Jump to content

BokiTokiVoki

Član
 • Broj sadržaja

  2357
 • Na DiyAudio.rs od

 • Broj dana (pobeda)

  8

Poslednji trofej

BokiTokiVoki je imao/la sadržaj sa najviše reakcija!

O BokiTokiVoki

 • Rang
  Guverner Tasmanije
 • Rođendan Maj 1

Metode kontakta

 • Website URL
  http://www.tasmania-gov.gov.rs
 • ICQ
  0

Informacije Profila

 • Pol:
  Muško
 • Lokacija:
  TasmaNO
 • Interesovanja:
  Windsurfing
 • Zemlja:
  Norway

Skorašnji posetioci profila

16915 posetilaca
 1. khm.... zaslužuju...."Ništa bez mokrih čarapa!" @shonne ... eto, malo...
 2. Postoji naučno istraživanje na ovu temu - Dunning-Krugerovog efekat. Imate te na netu malo više o tome, koga interesuje... U Pitsburgu, 1995. godine čovek star 44 godina po imenu McArthur Wheeler je odlučio da opljačka banku. Smatrao je da ima superiorni intelekt i da je našao način kako da bude nevidljiv. Namazao je lice limunovim sokom znajući da je nekada limunov sok korišćen kao nevidljivo mastilo (kada se na papiru piše limunovim sokom i papir se osuši na njemu se ne vidi nikakav tekst ali kada se papir zagreje tekst se pojavi, korišćeno je nekada za tajne poruke). Smatrao je da se njegovo lice neće videti na sigurnosnim kamerama. Rešio je da proveri ali jednostavno nije imao sreće, polaroid kamera koju je koristio nije bila ispravna i slika se nije pojavila što je protumačio kao nevidljivost. Toga dana je opljačkao dve banke a kako su sigurnosne kamere snimile sve uhapšen je istog dana. Zvuči smešno dok to čitaš ali je daleko od toga. Svakoga dana ih je sve više, totalna nekritičnost zasnovana na potpunom neznanju. Nije to ništa novo, još je Sokrat pričao o tome a 2000 godine Dunning i Kruger su dobili Nobelovu nagradu. Osobe koje su nesvesne svog neznanja su najuverenije u svoje znanje dok je suprotni - Imposter efekat da osobe koje najviše znaju i najviše shvataju koliko puno stvari ne znaju i zato su nesigurne. Laž je zanimljiva, zabavna, mnogo je lakše čitati senzacionalističke tekstove nego suvoparne naučne. Iza nekog bloga leži 10 minuta istraživanja dok iza naučnih radova koje taj blog ismejava ili optužuje leže i godine rada, upornost, obično nekoliko velikih umova. Naslovi tih istraživanja su neshvatljivi svima koji nisu usko u struci a naslovi blogova privlače. Zato glupost prosperira, malo lake zabave, hleba i igara. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Hteo sam ovo da okačim i u temu "Srećkove zavrzlame", nakon komentara na moje pominjanje R&D u Srbiji, ali, eto...
 3. Srećko i Prophet, više puta se pominjao R&D u Srbiji u audio oblasti. Da li može odgovor na pitanje koje to firme i/ili pojedinci rade R&D ovde...? Ja se setio samo Ace ribbona, i tu sam zaglavio......možda R&D shvatamo drugačije....
 4. Hvala za ovu interesantnu shemu. Verovatno će mnogima biti od koristi. Neću je primeniti u ovom slučaju, ali je interesatno imati ovako nešto za neke buduće projekte.
 5. Onda to, da ne bi bila step down zujalica u class D ampu.
 6. OK. Da remiziramo. ...to od Lea...kompaktno i brzo.... Grec, pa Step down voltage regulator koji je (zadnji) okači Leo, sa KP. Pa, namestim 6,8V na out, prikačim vent, a drugi izvod - otpor i LED. Otpor ću izabrati na osnovu probe, koja jačina svetlosti mi odgovara, 3.3k - 10k (mf - 0,6W). Može li tako?
 7. Hvala, Leo. @ vladd .. Evo tačan model LED: https://www.elfa.se/en/led-indicator-blue-mm-marl-354-320-04/p/30028575?track=true&no-cache=true ...ako može komentar oko regulacije napona. Ima i datasheet pdf sa detaljima...
 8. Razmislio malo, i nekako mi najjednostavnije: trafo, grec, kond, pa grana za vent sa regulatorom napona (Leo dao link na KP), a druga za LED samo sa otpornikom. Ili eventualno 3k Ohm + trimer 20k, kao što je predloženo. Evo link za propačun otpornika za LED: http://www.ohmslawcalculator.com/led-resistor-calculator Moje pitanje je: Ako se koristi samo otpornik (12k), proračunat za LED voltage drop 4V, source je 10V, struja kroz LED 0,5 mA, da li može doći do prekoračenja 4,5V i smrti LED?
 9. Naravno. Grec, pa 2 grane: na jednoj regulator za vent, a na drugoj otpor za LED. Da li kond ide posle greca, a pre grananja? (za stabilizaciju struje?) Koja vrednost (uF)?
 10. Ovo je vent: https://www.elfa.se/en/axial-fan-dc-40x40x10mm-12v-11-9m-sunon-mf40101v2-1000u-a99/p/30129662?track=true&no-cache=true Nominalno je 12 V, a max. 13,8 V. Noise level: 20.6 dBA ... pa će možda i bez regulacije biti OK. Trafo, grec, kond i možda bude i manje od 10 V. Hteo sam naravno da se ne čuje uopšte, a količina protoka mislim da nije kritična, samo da ima neki protok. edit: Hvala, Leo na predlogu.
 11. LED radi na max. 4,5 V. Kako to da se reguliše? Vent sam hteo da radi na minimalnom mogućem, konstantnom broju obrtaja.
 12. Htedoh da pitam kako da izvedem napajanje za ventilator i LED koji će biti u class D pojačalu? Vent je 4x4 cm, radi na 12 V, Maglev sistem, a min. voltaža 6V. Ideja je da radi na npr. 7V. LED je 4,2 mm plava max. 4,5V i 20 mA. Hteo sam da se podesi voltaža na oko 4V ili mrvu preko, dok bih otpornicima probao na kom intenzitetu da je jačina svetla. Imam mali zaliveni trafo 1,9W, 7,5V pa bi mi trebala pomoć oko sheme za ovo gore navedeno. Da pokupujem sve delove, i pospajam, sa izvodima za vent i LED. Da li ova skalamerija može negativno da utiče na rad samog class D pojačala? U pitanju su pločice 2*NC400 upgradeovane (Purifi) i napajanje 1*Hypex SMPS1200A400. LM317 po jedna grana za trafo i LED, pa podesim voltažu? Možda je posle greca voltaža dovoljno niska za rad Venta, da ni treba regulacija za tu granu ?
×
×
 • Kreiraj novo...