Jump to content

micro

Član
 • Broj sadržaja

  224
 • Na DiyAudio.rs od

 • Poslednja poseta

Informacije Profila

 • Pol:
  Muško
 • Zemlja:
  Croatia

Skorašnji posetioci profila

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

micro's Achievements

Interesuje se

Interesuje se (5/9)

29

Forumska reputacija

 1. micro

  Kondovi za skretnice

  A inace taj LCR metar je plod nekih ruskih elektronicara prije 15 i vise godina , reversibilno analizirali kako radi neki HP LCR mjerac , napisali program za PIC mikrokontroler i bio otvoreni projekt na ruskim sajtovima , djelovi kostali 2 ili 3 puta vise nego ovaj kineski klon gotov. Onda kinezi spojili ugodno sa korisnim klonirali vec razradjen projekt i izbacili ovak LCR metar:)
 2. micro

  Kondovi za skretnice

  Mjerio sam nekoliko rabljenih ICEL PHC kondenzatora , 2 komada 3uF -600V , 2 stare iskre one zute PP ,2uF i -250V , koristile su se puno u starim TV i radio aparatima , ove su probrane one sa manjim otporom, 2 komada crvene WIMA MKP10 2u2 250V, i 3komada ICEL 40uF 250V Koristio ovaj LCR kineski kupljen prije za oko 70 tak dolara , isti kao na videu, mjeri sa kelvin klestima , koristi 4 zice za mjerenje https://www.youtube.com/watch?v=xgqSqbm18sU Sve mjereno u isto vrijeme , tesko da moze biti neka referenca , vise rekreativno Mjerna frekvencija je 7,8kHz , na toj frekvenciji se vide vece razlike nego na 100Hz ili 1kHz Dvije slike su crvene 2,2uF 250V WIMA MKP10 , nove iz Mousera ICEL PHC , 3uF 600V polovni 2 komada mjereno ICEL PHC 40uF 250V polovni, mjereno 3 komada , obratiti paznju ESR je u mili omima , prijasnje vrijednosti su bile u omima, instrument tu i ne moze nesto da mjeri treba ipak malo bolji 2 stare ISKRE PP 2uF 250V Ovo su 8 iskri 2uF , kod spajanja takvih paralelnih izbacio one koje odstupaju , zalemljeno sa 1,5 kvadrata licnastom zicom
 3. micro

  Kondovi za skretnice

  ICEL ti je po mouseru Nichicon , nije ni meni najjasnije vode ih pod proizvodjac nichicon i imaju u katalogu a na kondenzatorima pise ICEL.
 4. micro

  Kondovi za skretnice

  Pod ruku mi je dosla neka PCB od pola metra x pola metra , na njoj IGBT cigle nazivno 300A a max puno vise , dioda nista slabijih , takodje jos dosta korisnih stvari , ogromne torusne prigusnice, bakarna zica od 4mm precnika na njima itd. Takodje dosta aksijalnih zutih kondenzatora , raznih kapaciteta i napona cak do 40uF. Dobro za testnu skretnicu , kad sam premjerio puno manji esr od crvenih wima mkp. Poslije provjere nasao , da su to Nichicon PHC Axial Film Capacitors Nichicon PHC Film Capacitors are high-current, high-frequency, axial film capacitors. The PHC capacitors offer 0.1µF to 60µF nominal capacitance, 250VDC to 850VDC rated voltage, and 4.5A to 14A IRMS current. The series is designed for use in industrial and motor speed controls, high-frequency electronic ballasts, switching mode power supplies, resonant circuits, induction heaters, and high-end audio. I na kraju kaze i za high-end audio, pretpostavljam nemaju svilene visoke ;), ali zato nemaju problema sa velikim strujama Ali na zalost i oni su relativno skupi ako ne i skuplji od ovih jensena i ostalih. U mouseru recimo 2u2 250V 2,8E bez poreza. A 50u 250V dodje 25E bez oreza , to su folijski PP kondenzatori.
 5. Prije nekoliko godina sam kupio stereo mikroskop sa allexpresa u pitanju je ovaj model sa linka , onda je bilo mozda 2 modela ne racunam ofarbane u raznim bojama , postojao je onaj jeftiniji model , 99% se taj prodavao i nekoliko prodavaca su imali i ovaj drugi model , navodno neki klon stereo mikroskopa proizvodjaca Nikon. Radi se o ovom modelu sa linka 4X 100X Hohe Qualität Simul Brenn Lab Trinocular Stereo Mikroskop 8X 50X Kontinuierliche Confocal Zoom Vergrößerung|Mikroskope| - AliExpress WWW.ALIEXPRESS.COM Smarter Shopping, Better Living! Aliexpress.com Ovaj model nije kompatibilan sto se tice barlow sociva sa onim jeftinijim modelom , ovdje idu puno veceg promjera i automatski skuplja. Postoji ogromna razlika i namjestanju onog gore binokulara , jednostavno se linearno sire ili skupljaju , na jeftinijem modelu se rotiraju i tako se sire ili suzavaju. Ovaj model sa linka koji sam uzeo ima za svako oko namjestanje dioptrije posebno. Normalno ti gornji binokulari ili kako se vec zovu se mjenjaju , vece povecanje manje. Sa donjom jednom lecom , barlow lens se mjenja i povecanje i udaljenost predmeta od nje , sa 0,5 lecom je udaljenost 220mm , sa 0,4 je jos veca , 0,7 manja i jos manja sa 2x ali i daleko vece povecanje. U biti nisam imao prilike da gledam kroz onaj jeftini model , jeftiniji za oko 1/3 , ali ovdje je ostrina podjednaka na citavom vidnom polju , nema nekih vecih anomalija koje bi smetale. Jedini nedostatak je da od min do max povecanja treba fino izostriri , slika je na od 0-80% jednako ostra kad se mjenja povecanje na zadnjih 20% odnosno na max povecanju treba fino ozostravanje. Jeftini model onda je bio ovakav FYSCOPE 2,1 X 180X 3,5 X 180X Simul Brenn Trinocular Zoom Stereo Mikroskop Kopf Inspektion Microscopeio 7X 45X|Mikroskope| - AliExpress WWW.ALIEXPRESS.COM Smarter Shopping, Better Living! Aliexpress.com Da ne bude zabune , oba su Trinocular , treci izlaz je za kameru , obicni modeli su jeftiniji od ovih trinokularnih. Ja sam dobio kompletnu optiku za taj izlaz za kameru , samo je trebalo namontirati kameru . Ako nekom bude od koristi , jer se prica o SMD lemljenju. Mozda jos podatak da me onda izasao 300 dolara sa postarinom , samo mikroskop, mehanizam na koji ide sam uzeo samo jedan dio ono drugo su mi napravili , zbog tezine mi je bilo preskupo. Jos su mi oderali i carinu oko 25% ili tako nesto.
 6. Ima tamo mod vas da rade te aluminijumske ploce za stampanje , koje bi se mogle napraviti da budu hot-plate za lemljenje , unutra su stapni grijaci na svakih nekoliko cm i citavom sirinom te alu ploce , treba samo kineski PID kontroler i SSD i to radi jako dobro , pomagao jednom da to sastavi , te alu ploce su bile oko 12mm debele i imaju citavom duzinom rupe na svakih nekiloko cm i tu se ubacuju ti stapni grijaci po sjecanju 8-10mm i 20cm duzine ,te stapne prave i po narudzbi a postoje i neke vec sto imaju kao standardne. To je radilo mozda na 150C , grije neke matrice ili tako nesto kod stampe , ali to moze da radi na puno visim temperaturama , stavi se u limeni okvir , grijaci vec imaju zice koje izlaze sa nekom izolacijom otpornom na visoku temp. Jedino sto alu ploce imaju rupe za koje se prcvrscuju te matrice za stampanje , ali pretpostavljam da je izrada alu ploce bez toliko rupa jeftinija ako buse samo za grijace.
 7. Probao u BoxSim-u , 8" u 50l basrefleks kutiji a ova dva 10l kompresija , 3 -way skretnica , na basrefleks kutiji stavio i bafle step korekciju, ona nema neki uticaj na toj simulaci , ali u stvarnosti treba isprobati da li radi i kako , izgleda dobro barem u simulaciji. Rez na 500Hz i 1700Hz.
 8. Gledao sam u BoxSim-u , 10 litara bax refleks , 50Hz Udaljenost centara drajvera oko 13cm , rezna frek 1700Hz , tu su se drzali postulata da je manja udaljenost od jedne valne duljine reza skretnice Po njihovom centar izvora zvuka za keramicki visokotonac i AL130 je samo 17mm Faza oba drajvera se preklapa od 700Hz do nekoliko KHz na udaljenosti 250cm od kutije Jedino gdje ima najveci problem je vertikalna polarna karakteristika zvucnika na reznoj frekvenciji , od centa prema gore je 30 stepeni , prema dolje samo 15 stepeni , ali i to je jako dobro gledajuci neke druge. pretpostavljam i u stvarnosti ne odstupa od ovoga. Jedini problem je sto bi ja radio kompresiju da mogu poslije eksperiment sa postojecom bas refleks kutijom od 50l i 8" drajverom unutra , kako bi to radilo. Ne znam da li 2 kutije koje su nas refleks mogu da rade zajedno , postoji skretnica.
 9. Ne mogu da kazem da nesto znam o tome , procitao u tekstu o skretnicama , navodno srednjotonski spektar. A gledao ovaj veliki induktivitet na skretnici bijou je notch filter , pegla malo na oko 1kHz.
 10. Izgleda ta kombinacija sa ke25 i al130 , ima problem, skretnica drugacija. Da li je problem impedansa , ili po autoru loudspeaker cookbook da u nekim kombinacijama kutija- skretnica-drajveri sa aluminijumskim membranama prave probleme, stavljaju se filteri, osciluju , "harsh" zvuk.
 11. Uzeo second hand visaton zvucnike , izmjerio sve u redu , rekao bih da nisu nikad ni prikljucivani na zice, neki predjlog za neke male kompresione kutije sa njima, mislim da je placena realna cijena, 50% kostanja novih. Al130 i KE25SC (150E +150E svaki par) IMG 20230424 124030 — Postimages POSTIMG.CC
 12. Ovaj tip sa yt definitivno ima halucinacije od tih kineskih FR , kad ugasi svjetlo stage mu se poveca Sad je rjesio problem sa nedostacima drajvera , jednostavno sijeku se ose drajvera ispred njega , i onda kaze stage je od kao citav zid inace bude velicine pakle cigareta, znaci te kopije , kopije kineskih drajvera za izbjegavanje
 13. Autor je jako zinimljiv , poslije nekoliko mjeseci ti FR proradili , onda ima nekoliko videa gdje ih hvali:)
 14. Takodje pogledao sta autor tog kontraverznog videa za neke snima, taj prilog mu je imao nekoliko puta vecu gledanost u odnosu na one gdje hvali odredjene FR zvucnike, mozda treba tako da kritikuje sve pa da zaradi nesto
 15. U komentarima kazu proizvodjac lijepi jedne oznake za EU i zapadno trziste i drugacije oznake za kinesko i ostala trzista , ali i ako jeste i ako nije kopija. Nitko ne donosi zakljucak na jedan negativni komentar , ili jedan pozitivan, tko trazi subjektivan (iole) procitace jos desetke ili jos vise i donjece zakljucak , uzeti te zvucnike ili ne. Put je internet informacija i dezinformacija. A uostalom prodace te zvucnike , ionako su oglasi puni audiofilske tehnike , netko trazi i takve.
 • Trenutno na sajtu   0 članova, 1 Skrivenih, 61 Gosta (Pogledaj celu listu)

  • There are no registered users currently online
 • Forumska statistika

  8.7k
  Ukupan broj tema
  421.7k
  Ukupan broj objava
 • Statistika članovȃ

  2792
  Svi članovi
  3371
  Najviše na sajtu
  Aleksic
  Najnoviji član
  Aleksic
  se pridružio
×
×
 • Kreiraj novo...