Jump to content

Domaći proizvođači i tjuneri


dvv

Preporučeni Komentari

Mala pod-polemika u jednoj od tema me je naterala da se malo zamislim - šta, koliko i kako uopšte išta stvarno znamo o domaćim proizvođačima?

 

Ja recimo imam jasno lično iskustvo sa proizvodima samo dva proizvođača, Karan Acoustics jer posedujem jedan njihov proizvod (integralac KA-I180) i u dva maha sam ozbiljno poslušao na periode od po nekoliko sati jedan cevni predpojačavač iz Kragujevca (NAT). O drugima pojma nemam, ni video većinu nisam a kamo li ih poslušao.

 

Sem toga, na KP oglasima sam video nekolo ponuda tjuunovanih serijskih uređaja po zaista astronomskim cenama od firmi za koje nisam ni zano da postoje, na primer Gradaaudio. Pored niza radova "naših poznatih" konstruktora, za koje sam za neke bar čuo, a za druge čak ni to. To je za očekivati, jer ja ne koristim cevne uređaje, pa normalno da za to društvo ni ne znam, ali sa druge strane to ne znači da bar neki od njih ne rade sasvim korektne uređaje, a možda i jako dobre.

 

Zato me zanima šta se kolektivno zna o njima, ubeđen sam da ber neki ovde imaju ličnih iskustava, pa bih da ih čujem. U prilici sam da na nekim stranim forumima lanem poneku, i jako bih voleo da mogu da se pohvalim bar nekim domaćim proizvođačima. Ovako ispada da mnogi imaju čitave male industrije, samo mi ne, u šta odbijam da poverujem.

 

Dakle, pitanje je - čije uređaje (projektovane ili tjunirane) znate i šta o njima mislite, posebno u kontekstu odnosa cene i kvaliteta?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Činjenica da je nešto poznato, reklamirano i etablirano na stranim forumima i sl. ne znači da je u isto vreme to i najbolje što se može naći kod nas.

 

Naravno ne radi se o serijski pravljenim uređajima, uglavnom se radi po ad hoc principu.

 

Govorim naravno o originalnom dizajnu, ne o kloniranju i tjuniranju.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ajd ja da se javim. POINTE.

Konstruktor iz Subotice, Tibor Šindrić.

Slušao sam u par navrata njegov cevni phono preamp u gostima, nije me ostavio ravnodušnim.

Ono što me je s t v a r n o oduševilo je njegov integralac Pointe Sima EL84 PP, kompaktno, svedeno, idiotproof pojačalo pouzdano u radu, stabilnog i prihvatljivog, potpuno necevnog zvuka u smislu nemuljanja i odsustva lažne burazerske topline. Jedan mali allrounder minimalističkog dizajna u čiji zvuk se zaljubljujete na drugom a ne na prvom sastanku ali zato ljubav traje duže.

Može sledeći.

post-36-0-78921900-1456677950_thumb.jpg

post-36-0-05109900-1456677970_thumb.jpg

post-36-0-37994000-1456677981_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nije malo ni ovih drugih 

 

NAT

Trafomatic

Teresonic

Auris

Korato

Dayens

Šolaja

Bračinac

Soltanus

ML

RAAL

Soullines

NN

Tatić

P&K

Tubeaudiolab - pokojni Vukušić

Boban Stojadinović sada radi u Italiji.

 

...

 

Mislim da je RAAL i u svetskim okvirima sam vrh. 

 

Slušao sam i Tatićev 10Y i NAT 211SE - odlični su.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Slažem se za RAAL, iz svojih izvora znam da Amerikanci jako cene te drajvere. Na žalost, moje iskustvo sa njima je ograničeno, mada sam ih slušao kod Ace u onoj njegovoj akustički tretiranoj sali. Ne znam tačno koliko ona učestvuje u konačnom zvuku, odnosno nemam predstave kako bi zvučali kod mene, na primer.

 

Za Tibora Šindrića jesam čuo dosta puta, ali nikada nisam ni video uživo bilo šta što je on potpisao. Svejedno, drago mi je čuti reči hvale.

 

Pomalo me potseća na moj komentar u vezi Karana KA-I180. Napisao sam (na TNT-audio) i ostajem pri tome da je to najbolji integrisani pojačavač koji sam ikada čuo. Mada je naravno bilo i drugih jako, jako dobrih. Ali, najbolje što sam ikada čuo on nije. Kao prvo, nije onoliko neosetljiv na radno opterećenje (tj. zvučne kutije) koliko bih ja voleo da jeste, imam primer u kući, AR 94 kutije mu se nisu baš mnogo dopale, nije poludeo ili brljao, ali nije više ni bio onako ćist kao sa B&M i JBL kutijama. Drugo, nije baš jeftin, a ako želite i Phono RIAA ulaz, treba dodatno da se otegnete ne baš malo, tako da tu opciju nisam ni mogao da probam. Ali, kombinaciji čistog, jasnog i dobro fokusiranog zvuka veoma nalik boljim cevnim uređajima, u kombinaciji sa realno velikom snagom (nominalno 2x180/256W u 8/4 Oma), je veoma teško odoleti, što sam dva puta i čuo kao komentar od prijatelja, koji koriste Manley, Conrad-Johnson i Audio Research opremu. Iako ne tvrdim da je na vrhu svetskog spiska, sasvim sigurno jeste u prvih recimo 5 ili 10 najboljih uređaja svoje vrste u svetu, mada ponavljam, uz izvesnu cenu.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Od poznatih clanova sa foruma ja bih spomenuo BorkaK i Sipija.

Ipak su to ljudi koji su projketovali i izradjivali originalni dizajn.

Koji je dobro radio i u praksi - mislim na mali broj izradjenih primeraka od strane hrabrijih clanova :).

...

Drag omi je da je spomenut i Pedjin Audial. Isto originalni dizajn. prepoznat u inostranstvu.

Kao i vec legendarni RAAL, takodje originalni dizajn.

...

Mene samo to interesuje, autenticno. Ne prezvakavanje i prezivanje istih stvari i konstrukcija po milijardu puta...

:)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

A ovaj poslednji je pored izolacie patentirao još dosta toga  :rofl:

 

( :( )

 

mislim na mali broj izradjenih primeraka od strane hrabrijih clanova :).

 

Znači ja hrabar :D

Mislim da su Sipijeve konstrukcije skroz nepravedno zapostavljene... tako jednostavno i lako, a sviraaaa.....

 

Dabogda švalerke kresali drugari onome ko naljuti Sipija da ode s'voruma...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

od korata sam slušao skoro sve šta imaju osim dac-a. sa focal-ima i boversima sjajno zvuči. pošto kosta ne može da se pohvali predusetljivošću i ljubaznošću nikad ništa nisam kupio kod njih. moj burazer jeste.

bar nešto od dayensa imam već 10g. uz svu podsmešljivost i pljuvanje, uglavnom samograditelja, meni se njihov zvuk sviđa i za sada ne odustajem od njega. bili bi oni još prisutniji kod mene da nisu razvalili sa cenama.

audial d-09 dac imam kući, a od peđe rogića sam slušao još i aya II dac...nije što mi je komšija ali dečko je prva liga. da imam kintu u mom sistemu bi sigurno bio model s

takođe slušao neke trafomatic proizvode. lepo i slatko. najviše mi se dopalo predpojačalo za slušalice.

auris slušao na sajmu. lepo i skupo.

ako se konačno odlučim za gramofon sigurno kupujem neki igorov reciklirani. čovek je toliko posvećen da je to neverovatno.

na kraju bih izdvojio već pominjanog tibora šindrića i njegov lampaški integralac pointe sixty kao najbolji zvuk nekog pojačala naših proizvođača koje sam ja čuo. toliko.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Uz svo dužno i očigledno zasluženo poštovanje, DIY radovi, ma kako dobri bili, su najčešće unikati, dakle ne može ih sada poručiti neko iz inostranstva. Drugim rečima, oni su van ove teme ukoliko ne postoji mogućnost porudžbine od strane bilo koga, bilo odakle, a to zbog izvoza često podrazumeva i postojanje neke registrovane firme (ako se carinik zainati). Zato sam recimo izostavio firmu B&M jer više nije u mogućnosti da isporučuje modele koje ja smatram jako do izuzetno dobrim, i uopšte, ne znam njihov status.

 

Iz mog iskustva, KORATO je jedna od ređih firmi kod nas koja mirne duše može da stane rame uz rame mnogim čuvenijim firmama. Pre dosta godina, pošalju oni jedan primerak pred- i pojačavača snage u Francusku na testiranje za.TNT-audio internet magazin koji sam taman bio otvorio za naše proizvode sa testom Karana. I kako to već biva, desi se maler, pojačavač inače već zreo proizvod, otkaže. Rezultat - Kosta se baci u avion, ode u Francusku, pogleda šta je, nađe problem i popravi ga. To je retka posvećenost kojoj treba aplaudirati, mnoge daleko čuvenije i skuplje firme to ne bi tako rešavale, nego lepo vi ga pošaljite nazad, itd, itd. Uzgred, moja jedina veza sa Koratom je činjenica da sam od njih nedavno kuipio novu Ortofon glavu, a ranije van den Hul kablove. Inače se znamo mnoo duže nego što smo voljni da priznamo (30+ godina) i priznajem da sam već dugo vremena impresioniran njihovim načinom poslovanja, koji bih uvek ocenio sa 5 zvezdica samo zato što nema ocene od 6 zvezdica.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

uz svu podsmešljivost i pljuvanje

 

Uopste nije pljuvanje vec ukazivanje na diletantizam u izradi.

Ima tu materijala za nekoliko stotina evra, koncepcija je takva kakva je, ima nekih nedostojnih komponenti, ali toliki amaterizam u sklapanju je prosto nedopustiv, pogotovo ako neko ima ambiciju da se arogantno upusta u neke ezotericne opise i marketing proizvoda.

 

To sebi moze da dozvoli neko u diy, ako radi za sebe, i eventualno planira da apgrejduje i doradjuje svoju kreaciju, sto bi se reklo, stalno pod kupusarenjem, ali traziti zaradu diletantskim radom je samosvrstavanje brendirane firme u odredjenu kategoriju..

 

A to kako svira je iluzorno, svira i RRNis, a  siguran sam da mnoge kucne kreacije bez brenda sviraju dobro i bolje. Sviraju i koncepcije zasrafljene na dasku, pa niko to ne nudi kao finalni "proizvod" uz zeljenu zaradu.

 

Ako se vec prihvaceno bakcemo da su bitni neki atomi i kristali po zicama, i to je opsteprihvaceno kao znacajno, koja sada to sila neophodna da se zanemare montazne aljkavosti?

 

Zar je skutiijavanje tako nizak posao, za bozanske kreatore?

 

Jedino sto mogu da se ogradim je da je neko treci tu spravu otvarao, kupusao, gurao lemilicu i gedore, i aljkavo kompletirao...mada, nedostatak nosaca stampe ispod hladnjaka nije mali propust.

Ali neka o tome brine marketing firme..

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Eto lepog zanimanja, konsultant za skutijavanje.

 

Mnogima bi dobro došao i u DIY sferi.

 

Obično uradci/sprave/skalamerije zapnu na famoznoj dasci pošto nema volje, znanja, veštine ili iskustva da se to skutija na način dostojan iznutrica.

 

Zamislite napr. Milu Jovovitch u rinfuzu. Svetsko a naše. Prodalo ju je dobro skutijanje. Za početak.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...