Jump to content

Deoxit


chakija

Preporučeni Komentari

Gde nabaviti? Jel ima neka alternativa za njega kada su u pitanju potenciometri i njihovo čišćenje ?

ultrazvucna kada ili rastavljanje -pranje benzinom za ciscenje-sastavljanjeprskanje kojekakvih specija u potove pomaze privremeno a moze da se desi da posle bude i gore
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 5 years later...

Izgleda da je i dalje u upotrebi univerzalno sredstvo za čišćenje, "perfex", tek jedan oglašćić na kp oglasima, očekivao sam da će se u Srbiji kroz godine pojaviti sredstva za elektro higijenu, vadim stare zalihe iz šteka:

DSC_0001.JPG.25dac130e72500fdba5576780014a8d3.JPG

Nekadašnji Kramolin, razvijen za NASA-u, No1:

http://caig.com/

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ima se utisak da na zapadu niko ozbiljan ne koristi za ciscenje kontakata i potenciometara nista osim deoxit proizvoda, posebno D serije u spreju.

Tokom dugih godina sam probao sve moguce kontakt sprejeve, verujte, mala je vajda od njih, deoxit je upravo dosao na red, porucen, treba da stigne.

Kao sto Zen rece, jedino fizicko ciscenje moze doneti znacajno poboljsanje, to je kod vecine reglera/ siber potova i moguce, rastave se, ociste i to je to. Kod obrtnih potenciometara situacija je malo drugacija, uglavnom ih nije moguce rastaviti na sastavne delove i ocistiti valjano.

Zato je Deoxit stigao na red za probu. Videcemo kako to radi

http://store.caig.com/s.nl/sc.2/category.188/.f

 

 

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

29 minutes ago, papa d.j. said:

Kao sto Zen rece

 

On 8.2.2012. at 5:06 PM, Zen Mod said:

pranje benzinom za ciscenje-sastavljanjeprskanje kojekakvih specija u potove pomaze privremeno a moze da se desi da posle bude i gore

Tako je, ja sam pošprico svoje atenuatore nekim namenskim sprejom u koga mi se više drugara klelo, sve mi pozelenelo i muku sam imao da svučem to što se napravilo i stalno sam morao povremeno da kvasim kontakte jer se patina regenerisala. Caig je bukvalno svemirska tehnoligija, napravljen za Apolo letilice svojevremeno.  

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 5 years later...

Misleći da ću guglanjem naići da se u SRB popravilo stanje i da će se možda pojaviti neko sa Caigovim preparatima, umesto toga mi izašala ova tema i jedan oglas na KP,  pa ajd da živnem temu. 

Tokom prošle zime sam ubacio nov DAC, par interstage trafoa iza njega, polovan NUC i linearno napajanje za Topping. Danas sam očistio sve kontakte i signalne i strujne na ovim delićima sistema, lane su metuti i novi posrebreni činčevi. Prešao sam samo Deoxitom D100L 2C i nakon jedno dva sata samo izvršio kopčanje, sve je bilo čisto na oko. Nisam slušao sistem proteklih toplih meseci i sad mi je malo bio kao anemičan, pa reko, ajd da čistimo redom.

Ovo što sam naveo da sam očistio, iznenađujuće lep boljitak, bas obao a tačan, živost i bistrina u svemu, naravno malo, ali sam registrovao, mada nisam očekivao. Sutra idem dalje, što će biti muka.

Izmenjeno od Lemić
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Za totalno odmascivanje i skidanje raznih naslaga sa grafitne podloge kako kod obrtnih tako i kod siber potova koristim `Brake Cleaner`  spray , odlicno pere i odmascuje i brzo isparava, odnosno ne zadrzava se na povrsini , ima ga u svakoj prodavnici autodelova i obicno je cena velike dozne oko 350-500 din ,

isto tako za istu namenu izuzetno dobro mi se pokazao i -Balistol- sprej za ciscenje , podmazivanje i zastitu vatrenog oruzja , u prvih nekoliko minuta je tecan da bi se posle jos par minuta pretvorio u najfiniju mast ,  tako da imam impresiju da klizac polovnog potenciometra mnogo manje tare po grafitnoj podlozi i tako manje ili nimalo susti .

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Potenciometar, bilo od grafitne podloge ili provodne plastike je priča za sebe. Ja trošim sprej za kočnice u enormnim količinama, u redu je, ali ostavlja skoro nevidljivi film, ali ništa strašno. Na tu varijaciju, "start" sprej za paljenje dizel motora, je još bolji odmašćivač i brže isparava, Adeco ne ostavlja ništa iza sebe, dok neki jedva primetno. Generalno, pomenuti sprejići su dobri za odmašćivanje i uklanjanje ulepljene prašine.

Caigovi preparati navodno malo kao i podmazuju, u ovom setu što ga imam, ima i tubica baš za podmazivanje. Nešto što još može da se koristi je molybden disulfat, ima ga u spreju, grafitna olovka se istruže na finoj šmirgli, pa može i to. Ja imam mehaničke ladere na preampu i baš ću danas da ih čistim pa ću videti rezultat.

 Za kontakte, bilo od zlata, srebra, bakra, rodijuma il već čega, mora aktivni čistač, fin neki abraziv, ima ih sada i 6.000, koriste se u auto repaeaturi, ali se ne može prići u RCA ženski konektor unutra. Zato mora da se koristi hemijski čistač koji skida oksid i patinu i upravo to su ta Caigova sredstva, Deoxiti sa jačim učinkom i Gold sa manjim i koji se koristi za redovno održavanje. Pokojni Laza Fozgen je koristio Cramoline, to su stare formule Caiga, jednom godišnje je čistio od utičnice u zidu sve redom do kleme na zvučniku, govorio mi je da je uvek bio čujan napredak. Sudeći po njemu, dvaput godišnje bi trebalo čistiti geneneralno sve. Jedan od trikova ja da kad se izvuče i vrati konektor, da se već tad malo očisti spoj, pa makr i to valja raditi.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

20231113_1429472.thumb.jpg.7468dc9ab42ed9cbc23de4376b4f36b7.jpg

 

Čišćen Caigom danas preamp i kablaža koja ide uz njega. Mehaničke kontakte na laderima i selektoru sam prvo dvaput prešao četkicom pa onda štapićima nakvašenim Deoxitom, vidi se koliko je prljavo, a preprošle godine čišćeno start sprejom i izopropilom.  

Slušam sinoć i danas nepoznati ECM, ali čujem i osećam baš bolju akustiku prostora, bistre a mekane činele, kao i neke zveckalice, definitivno je vredelo truda i vremena.

Sredstva koja imam su za nanošenje, zezanje je kvasiti četkice pa gurati u pinove sokla lampi. U setu sam dobio kao čačkalice  sa vatom, ali je rizik da ona ostane unutra, dobio sam i neke sa sunđerčićima, ali se vrlo brzo raspadnu. Možda bi sprej bio bolje rešenje, ili imati oba pakovanja.

Čudi me da tema nije naišla na odziv, ima nešto više na onom forumu, ali ništa bitno. Svaki neki opšti prodavac po svetu ima u ponudi neki čistač, čudi me da ni gramofindžije koji moraju da čiste iglu redovno, se nisu uključili.

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kada sam ja počeo da se zanimam za hifi, početkom 70tih, luster kabl se koristio, devedesetih se desila ekspanzija kablaže, Audiquest, Cardas, Kimber, Mit, ...zvuk se popravio, tad se pojavio i Vlada Brada i sa njegovim kablovima su sistemi najmirnije zvučali, tj. najmanje drali, zašto, zato što su njegove žice imale najmanji otpor, zvučnički su bili debeli ko prebijen palac. 

Moj pokojni drugar Tedi, svetran čovek, nije bio hifista, ali je slišao Hiragu i cevni Grid, ceo život je proveo u Bosch pumpi, kad su se pojavile elektronske dizel pumpe visokog pritiska, imao je i za njih probni sto, ne radi auto, on sredi pumpu, vrati na auto, ne radi a na stolu radi i na kraju se namota da zezaju konektori, iako sve niklovano i zaštićeno, javljao se mikro otpor od obične oksidacije i elekteonika je to shvatala kao neisprsvno. Od tada je prskao kontakte start sprejom, otud i taj Adeco.

Mikro otpori se javljaju svuda u električnim spojevima, oksidišu i sve metalne provodne površine i zato bi čišćenje trebalo da se redovno radi, jednostavno to potpada pod neki vid kulture.

@Mitayu, imam te dental četkice, ali ih nisam sad koristio, već samo ovo što sam dobio Caigovom kitu i kupio tri neke male slikarske četkice. Treba da odem u DM i da uzmem skroz uske četkice, pa ću onda izabrati i za ovo. Sa njima bi moglo jače da se i pritisne i trlja, imam još amp, zvičnike i strujnu letvu da očistim, polako.

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Slušam od ranog popodneva, ma ko da još bolje zvuči večeras, sistem mi proradi dobro za oko pola sata, pa onda za dva bude kako treba, neko dalje vreme ne utiče ne znam koliko.

U Caigovim kazivanjima stoji da preparati pored čišćenja poboljšavaju provodljivost, dal je moguće da dolazi do nekog hemijskog procesa ili usviravanja, baš lepo zvuče neki "meki" ECM albumi, nekako ko od šale da svira sistem.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

20231114_1721323.thumb.jpg.29393020ad9abdd76b7c27d9c583e7e1.jpg

20231114_1721283.thumb.jpg.5b49e870d876c42da0db71cf212c113b.jpg

Danas očišćen amp, bakarne kleme su bile katastrofične, u delu gde ide navoj za stezni šraf je bilo zelene patine, ovi štapići od toga.

Korišćena i dental četkica, za soklove malih cevi odlične, za izlazne sam koristio Caigove sunđerčiće. Ovaj mali set je praktično za jedno detaljno pranje i možda za još jedno ali lako, ostalo mi Golda, a Deoxita još da očistim vezu na drajverima, a ostala mi još i strujna letva i mali odvojni trafo. Za sledeći put, mora da kupim veća pakovanja.

Nekad su sa Glavne železničke stanice bili vozovi za južnu prugu, brzi i ubrzani, današnji rezultat je ovaj drugi. Uvek sam čistio alkoholom sve, ovo je prvi put pravom hemijom, vredi više nego svaku paru.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da, mada je to za mene jedno te isto. Imo sam pritisne šrafove od PVCa, ali nisam nešto bio zadovoljan i metuo od inoxa i to je, nije dobar galvanski spoj. Sutra ima naručim bakar, ako nemam više u šteku neki tuljak.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

1 hour ago, Beli_Ninja said:

To zeleno nije patina već oksid. I nastaje kao produkt elektrohemijske korozije. Verovatno imaš kontakt dva raznorodna materijala koji se ne trpe usled proticanja struje.

Moram da te ispravim, to je galvanska korozija izmedju dva razlicita metala (naravno, neki reaguju vise nego drugi, a neki su i imuni. Dovoljna je vlaga u vazduhu i protok elektrona). Oksidacija je cist hemijski proces. Ja ne volim niklovanje za zastitni sloj, pa sam kod svojih sabirnica isao logikom viborga, galvanizacija bakar na polirani bakar, pa srebro, pa zlato. Usporava znatno proces (proslo bas mnogo godina, nema ich).

Lemicu, koristi mesing, tesko da ces naci bakarni sraf. Nece biti problema sa njim. Pvc srafovi su premekani, mozes probati polikarbonat, meni su radili odlican posao u sabirnicama. 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...