BANAT Napisano Januar 4 #1 Napisano Januar 4 29 minutes ago, zerowaf said: Možda dosta za neki JLH ili Hiragu. Jok , nista A-klasa , nego 2 x~35W jednostavni hibrid AB-klase , gde je pentodna mala lampa na ulazu koja i ujedno ganja 2SK135/2SJ50 par u izlaznom stepenu snage ,za te parove su ovi hladnjaci . krca44, vladd, Vix and 3 ostalih je reagovao/la na ovo 2 4
vladd Napisano Januar 4 #2 Napisano Januar 4 Plus je malo za Hiraždaju, za ovo planirano, savršeno BANAT, zerowaf and LightMatic je reagovao/la na ovo 3
BANAT Napisano Januar 4 Autor #3 Napisano Januar 4 (izmenjeno) btw, taj jedinstveni po mnogo cemu dvostepeni hibrid je originalno konstruisao Aleksandar Bokarev iz Rusije , jedan izuzetno sposoban i inteligentan covek i vrhunski konstruktor raznih HI-FI komponenti , on kaze a i dokumentovao je faktima da je na merenjima kao i pri uporednim slusnim testovima sa ovim malenim AB klase hibridima obrisao neka full lampaska SET A-klase pojacala slicne snage , i to su za sada njegova omiljena pojacala koje koristi svakodnevno , ali me je ujedno ljubazno zamolio da za sada shemu tog hibrida Ne Objavljujem sto cu svakako da ispostujem ! , on trenutno radi dalje na razvoju daleko snaznije varijante (200-300W) dvostepenog hibrida na istom principu rada koje ce imate iste prenosne karakteristike, ali sada koristeci industrijske i cenovno mnogo povoljnije MOS-FET N/P-parove tipa IRFP . Izmenjeno Januar 4 od BANAT Doktor, vladd, Vix and 2 ostalih je reagovao/la na ovo 4 1
zerowaf Napisano Januar 4 #4 Napisano Januar 4 pre 1 sat, BANAT reče Aleksandar Bokarev Naš Aleksandar je bolji! LightMatic, vladd and Vix je reagovao/la na ovo 1 2
John Coltrane Napisano Januar 4 #5 Napisano Januar 4 Ima i kod pok. Čika Turnera tih šemica za hibridove
BANAT Napisano Januar 4 Autor #6 Napisano Januar 4 56 minutes ago, zerowaf said: Naš Aleksandar je bolji! Sa Aleksandrima nema promasaja ! zerowaf and LightMatic je reagovao/la na ovo 1 1
BANAT Napisano Januar 4 Autor #7 Napisano Januar 4 9 minutes ago, John Coltrane said: Ima i kod pok. Čika Turnera tih šemica za hibridove Probao je A.Bokarev i tu varijantu i kaze da nije nekog dobrog kvaliteta , pa je razvio svoju veoma specificnu i daleko jednostavniju varijantu , koja za razliku od Turnerovog hibrida koji radi u debeloj A-klasi (IQ=1,2A),dok njegova varijanta radi u AB-klasi (IQ od 0,2-0,3A) , Bokarev mi isto kaze da svako dalje podizanje mirne struje izlaznog stepena preko 0,3A nema apsolutno vise nikakvog uticaja na kvalitet zvuka ili na merene performanse , isto tako Turner nepotrebno koristi snaznu EL34 pentodu da budi izlazni K/J mos-fet par dok je Bokarev tu upotrebio malu signalnu pentodu tipa EF , i tu se slazem sa njim jer ako pogledas originalne Hitachi karakteristike tih lateralaca videces da je tom J50/K135 paru dovoljno samo nekih oko 200mW (0,2W) za punu pobudu na 20Khz , na nizim frekvencijama je to i daleko manje . LightMatic and John Coltrane je reagovao/la na ovo 2
BANAT Napisano Januar 5 Autor #8 Napisano Januar 5 14 hours ago, BANAT said: jer ako pogledas originalne Hitachi karakteristike tih lateralaca videces da je tom J50/K135 paru dovoljno samo nekih oko 200mW (0,2W) za punu pobudu na 20Khz , na nizim frekvencijama je to i daleko manje . Ispravka radi tacnosti ; sad kad sam opet pogledao originalni Hitachi app.notes nasao sam tacan podatak gde se u njihovom pojacalu pri 100W i pri 100Khz trosi nekih ipak samo 3,24mW (0,0032W) za punu pobudu gejtova izlaznih tranzistora snage . 1985_Hitachi_MOSFET_Data_Book_condense.pdf
Doktor Napisano Januar 5 #9 Napisano Januar 5 @BANAT, odlicno znam/slusao uredjaje sa tim J50/K135. Medjutim, ukoliko bih se upiustio u neki projekat sa tim Fet-ovima, Ima li ih nedje ? Onih pravih ? Ne fejk. Pre nekih 15-20 god. bila neka kombina sa jednim amp-om topologije FET/lampa . . . skrsili se jerbo ne nadjosmo cestit bar J/K fetova. Msm da je bilo nesto ovo u perspektivi ( tada ) da se pravi : https://www.moscode.com/moscode_amplifiers.htm
BANAT Napisano Januar 5 Autor #10 Napisano Januar 5 (izmenjeno) Dok na zalost Hitachi/Renesas firma odavno vise ne proizvodi te K135/J50 , originali mogu jos samo da se jako retko nadju po nekim zaostalim starim furdama kao sto je kod mene slucaj , ili pak da se iskoriste neki ispravni polovnjaci , ipak firma Exicon jos uvek proizvodi neke svoje veoma kvalitetne zamene za njih .https://www.exicon.info/ znam za ta Moscode hibridna pojacala snage ali je moje misljenje da su previse i nepotrebno komplikovana . Izmenjeno Januar 5 od BANAT Doktor and LightMatic je reagovao/la na ovo 2
Dumus Napisano Januar 6 #11 Napisano Januar 6 Sad me kum podseti da prekopam staru arhivu i gle : Borbely iz '89 : low voltage (+- 24V) , sa ECC86 na ulazi i 2SJ79 / 2SK216 na izlazu . Mislim da prostije ne moz da bude . Jel ga neko radio ili cuo? Beli_Ninja je reagovao/la na ovo 1
krca44 Napisano Januar 6 #12 Napisano Januar 6 Neki momak na big diy-a pre par meseci, uglavnom nahvalio ga je. Mozda tamo pronadjes samo to su bili subjektivni utisci cini mi se. Bilo je slika.
Brijac Napisano Januar 6 #13 Napisano Januar 6 (izmenjeno) Relativno jeftino za probu Izmenjeno Januar 6 od Brijac
драган Napisano Januar 7 #14 Napisano Januar 7 Stvarno su dobri ti K135 i J50. Ja sam napravio hibrid 2x 250w rms, radi odlicno.
Doktor Napisano Januar 7 #15 Napisano Januar 7 @Dumus Ocigledno je da si zaboravio kada je @Solaja uradio taj amp FET-lampa hibrid i doneo do mene da cujemo na tadasnjim mojim izuzetno neefikasnim panelima ( ET LFT VIII ). Probam da animiram Šoleta da se ovde javi. Beše to dosta dobro, ali paneli/mrcine behu žedni struje. Morao je onda da Saja gitarista donese iz studija Vlade Negovanovica onog Kameleona koji je dohvatio i držao za 00 Eminente od pocetka do kraja. Da te i tu podsetim : Winter Sampler - Windham Hill - John Gorka ( samo glas i akustara ). Smrzli smo se. Tada nije bilo D klase, a watt-i su bili cKupi. Dumus je reagovao/la na ovo 1
Dumus Napisano Januar 7 #16 Napisano Januar 7 pre 26 minuta, Doktor reče Ocigledno je da si zaboravio kada je @Solaja uradio taj amp FET-lampa hibrid i doneo do mene da cujemo greska kume, to sto je doneo na slusanje bio je Hans Mortesen DC300B sa EF 86 na ulazu , 82 u drajvu i 50/135 u izlazu . Mislim da je imao samo po jedan par u izlazu, pa zato nije mogao ni da potera ET-je. pre 13 časa, Brijac reče Relativno jeftino za probu Jes da u medjuvremenu se nije desilo sa 79/216 isto sto i sa 50/135 , nema vise originala , samo fejkovi iz China. Doktor je reagovao/la na ovo 1
BANAT Napisano Januar 7 Autor #17 Napisano Januar 7 (izmenjeno) 18 hours ago, Dumus said: Sad me kum podseti da prekopam staru arhivu i gle : Borbely iz '89 : low voltage (+- 24V) , sa ECC86 na ulazi i 2SJ79 / 2SK216 na izlazu . Mislim da prostije ne moz da bude . Jel ga neko radio ili cuo? Uz duzno postovanje prema Ernu B. i njegovoj single end (SE) konstrukciji male snage , ali nacelno govoreci problem kod takvih DC-kuplovanih hibrida ulaznog lampa stepena sa mos-fet stepenom snage je sto ce razni parametri izlaznog stepena snage vremenom dosta da variraju kako ulazna lampa stari ,odnosno kako gubi originalno postavljene radne tacke , tako da je vremenom pojava opasne DC komponente na liniji ka zvucniku obavezna , licno sam imao neku ipak malo jednostavniju ideju za takvo DC spregnuto hibridno `Singleton` PP pojacalo AB-klase napravim gledajuci jedno Rode-NTK mikrofonsko hibridno predpojacalo ali..., tako da takva DC spregnuta hibridna pojacalo jedino imaju smisla ako imaju sprezni izlazni elektrolitski kond. ka zvucniku koji je ujedno i DC zastita zvucnika , to opet podrazumeva unipolarno napajanje umesto bipolarnog ,ipak samo donekle tu u obzir dolazi i bipolarno napajanje ali sa `plivajucom` tackom mase . ps, od ovog mog hibrida imam negde i SPice fajlove koji pokazuju dosta solidne karakteristike . ps, da ne zaboravim ,kod ovakvih DC spregnutih hibrida obavezno je da se prvo lampa dobro desetak minuta zagreje i stabilise parametre pre nego se ukljuci napajanje izlaznog stepena. Izmenjeno Januar 7 od BANAT
Mikorist Napisano Januar 7 #18 Napisano Januar 7 Odvojena tema. BANAT and prophet je reagovao/la na ovo 2
Brijac Napisano Januar 7 #19 Napisano Januar 7 (izmenjeno) 1 hour ago, Dumus said: Jes da u medjuvremenu se nije desilo sa 79/216 isto sto i sa 50/135 , nema vise originala , samo fejkovi iz China. https://www.diyaudio.com/community/threads/2sj77-2sk214-hitachi-to-220-mosfets.419845/ Izvolte, proveren lik Trebalo bi da ima i 79/216 joste. https://www.diyaudio.com/community/threads/nos-hitachi-2sj79-2sk216.333943/ Izmenjeno Januar 7 od Brijac
драган Napisano Januar 7 #20 Napisano Januar 7 Upravo sada, BANAT reče Uz duzno postovanje prema Ernu B. i njegovoj single end (SE) konstrukciji male snage , ali nacelno govoreci problem kod takvih DC-kuplovanih hibrida ulaznog lampa stepena sa mos-fet stepenom snage je sto ce razni parametri izlaznog stepena snage vremenom dosta da variraju kako ulazna lampa stari ,odnosno kako gubi originalno postavljene radne tacke , tako da je vremenom pojava opasne DC komponente na liniji ka zvucniku obavezna , licno sam imao neku ipak malo jednostavniju ideju za takvo DC spregnuto hibridno `Singleton` PP pojacalo AB-klase napravim gledajuci jedno Rode-NTK mikrofonsko hibridno predpojacalo ali..., tako da takva DC spregnuta hibridna pojacalo jedino imaju smisla ako imaju sprezni izlazni elektrolitski kond. ka zvucniku koji je ujedno i DC zastita zvucnika , to opet podrazumeva unipolarno napajanje umesto bipolarnog ,ipak samo donekle tu u obzir dolazi i bipolarno napajanje ali sa `plivajucom` tackom mase . ps, od ovog mog hibrida imam negde i SPice fajlove koji pokazuju dosta solidne karakteristike . Sta se dogadja u prvih 10 sekundi pri paljenju kada je hladna lampa.
BANAT Napisano Januar 7 Autor #21 Napisano Januar 7 na hladnu lampu nema ni protoka anodne struje triode V1 sto znacajno pomera radnu tacku VAS tranzistora Q1 koji opet opasno pomera radne tacke izlaznog stepena Q2&Q3 ka Boooom efektu bez povratka.
Preporučeni Komentari
Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar
Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar
Kreiraj nalog
Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!
Registruj novi nalogPrijavi se
Već imaš nalog? Prijavi se ovde
Prijavi se odmah