Jump to content

Sigurna kupovina lampi


Lemić

Preporučeni Komentari

Lane sam uzimao preko KP, od 10 lampi sa oglasa novih, samo jedan par valjao, mereno na briferu. Ove godine uzeh pouzećem, prevara i više neću ništa da kupujem ovde.

Kupio bih ruske cevi, 6N6P Foton i 6N23P EV, znači, vršne modele. Ima u  Kazahtanu, potom negde iz Rusije, možda i kod Nemaca, ali bih voleo da dobijem preporuku ako je neko ima. Hvala.

Da, Ivailo nema tih klasa.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hvala, viđao sam taj oglas, gledao i sajt, pitali ljudi, ali nije bilo odgovora, sajt je na engleskom i sve mi malo čudno. 

Za 6n6p sam našao da je Foton bolja klasa, za ove sa oglasa ne znam, nisam stričnjak i nisu mi cevi pasija. Obratiću se čoveku, kupim par kako bude.

Hvala, podstako si me.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

1 hour ago, Beli_Ninja said:

Čovek nije bio na forumu izgleda godinu i kusur, il anonimno prati. Ima na KP 22 stranice oglasa, takođe i na Ebayu, poslaću mu upit, a postavio sam i ja oglas za kupovinu cevi, možda neko i pročita.:aggressive:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

^
Pre 4+ godina sam gore pomenutom poslao upit/mail, nikada nisam dobio ni slovo, reč odgovora.

Radilo se o upitu za sledece cevi : VT4-C, 12BH7A i 6072.

Srecom, kumašin se pobrinuo preko "ekipe" iz BL za jedan par vt4-c, a druga 2 para sam nabavio od Koleta Korato.

Toliko o @radiostar-u. 
:NEXT:

 

Izmenjeno od Doktor
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pazario sam dva tipa cevi kod gore pomenutog - prvi put preko ebay-a jer ga nije bilo na KP a drugi put preko KP - taj drugi put se javio vrlo brzo i nesto smo se kratko ispricali - mozda ga treba zvati na tel i pitati.

Elem to sto sam prvi put pazario bilo je ok - navodno upareno sto nisam proveravao na instrumentu ali na uvo se nije mogla cuti razlika u balansu kanala na phono preampu - sto se mene tice sasvim u redu.

Cevi koje sam drugi put pazario su za neku rezervu u tu nisam nista proveravao mada vidim da je odvojio "parove" u paketu.

 

 

P.S. Jedina sigurna preporuka koju mogu dati i koja je vise puta proveravana na instrumentima je Tibor Sindric ali on nema odavno 6N23P-EV - preporuka je za EL84 i pre nekih 8-9 meseci mi je rekao da toga vise nema puno.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Listao sam net, 6n6p lampe su obično Novosibirsk, kod Ivajla su 4-5e, te su kod ovog člana par 25e. Da su bar parene po mernim karakteristikama, nego po datumu i iz iste kutija, što je skoro pa ništa.

Imam ja cevi koje su nešto bolje, OTK, prošle vojnu kontrolu, ali bih hteo najviše klase.

Kako stvari stoje, rizikovaću kod nekog što sam našao na netu, muka mi je od ovdašnjih obmana. Uzeo skoro ubodnu  testeru Parkside, navodno samo probana, izgleda novo al falična. Farbao sam pod radionice bojom za tu namenu, otporna je samo na pogled, žestoka prevara, prijatelja mi otpustili iz bolnice posle tri nedelje u katastrofalnom stanju, u servisu sam imao budževine opasne po glavu, za lampe sam pomenuo, dva puta na KP nije bilo to što je rečeno, šta se ovo sa nama i nama dešava, nemam pojma, gde god i zašta god se čovek uhvati, neki mućak.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ja mislim da više nije sigurna kupovina ni hleba.

Sad gledam u Kazahtanu, imaju ove cevi, plus imaju GM 70 sa grafitnom anodom, imam ih 4 u šteku, a imaju svega 3 komada sa bakarnom, što je raritet i baš su skupe. Međutim, u spisku zemalja za slanje stoji Serbia, ali kad se klikne dalje, ne može, već recimo bi morao za Austriju ili Bosnu, o Bože gde smo.

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kolegione Lemic ne znam sta tacno pravis sa te Ruske 6n6p ? , ali sto ne bi probao sa Philips E80CC (SQ) ? , one su ti za klasu kvalitetnije nego te Ruske a imas ih u ponudi na K/P sajtu , sta od kolegiona Radiostara , sta od nekoga iz Cacka . 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ne pravim ništa, 6n6p su drajveri u SE pojačivaču GM 70, a 6n23p OTK su sada line u isto SE preampu. Svojevremeno sam preslušao dosta lampi, počevši od Ei ECC 88, bila je i neka Philips, sad se ne sećam koja varijacija, bila je neka policijska, kad sam zabo zlatni Telefunken E88CC, to je bilo neuporedivo. Međutim, došlo vreme za zamenu, možda ne do kraja, već je merenjem to uočeno. Kad sam zabo rusku cev, običnu 6n6p, koja mi je stajala u šteku pitaj Boga od kada, dobio sam par na probu, zabezeknuo sam se kako je zazvučalo. Uprkos ne prikosnovenoj GM70 od svih tih izlaznih cevi, jako veliku skepsu sam imao prema ruskim lampama, iako su mi domaći konstruktori govorili suprotno. Onda sam kupio ove sadašnje, 6n23p OTK, a čovek mi podvalio rekavši da su EV, kad sam ih čuo, dobra razlika u odnosu na običnu 6n23p pa ga nisam kudio na KP. Sve ovo bilo prošle slušne sezone, za ovu reših da uznapredim sve cevke, imam u šteku nove ispravljačice, uzo još dva para peoletos, imam isto dva para GM70, probaću nov da ubodem i čujem ima li razlike, pošto ne mogu da izmerim cevi na briferu, ponovo ih ima Ivailo i sutra ću da vidim sa Jelenkom da vidi koja godišta ima pa da izaberem koji par. Na ulazu u GM70 je bio isto TFK, al je odsvirao, pa sam uzeo TFK 801S, valjda, to je skupa cev, izabrao sam par dobrih na testeru, puna performansa al su polovne bile, rado bi izeo isto rusku, al nema kečeva.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

6N23P i 6N23P-EV razlika je prvenstveno u trajnosti, ove EV traju dosta duže. Što se zvuka tiče, mislim da nije pravilo da bolje zvuče EV. 

OTK znači da je lampa prošla kontrolu kvaliteta. Međutim, nešto im i ne verujem baš za tu kontrolu. Verovatno su standardno testirali određen broj komada iz te serije pa nalupali OTK na sve.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

OTK je kontrola a Romb bi trebalo da znaci da je za vojsku....  negde davno sam naleteo na spisak sta tacno znace brojevi upisani pored OTK ali to vise nisam ponovo nasao nazalost - broj bi navodno trebao da daje dalju indikaciju da je cev pogodna za odredjene namene, npr. rad u uslovima radijacije ( mada te cevi obicno u startu imaju sufix DR cini mi se, kao sto V i EV treba da daju oznaku dugotrajnosti ).

 

Cuvajte se cevi koje nemaju OTK - to je moze biti ganc nova cev iz fabrike ali nije prosla nikakvu kontrolu - imam jedan takav lot + jos jedan sa OTK oznakom i onaj sa OTK se ponasao elektricno znacajno bolje u kolu ( 10 + 10 cevi sve merene u kolu onako najprostije sa unimerom u statickim uslovima ).

 

Meni licno su sumnjivi pecati kontrole - ono sto su sigurno bile dobre cevi su sve imale sivu stampu ( tip cevi i svi kontrolni znaci / slova )  a izgleda da su kasnije '80-ih mozda Rusi presli na obicno udaranje pecata pomocu ljubicaste farbe - kao kad doktor udari pecat na recept.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Šta znam, po netu kažu da su EV bolje zvučno. 6n23p OTK koje sam uzeo su bolje od običnih, verovatno zato što su selekcionisane po vojnom kriterijumu, bolji parametri. Bilo mnogo fabrika u SSRu, razlikovale su se proizvodnje i po godinama, sve dugo bilo nepoznato i nema dovoljno iskustava. Ja nisam hteo da čujem za ruske lampe, pa sam promenio mišljenje, ispiran nam je mozak ceo život. Sećam se devedesetih godina, reinkarnacija cevnih pojačivača, Ongaku i VT4C, neko doneo ruski Priboj, jedva su me naterali da ga čujem kod Milete čeliste, profa na akademiji, navuko me da dođem, nisam mogo očima da gledam i samo sam pričao nebl remetio slušku, a taj amp nosi neke ove cevi i dobro je zvučao. Predrasude i predubeđenje su čudo.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Molim Vas potreban mi je link od momka koji prodaje cevi za Ivaila - onaj link koji sam dobio pre par meseci je obrisan i ne mogu da nadjem coveka na KP sem ako listam 50+ strana sa cevima.

Zanima me konkretno 6J9P / 6Z9P pentoda, gledao sa na ebay-u ali nisam zadovoljan sta tamo nude pa bih da proverim ima li njih Ivailo.

Izmenjeno od krca44
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ima na guglanju linkova koji objašnjavaju oznake, OTK je vojni ktiterijum, EV jeste i vojni i dugitrajni, DR je praktično isto, možda bolje, I i IR je za impulsni mod i razlikuju se radne tačke, kažu da su za audio izbegavsnje, al reckml taj Pavle mi rekao da baš I, ali iz pedesetih godina zvuči fenomenalno, tako da nije lako zaključiti bez da se čuje. Suta će mi in spremiti nekoliko cevi što ima, pa ću odvojiti uvce, to mi je i on uostalom predložio, mlatio se sa svojom DACom.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...