Jump to content

Koji LED TV 40-42"?

Zare

Preporučeni Komentari

• 6 months later...

Drugari,

nisam znao gde da stavim post, da ne otvaram temu za sitnicu, pa nek ide ovde

Imam TV Samsung 48", poslednji onaj koji je bio 3D, pre nego sto su to batalili i prešli na 4K. Model je 48H6400 mislim. Kupio ga polovnog još pre jedno 5 god. Pre neki dan mu se sa desne strane pojavila na slici ljubičasta mrlja. Vidi se samo na belom/svetlom, na tamnom se ne vidi. Evo slika:

8KRo2TV.jpeg

hW8xQSO.jpeg

aYvnCOk.jpeg

ax9fkZ2.jpeg

Ne vidi se baš pod svakim uglom isto.

Sem ovoga, sve ostalo na TV radi super. Da li neko zna u čemu je problem, i koliko je teško da se popravi? Pošto je ljubičasta (=plava+crvena), nekako razumem da fali zelena komponenta inače bi bilo belo. Onda kapiram da je crkla jedna od belih LE dioda u nizu za pozadinsko osvetljenje. Da li je neko imao iskustva? Pretpostavljam da je dosta pipavo otvarati sve da se to zameni (gledao sam ranije na YT kako otvaraju teveove), a ne znam ni gde nabaviti takvu LED traku.

Podeli na ovim sajtovima

Što se samog zahvata zamene LED tiče nije mnogo teško. Pipavo je - pogotovo prvi put kad rastavljaš-sastavljaš. Dosta šrafova ima - velik displej - mora na sto da se postavi velik - i polako. Kad dođeš do kade displeja onda pažljivo mora da se skinu plastični držči filtera u više slojeva - mora krep trakom da ih zalepiš da budu na istom mestu složeni - kako bi ih vratio nazad u istom redosledu.

Prvi filter njbliže LED bude skroz čađav - pogotovo ako je gorelo nešto , mora ravnomerno da se prebriše da ne bi imao fleke. 

Ima dosta YouTube videa kako se ovo radi.

Podeli na ovim sajtovima

10 hours ago, Mikorist said:

Ne isplati se menjati jednu po jednu LED diodu. Jer sutra može da rikne druga a za 10 dana treća itd.... Pošto su obično nakon 4-5-6 godina sve na izdisaju

Sve se menjaju odjednom kako bi sve nove bile - kako ne bi otvarao TV svki čas

Miko

Tu se slazem da treba menjati sve LED trake od pozadinskog osvetljenja i to samo po mogucstvu sa originalnim jer ce te opet i najduze da traju , od krpljenja samo jedne ili dve crknute LED diode nema fajde ...

ali ovde u konkretnom slucaju nije problem pozadisko osvetljenje siguran sam , nego je popustio sam LCD panel , da je tu samo jedna jedina LED dioda crkla pozadinskog osvetljenja ne bi ni bilo jer su sve LED diode obicno vezane na red ,i tada bi ekran bio potpuno crn i neosvetljen ,

kod Samsung i drugih velikih LCD panela svasta moze da popusti , od bocnih zavrsetaka flet-kablova , do glavnih pogonskih flet kablova LCD panela (ekrana) , kao i losi odnosno popusteni kontakti izmedju Flet-kablova i pojedinih flet konektora , pa cak zna sliku da kvare i losi rasuseni i nabubreli elektroliti u ispravljacko-napojnom stepenu , mnogo zavisi i od toga da li je TV koriscen u sobi sa prasinom ili duvanskim dimom ,

ili da li je ekran  nekada bio nagnjecen ? , ili je TV mozda nehotice pao? ,...

jer svasta sam kao uzroke slicnog kvara nalazio u zadnjih 10god. popravljajuci razne  LCD-TV sa LED ili pak starijim Neonskim pozadinskim osvetljenjem ...

Izmenjeno od BANAT
Podeli na ovim sajtovima

1 hour ago, Mikorist said:

Da...i j mislim....Ali treba pregledti sve unutra pre....flat kblove kondeztore itd....ako je LCD panel mora nov TV da kupi jbga tu nema krpljenja. :(

Nov veliki TV sve sa garancijom nije losa opcija ali to jos uvek dosta para kosta $$$ ,ipak ako se ustanovi da je LCD panel popustio moguca popravka , odnosno `presadjivanje` provereno ispravnog polovnog isto takvog panela sa nekog neispravnog TV-a na postojecu ispravnu ``masinu``  , ali naglasavam da je takvo ``presadjivanje `` uvek jedna veoma riskantna operacija pogotovu kod tako velikih panela , jer jedna sitna greska i tanak panel se veoma lako polomi , o osetljivosti tih tankih printed flet kablova da i ne pricam...

Podeli na ovim sajtovima

2 hours ago, BANAT said:

ali ovde u konkretnom slucaju nije problem pozadisko osvetljenje siguran sam , nego je popustio sam LCD panel , da je tu samo jedna jedina LED dioda crkla pozadinskog osvetljenja ne bi ni bilo jer su sve LED diode obicno vezane na red ,i tada bi ekran bio potpuno crn i neosvetljen ,

Ne znam, panel deluje ispravno, ne vidim kakav kvar bi na njemu mogao da bude, pa da daje takvu ljubicastu mrlju. Ovo izgleda kao problem nekog difuznog svetla.

Da li je moguće ono što sam već imao kao ideju, da jedna LE dioda izgubi Green komponentu od moguće tri RGB (ne znam ni kako funkcioniše bela LE dioda iskreno), a da i dalje nekako provodi struju dalje...

Podeli na ovim sajtovima

pre 2 časa, Koja reče

Ovo izgleda kao problem nekog difuznog svetla.

Difuzori su ti oni filteri iza panel posle LED dioda....Ja sam imao sivu fleku na sred sredine jer je bio filter crn od dima od izgorele LED....

figure_01.png

Ili se vide crni krugovi ako ne leze lepo filteri ili nisu orginal sociva (premala su) na LED (zato je jako bitno naci orginalne trake koje imju pravi fokus)

Najcesce crknu sve LED i imas crn ekran potpuno(samo zvuk izlazi). Dovoljno je jedna da pregori jer su sve na red vezne...

flet-kablovi ako su otisli mozes da imas razne tripove u slici - najcesce horizontlne ili vertiklne linije - ili cak ekran na pola podeljen ako nema u jednoj polovini signala.

Evo ti slucaj plavih fleka

Jako je bitno prebristi sve suvom magicnom krpom - ovaj ima posle servisa na rubovima sive fleke jer nisu prebrisali   - ili ne leze lepoo filteri na rubovima....Moze i od duvnskog dima da bude zatmnjenje....bilo kakvog dima, prasine i sl.....

Podeli na ovim sajtovima

9 hours ago, Koja said:

Ne znam, panel deluje ispravno, ne vidim kakav kvar bi na njemu mogao da bude, pa da daje takvu ljubicastu mrlju. Ovo izgleda kao problem nekog difuznog svetla.

Da li je moguće ono što sam već imao kao ideju, da jedna LE dioda izgubi Green komponentu od moguće tri RGB (ne znam ni kako funkcioniše bela LE dioda iskreno), a da i dalje nekako provodi struju dalje...

Te diode za pozadinsko osvetljenje su obicne bele LED diode nisu RGB diode , sa njihove gornje strane imas zalepljene providne okrugle difuzore koji siroko rasturaju to belo svetlo ka zadnjoj strani LCD panela , izmedju pozadinskog osvetljenja i panela ima i nekoliko razlicitih slojeva polupropusnih plasticnih tankih zastora velicine samog ekrana koji sluze da te izvore tackastog belog svetla sto vise pretvore u potpuno homogeno rasporedjeno svetlo po celom ekranu , i te razlicite slojeve zastora nikako ne treba pomesati nego ih treba obavezno vracati nazad postavljene sa istim originalnim rasporedom ,

ps, redje se pojavljuje ali bilo je i takvih kvarova kada jedan manji deo ekrana treperi , uzrok tome je jedna oslabljena LED dioda koja treperi , i u tom slucaju se naravno menja celokupno pozadinsko osvetljenje .

Izmenjeno od BANAT
Podeli na ovim sajtovima

Mogu razne stvari da budu. Mora da se ne otvori TV - rastavi u delove - proveri sve redom sta je. LED su najmanji problem da se resi.

Saamo da NE bude kao moj LG. Upalio  - ima zvuk smo. Rastvio sve u delove. PRomenio LED diode...Nista...Promenio napajanje - NISTA...PRomenio sve kablove NISTA....Promenio onaj modul gde idu flet kablovi - NISTA....Na kraju sam shvatio da je glavna ploca RIKAVELA....Sve u svemu sad su sve novi delovi u njemu sem ekrana. :buehehe:

Podeli na ovim sajtovima

``Mi o Samsungu a Samsung na vrata `` 

malo pre sam uspesno popravio jedan potpuno mrtav stariji Samsung 55`` LED TV , crko je deo ispravljacko -napojnog stepena , zamenjeno je dosta raznih elektrolita , dva probijena MOS-FET tranzistora , jedan MKP blokac i jedan osigurac , sutra mu stavljam poklopac i ide nazad vlasniku .

Samsung 1.jpg

Samsung2.jpg

Podeli na ovim sajtovima

Ja sam pre neki dan popravio stariji Philips LCD televizor. (Neonke kao pozadinsko osvetljenje). Crkla samo jedna dioda u napajanju, ali to je bilo dovoljno. Radi. Vlasnica zafovoljna, kaze da TV vec odavno sluzi kao drugi TV u nekoj sobi.

S druge strane, ako se menjaju diode pozadinskog osvetljenja (desilo se pre nekog vremena, bio slucaj da rade, ali svetle plavicasto). Zamenjene, ali...jako je lako ostetiti ekran ili flat kablove prilikom zamene. TV koji je "popravljen" ali je ekran dobio vertikalnu liniju po sredini. Pa ko ce to da gleda...

Podeli na ovim sajtovima

pre 44 minuta, Vix reče

.jako je lako ostetiti ekran ili flat kablove prilikom zamene.

Mora mnogo da se vodi racuna. Ovo je kao nagazna mina kad se demontira pipavo. 

Pogledti sve primere na YouTubu kako se ovo radi. Redosled, procedure, trikove....

Što je veći ekran to je teže. Preko 48 ekrane ne vaditi iz rama  bez vakum sisaljki 

s-l1600.webp

Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

• Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
  • Kreiraj novo...