Jump to content

GM70


dunavko

Preporučeni Komentari

Od svega nabrojanog, kao "drugo", srećom, nije mi palo na pamet ikoje.

Jednostavno, starački, pomislih da slika može da pomogne u razmišljanju oko izgleda, rasporeda i slično(g). Izvinjavam se na nepromišljenom skretanju sa pravca.

Izmenjeno od zika
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hvala, hvala.

Listah juče i danas net, došao sam do istog zaključka ko Vladd, laiku ko meni, nemoguće je doneti mišljenje i sud o nekom uređaju. Sa jedne strane su baš megalomanske kreacije, druga krajnost je pak moj, Kenjalov amp koji je u stvari integralno pojačalo, pre i amp zajedno. Zanimljivo je još i da svako od elektroničara ima neku svoju ideju o istoj kreaciji i kako bi je napravio, što je sa opet sa jedne strane dobro, a sa druge deluje potpuno zbunjujuće na entuzijastu kao što sam ja recimo, tako da Zenova preporuka da se nađe jedan majstor i kome će se prepustiti da uradi sve, jednostavno nije dovoljna.

Postavio sam par pitanja, Vladd mi je dao samo jedan razložan odgovor, prevedeno, da nije bitno da bude moderan "low ESR" kad se radi o grejanju. 

Niko ne odgovori za starost od 35 godina  predloženih elektrolita.

Zatim, umesto ovog što crkava zbog prekoračenja napona, staviti jedan ovdašnji od 550v ili na red dodati još jedan isti.

Vladd navede da izbor za grejanje zavisi od raspoloživosti i volje, ok, ali bih više voleo precizniji odgovor u smislu šta i koliko CR, CRC, CRCR, CRCRC i da li sve iste elkose ili različite po kapacutetu i koliko ukupno.

Pitao sam i za ubacivanje jedne prigušnice u filtraciju grejanja GM70, potencijalni majstor predložio 2mH. Čitam jednu forumsku temu, čovek stavio dve od 10mH 5A i zaključio da to bolje zvuči, ne znam da li je LCLC ili ima ubačen i otpornik. Reče mi juče Branko BIN da ima čovek u NSu koji mota sve te neke potrepštine, obratim mu se i dao mi opciju na vazduhu, 0,8 oma i na trafo limu, 0,13 oma. Moj preamp u visokom naponu ima LCLC bez otpornika, zašta nije lako napraviti mrežni trafo.

Znam da pišem opširno, a sa veoma uskim znanjem, to možda ilustruje veliku kompleksnost elektronike, iako je Omov zakon po obrascu jednostavan. 

U ponedeljak ću dobiti stezače trafoa i do tad valja sve da odlučim jer će se uređaj rasklapati.

20231125_1131272.thumb.jpg.e01288313f0e941ca998caee5b4d8196.jpg

Jedan kanal grejanja, elektroliti su šta se našlo, 10000uf i mali od 2500, CRCR spoj.

 

 

Izmenjeno od Lemić
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

35 godina stari elektrolitski kondenzatori !? ,

iz mnogo razloga licno ne bih gubio vreme a ni novac sa tom i takvom starudijom , jer kod Elektrolitskih Kondenzatora uvek biram sto je moguce od novije proizvodnje i naravno samo od renomiranih proizvodjaca ,

btw , kao stari RTV mehanicar koji se tokom raznih popravki namenjao na hiljade raznih elektrolitskih kond. savetujem ti da svratis u tebi obliznju RTV mehanicarsku radnju i da pitas sta imaju od kvalitetnih mreznih elektrolita vece kapacitivnosti  i veceg radnog napona ,  220uF-470uF / 400V= ili 450V= , pa onda sa takvima kombinuj sebi i za potrebne radne napone i potrebne kapacitivnosti u tvom pojacalu .

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kako sam već naveo, obrazloženje je da ako nisu formirani, mogu da stoje navodno neograničeno, jednako kao i automobilski akumulatori, bez kiseline mogu da stoje dugo, ne znam koliko. 

Nisi bojim se pažljivo pročitao, radi se o elektrolitima za grejanje GM70, Nichicom 6800uf na 35v, a ti što spominješ su za visiki napon od 1Kv idu na red 4 komada, 470uf na 450v, a prvi i koji crkava je isti, a na njemu se javlja napon od 465v, Kendeil su i troše se u aparatima za varenje, zato su možda sveži i sa njima uređaj bolje zvuči od predhodne dve garniture, jedna su bili Nipon ili Nichicon. Postavio sam pitanje u vezi izbora tog problematičnog.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Neformirani olovni akumulatori nemaju ama bas nista zajednicko sa elektrolitskim kondenzatorima , u svakom slucaju kakvi god da ti elektrolitski kondovi trebaju nabavljaj iskljucivo samo od sto je moguce novije kvalitetne produkcije i bezi od te razne starudije sta god da pise na njima a koja je od visedecenijskog stajanja najverovatnije trula iznutra , 

btw ,mislim da razni trgovci delovima pokusavaju tom pricom o navodnom reformiranju starih kondova da se za solidne pare otarase prastare zalihe kojoj je obicno mesto na otpadu .

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Novi materijali su novi materijali, stari elkici su vise otpad nego komponente koje nude srecu.

Za visok napone odabrati nesto namensko bolje nego redjati na red, manje problema je u igri. A ni cene nisu astronomija.

WWW.ALIBABA.COM

Dc Power Electronics Capacitors 500uf 1100vdc - Buy Dc Power Electronics Capacitors 500uf 1100vdc,Dc Power Electronics Capacitors,Dc Power Electronics Product on Alibaba.com

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pre 4 časa, Lemić reče

Zatim, umesto ovog što crkava zbog prekoračenja napona, staviti jedan ovdašnji od 550v ili na red dodati još jedan isti.

Lemicu kad se elektroliti vezuju u seriju za HV onda se gleda da svi budu isti tip, kapacitet / napon - nominalno, dakle najbolje promeniti sve za te od 550 Vdc.

Niko ti nece javno reci da stavis dva razlicita konda u seriju mada video sam da to neki rade ... ja sam laik za 1 kV mada mislim da je losa praksa staviti na red dva razlicita konda u takvoj situaciji na toj - prvoj poziciji koja trpi najveca opterecenja.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hvala, naveo sam od koga i sa kakvim obrazloženjem mi je predložen stari a novi elektrolit. Pročito malo po netu, stoji da je vek u polici 2 godine, neki navode da može da se revitalizuje al...tako da novi, međutim, ovde sve što se kupuje, počevši od mleka za bebe je sumnjivo na žalost.

Izgleda da nisam bio jasan, ili nejasno pročitan. U visokom naponu od 1Kv su četiri identična elkosa vezana na red, 470uf i 450v, Kendeil, na svakom je izmeren napon od oko 275v. Peti, odnosno prvi, je isti takav i zbog napona pri radu od 465v, traje dve zime. Sad je stavljen opet nov Kendial od 470uf 450v i uređaj radi naravno. Ponudio mi je drugar Nipon od 320uf i 550v, moje pitanje je bilo da li to staviti, ill dodati još jedan isti Kendial na red? Ne znam kolko pri paljenju skoči napon, mada bi sa Banatovim prdlogom bi otpornik to rešio. Nixie je predloženo  da se stavi od 630v, toga nema ovde a predloženi nisam siguran da je visokog zvučnog ranga. 

Za grejanje, sad su različiti, prvi manjeg kapaciteta, stavilo se šta se našlo, ne znam šta je neko  pravilo, da ne ponavljam isto što sam već pitao u vezi toga.

Nekako, imam utisak da ko da klještima izvlačim reči, malo konkretnosti a većinom opšte. Gledah malo danas diyaudio.com, kad neko nešto pita, vrlo brzo dobije brojku, šemu i slično, vrlo često potkrepljeno ličnim iskustvom, koje iako subjektivno znači mnogo. Mislim da pitam jasno, pa i očekujem odgovore koji nisu ko "kiša oko Kragujevca" i koji mogu biti korisni i drugima. 

(Molim za izvinjenje ako napišem nešto što nije po volji.)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

@Lemić

Dobio si odgovore iz centra Kragujevca :), premotaj temu pa ćeš videti da sam ti sve rekao, a i ne samo ja. 

Što se tiče novih elkosa mislim da si potpuno u pravu za sumnjičavost ali one F&T iz Vremplova slobodno uzmi u obzir pre nego neke NOS jer su to prvoklasni profi elkosi za industriju i teške uslove, naravno uz svo poštovanje @BANAT i @vladd

Dakle, nema potrebe toliko za filozofijom oko filtracije napajanja za grejanje izlaznih lampi. I sa AC bi moglo i to znam iz iskustva sa 2A3, ali tada najbolje odvojen trafo.

Imaš dovoljno informacija, jedino ako je baš zapelo da nacrtam šemu za o o što sam već napisao. CRC, R prilagodi po Omovom zakonu a prema tvojoj situaciji.

 

Za HV, ako ne znaš koliki je napon pri startu izmeri ga. Stavi taj R po Banatovoj preporuci. Mene su učili da napon na elkosu ne sme da pređe 2/3 njegovog probojnog... Nikada nisam pogrešio na taj način,  a obično se držim max 1/2 probojnog. Imaš više ponuđenih rešenja, ja bih izabrao najsigurnije da sam na tvom mestu.

 

 

Izmenjeno od Beli_Ninja
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

HV za drajverku je bilo, jedan elko na 550v ili dva identična na red od 450v, treća opcija od 630v i to se mora tražiti, kad dođe neko od znalaca, izmeriće udar pri uključenju, ali ko što mi je Banat rekao, žičani otpornik od 5w sprečava, umanjuje skok napona pri paljenju.

Grejanje kod GM70 nije moguće naizmenično, u preampu mi jeste takvo inače.

Da, ti se me uputio na F@T caps, neko reče da oni rade za Mundorf, jel to tačno? 

Prvo što me Bradač naučio je da elkosi valjaju da rade na 3/4 nazivnog napona.

U grejanju za GM70, imam sada tik ispod 20v, naravno da se otpornicima to napenali. Nisam pročitao da je iko dao mišljenje, koliki ukupni kapacitet je poželjan , koliko stepeni filtracije, napisao sam opcije i da li ubaciti prigušnicu, znači, ima više opcija sa istim ciljem. Sad je CRCR, rečeno mi da je još bolje dodati na kraju kondiš. 

Znači, pitanja su krajnje jasna, šta je problem predložiti egzaktno, jedan elko na 550v, ili dva identična na red od 450v, mene čisto i zanima koje mogu biti razlike, makar u teoretskom smislu.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pre 30 minuta, Lemić reče

neko reče da oni rade za Mundorf, jel to tačno

Rece moja malenkost.

Ovde na forumu zadnju gradnju 12B4a preampa je radio xx ( izvin'te ne mogu da se setim nadimka ) koji je narucio Mundorf kond za HV a dobio F&T jer Mundorf nije stigao da promeni stampu ili F&T nije odstampao "Mundorf" ( verovatno za citavu neku kolicinu kondova ).   Sem ovoga prica se vec dugo da je F&T iza Mundorfa za HV elektrolite....

 

Kad budem kupovao cevi i jos neke stvari u Germaniji planiram da narucim i F&T 550 Vdc elkoe jer smatram da su pouzdani mada nisam radio licno sa njima - imam dovoljno preporuka da to uradim.

 

 

Izmenjeno od krca44
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Jedan opsti primer za grejanje - Pette Millett prodaje PSU+Reg pcb za grejanje na ebay-u, na sajtu ima shema + BOM.

On koristi 3x 4,700 uF.

Plocica je namenjena za predpojacala i mozda za neka manja pojacala.

Ja sam koristio shemu da nacrtam sam to isto samo sam zbog mog materijala ubacio 2x 10,000uF / 35Vdc u C-RC varijanti ( hteo sam da skinem oko 2 Vdc pre regulatora ).

Ako hoces da gledas razne interesantne projekte sa shemama i vrednostima za grejanje evo jednog linka, zahtevi su slicni tvojima :

 

 

A-DIRECT-HEATING-TRIODE.BLOGSPOT.COM

... SOLD ... MC1/60, E60M, TM100 SE amplifier - Part 1 In the DIY world of triodes amplifier lovers, most people know the best of th...

 

Izmenjeno od krca44
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

@Lemić

Kad izmeriš taj udarni napon onda je moguće diskutovati taj od 550V, ovako najbolja varijanta dva od 350V ili više na red.

Za grejanje sam ti ja rekao da je 2000uF/A super, više je još bolje. 2 x 6800uF je ludilo za 3A. 

L neka komentarišu ovi iskusniji i obrazovaniji. 

Ne razumem šta konkrerno nije rečeno. 

Da su meni ovako servirali sada ja ne bih znao tebi da pričam, nego su me mnogi vraćali liteaturi koju sam konzumirao koliko sm stigao i mogao jer zbog profesije mnogo literature konzumiram pa mi je učenja preko glave.

Svi ti baš konkeetno pomažemo, a ti izgleda baš toliko ne znaš da ne vidiš to. 

Kad ti neko predloži F&T stvarno nemaš nikakvog razloga da pomisliš na Mundorf ali izgleda da ni o tome ne znaš puno pa tražiš leba preko pogače 😀

F&T boli racq za audiofile ali eto ispoštuje i njih, njima je teška industrija cilj a tu prolaze samo najbolji.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ovo je mozda bolji primer jer ima shemu filtracije grejanja sa 2x 6,800 uF :

 

A-DIRECT-HEATING-TRIODE.BLOGSPOT.COM

Power supply My long time favorite for smooth filtering is a LC supply. Not only the mains residual is almost a perfect sine wave...

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hvala. Vidiš, jedan čova ni ne zna koja je to firma i predlaže poznate brendove, ala Nipon itd. Ovde je F@&T skuplji od ostalih, a elektroničari nisu baš široke ruke, čak i kad je tuđi džep u pitanju. No, izbor brenda, barem za grejanje, nije presudno koliko moguća kombinatorika. Rekoh, nije bilo bruma ni na zvučnicima ni merno u sadašnjoj postavci, ali možda može bolje zvučno u nekoj vatijanti. Sad ću da čitam. 

Sad je konktetno rečeno:

9 minutes ago, Beli_Ninja said:

Za grejanje sam ti ja rekao da je 2000uF/A super, više je još bolje. 2 x 6800uF je ludilo za 3A. 

Za prigušnicu niko ništa, takođe ni da li da bude i treći stepen zbog kondiša ka cevi, shvatio sam da je tako bolje.

Što se tiče F&T, prihvatio sam predlog, iako sam van materije, znam za ala Panasonic, čisto sam izneo nepoznanicu elektroničara. I, zanima me kvalitativna razlika između dva na red i jednog elkosa sa sumarno istim vrednostima teoretski.

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

3 hours ago, Lemić said:

Nekako, imam utisak da ko da klještima izvlačim reči, malo konkretnosti a većinom opšte.

malo si od domaceg uradio

na big Diya je rutina:

 

"pics, referent schematic"

ti se vrtis oko 5 kondova ko pijan oko plota, a tu su stvari trivijalne

ne vidis zemlju od oranja - lepo ti je i to nekoliko puta receno da je amp opasnost po bezbednost, a ti treci put stavljas 450Vdc kond na napon od 465Vdc, i to sad kad znas koliki je napon

ako ces prepravljati skalameriju da se to korektno uradi, kreni

ako neces, stvarno ga smaras 

niko nije duzan da ti pomaze nego je to stvar slobodne volje, na istoj pociva svaki forum koji nije komercijalne prirode

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Te Nipon valja Ivailo i nemaju veze sa mozgom. Verovatno su lažnjaci.

Prvo porediš F&T sa Mundorfom a sada pominješ Panasonic. 

Ne treba ti L ako mene pitaš.

Paralelisanjem kondenzatora smanjuješ im ESR  i ESL što je bolje, tj. dobijaš elko boljih karakteristika.

 

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Guest
Ova tema je za sada zaključana i nisu omogućeni budući odgovori.
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...