BANAT Napisano pre 23 časa #9197 Napisano pre 23 časa 32 minutes ago, krca44 said: Predvidjene topologije su Williamson ( sa verovatno manje od 20 dB povratne veze ), Mullard 5-20 i Western Electric 124 ( trafoi nisu u povratnoj petlji ). Za Willimason sam dobio gerbere za proverenu pcb autora iz USA. Po mom skromnom misljenju uradi Mullard 5-20 topologiju ali sa ulaznom EF86 triodno spojenom nikako pentodno spojenom , isto tako predlazem ti da probas i proverenu jednostavnu Iskra, Dynacord ,Grundig, Gelloso topologiju,..., tu je dovoljno da imas po bloku samo po jednu 6SN7 ili 6SL7 oktalnu duplu triodu kako za ulazno naponsko pojacalo tako i za obrtac faze odnosno drajver , ali umesto tih oktalnih moze tu i poneka noval dupla trioda da prodje bez problema.
krca44 Napisano pre 22 časa #9198 Napisano pre 22 časa pre 25 minuta, BANAT reče Po mom skromnom misljenju uradi Mullard 5-20 topologiju ali sa ulaznom EF86 triodno spojenom nikako pentodno spojenom , isto tako predlazem ti da probas i proverenu jednostavnu Iskra, Dynacord ,Grundig, Gelloso topologiju,..., Hvala za preporuke Nisu one tri topologije zacrtane u kamenu, svakako bih probao jos nesto dok je na dasci. Sto se tice cevi imam ruske 6SL7 i 6SN7, EF86 planiram da nabavim a dodatno imam jos neke pentode koje se mogu vezati u triodni spoj i koristiti samo mislim da to zahteva dizajn koji je trenutno van mog opsega - eksperiment je svakako moguc - cevi su E180F/6J9P-E i E83F audio pentoda sa g2:g1 = 34-38. Od Noval cevi imam 6N1P-E i 6S3P-EV ( high gm cev ) - planiram nabavku ECC81/82/83, kad budem mogao. BANAT je reagovao/la na ovo 1
BANAT Napisano pre 22 časa #9199 Napisano pre 22 časa Claus Byrith napravio je po mom misljenju sasvim pristojno svoje 4-30 pojacalo snage koristeci za osnovu Mullard 5-20 topologiju , btw, za razne topologije nije losa ni ECC40 dupla trioda , osim sto je problematicna oko specificnog rimlock podnozja. Mullard 4-30 amplifier_30wpp.pdf krca44 je reagovao/la na ovo 1
krca44 Napisano pre 21 časa #9200 Napisano pre 21 časa Hvala - imam Claus-ovu knjigu samo imam i jos toliko literature za konkretna pojacala da sam vec dvaput suzavao izbor, za pocetak, pa ipak se opet pojavi jos nesto interesantno. Recimo skoro sam video rani McIntosh A116 dok jos nisu poceli sa upotrebom njihovih specijalnih trafoa - to mi deluje zanimljivo mada mislim da nije jednostavno. Leak TL12.5 mi je bio zanimljiv samo je jako osetljiv na ulazu. Posto bih radio 807 u triodi za AB1 klasu treba 35-40 volti pobude pa ne znam da li pojacala radjena sa EL34 UL izlazom imaju odgovarajuce pobudne stepene ili bi se to moralo podesiti u praksi ( mislim na vec isprobane primere kojih ima puno ).
BANAT Napisano pre 19 časa #9201 Napisano pre 19 časa (izmenjeno) Krco ako vec imas namotane izlazne trafoe sa Raa-10K onda je to odlicna vrednost za pentodni AB1 klase continualan (CCS)rad sa 2x807 ,a koji daje oko 56W max. pri B+=600Vdc i B+g2=300V , i pri -Ug1 od -34V , standardne pentode snage su veoma lake za pobudu isto kao i te 807 mlazne tetrode ,za punu izlaznu snagu od 56W potreban pik sving mereno sa g1 na g1 je 68Vac-pp ,sto i nije tesko postici u bilo kojoj konfiguraciji ulazno/obrtackog/drajverskog stepena , u tom 2x807 pentodnom rezimu rada siguran sam da je THD samog izlaznog PP stepena pri punoj izlaznoj snazi ispod 2% ! , sto ih veoma priblizava THD karakteristikama pojedinih trioda , iz mog iskustva pentode ili mlazne tetrode u audio pojacalima treba tako i vezati , dok za triodni rad izlaznog stepena treba ipak izabrati i odgovarujuce triode . btw , B+ 600Vdc i 300Vdc linije se veoma lako mogu napraviti ako na visoko naponskom sekundaru mreznog trafoa imas oko 420Vac sa srednjim izvodom . Izmenjeno pre 19 časa od BANAT
krca44 Napisano pre 3 časa #9202 Napisano pre 3 časa pre 16 časa, BANAT reče Krco ako vec imas namotane izlazne trafoe sa Raa-10K onda je to odlicna vrednost za pentodni AB1 klase continualan (CCS)rad sa 2x807 ,a koji daje oko 56W max. pri B+=600Vdc Sto se ovoga tice u pripremnom periodu jedan od podataka koje gos. Shindric trazio od mene jeste i B+ sa kojim bih radio i ja sam napisao 400-420Vdc ( cini mi se ) pa tako ne znam, mogu pitati, da li trafoi mogu raditi sa 600 Vdc - msm to je deo konstrukcije trafoa koj ja prosto ne znam. Svaka sekcija/polovina primara moze inace raditi sa max. signalnom strujom do 150mA sto je mislim skoro duplo vise od onog sto 807 moze po pitanju struje u A/B klasi ( podaci u RCA/STC datasheet-ovima su davani za dve cevi za parametre mirna i max signalna struja ). Da pojasnim zasto trioda i 10K primar - triodni izlaz jer mi treba najbolji moguci damping faktor - zvucnici su efikasni nominalno 96dB, nesto manje u midbasu ali taj midbas nije vrlo osetljiv ( 12" ) vec negde srednje osetljiv pa mu treba pojacalo sa malo boljom kontrolom. 10K primar jer je Williamson tako radio, pa zatim razni Amerikanci koji su koristi jednostavnije trafoe i 807 / 6L6-GB / 5881 sa tom topologijom a dodatno jer je Western Electric u "tetrodnom" rezimu takodje koristio trafo sa 10K primarom iako su kasnije korisceni trafoi sa mnogo nizom primarnom impedansom koji mislim vise odgovaraju za UL/pentodna pojacala. Onu stranicu, drugu iz STC datasheet-a gde za AB1 klasu preporucuju 3K izlazni trafo sam video ali nisam video da je neko to zaista radio - mozda i jeste samo ja trenutno nemam saznanja o tome. Sem toga da li sam izlazni trafo moze raditi sa 600Vdc na primaru - elementi za tako nesto nisu problem... iskreno ne bih to pokusavao za pocetak vec ako mogu mozda kasnije kad stekenem neko iskustvo u gradnji pojacala. Hvala za dalje preporuke
BANAT Napisano pre 2 časa #9203 Napisano pre 2 časa Krco licno ja bih se pri izradi izlaznog trafoa za PP-AB1 triodni mod rada drzao RCA datasheet preporuka gde je Raa=3K , ta vrednost ima smisla jer je unutrasnji otpor 807 triodno spojene mnogo manji nego kad je pentodno spojena , pa samim tim je i izracunata i preporucena impedansa primara izlaznog trafoa manja da bi dobila optimalna izlazna snaga pri nekoj kompromisno prihvatljivoj najmanjoj distorziji , cenim da je u takvom triodnom spoju distorzija oko ili ispod 1% pri 15W izlazne snage , ako tu upotrebis 10K trafo izlazna snaga ce biti i daleko manja ali i sama distorzija , jedino sto mozes da probas jeste da na 8 Ohmskom izvodu sekundara prikljucis 4 Ohma zvucnik , tako bi se reflektovana impedansa u primaru trafoa smanjila na 5K , ti izlazni trafoi koje imas su rekao bih odlicno napravljeni ! , tako da sam siguran da bi oni lepo radili sa B+ od 600Vdc , to sto je zica primara duplo deblja u odnosu na izracunatu najmanju potrebnu debljinu jeste samo velika prednost iz mnogo razloga ! , jedan vazan je da su tako gubici usled termogenog odnosno Rdc otpora primara manji , pa i samim tim i zagrevanje zica primara je manje . krca44 je reagovao/la na ovo 1
BANAT Napisano pre 52 minuta #9204 Napisano pre 52 minuta Da ne otvaram novu temu ali bice i to uskoro kada ovaj 200W Dynacord stigne na red za refresh , btw, ovo pojacalo jos uvek dosta dobro radi cak i sa tako starim i losim mreznim elektrolitima od kojih jedan ocigledno i curi , unutra su od lampi 4x EL34 Tfk koje trenutno rade sa B+ od 830Vdc , tu je i jedna ECC81 koja ih sve cetiri ganja , ostalo je napravljeno sa poluprovodnicima , ima odlican krupan izlazni trafo napravljen na duplom C jezgru , mrezni trafo je ogroman i sigurno je preko 30 kvadrata preseka jezgra , onako na prvi pogled ali i gledajuci servisni manual par ovakvih mocnih 200W pojacala uz neke sitne prepravke mogla bi bez da se ``oznoje`` da poteraju i neke najzahtevnije kucne HI-FI zvucnike , tipa magnetostati ,elektrostati ,... krca44, Vix and grone je reagovao/la na ovo 3
Preporučeni Komentari
Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar
Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar
Kreiraj nalog
Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!
Registruj novi nalogPrijavi se
Već imaš nalog? Prijavi se ovde
Prijavi se odmah