Jump to content

Preporučeni Komentari

Napisano

Hvala. Vidim da je bilo izmena u odnosu na orginalnu šemu. Koliko se sećam sa komšijskog foruma.

Napisano

Pozdrav.

Posto za napajanje Macure treba da koristim Sipi Shant a koliko sam procitao i dobio savete od par kolega sa foruma šantovi ne vole veliki kapacitet elektrolita   na ulazu u preamp , a na Macuri je po šemi 470uf za C16 i C17 nabavio sam Nichicon UKZ od 100uf koji su gabaritno poprilicno veliki . Da li je dovoljan kapacitet na Macuri od 100uf ili da vezem 2 paralelno za 200uf i da li je ovaj elektrolit dobar za ovu namenu ? 

Napisano

Koliko se secam meni je receno da elko iza shunt-a ne bi trebao biti LOW ESR / ULTA LOW ESR tip vec neki standardni.

Kod mene nije isti shunt reg i ja sam preventivno na izlaz shunt-a stavio serijski na plus i minus otpore od 2R2 cini mi se - samo to planiram da izbacim ( na Macura pcb su 2x 470 uF , Rubycon ZHx - kolega je kasnije gledao datasheet i rekao da je to ok ).

Napisano
pre 43 minuta, krca44 reče

Koliko se secam meni je receno da elko iza shunt-a ne bi trebao biti LOW ESR / ULTA LOW ESR tip vec neki standardni.

Kod mene nije isti shunt reg i ja sam preventivno na izlaz shunt-a stavio serijski na plus i minus otpore od 2R2 cini mi se - samo to planiram da izbacim ( na Macura pcb su 2x 470 uF , Rubycon ZHx - kolega je kasnije gledao datasheet i rekao da je to ok ).

Prelista net na brzinu i jedino sto nadje za Nichicon UKZ je Omega 0,08 a Rubycon ZH 0.074 sto mu dodje skoro pa ista vrednost za ostalo ne znam, i nisam mogao da nadjem nigde podatak da li  Nichicon UKZ spada u Low ESR ili Ultra low ESR ili ne spada u te kategorije uopšte , bas me sad kopka 

Napisano (izmenjeno)
pre 15 časa, pmiroslav81 reče

Nichicon UKZ spada u Low ESR ili Ultra low ESR ili ne spada u te kategorije uopšte

Mislim da to mozes da stavis.

Izmenjeno od krca44
Napisano
pre 1 sat, krca44 reče

Mislim da to mozes da stavis.

Ma tako ce i biti pasta bog da nego cu staviti 2 na raster plocici paralelno vezane da dobijem 200uf  a posto im je precnik 12,5 a visina 20mm  jedva cu ih spakovati odozgore, razmisljao sam i varijantu jedan gore a drugu da zalemim odozdole ali onda moram odstojnike da stavim bar 20-25mm, nisam pametan

Napisano
pre 3 časa, pmiroslav81 reče

Ma tako ce i biti pasta bog da nego cu staviti 2 na raster plocici paralelno vezane da dobijem 200uf  a posto im je precnik 12,5 a visina 20mm  jedva cu ih spakovati odozgore, razmisljao sam i varijantu jedan gore a drugu da zalemim odozdole ali onda moram odstojnike da stavim bar 20-25mm, nisam pametan

Vidi shemu - zar ta dva u originalu nisu u paraleli ... ili se kod njih racva napajanje ?

Nemas mesta gore da ih stavis ?

Napisano

Jedan je za pozitivnu a drugi za negativnu granu . Slikacu pa cu   prezentovati zamisao, a paralelno da veżem dva  za + a dva za - granu da bi dobio tih 200uf

Napisano (izmenjeno)
pre 45 minuta, pmiroslav81 reče

Slikacu pa cu   prezentovati zamisao, a paralelno da veżem dva  za + a dva za - granu da bi dobio tih 200uf

Ne moras, razumem sta zelis da uradis.

Dva paralelno vezana gore i os dva paralelno vezana sa donje strane sa malo duzim izvodima posto bi stajali horizontalno, ako sam te dobro razumeo posto pominjes odstojnike od 20-25mm.... ?

Ja bih pitao nekog ko bolje poznaje Sipi Shunt koji koristis jer mozda po jedan od 100uF budu dovoljni..... shunt bi trebalo da vec obavi glavni posao mislim.

Izmenjeno od krca44
Napisano

Tako je. Samo jedan gore i jedan dole ili samo dva gore na raster plocici. 

To pitanje i mene muci ,koliko kapaciteta staviti , mozda je i tih 100uf kao sto kazete dovoljno ali 470uf sam siguran da ne treba  zato sam u nedoumici da li da riskiram i stavim 200uf, tu sam skoro na polovini kapacitivnosti po Macurinoj šemi ?

A evo i slika

IMG-88350be86afb855cc1140707a01c2ae6-V.jpg

IMG-86f696cea62d48a7cfa72e079f25475e-V.jpg

IMG-786b99f098cca8c57a6c11ba1f246ed4-V.jpg

IMG-e609c23d4ef5699868ad2058cd026373-V.jpg

Napisano

Cini mi se - ako paralelises kondove da sve stavis sa gornje strane jer onaj par koji bio mogao ici odozdo nekako mi deluje da bi smetao konekcijama ( ne znam da li planiras neke konektore kao Macura ili direkt lem zice na rupe ).

Napisano

Jeste , odozdole ako zalemim su preveliki mada bi ih izolovao, bolje odozgore lepo na raster plocici prvo pa onda za plocicu Macure.

Jos samo kapacitet, da li je dovoljno 100uf ili da ipak idem na 200uf

Napisano
pre 47 minuta, pmiroslav81 reče

Jos samo kapacitet, da li je dovoljno 100uf ili da ipak idem na 200uf

Stvarno te ne mogu posavetovati - ono sto je Macura predvideo je neka sorta finalnog de-cupolovanja napajnja, kakvo god ono bilo - on je koristio neki svoj regulator, ne secam se tacno kakav.

Kako vidim stvar mozes verovatno da uradis obe stvari tj. 2 x 100 uF ili 2 x 200 uF zavisno od Sipi Shunt-a.

Da sam na tvom mestu ja bih pitao Zen-a ili ManicP-a, on je pravio Sipi Shunt reg , mozda neku prethodnu verziju ali ga svakako poznaje pa ti mozda moze dati savet.

Mozda eventualno pogledas na big diy-a sta su drugi radili, mislim da je samo par radova prikazano i da je svako koristio neki drugi regulator, bar jedan shunt.

Napisano
pre 59 minuta, krca44 reče

Stvarno te ne mogu posavetovati - ono sto je Macura predvideo je neka sorta finalnog de-cupolovanja napajnja, kakvo god ono bilo - on je koristio neki svoj regulator, ne secam se tacno kakav.

Kako vidim stvar mozes verovatno da uradis obe stvari tj. 2 x 100 uF ili 2 x 200 uF zavisno od Sipi Shunt-a.

Da sam na tvom mestu ja bih pitao Zen-a ili ManicP-a, on je pravio Sipi Shunt reg , mozda neku prethodnu verziju ali ga svakako poznaje pa ti mozda moze dati savet.

Mozda eventualno pogledas na big diy-a sta su drugi radili, mislim da je samo par radova prikazano i da je svako koristio neki drugi regulator, bar jedan shunt.

Nista ,  sacekacu jos malo na savet iskusnijih pa  da lemiiiiiiiiiiiiiiiiii..........m 😃 i da pustam struju 😁😁😁😁

Napisano

Sipi je u orginalu stavio Ultralow ESR kondove. Tu su struje reda par destiina mA. Ja bi metno po 100u i samo proverio da li ima nekih problema na napajanu (oscilacija i sl...) i muzika.

• 2 nedelje kasnije...

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

• Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
  • Kreiraj novo...