (izmenjeno)

Dok

na zalost Hitachi/Renesas firma odavno vise ne proizvodi te K135/J50 , originali mogu jos samo da se jako retko nadju po nekim zaostalim starim furdama kao sto je kod mene slucaj ,

ili pak da se iskoriste neki ispravni polovnjaci , ipak firma Exicon jos uvek proizvodi neke svoje veoma kvalitetne zamene za njih .https://www.exicon.info/

znam za ta Moscode hibridna pojacala snage ali je moje misljenje da su previse i nepotrebno komplikovana .

K135-J50.jpg

Izmenjeno od BANAT
Podeli na ovim sajtovima

Sad me kum podseti da prekopam staru arhivu i gle :
Borbely iz '89 : low voltage (+- 24V) , sa ECC86 na ulazi i 2SJ79 / 2SK216 na izlazu .

Mislim da prostije ne moz da bude . Jel ga neko radio ili cuo?

Borbely.thumb.png.a00318621e6df1c8017a0e4cfca05f88.png

Podeli na ovim sajtovima

Neki momak na big diy-a pre par meseci,  uglavnom nahvalio ga je.  Mozda tamo pronadjes samo to su bili subjektivni utisci cini mi se. Bilo je slika.

Podeli na ovim sajtovima

@Dumus

Ocigledno je da si zaboravio kada je @Solaja uradio taj amp FET-lampa hibrid i doneo do mene da cujemo na tadasnjim mojim izuzetno neefikasnim panelima ( ET LFT VIII ). Probam da animiram Šoleta da se ovde javi. 
Beše to dosta dobro, ali paneli/mrcine behu žedni struje.

Morao je onda da Saja gitarista donese iz studija Vlade Negovanovica onog Kameleona koji je dohvatio i držao za 00 Eminente od pocetka do kraja.

Da te i tu podsetim : Winter Sampler - Windham Hill - John Gorka ( samo glas i akustara ).

Smrzli smo se. :)
Tada nije bilo D klase, a watt-i su bili cKupi. 

Podeli na ovim sajtovima

pre 26 minuta, Doktor reče

Ocigledno je da si zaboravio kada je @Solaja uradio taj amp FET-lampa hibrid i doneo do mene da cujemo

greska kume,

to sto je doneo na slusanje bio je Hans Mortesen DC300B sa EF 86 na ulazu , 82 u drajvu i 50/135 u izlazu . Mislim da je imao samo po jedan par u izlazu,

pa zato nije mogao ni da potera ET-je.

pre 13 časa, Brijac reče

Relativno jeftino za probu :)

Jes da u medjuvremenu se nije desilo sa 79/216 isto sto i sa 50/135 , nema vise originala , samo fejkovi iz China.

Podeli na ovim sajtovima

Napisano (izmenjeno)
18 hours ago, Dumus said:

Sad me kum podseti da prekopam staru arhivu i gle :
Borbely iz '89 : low voltage (+- 24V) , sa ECC86 na ulazi i 2SJ79 / 2SK216 na izlazu .

Mislim da prostije ne moz da bude . Jel ga neko radio ili cuo?

Borbely.thumb.png.a00318621e6df1c8017a0e4cfca05f88.png

Uz duzno postovanje prema Ernu B. i njegovoj single end (SE) konstrukciji male snage , ali nacelno govoreci problem kod takvih DC-kuplovanih hibrida ulaznog lampa stepena sa mos-fet stepenom snage je sto ce razni parametri izlaznog stepena snage vremenom dosta da variraju kako ulazna lampa stari ,odnosno kako gubi originalno postavljene radne tacke , tako da je vremenom pojava opasne DC komponente na liniji ka zvucniku obavezna , licno sam imao neku ipak malo jednostavniju ideju za takvo DC spregnuto hibridno `Singleton` PP pojacalo AB-klase napravim gledajuci jedno Rode-NTK mikrofonsko hibridno predpojacalo ali..., 

tako da takva DC spregnuta hibridna pojacalo jedino imaju smisla ako imaju sprezni izlazni elektrolitski kond. ka zvucniku koji je ujedno i DC zastita zvucnika , to opet podrazumeva unipolarno napajanje umesto bipolarnog ,ipak samo donekle tu u obzir dolazi i bipolarno napajanje ali sa `plivajucom` tackom mase .

ps, od ovog mog hibrida imam negde i SPice fajlove koji pokazuju dosta solidne karakteristike .

ps, da ne zaboravim ,kod ovakvih DC spregnutih hibrida obavezno je da se prvo lampa dobro desetak minuta zagreje i stabilise parametre pre nego se ukljuci napajanje izlaznog stepena.

Hibrid Amp 001.jpg

Izmenjeno od BANAT
Podeli na ovim sajtovima

Napisano (izmenjeno)
1 hour ago, Dumus said:

Jes da u medjuvremenu se nije desilo sa 79/216 isto sto i sa 50/135 , nema vise originala , samo fejkovi iz China.

https://www.diyaudio.com/community/threads/2sj77-2sk214-hitachi-to-220-mosfets.419845/

Izvolte, proveren lik :)

Trebalo bi da ima i 79/216 joste. 

https://www.diyaudio.com/community/threads/nos-hitachi-2sj79-2sk216.333943/

Izmenjeno od Brijac
Podeli na ovim sajtovima

Upravo sada, BANAT reče

Uz duzno postovanje prema Ernu B. i njegovoj single end (SE) konstrukciji male snage , ali nacelno govoreci problem kod takvih DC-kuplovanih hibrida ulaznog lampa stepena sa mos-fet stepenom snage je sto ce razni parametri izlaznog stepena snage vremenom dosta da variraju kako ulazna lampa stari ,odnosno kako gubi originalno postavljene radne tacke , tako da je vremenom pojava opasne DC komponente na liniji ka zvucniku obavezna , licno sam imao neku ipak malo jednostavniju ideju za takvo DC spregnuto hibridno `Singleton` PP pojacalo AB-klase napravim gledajuci jedno Rode-NTK mikrofonsko hibridno predpojacalo ali..., 

tako da takva DC spregnuta hibridna pojacalo jedino imaju smisla ako imaju sprezni izlazni elektrolitski kond. ka zvucniku koji je ujedno i DC zastita zvucnika , to opet podrazumeva unipolarno napajanje umesto bipolarnog ,ipak samo donekle tu u obzir dolazi i bipolarno napajanje ali sa `plivajucom` tackom mase .

ps, od ovog mog hibrida imam negde i SPice fajlove koji pokazuju dosta solidne karakteristike .

Hibrid Amp 001.jpg

Sta se dogadja u prvih 10 sekundi pri paljenju kada je hladna lampa.

Podeli na ovim sajtovima

na hladnu lampu nema ni protoka anodne struje triode V1 sto znacajno pomera radnu tacku VAS tranzistora Q1 koji opet opasno pomera radne tacke izlaznog stepena Q2&Q3 ka Boooom efektu bez povratka.

Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

• Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
  • Kreiraj novo...