Jump to content

GM70


dunavko

Preporučeni Komentari

10 hours ago, NIXIE said:

Ovo bi trebalo izdvojiti u posebnu temu o GM70, msm nije u pitanju motalica. :laugh1tooht:

Još onda sam mislio da se ovo uradi, ali sa akcentom na remontu ili servisu pojačala, nebitno koja je cev u pitanju, no dobro, možda me naziv teme i pogura u novi amp sa GM70.

Do tad, da se ovaj ispicani kolko može. Sad gledam iznutricu, dodaću još jedan isti elktrolit na red i to će biti solidno rešenje, ovo su "low ESR" i dobro zvuče, oni Kemetovi nisu tog ranga. Pošto su niski, mogu da se vežu jedan za drugi vezicom, ima mesta.

Ustanovljeno je da  jedan manji elektrolit grejanju počeo da se degradira, on je 2500uf, a ovaj veći je Elna od 15000uf, pod etiketom Kenwood. Oba su metuta onda kao polovna, red je da se oba zamenene. Tad su stavljeni jer to se našlo kod drugara, što znači da nisu obavezni ti kapaciteti da se stave sada. GM 70 se greje na 20v i 3A po cevi, ubačeni su otpornici i to čini CRC filter.

Sad je ideja da se dadaju po prigušnice od 2mH i 4A. Ima li ko predlog gde uzeti gotovu, ili namotati na vazduhu?

Za elektrolite grejanja, već sam pitao, sad ponovo, kolike kapacitivnosti i koje, ima kod Vremeplova neki solidan izbor, ali meni to ništa ne znači, potrebno je da neko upre prstom?

 

 

Izmenjeno od Lemić
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Puno babica - kilavo dijete!
Morat ćeš odabrati ili pronaći jednog jedinog majstora kojem vjeruješ, ostaviti ga da radi i eventualno ovdje postaviti sve što je napravljeno kao primjer drugima.
Do sada je neupitno ustanovljeno da je potrebno skinuti stvarnu šemu in situ i prepakirati pojačalo ili barem izdvojiti napajanje u drugu kutiju (mislim da je bila takva ideja na prethodnoj stranici - tako bi oslobodio malo prostora u ovoj kutiji i djelomično izdvojio jedan izvor grijanja.
Mislim da ima na forumu nekoliko ljudi koji su vični i lampama i tim naponima. 
Ja bi ih privatno kontaktirao i držao fige da netko od njih ima volje i vremena izraditi ti to pojačalo jer to bi i bilo to:
Uz skidanje sheme iz pojačala, mozganje o drugačijem korištenju prostora, prepravci ove kutije ili pravljenje druge ili dodatne, dodatnih rješenja u napajanju koja predlažeš, ponovno traženje radnih točaka bilo samo matematički ili također i mjerenjem četvrtki, novorutiranim vodovima grijanja, napajanja i signala, te odabirom dijelova možćemo reći da bi to bila zapravo gradnja pojačala iz nule uz nekoliko zadanih/zatečenih elemenata dizajna i elemenata hardwarea.

Ovo stanje kakvo je - vjerujem i ZM-u i Banatu i drugima koji su po slikama ustvrdili da je ovo vjerojatno opasno bez obzira na to što radi već nekoliko godina. Dovoljan je jedan nepažljivi pokret ili jedan lem koji je popustio ili nepažljivi prsti ispod ampa sa 1kV koji nema donju stranicu, tj podnicu ili jedan vijak koji se rasklimao, pa da elektromehanika u sprezi sa visokim naponom ostvari svoj potencijal za nesreću.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Cev jedna trazi 3A / 20V - mislim da niko ne moze napamet reci koje kondove uzeti bez gledanja specifikacija.

 

 

P.S. Da se izmodeluje PSUD priblizno tacno trebaju svi dostupni podaci za trafo, tipa otpor Primara, Sec, struje itd - pa i onda je rezultat priblizan - radio sam to pre mesec dana i poredio pravo stanje sa modelom koji je davao 10 Vdc vise na viskom naponu.

Izmenjeno od krca44
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nije stabilisano, može da se simulira u tom jednostavnom programčiću ali je potrebna određena količina podataka o sekundaru, prigušnici i kondenzatorima. Da bude malo veći napon a nakon toga mora opet da se podesi nekim otpornikom da bude između 19 i 20V. Pošto je DHT čuće se svaki brum na grejanju ili šta god prođe.

Ako radi sad kako treba, zameniti kondenzatore istim vrednostima je najlakše.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

1 hour ago, Lemić said:

potrebno je da neko upre prstom?

nadji majstora koji ce to da uradi a ti da das samo svoje zelje i okvirne predloge, nikako sitna crevca po pitanju tehnikalija

ja sam sa drugarima uvek spreman diskutovati, u cilju ucenja, ali kad dodje musterija sa njim nema puno diskusija tehnicke prirode

brate, ako znas - uradi sam; mene mozes da platis da uradim, ali ne mozes da me platis da bi me smarao

msm, i to sve bese u proslom vremenu

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Apsolutno predavanje neće moći, poučen iskustvom a i inače, znam ja šta na motorima zatičem, mora obrazloženje šta, kako, zašto. Ima čovek, familija elektroničara, ali forum, po definiciji je širok i ja volim da čujem više mišljenja uvek, naravno, moje želje i objektivne mogućnosti moraju naći kompromis. Druga kutija, drugi amp, druga ideja, ovo sad je to što jeste i to je okvir. Bez obzira na to, pojedine ideje koje nisu sad ni malo prihvatljive, mogu poslužiti nekom za nešto i za neke buduće tvorevine.

Zanimljivo je što je za dobar izbor potrebno znati niz parametara mrežnog trafoa, da sam to znao ranije, verovatno bi ih izmerio kod drugara i sad znao. Uređaj nije imao bruma na osciloskopu, niti se išta čulo na zvučnicima, tek jedva kad se brumeri okreću. Međutim, sada se pojavio i to na oba zvučnika, obzirom na poreklo i stanje elektrolita, treba ih zameniti, odličan rezon, radili  dobro, da se meti isti. Čovek koji će verovatno raditi je predložio da se doda prigušnica, usvojeno, otuda i pitanje gde i kakakvu. Elkosi iz Vremeplova deluju dobro, on me i uputio, na njih, verovatno misli da ja znam iole više, ne znamo se dobro inače. 

Uređaj je imao podnjaču, ali nije perforirana, kada je prvi put došlo do crkavanja elektrolita, to je pripisano njihovoj starosti i temperaturi pa sam ga zato skinuo. Sad ću ga perforirati i vratiti. 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Naručeni su da se urade čelični okviri debljine 8mm, oni će da spregnu limove muški, takođe i za izlazne trafoe. Sada su svi  spregnuti aluminjumskim profilima, mislio sam da su dovoljno jaki, ali sam se prevario. Pored krivljenja, na mrežnom je razlika na sredini u odnosu na krajeve, oko 1,5mm, rečeno mi je da uprkos nemagnetnosti, aluminijum skreće polje i nije mu tu mesto.

Našao sam ovde od drugara elektrolit na 550v 330uf Nipon, sad dal njega ili isti koji je sada, Kendeil 470uf 450v na red, pitanje je sad?

Za grejanje GM 70, 3A na 20v, čitao sam da je Vladd naveo da je potrebno 1500uf po amperu, po nekima, za fino filtriranje valja 2000uf. Preporučen mi je od strane vlasnika Silkena, Nichicon 4700 ili 6800uf na 35v, stari 35 godina ne formirani, rekao mi je da tako mogu da stoje neograničeno i da su ti tadašnji kvalitetniji nego ovi današnji, ala "low ESR", ili "ekstra Low ESR".

Sad je filtracija CRCR, preporučeno da bude CRCRC, znači tri elektrolita, da li iste kapacitivnosti i proizvođača, ili sva tri različita, isto je pitanje?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ne treba da brines da li je low ESR ili ne, jerbo je  opterecenje fiksno, konstantno, grejalica realno, i nema impulsnih strujnih situacija.

Niti ima potreba za CRCR. Ima tu neke druge problematike zavisno od finalne koncepcije i odluke o izgledu napajanja.

Kod izlaznih filtera se pazilo, u slucaju dinamickih potrosaca, i satiranju sumova raznih frekvencija, pa su srazmerno situaciji, birane topologije i komponente sa specificnim rezonantnim zahtevima, od samorezonance komponenti do zbirne rezonance same topologije izlaznog filtera, da bi se smanjivao nivo suma mimo potrebe za smanjenjem ripla i nf talasanja. Slicna prica je i za SMPS, samo tamo ima ekstra par prekidackih vrsti suma, dominantnih, i potreba za snimanjem situacije, pa odabir i provera seme u spajsu, da bi imala efekta, pa finalno merenja pri implementaciji.

S obzirom da se linearcem napaja grejalica, nema tu vf suma iz sprave, koliko ima spolja u ambijentu...

Znaci trpati kondove koliko se ima na volji i raspolozenju, eventualno razmatrati nacine povezivanja te baterije kondova, trakama, plocom ili pletenicom.

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Guest
Ova tema je za sada zaključana i nisu omogućeni budući odgovori.
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...