Jump to content

NIXIjeve meditacije o kablovima

Preporučeni Komentari

Napisano
20 minutes ago, NIXIE said:

Ja samo kažem, od sistema do sistema, nema baš univerzalnog recepta za kablove. Još krajem 80 tih smo probavali plavo bele telefonske, prvo parice pa onda uplitali pa rasplitali puno žica i batalili to. Zatim ribbon kablove, ovako pa onako, te svaka druga, te pola i pola kabla, dva paralelno, i to smo batalili. Onda sam slučajno nabavio i  iščitao AW Cables Cookbook. Krenem na te tanke da ih svuda da probam, po njegovim receptima i na zvučnike i kao interkonekte. Prvo sam koristio parice od UTP kabla pa posle nabavio ulltratanke žice od 0,2mm i kod mene i još po nekog to vodu ne pije, bas ne valja nikako. Pogotovu za moje jako pojačalo  i neefikasne zvučnike tanke žice nisu ni tehnički prihvatljive, a o lakom kidanju da ne pričam, muke žive. Za manje snage i efikasne zvučnike, probajte što da ne samo rešite mehaničko učvršćenje da ne bude belaja. Ostaju još tanke trake da se probaju, kad se nađe resursa i vremena i čist bakar naravno.

Dabome, ne može svuda. Glupo je očekivati da će da radi na kutijama od 81dB i 250W pojačalu. Tu je najtanje a dovoljno dosta deblje, ali folija 17x0.07 možda i može da radi.

Napisano
Just now, Mikorist said:

a da probamo puževe da satvljamo na kutije...još to nisam probao.... stikere, šiljke i sve ostale vradžbine jesam.:smesna:

A jesi li probao tanke kablove?

Napisano

Jesam - nema basa i dinamike, nekako flat zvuče i definitivno isušuju zvuk, vokali postaju jako detaljni ali gube volumen i tečnost. Imam utisak da slušam telefonski vod..instrumenti više nemaju eho i zvonkost kakvu trebaju.Prostor se pomera unazad... U prvom mahu to deluje cool i detaljno ali mi ne prija na duže staze i postaje da mi smeta. Nekome isto (dobro) zvuče sistemi koji se razlikuju kao "dupe i oko", a iznose svoje utiske. Opet, iznose utiske i oni koji slušaju mini linije.

Elem, prija mi sve iznad 2 kvadrata do 4.

Napisano
pre 10 časa, NIXIE reče

uzeo sam orange sa ebay 2x24AWG

Ispravka 2x26 AWG. I kod Mike je beli kabal isto 2x26AWG. Znači ne snalazim se sa tim njihovima oznakama nikako. Žica je spolja (uvrnuta čvrsto) oko 0,52mm mereno šublerom.  0,52na2 x П/4 x 0,667 = 0,14mm2 a to je AWG26.

https://www.ebay.com/itm/PTFE-Twisted-26AWG-Precision-Shielded-silver-plated-signal-cable-wire-3meter/222280078120?_trkparms=aid%3D111001%26algo%3DREC.SEED%26ao%3D1%26asc%3D225085%26meid%3D70aecd0d79d34d5d9c9dee1c395e77f2%26pid%3D100290%26rk%3D1%26rkt%3D4%26sd%3D2222800781

Širm ne treba bacati, uvuće se u teflonsku cev i koristi za uzemljenje. Ili se odvoji tankih žica opet u teflonsku cevčicu i eto opet neke lepe žičice

Napisano

To mi lici na lecenje boljke zelje za neobicnoscu. Jedna od faza koju treba brzo prevazici, cisto zbog objektivne neupotrebljivosti...kao caj za mrsavljenje. :) 

Dve folije, spojene na kant izolacionom folijom zbog minimalnog uticaja, relativno pristojnog a ne prevelikog preseka...i eto resenja za zvucnike.

Bolje od toga ne moze, moze drugacije. Drugacija opcija bi bila zakinuta za neki od geometrijskih benefita. Moguce i kompletnosti te zvucne slike, moguce i ne, vise je stvar utiska i sklonosti utiskivanja, ali je osnova cele price geometrijska perfekcija na zadatu temu.

Cable.jpg

Napisano

Trake sam slušao i trake su ok. Ali to ne može svaki sistem da iznese. Znači ništa mini linije, čip ampovi i veštaci zasnovani na ekvilajzerima.

Slušao sam i D klasu sa trakama - kao dupe zvuči....Za ovo idu LAMPE - SIT tranzistori - Germanijum - FETOVI i slično:D

Napisano

Germanijum ne, SIT, FET, i dobro trimovani lampioni su inace u vrhu olimpijskih disciplina, eventualno specificna koncepcija bipolaraca, ali se vise zavrsava na koncepciji, snazi i brzini nego na tipu igracaka.

Nema kapaciteta pa bi pojacala bez zobela trebalo da budu bolja opcija za uklapanje. Pa sve to ulazi u vrlo egzoticne koncepcije... 

Napisano

O kablovima nema smisla pricati van konteksta sistema. Ove narandzaste kablove (turski protivpozarni kablovi) probao sam kao 4 wire zvucnicke, (raal, tannoy, jbl), ukupno 30metara debljeg kabla i to u mom setupu radi dobro, ekvialentno najboljem biwire Mogamiju koji takodje posedujem. Naslusao sam se u zivotu skupih kablova (top poude Audioquest, Cardas, VH, Transparent, Goertz, Siltech, AudioNote, Yamamura ...) i mogu da posavetujem da se uzdrzite od kupovine istih dok sistem ne namestite da svira dobro na obicnim zicama.

Napisano
pre 4 minuta, Mikorist reče

Ne znam... Ja evo ni na slušalice nemam 0.22...Stavio sam 1.5mm :D

bubbice su izuzetak (mali drajver - direkt ide u ušni kanal )...na njima je tipa 0.1 - ali njih skoro da nikad ne slušam...nekad napolju na telefonu.

Napisano
11 hours ago, mutayu said:

Ovo ti je isto sto je i pok. dr Bora Jagodic opisivao na svom sajtu.

Nisam video, ali ima pomaka ovakava metoda

Napisano

Gore je radio dosta žičurina za vojnu avijaciju i svemirski program. 

Voleo bih da nekad probam kablove za zvučnjake - Cu folije izolovane Gore-Texom. To bi moglo da ispadne onako, baš baš za*ebano. Gore-Tex je u stvari jako fino ekspandiran PTFE.

Eto projekta :)

Napisano
pre 23 časa, Mikorist reče

GORE MIL-C-5502172A EC22U9-3SF 1989

Sad vidim prema ovoj oznaci da je svaka žica izgleda 22AWG (0,34mm2) ??? To znači kao ona Dunavkova žica, a to mi je čudno, moram naći neko parče da proverim. MIslio sam da je ova tvoja 24AWG (0,25mm2), a imao sam i takvu istu ali tanju 26AWG (0,14mm2) koju sam odavno potrošio, imam nekih otpadaka tu i tamo po kesicama. Moram proveriti koja je tačno kod tebe jer sam sve izgleda zaboravio. Možda je bilo i parčića od 24AWG i 22AWG jer su slične, malo se razlikuju spolja po dimenzijama pa ih je lako pomešati. NIsam sve kupovao odjednom nego nekoliko puta. Pojma nemam više šta je šta bilo. :D

Hteo sam da nađem neku sličnu da poručim na ebay pre nove godine malo da imam u rezervi (10ft-3m), sad sam u nedoumici šta poručiti 22AWG ili 24AWG?

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

• Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
  • Kreiraj novo...