ninja Napisano Decembar 14, 2024 Share #1 Napisano Decembar 14, 2024 zerowaf, LightMatic, крокодил and 2 ostalih je reagovao/la na ovo 3 2 Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Brijac Napisano Decembar 14, 2024 Share #2 Napisano Decembar 14, 2024 Dobar dobar! Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
zerowaf Napisano Decembar 14, 2024 Share #3 Napisano Decembar 14, 2024 pre 5 minuta, ninja reče Na lijevom je jasan ideogram koji znači nešto kao: "Tko vidi Ninjino lice", ali ovo na desnom ne mogu razaznati. Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
ninja Napisano Decembar 14, 2024 Autor Share #4 Napisano Decembar 14, 2024 (izmenjeno) Na desnoj je izgled pupka onoga ko je vidjeo lice Izmenjeno Decembar 14, 2024 od ninja LightMatic and zerowaf je reagovao/la na ovo 2 Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
ninja Napisano Decembar 14, 2024 Autor Share #5 Napisano Decembar 14, 2024 8 minutes ago, Brijac said: Dobar dobar! Samo "divlji kvasac", sad već par godina star, voda, brašno, Paška so i dec domaćeg maslinovog ulja, svaka štruca nešto preko kile Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Brijac Napisano Decembar 14, 2024 Share #6 Napisano Decembar 14, 2024 (izmenjeno) 10 minutes ago, ninja said: Samo "divlji kvasac", sad već par godina star, voda, brašno, Paška so i dec domaćeg maslinovog ulja, svaka štruca nešto preko kile Najbolja varijanta. Ja na zalost iz nekog brzog zivota, ne stizem vec par godina, ali divlji sam samo koristio. Kada mi malo splasnu obaveze, cimacu te da uzmem pelcer da ne pravim nov. Inace probaj t550 brasno iz dm-a, izvanredno za dugo fermentisanje, dobru glutensku strukturu pravi, moze mnogo vise vode. Na vece kolicine imas dobro brasno u metrou, za pizzu, isto kvalitetno dosta. Nadjoh fotku, kacih na drugi forum pre cirka 4 i po godine. Izmenjeno Decembar 14, 2024 od Brijac крокодил je reagovao/la na ovo 1 Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Zen Mod Napisano Decembar 14, 2024 Share #7 Napisano Decembar 14, 2024 odo sd da gledam Cruella nisam gldo flm 6 meseci kavica ihaj a onda cu crtkam neke pcbs uz mjz ninja je reagovao/la na ovo 1 Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Zen Mod Napisano Decembar 14, 2024 Share #8 Napisano Decembar 14, 2024 40 minutes ago, ninja said: Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
ninja Napisano Decembar 14, 2024 Autor Share #9 Napisano Decembar 14, 2024 1 hour ago, Brijac said: Najbolja varijanta. Ja na zalost iz nekog brzog zivota, ne stizem vec par godina, ali divlji sam samo koristio. Kada mi malo splasnu obaveze, cimacu te da uzmem pelcer da ne pravim nov. Inace probaj t550 brasno iz dm-a, izvanredno za dugo fermentisanje, dobru glutensku strukturu pravi, moze mnogo vise vode. Na vece kolicine imas dobro brasno u metrou, za pizzu, isto kvalitetno dosta. Nadjoh fotku, kacih na drugi forum pre cirka 4 i po godine. Mi ne kupujemo kruh vec 15-16 godina, ja to pravim redovno, razani i psenicni, sve to raste polako, 20-30h. Sa ovim lagnim rastom se bolje prilagodi obavezama, stavis ga u frizider i onda stane, pa nastavis kad mozes. Treba izbjegavati sve te industriske namirnice na sve moguce nacine. Lako se pravi starter, za 4-5 dana je spreman i onda se samo odrzavas. Najduze sam ga drzao 6 godina ali onda zbog godisnjeg morao "ubiti", nisam mogao naci cuvara ... sad ga zamrznem pred godisnji pa onda posle tajo ozivim i radi odlicno, ovaj sad mi je 3.5 godine mlad. A sve je bolji sto je stariji. Prica se o nekma preko 100 godina starim .... istina ili ne, nemam pojma ali je vjerovatno. A bas mi je daleko do metroa osim mozda LightMatic, zerowaf and Leonardo je reagovao/la na ovo 1 1 1 Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Brijac Napisano Decembar 14, 2024 Share #10 Napisano Decembar 14, 2024 Jes spreman za 5 dana, al ne bije ki matori dok ne napuni metar dana 😁 Zato velim pelcer. Jeste, konzumerizam pogotovu u osnovnim namirnicama je bas ozbiljno uhvatio maha. Ovaj hleb oni koji boluju od insulinske rezistencije, mogu konzumirati. Kupovni im tera secer u vazduh. Ima da, bar tako reklamiraju, dostave ga osusenog (tako su nase bake i prabake inace pravile hleb, susile pored sporeta i sa tim zamesivale neki dan posle). Probacu i to jednog dana. Jbg, mnogo dece, gomila posla, ne mogu da uklopim nikako za sad. Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
ninja Napisano Decembar 14, 2024 Autor Share #11 Napisano Decembar 14, 2024 Nije mi uspio, pun je nekih rupa Stari kruh kažu, je dobar starter. Brijac, крокодил and Woland je reagovao/la na ovo 1 1 1 Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
крокодил Napisano Decembar 14, 2024 Share #12 Napisano Decembar 14, 2024 pre 2 časa, Brijac reče Najbolja varijanta. Ja na zalost iz nekog brzog zivota, ne stizem vec par godina, ali divlji sam samo koristio. Kada mi malo splasnu obaveze, cimacu te da uzmem pelcer da ne pravim nov. Inace probaj t550 brasno iz dm-a, izvanredno za dugo fermentisanje, dobru glutensku strukturu pravi, moze mnogo vise vode. Na vece kolicine imas dobro brasno u metrou, za pizzu, isto kvalitetno dosta. Nadjoh fotku, kacih na drugi forum pre cirka 4 i po godine. Ovo je zaista apsolutni vrh! Brijac je reagovao/la na ovo 1 Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
micro Napisano Decembar 14, 2024 Share #13 Napisano Decembar 14, 2024 pre 5 časa, ninja reče Mi ne kupujemo kruh vec 15-16 godina, ja to pravim redovno, razani i psenicni, sve to raste polako, 20-30h. Sa ovim lagnim rastom se bolje prilagodi obavezama, stavis ga u frizider i onda stane, pa nastavis kad mozes. Treba izbjegavati sve te industriske namirnice na sve moguce nacine. Lako se pravi starter, za 4-5 dana je spreman i onda se samo odrzavas. Najduze sam ga drzao 6 godina ali onda zbog godisnjeg morao "ubiti", nisam mogao naci cuvara ... sad ga zamrznem pred godisnji pa onda posle tajo ozivim i radi odlicno, ovaj sad mi je 3.5 godine mlad. A sve je bolji sto je stariji. Prica se o nekma preko 100 godina starim .... istina ili ne, nemam pojma ali je vjerovatno. A bas mi je daleko do metroa osim mozda Ima vise od 20 godina radio onda u firmi koja je prva ili medju prvima pocela masovnu proizvodnju tog kruha u EU . Prvo sa 2 tanka od 500 litara za fermentaciju a onda jos 2 tanka od 4 ili 5 kubika svaki. Od netretiranog grozdja su napravili prvi divlji kvasac, to se nije moglo kupiti onda, i poceli fermentaciju brasna i vode i svakih 48 sati koliko me sjecanje sluzi puni se 50% , prije se toliko isprazni, pola voda pola brasno i 50% prijasnje fermentirane smjese, kad se napuni, tempirana temperatura je oko 18-20C , poslije 24 sata kompresor hladnjace ekspresno obara temperaturu na ispod 8 stepeni i takva se trosi. Fermentacija tijesta je bila u hladnjacama na 8-14 stepeni oko 24 sata , nekad se desilo da izgleda dobiju tretiranu psenicu od bolesti i kvasac umre pa su uvijek imali redundantne tankove punjene sa vise sarzi brasna. Samo voda , taj divlji kvasac u tekucem stanju i sol i francusko brasno. Za taj kruh nisu koristili starter , tamo su starter zvali tijesto sa jako malom kolicinom kvasca(hibridni) i vode i brasna i fermentacija ide na isto 8-12 stepeni najmanje 18 sati i dodaje se u svjeze tijesto. Ako je kvasac dobiven iz kupovnog kruha to su hibridni kvasci , uzgojeni , ima raznih vrsta , po brzini fermentacije. ninja je reagovao/la na ovo 1 Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
micro Napisano Decembar 14, 2024 Share #14 Napisano Decembar 14, 2024 (izmenjeno) pre 8 časa, ninja reče Za taj kiseli kruh nije tipicno da mora da pukne , za vecinu francuskih mora , samo rez se radi samo jedan uzduzno ili malo dijagonalno a pucanje oznacava da je ispecen u optimalnom trenutku kad kvasac nije potrosio sav secer iz brasna i da aroma treba da je najbolja, prekisnut nema vise tako dobru aromu a i isto i ne dovoljno nakisnut. Izmenjeno Decembar 14, 2024 od micro ninja je reagovao/la na ovo 1 Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
asimze Napisano Decembar 15, 2024 Share #15 Napisano Decembar 15, 2024 Ovo je tema koja me strašno interesuje, Bavio se time par godina, onda odustao i planiram svaki dan početi. Volim hljeb a ovo što je meni dostupno mi se počelo gaditi. Jesenas bijah U Kelnu i baš sam se najeo finog njemačkog hljeba. Ako nije offtopic imal šanse da nam @ninja održi jedan kurs! Da li mora ona gusana ranjika? Gledao onaj recet od NewYork Times za njemački hljeb ali mi previše komplikovano. I molim te @ninja nemoj mi reči to je lako, nije. Dok istražiš lokalne vrste brašna osjediš, a onda oni nakon par mjeseci sve promjene. Vix and LightMatic je reagovao/la na ovo 2 Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Zen Mod Napisano Decembar 15, 2024 Share #16 Napisano Decembar 15, 2024 Nas eminentni clan, koji nije nesto aktivan, poslao ovaj recept Nece da skodi asimze and zerowaf je reagovao/la na ovo 1 1 Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Mikorist Napisano Decembar 15, 2024 Share #17 Napisano Decembar 15, 2024 Odvoio temu LightMatic and Vix je reagovao/la na ovo 2 Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Mikorist Napisano Decembar 15, 2024 Share #18 Napisano Decembar 15, 2024 Meni ćerka peče hleb, lepinje i kolače(hleb kao kolač slavski). Još ko mala je nučila da mesi sve. Problem sa domaćim hlebom i pecivom je što ne možeš da se zustvis da ga jedeš. I onda nabiješ 20 kila viška ko ništa. Najbolje je ko englezi ...neukusan dvopek i bolnička hrana za zdravlje Vix, Lemić, Doktor and 1 član je reagovao/la na ovo 3 1 Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Mikorist Napisano Decembar 15, 2024 Share #19 Napisano Decembar 15, 2024 Ovo kao grmofon kad se poprvlja LightMatic je reagovao/la na ovo 1 Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Lemić Napisano Decembar 15, 2024 Share #20 Napisano Decembar 15, 2024 Mi smo imali mini kućnu pekaru pre skoro dvadeset godina, satrli smo tri pekare za to vreme, nedavno smo je i prodali, deca otišla, ja više ne jedem hleb uopšte a supruga tek po malčice i uzima neki sečeni. Tačno je da se jede možda više, ali se i zasiti, pa sa ipak svede na razumnu meru. Bio je problem naći baš fino brašno, sada ga kao ima. Mini pekara je praktična, ne traži nikakvo umeće, samo se sipa sve što treba i hoće, zaista sama radi sve. Jeduni je problem što se ponekad teško vadi hleb, nekad testo previše nadođe, a kad se pravi bez kvasca, bude sve lagano. I, pranje smara, zalepi se testo. Pekaea sa dva mešača je bolja možda, a gabaritno su sve one malo kabaste. Da, mogu da kuvaju slatko, da mešaju testo koje se posle može peći u rerni, generalno velo zanimljiva naprava, ali koja ipak nije prosta za korišćenje ko što se misli, kupovina hleba u obližnjoj radnji ili pekari je svakako komfornija. Brašno od seljaka je sigurno zdravije, ili manje štetno, zbog aditiva koji se dodaju brašnu i testu. LightMatic je reagovao/la na ovo 1 Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
ninja Napisano Decembar 16, 2024 Autor Share #21 Napisano Decembar 16, 2024 (izmenjeno) 20 hours ago, asimze said: Ovo je tema koja me strašno interesuje, Bavio se time par godina, onda odustao i planiram svaki dan početi. Volim hljeb a ovo što je meni dostupno mi se počelo gaditi. Jesenas bijah U Kelnu i baš sam se najeo finog njemačkog hljeba. Ako nije offtopic imal šanse da nam @ninja održi jedan kurs! Da li mora ona gusana ranjika? Gledao onaj recet od NewYork Times za njemački hljeb ali mi previše komplikovano. I molim te @ninja nemoj mi reči to je lako, nije. Dok istražiš lokalne vrste brašna osjediš, a onda oni nakon par mjeseci sve promjene. Kad budem imao vremena, napisat cu upustvo onako kako ja koristim i sa slikama da se vidi. A za brasno, generalno imate bolje brasno nego mi ovdje, vise je sunca i toplih dana a genralni savjet je da citas na kasi brasna kolko proteina ima, sto vise proteina, bolje je i elasticnije. Ja sam probavao na pocetku sa levainom, nesto kao sto je @micro napisao (samo sa suhim grozdjicama sam ja napravio) ali mi nikada nije bilo tako dobro kao sada sa kiselim kvascem. A pravim paralno razeni kruh sa mene a za djecu sa psenicnim i isto, psenicno tijesto koristim i za pice. A sam kvalitet pecenja mi pomaze jedna velika stijena od 25-30 kila loja je na dnu rerne. To je isto dobro da se ima. Granit ili slicno, ja sam posle ekperimentisanja sa 5-6 razlicitih stijena zavrsio sa ovom sto se ovdje zove "täljsten" (soapstone na engleskom), mekana, koristi se za kamine ili za hladjenenje pica a u Francuskoj je koriste da peku meso na njoj, nekad ti na sto dodje tako vrela stijena i sirovi komadi mesa (tanji) pa ti onda sam peces po zelji, ne znam kako se zove kod nas. Nije lose ni lopatu nabaviti i jednu plasticnu posudu sa poklopcem gdje tijesto moze duze da raste a da se ne susi, velicina po poterbi i planiranju kolicine tijesta a nije lose da moze da stane u frizider. Racunaj da se tijesto odprilike udupla volumenski i po tome i posuda. Ja imam i one pletene kosare gdje posle tijesto raste pred pecenje. A za te "pekare" bih rekao samo NE, pare bih radije ulozio u kucnu dobru masinu za mijesanje tijesta. Nesto kao na slici, ja je imam 16 godina a znam da neki imaju i preko 30 istu, metalna, osovina ispod sa jacim motorom... neunistivo ... skoro. A obicno ljudi kratko mijesaju tijesto posto se umore bez gledanja je li se dovoljno razvilo i da li je elasticno, masina podosta olaksava posao, stavis 15-20 min i pici. Eto malo za pocetak. Izmenjeno Decembar 16, 2024 od ninja Lemić je reagovao/la na ovo 1 Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
ninja Napisano Decembar 16, 2024 Autor Share #22 Napisano Decembar 16, 2024 Woland je reagovao/la na ovo 1 Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Preporučeni Komentari
Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar
Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar
Kreiraj nalog
Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!
Registruj novi nalogPrijavi se
Već imaš nalog? Prijavi se ovde
Prijavi se odmah