Jump to content

Beyma koaksijalac - tannoy alternativa ili nešto sasvim drugačije

Preporučeni Komentari

Napisano

Potražit ću. Nemam spremljeno....a ako i imam toliko je toga pospremljeno, ali nije nikada razvrstano u neke logične cjeline.

Kad nađem javim.

• Odgovora 530
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Napisano

Znači, varijanta je da pravim kompresiju zapremine nekih 150+ litara, ali da uzmem proporcije nekog glenair-a itd, ili da pravim neku namensku mrcinu MLTL 150+ litara pa posle ako rešim da zamenim kutije da je sikiram i ložim dogodine?

Ja sam lično za drugu varijantu :D

Kanda ču morati da vijam Scottmoose-a ili nekog drugog voljnog sa diy-a da mi napravi neki proračun-ja lično sa MLTL nemam ama baš nikakva iskustva.

Napisano

Ja bih išao na kompresiju od 135-140 L. Tako sam izračunao, a nešto retko mašim te stvari.

Probaj na skretnici i podvarijantu: 1,5 mH, u paraleli 15 uF, i u paraleli RC član sa  (oko) 9-10 Ohma i 20-22 uF.

Napisano
......

Kanda ču morati ........

a sto bi ti neko racunao MLTL , kad ces ti na kraju da uradis BR ?

:hihihihi:

Napisano

Ma MLTL je ionako malo veći BR :D

Boki, plava linija sa prethodnog merenja je sa 1,5mH i 20uF. Verujem da sa još manjom vrednosti kondenzatora dobio bih još veće izdizanje na nekih 1,4kHz.

Probaću i sa R-C elementom u paraleli.

Napisano

Sa ovim što sam dao bi trebalo da se spusti taj pik na 1,5 kHz....ovako napamet. :shinymj5:

Sa većim kondom si samo malo spustio rez filtera (po freq. -3 dB) ali pik ostaje, zbog kombinacije vrednosti i visoke impedance na mestu reza.

RC spušta imp. sa oko 12 Ohma na oko 7 Ohma pa je odziv filtera drugačiji. Otpori i kondovi (može i bipolarni, neki Elko glat) su jeftini.

Napisano

Sa ovim što sam dao bi trebalo da se spusti taj pik na 1,5 kHz....ovako napamet. :shinymj5:

Sa većim kondom si samo malo spustio rez filtera (po freq. -3 dB) ali pik ostaje, zbog kombinacije vrednosti i visoke impedance na mestu reza.

RC spušta imp. sa oko 12 Ohma na oko 7 Ohma pa je odziv filtera drugačiji. Otpori i kondovi (može i bipolarni, neki Elko glat) su jeftini.

Plavo levi, crveno desni...15 stepeni

:yess:

Postavljena slika

Kako svira...neverovatno dobro-decay, timbre, prostor...sve se popravilo mnoogo.

Kapa dolje!  :oke:

Napisano

Hvala 0 !

R-C u paraleli na wooferu nije doneo ništa pametno.

Može se reći da sam sistemom aproksimacije tj. bespomučnog kombinovanja vrednosti kondova na visokom i wooferu došao do ovakvog odziva. Sreća pa sam u pravom trenutku izmerio odziv off-axis. Odziv u osi je dosta drugačiji-lošiji, ali ne pretstavlja realno ono što se da čuti...

Napisano

Hvala 0 !

R-C u paraleli na wooferu nije doneo ništa pametno.

Može se reći da sam sistemom aproksimacije tj. bespomučnog kombinovanja vrednosti kondova na visokom i wooferu došao do ovakvog odziva. Sreća pa sam u pravom trenutku izmerio odziv off-axis. Odziv u osi je dosta drugačiji-lošiji, ali ne pretstavlja realno ono što se da čuti...

Moram pitati hoće li i koliko se skretnjača mjenjati kad driver dobije (kakvu već odabereš) kutiju?

Napisano

Pa ne verujem da će se nešto bitno menjati-ipak je x-over tačka negde oko 2kHz.

Nego, moram da kažem da odavno nisam osetio žmarce prilikom slušanja muzike. Trenutno sam utrno od goosebumps-a :)

Napisano

Pa ne verujem da će se nešto bitno menjati-ipak je x-over tačka negde oko 2kHz.

Nego, moram da kažem da odavno nisam osetio žmarce prilikom slušanja muzike. Trenutno sam utrno od goosebumps-a :)

Baš mi je drago! Čekaj, to je sad na dasci?

Napisano

Boki izvini ako sam te uvredio sa prethodnom konstatacijom. Ona je bila samo to i ništa više. Hvala ti na trudu i predlozima za kutiju i skretnicu.  :pioneer:

Napisano

Znači, varijanta je da pravim kompresiju zapremine nekih 150+ litara, ali da uzmem proporcije nekog glenair-a itd, ili da pravim neku namensku mrcinu MLTL 150+ litara pa posle ako rešim da zamenim kutije da je sikiram i ložim dogodine?

Ja sam lično za drugu varijantu :D

Kanda ču morati da vijam Scottmoose-a ili nekog drugog voljnog sa diy-a da mi napravi neki proračun-ja lično sa MLTL nemam ama baš nikakva iskustva.

Chaki Druze 

Ovo sto cu napisati uzmi sa dozom rezerve ! , 

ali smatram da boxovi od oko 150 L zapremine nisu za te Odlicne Koax  zvucnike ! , odnosno smatram da je to Znacajno premala zapremina da bi oni zasvirali kako treba  , licno bih isao sa zapreminom od oko 500 - 600L po box-u . 

Pozdrav ! 

Edit :  Sta znaci skracenica MLTL ?  

Napisano

cek bre Banat, znas li ti koliko je 500-600l?! Pa to bi mu FAP trebao samo da preveze materijal, kamoli zavrsene kutije :D

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

• Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
  • Kreiraj novo...