Jump to content

Preporučeni Komentari

Napisano

Japanac je sve sam napravio na originalan nacin, dijafragma od 50mm debelog stiropora ,secenog u konus, voice coil, magnet - postavljena dva neo da se odbijaju ali ne dodiruju, centrator zategnuta nit u trougao, spoljna povrsina drajvera sa zalepljenim papirom- da dominira zvuk papira ...pogledajte sami. Navodno je impedansa potpuno ravna u celom opsegu.

Napisano

Pa vidi se da je Open Baffle, mora da lepo svira! 

Ja cekam da neko napravi pulsirajucu sferu kao subwoofer, pa da dozivljaj bude potpun :D

Napisano
pre 1 minut, Vix reče

Ja cekam da neko napravi pulsirajucu sferu kao subwoofer, pa da dozivljaj bude potpun :D

Oči vascelog foruma su uprte u našeg Aleksa. Ako on ne napravi, nitko neće. 😃

Napisano (izmenjeno)

Ne znam čemu toliko oduševljenje i ovde i tamo, ko deca na OTO (opštetehničko obrazovanje) da su ga pravila. :grino:

Izmenjeno od NIXIE
Napisano
12 minutes ago, NIXIE said:

Ne znam čemu toliko oduševljenje i ovde i tamo, ko deca na OTO (opštetehničko obrazovanje) da su ga pravila. :grino:

Fascinantan komentar na bigdiy:

"They look very elegant!"

Ne znam da li je sarkastican ili lud 😅

Napisano
2 hours ago, Vix said:

jedan od primera je RAAL Eternity

Napisano

Sigurno da moze i bolje, narocito korpa, aly ploce deblje spojene srafovima npr

Meni bilo zanimljivo: po formi "membrane" + ravna strana sa zalepljenim papirom sigurno radi kao kombinacija klasicnog drajvera baziranog na klipnom kretanju i DML- distributed mode loudspeaker- dakle koristi vibracije , brejkap mod... Obicno su to probali sa raznim plocama - stiropor, tanka sperka, balza itd I oni su prijavljivali ravnu impedansu.

Pa dupli magnet u ovakvoj konfiguraciji...mozda i tu ima nesto

Pa zategnuta zica neka kao centrator...bio jedan drajver u UK, isto od nekog japanca sa slucno resenim vesanjem, al on je umro...japanac, ne drajver 😄

Napisano

Slab magnet, teška membrana, mekano vešanje. Kolika je efikasnost toga, i gde mu je rezonantna frekvencija, na 5Hz?

Napisano

Ipak, svaka cast na trudu, e sad koliko lepo svira...to mozemo saznati samo ako ga sami napravimo, sto i nije nemoguce...

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   1 član

• Kreiraj novo...