Jump to content

Lola audio hladnjak - sposobnost


Beli_Ninja

Preporučeni Komentari

Ne znam da li mogu bolje da nazovem temu. 

Malo sam istrživao kako doći do prave dimenzije hladnjaka nepoznatih karatektiristika pa naleteh na Turnera gde je napisao sledeće:

More about heatsinks :-

As a rule of thumb, for each Watt to be dissipated you need 40 square
centimetres of surface area to prevent anything heating up to more than 40C
in a room where room temperature is 20C. In other words, T rise < 20C above
ambient room temperature.

Izvor 

WWW.TURNERAUDIO.COM.AU

 

Od kolege @zeljkor sam davno kupio hladnjake za koje sam kasnije na netu našao da ih zovu Lola audio valjda zato što su ih oni koristili ili su za njih proizvođeni.

I ako je kolega napisao da je eloksaža očaj, mene oduševljava ovj kameleon efekat :D

 

 

Naravno da ne znam nikakve karakteristike ali dođoše na red :D

Izmodelirao sam ih najbolje što sam mogao, skidanje mera sa visokom preciznošću nije baš jednostavno ali ovaj model je prilično precizan. 

Inventor kaže da je ukupna površina hladnjaka 257251.196mm^2, što je 2572,51196cm^2, što prema Turneru omogućava držanje temeperature hladnjaka od 40 stepeni C pri sobnoj temperaturi 20 stepeni C pri disipaciji od cca  64W. Naravno, sa prirodnim hlađenjem.

Da li je to tačno ne znam, ali videćemo. Meni treba za cca 40W disipacije :D

U prilogu možete skinuti 3D model u stp dokumentu, kao i konturu u dwg i dxf dokumentu.

dimenzije.thumb.JPG.ab7e0b7bc89daad6f63631bbe955cdee.JPGpogled1.thumb.JPG.628f8302f643a030931973335f556979.JPGpogled2.thumb.JPG.43c30f886aefdeed87431d5dabcc8634.JPGpovrsinahladnjaka.thumb.JPG.250ba4638594562a400113b0e30b0788.JPG

 

3D model hladnjaka.zip

Izmenjeno od Beli_Ninja
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ja onomad kad nisam znao meto dva ladnjaka jedan pored drugog.

Prvi klot kontrolni.

Na drugi termopastom nalepio one metalne otpornike na mestu tranzistora, podgrejao ih s odgovarajućom snagom i merio razliku temperature između dva ladnjaka.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Na žalost, nemam na stanju te otpornike kojima bih mogao da ih napržim na radnu disipaciju pa sam se, dok ne odem kod drugara koji ima otpore, okrenuo teoriji i tuđem iskustvu. 

U svakom slučaju hvala za predlog. Svakako ćemo proveriti teoriju na pravi način. Za sada obećava i Turnerova teorija i iskustvo 😊

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ovaj sa slike prvog posta je jako nepraktican hadnjak.

Tri su faze hladjenja, konvekcija, kondukcija i prema okolini konvekcija i zracenje, Konvekcija, prva, se svodi na ta dva flaha koji primaju toplotu od poluprovodnika, kondukcija je problem, treba svu energiju preneti kroz nezgrapan i mali poprecni presek, pa dovesti do  korena rebara, koja treba to finalno da prenesu okolini i izrace pride.

Ja bih tu ofrezaovaeo te flahove i deo kratkih rebara, poravnao materijal u korenu rebara, ubacio 4mm bakarnu plocu kao medju transportera energije i ostatak hladnjaka  bi disipirao preko 60W

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kutijca je ko bombona tu nema problema. Međutim ima jedan mali dio koji si trebao bolje uraditi. Na prvoj slici se vidi da hladnjak nema metalni sjaj po cjeloj površini, i time nema po cjeloj površini kontakt sa Al pločom 10 mm. A to bi moralo perfektno da se dodiruju  po cjeloj površini. Još ako bi bilo neka pasta. ihaaa

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ljudi ne zanosite se.

Kao prvo Pass svoja pojačala u A klasi radi sa tim jezikom i nenormalno čudnim rebrima postavljenih protiv svih zakona termodinamike. Mislim na First Watt. Da, jesu velika kućišta ali pričamo i o 100tinak W disipacije po kanalu. 

A evo malo iz moje profesije. Kada sam radio na zavarivanju stranica voza koje su sastavljene iz ogromnih rešetkastih ekstrudiranih profila tokom zavarivanja ti profili su na 30 do 40 stepeni čak 3m od mesta zavarivanja. I deformacije su ludilo... Tako da, prenosi to odlično. Nije ovde u pitanju toliko veliki porast temperature u jedinici vremena a isto tako nije ni neophodno nenormalno brzo odvođenje u jedinici vremena.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Čitao sam davno neki rad na tu temu, oko optimizacije ladnjaka.

Na kraju su došli do zaključka da su hladnjaci sa kosim rebrima iste površine efikasniji nego kada su rebra vertikalna. Ako me sećanje ne vara pobednik pasive je bio hladnjak sa efektom dimnjaka.

Ako krečana nije izdala, a upuštam polako... :D

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

To je uskonamenska analize, verovatno za potrebe nekog kontrolera, ova druga uzima u obzir u zapreminu, odnosno konture zapremina hladnjaka. Da bi hladnjak mogao da preuzme, sprovede toplotu do rebara a posle ide drugi deo, predaja okolini, na koji se utice drugim metodama...

https://core.ac.uk/download/pdf/41809617.pdf

Izmenjeno od vladd
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...