Jump to content

Najbolji članovi


Popularan sadržaj

Showing content with the highest reputation on 10.02.2020. u svim oblastima

 1. 4 poena
  Vix

  VICOVI!!

 2. 3 poena
  NIXIE

  AIKIDO Cathode Follower

  Probao LED bias umesto katodnih otpornika. LED su iz Kelco 8mm crvene. Maksimalnu struju kroz LED ne znam, nema podataka, računam da je 20mA mada je verovatno malo više za te 8mm LED. Razmišljam da stavim po dve u parelelu, praktično su im isti naponi kod svih, izmereno je 1,77V pri 16mA struje kad se ugreju lampe dobro. DC visoki napon je stavljen na 190V, raw DC je 225V ispred regulatora. Zvuk je svetliji i otvoreniji nego sa otpornicima, ima više detalja i bolje zvuči, tako da ću verovatno malo prigušiti srednje i visoke na zvučnicima. Po meni ovo ostaje do daljnjeg ako ne dođe do crkavanja LED. Imam i zelene LED, kao opciju za E88CC, njima je napon nešto viši. Probaću E88CC sa ovim LED, ali biće struja veća od 10mA. Pošto imam džampere, mogu da uradim obe varijante, crvene ili zelene LED za 6N6P/E88CC, ili LED bias i otpornički bias ali samo za 6N6P.
 3. 2 poena
  NIXIE

  Korting A100 + (BatoMM ili Modus M ili ...)

  A ne možeš ni stanicu da menjaš.
 4. 2 poena
  Doktor

  Gramofonska tema

  Jednostavan odgovor. Imati pouzdanog drugara za te rabote. Povesti ga u inspekciju. 2 para očiju bolje vide. Za te operacije meni je @Lemić toliko puta pomogao, da je prvi pik. A i živi na 230 m vazdušne razdaljine od mene. Posle obavezno na neko meze, piće svrnemo.
 5. 2 poena
  Superhik

  Novopridosle skalamerije

  Izbjegavajte bilo kakav kontakt sa clanom foruma zeljkor i ne citajte sta pise. Velika je vjerovatnoca da ce vas zaraziti magacionerskim virusom. Posledice znamo.
 6. 1 poen
  paja959

  Gramofonska tema

  to za retko ulje kod Thorens osovina je u redu,i tako treba da bude..al ajd,sipaj retko ulje u recimo osovinu jednog Kuzme Stabi 1-Stabi 2,ces se neprijatno iznenaditi..ako osovina dobro dihta,uz upotrebu adekvatnog ulja,vec kod izvlacenja unutrasnjeg tanjira,treba da se oseti jedan vakum efekat..kad se vraca natrag,podtanjir ne sme da utrci/uleti na dno caure,vec treba jako laganice da se spusta,cak do te mere da ako se zuri,treba se rukom stisnuti da dohvati dno caure..osovina ne sme da ima poprecne,vidljive prstenove na sebi (gde ima prestenova,na tim mestima je dolazilo do nekog povecanog trenja,zbog necega) ,vec treba da je ujednacene boje u celoj duzini...
 7. 1 poen
  vladd

  Korting A100 + (BatoMM ili Modus M ili ...)

  Mjok nema nikakvih oscilacija, pride sprava radi u okruzenju 13,56MHz, snaznijih izvora, 200-500W, za plazma generatore. Cista sinusioida, posto je to bitno zarad merenja napona i struje, i pomeraja faze, da bi se obracunala energija u plazmi. Pa kada ima spoljnih ukljucina dobije se racun za perpetuum mobile Stavljao sam sild oko nekih vodova za zlu ne trebalo ali nema problema. Klasicni zobel bi izgoreo na tim frekvencijama, i otpornik i kond Nema podataka o frekv, ipak je to audio amp, ali sam ja testirao za potrebe malog plazma generatora na 80KHz... i za 150KHz, drajv za trafo koji dize na 12KV napon... red velicine snaga oko 30W na ampu P.S. U sustini samo treba prepakovati zobel, sa 1n ili 470pF, nema potrebe za ovim arhaicnim za oscilacije na 2-4MHz
 8. 1 poen
  Lemić

  Gramofonska tema

  Moro sam malo da se našalim, Dok je prevelik domaćin, a meni uvek bude zadovoljstvo kad nešto džarnemo na bolje i on se ozari. Lager se pregleda, izvuče se osovina, sve opere i namasti ovlaš retkim uljem, pa se pod rukom oseti koliki je zazor, uglavnom to nije kritično, ne propada to lako a i gušćom uljem se prilično neutrališe zazor i oformi uljni ležaj, tako da se izrazim. Već za motor, mora da se čuje kako radi i pod prstima oseti njegova snaga, dakako i zazori u mini ležajevima u kojima se rotor vrti. Valja obratiti pažnju na kuglicu koja dođe ispod osovine tanjira, u dnu ležaja, desi se da ispadne neprimetno i često to ostane tako, tanjir bude prenisko, naročito kod Torensa to može da bude. Kaiš ko kaiš, brzina se meri baterijskom lampom i šrafiranim poljima, kad je brzina dobra, kockice su jasne i ne pomeraju se, strogoskop efekat. Ručka, šta znam, ima i ona lagere, osim ako nije egzotična, kakvih ima sve više. Oseti se pod prstima kako rotira po obe ose, dal se nešto drma, često bude umetaka od gume i tad se malo teže primećuju mikro zazori, ako pak ide tvrdo ili ima zapinjanja, neki lagerčić nije dobar il je neko prčkao. Osnost, ili upravnost, se ne vidi lako, to je najčešća deformacija koja se odražava na upadni ugao šlifa glave, pa se dere i on i brazda ploče, pojačano i asimetrično, pritiv klizna sila nije dobra i bude promenljiva, može da se potrefi da na početku ploče sve bude idealno a da tamo dalje dolazi do anomalije koje se može i videti i čuti, degradira se zvučna slika, obično i kolekcija ploča bude erodirana kad nešto nije od navedenog u redu, mada i sama podešenost geometrije utiče na nepravilnu i bržu pohabanost, obično se nešto što se konstantno javlja, pripisuje akističkom prostoru, malo ko ima dobar i simetričan rezonator, odnosnu slušnu sobu. Ukratko i za "dž". je to od mene, "prozvanog" ni krivog ni dužnog, valjda će prođe štucavica.
 9. 1 poen
  Doktor

  Gramofonska tema

  Okreni, obrni, ona Rega koju je pasirao dalje zbog skršene igle MM zvučnice je bila greška u koracima. Jbga. Next !
 10. 1 poen
  Woland

  Gramofonska tema

  ajd prvo varijable: - kolika je kolekcija ploča? - kolika će da bude kolekcija? - koliko sati se dnevno (i uveče [emoji846]) sluša gramofon - koliki je max iznos za gram (+ ručka + zvučnica) nači prvo racio.. dalje: sa kojim faktorom (neizdrža & nesuzdrža) valja pomnožiti iznos do kojeg se racionalno došlo? fiksni iznosi: - nova ploča: 20 - 30€ - polovna ploča: 2 - 20€ - MM zvučnica vredna spomena: više od 100€ - igla za MM zvučnicu: 70% od cene zvučnice - MC zvučnica vredna spomena: 350€ - MM phono: [emoji54] - MC stepup ili phono: [emoji25] [emoji56]
 11. 1 poen
  vladd

  Korting A100 + (BatoMM ili Modus M ili ...)

  Davno radjen prototip za sikaniranje i eventualno crkavanje. Drzao je sinus na amplitudi preko 650KHz, tada je krenula da pada. Izuzetno brzo pojacalo, priblizno je Hiraga izdrzavala, bez kondenzatora u signalu.. Stampa je kombinacija preporuka iz datasita i potreba, izbacen zobel, ne bi izdrzao te frekbncije, napajan trafoom 300VA, 2x 2200uF na ploci i opterecenje 6 oma, pojacaje ne sme da ie ispod 26dB.
 12. 1 poen
  Mikorist

  DIY narandžasti USB 2.0 kabal

  aj sad ti objsni ljudima kako USB kabl sa promenjenim zicama može drugačije da svira.
 13. 1 poen
  vladd

  Korting A100 + (BatoMM ili Modus M ili ...)

  I posle duzeg setanja sumicama, shvatices sta sam ti napisao u prvom postu.... Za tu muziku, sa tim naponima i trafoom u Kertingu, TDA sa DMOS tranzistorima(neko spomenu brzinu ) u izlazu je ono sto ti treba. Jos ako pazljivo odradis mute pri ukljucenju, izmenis zobel na izlazu, imaces vrhunsko pojacalo za slusanje po kuci. Koje btw, "maze na 'leba" sve konfekcijske starudije na trzistu u ekonomskoj ceni... Za diskretne ampove je jedino QUAD 405 preporuka jerbo nema podesavanja i nema trimovanja i uparivanja komponenti, za sta treba imati zalihe i viskove, ali i potpuno drugi ispravljac, pa jurnjave koje su komponente fejk a koji originali... Ali su neke stampe za diskrretne ampove solidno zahtevne. Uradis brzo i srecno sa TDA, pa se cudis kako radi. Ali, nekada su i lutanja slatka..
 14. 1 poen
  Doktor

  Gramofonska tema

  Kada sam pre nekih 10 godina bio u dilemi šta dalje, kako dalje sa gramofonskom bazom, 4 baze su bile aktuelne po kvalitetu. Samo su finese i lični afiniteti odlučivali koju uzeti. Kuzma Stabi 2, VPI HW-19 MK III, Sota Sapphire i Oracle Delphi MK IV. Imao Stabi 2 tada, prmenio na VPI i lično se uverio da su to samo finese u pitanju. LP12 nisam nikada imao, niti sam ga jurio. Thorens TD 125, ali ako bi se našao u čestitom stanju, brisao bi pod sa LP12 entry level-om. One sve silne nadogradnje Sondek-a, em što koštaju papreno, em i definitivno ne vrede tih para po pitanju odnos cena/kvalitet. Mislim da je trenutno manji problem kada govorimo o novim item-ima naći dobru gram. ručicu, nego samu bazu. Jelco je dobar izbor ( doduše prethodna serija, jerbo ova nova serija ima od komada do komada, probleme ), Rega solidno, sasvim OK rešenje. Kako vidim kod tebe se situacija još uvek nije iskristalisala. Danas sam raspoložen da ti napišem ovako iscrpan odgovor, ali ne srdi se kada ti odgovorim samo sa - Next !
 15. 0 poena
  Srecko

  Gramofonska tema

  Bilo bi lepo da je moguce da to organizujem[emoji3].
×
×
 • Kreiraj novo...