Jump to content

Cabasse Galion V


LightMatic

Preporučeni Komentari

Dobar dan cijenjene forumske kolege, danas sam nešto tražio u ropotarnici i pronađoh šemu skretnice od mojih Galion-a. E, davno sam mislio pitati, ima li neko od vas iskustva, odnosno jel' neko imao prilike da ih otvori i zaviri unutra? Naime, ja sam svoje otvarao i pritom primjetio da su različito spojeni zvučnici za viši srednji opseg zvuka, odnosno na jednom od drivera je spojena zelena žica na + pol a crna na - pol dok je u drugoj kutiji obrnuto. Ove kutije ne koristim, propisno su zapakovane do prve prilike da se počnu koristiti ali volio bih ovo rasčlaniti. Da pojasnim i to što sam ih otvarao, nije puka znatiželja no priključni terminali su se počeli osipati, plastika oko šarafa koji je drže uz drvo se rasula, dal' od sunca dal' od starosti a možda od oboje. Kupio sam druge terminale u čovjeka iz Loznice i zamjenio, pri tom sam vidio ovu nedoslijednost spajanja, i nakon toga su spakovani i čame u tami:Viannen_loungelizard:, na suhom. Prilažem uz poruku šemu, sam sam je naškrab'o:wink2:. Ako se ikad nađemo uživo, daće Bog, naplatite mi za ove prosto-proširene poruke:cheers:.

20230918_181738a.jpg

galion 5.jpg

Izmenjeno od LightMatic
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Zar se, u teoriji, neće poništavati zvukovi iz dva drivera u kontrafazi? Mislim na lijevu i desnu kutziju.
Logika govori da je to greška i da trebaju oba biti jednako spojena. 
E sad, netko tko zna znanje će iz šeme vidjeti obrće li se negdje faza ili ne, pa iz toga zaključiti kako trebaju driveri biti spojeni.

 

Spojler

Budući da je najbrži način za dobiti odgovor izjaviti neku tvrdnju jer će se mnogi požuriti objasniti ti da nisi u pravu, ja sam to napravio za tebe.
Sretnemo li se, naplatit ću ti to u vidu espreso ristreto kave i čaše mineralne. :D 

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Zahvaljujem se na odgovorima. Ja pretpostavljam (majka svih zaj**a) da je bivši vlasnik ili neko koga je on ovlastio zamjenio žice, mada to nije sada važno. Važno je da otkrijemo kako bi trebalo biti spojeno :cheers:.

Izmenjeno od LightMatic
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pre 3 minuta, krca44 reče

Neko je dosao na posao prethodno popivsi malo vise vina ..... Cabassicari .... nhf  :D



To je skroz moguće!
Stric mi je radio cijeli život u Njemačkoj, ali je nekoliko godina radio u Francuskoj. Kaže da nigdje nema takvog posla kao tamo. Pauze za ručak su praznici i, začudo, opet se sve stigne napraviti kao i u Njemačkoj.
Doduše, tu i tamo se nešto pogrešno zalemi, ali Bože moj.....Vrijedilo je! :D 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pre sat vremena, LightMatic reče

na jednom od drivera je spojena zelena žica na + pol a crna na - pol dok je u drugoj kutiji obrnuto.

Treba pored toga kako su spojene žice na skretnici proveriti i kako su spojene na samom zvučniku sa koga idu.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Zahvaljujem se svima a posebno MZM-u. Tako će i biti kako si rekao, kad ih raspakujem. I meni je izgledalo po bojama žica da treba tako, ali sam ipak htio upitati iskusnije i mudrije.

Izmenjeno od LightMatic
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Evo imaš ovde Cabasse forum, ako ne znaš francuski koristi Google Translate pa postavi pitanje:

CABASSE.VRAIFORUM.COM

Forum Cabasse . Forum HIFI . Forum Cabasse et HIFI . Audio Cabasse . Enceintes . Cabasse . HIFI . haute fidelité . vintage . home cinéma . vidéoprojecteur . amplificateur . DIY . Haut parleur . haut-parleur . enceinte . enceintes . loudpseaker . HP

 

Možda neko ima šemu skretnice...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

11 hours ago, Zen Mod said:

spoji sve kako je nacrtano na skretnici, to je jedino logicno

dakle - bas je u jednoj elektricnoj fazi a sva tri ostala su kontra njemu

Ovo plus bih probao da nabavim i orginalnu šemu skretnice i još jednom proverio sve. Da ne bude da je neki stručljak radio upgrade iste, kad su već i boje žica izmešane.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hvala NIXIE, ovu za Brigantin V to sam već imao ali kao što se vidi, drugačije je spajanje. Za laika kao što sam ja, ova Brigantin je normalnije izvedena. Zahvaljujem se i ManicP na savjetu, pokušavao sam naći originalnu šemu za Galion V ali nema nigdje, ili ja neznam tražiti na pravom mjestu. A postoji mogućnost da je neko namjerno izmješao redoslijed spajanja, dešavalo se i to dosta puta, možda ih je neko "zamjerio" za sebe:Viannen_loungelizard:. Svi driveri su sa istim šiframa, znači to nije mijenjano, ali i one naljepnice sa šiframa se mogu skinuti pa prenijeti negdje drugo. Naletio sam na par slika skretnica iz drugih modela gdje se vidi da su ulazni + i - obrnuto spojeni ali postoji mogućnost i da je to neispravno, mislim na tim slikama. Možda bi bilo najbolje da ništa nisam ni pitao.....:crkavanje:.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

1 hour ago, LightMatic said:

Hoću, ali prvo trebam srediti habitat gdje ih mogu koristiti, u stanu gdje živimo trebao bih izbaciti pola namještaja da Cabasse ubacim:Viannen_loungelizard:.

To je veci problem. Kad se to resi, sa zicama cemo lako :)

Mada,  cemu namestaj ako se ne koristi, a Cabasse placu u tami? :D

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...