Mikorist Napisano pre 8 časa #23 Napisano pre 8 časa pre 1 sat, krca44 reče Mislim da nije off ako pitam kako bi se kvalitetno izolovao mrezni trafo od metalnog kucista da ne prenosi vibracije ? Nije off uopšte....to je klasična inženjerska tema. McIntosh audio koristi zalivanje (potting), ali to je samo jedna od metoda. Gumeni i sorbothane nosači Umesto direktnog šrafljenja trafoa na metal: Gumene blok podloške Sorbothane diskovi (30–50 duro tvrdoće) Neopren guma 3–6 mm Decoupling ploča (profesionalni nivo) Trafo se montira na posebnu ploču (aluminijum, pertinaks, bakelit), a ta ploča se zatim elastično montira na šasiju. Zalivanje (potting) – kao kod McIntosha ....Koriste se: Epoksidne smole....Poliuretanske smole Drastično smanjuje brum....Fiksira namotaje Smanjuje mikrofoniju Mane: Trafo se više greje Ne može se servisirati. Kad rikne zdravo... Aleks, krca44, LightMatic and 1 član je reagovao/la na ovo 4
Zen Mod Napisano pre 8 časa #24 Napisano pre 8 časa skyisthelimit LightMatic and Mikorist je reagovao/la na ovo 2
krca44 Napisano pre 8 časa #25 Napisano pre 8 časa (izmenjeno) pre 34 minuta, Mikorist reče Gumeni i sorbothane nosači Umesto direktnog šrafljenja trafoa na metal: Gumene blok podloške Sorbothane diskovi (30–50 duro tvrdoće) Neopren guma 3–6 mm Imam 2mm samolepljivi Bitumen namenjen audio izolaciji u automobilima i to sam do sada koristio u dva sloja - planiram da koristim to i/ili dodatnu gumu samo me zanimaju dodatne mogucnosti. Hvala Izmenjeno pre 8 časa od krca44 LightMatic, Lemić and Mikorist je reagovao/la na ovo 3
Lemić Napisano pre 4 časa Autor #26 Napisano pre 4 časa 4 hours ago, BANAT said: na nalepnici pise plave dve zice=primar , crne dve zice=sekundar , pa pitam da nije zamenjeno mesto pa je mreza prikljucena na sekundarnu stranu ? ,btw , po mom misljenju dolazna iz mreze faza treba da je spojena na plavu zicu koja je blize jezgru trafoa . Dobro je spojen, kako je na nalepnici, samo su kapicama zamenjena mesta, sutra ću da ispravim. Što se tiče zvrčke, zaista je veoma mala, ali kod mene u kraju je tišina i onda se čuje, negde gde je generalno buka se sigurno ne bi čuo. Ali, rešiće se, trafo ne stoji stabilno u kutiji, sutra ću da raskaćim i metem na sto i da smišljam munje, Ridžvej inovativan kao i uvek. Ja sam sve u preampu oslanjao na gumene podloške i nisam stezao jako šrafove, isto tako i trafoe u izlazu, ali ako se čuje špulna, tu jedino trpopikaklizacija. 4 hours ago, Mikorist said: Zalivanje (potting) – kao kod McIntosha ....Koriste se: Epoksidne smole....Poliuretanske smole Drastično smanjuje brum....Fiksira namotaje Smanjuje mikrofoniju Mane: Trafo se više greje Ne može se servisirati. Kad rikne zdravo... Zbog ovoga ja nabavio kalafonijum i razmišljam da bi možda mogao da kuvam trafo neko vreme i tako da mu isteram vazduh i da uđe tečna smola, kad se oladi, bude ko kamen. Ako treba remont, isto tako se otopi smola grejanjem. Da li je ovo efikasno kao pumpa, ne znam. U svakom slučaju mogu da da na profi tropikalizaciju.
silentbob Napisano pre 4 časa #27 Napisano pre 4 časa Ovaj materijal je odličan za izolaciju svih vrsta vibracija. Amazon.de AMZN.EU Lemić je reagovao/la na ovo 1
krca44 Napisano pre 3 časa #28 Napisano pre 3 časa Trafoi koje sam ja nabavio su impregnirani uljem koliko sam razumeo, radjeni su tako je undukcija 0,91T sto bi trebalo da obezbedi rad bez zujanja i velikog grejanja. Materijal i gabarit je isti kao za izlazne trafoe, EI 120/53 , Wassner 0,35mm laminati.
BANAT Napisano pre 3 časa #29 Napisano pre 3 časa 1 hour ago, Lemić said: Dobro je spojen, kako je na nalepnici, samo su kapicama zamenjena mesta, sutra ću da ispravim. Što se tiče zvrčke, zaista je veoma mala, ali kod mene u kraju je tišina i onda se čuje, negde gde je generalno buka se sigurno ne bi čuo. Ali, rešiće se, trafo ne stoji stabilno u kutiji, sutra ću da raskaćim i metem na sto i da smišljam munje, Ridžvej inovativan kao i uvek. Ja sam sve u preampu oslanjao na gumene podloške i nisam stezao jako šrafove, isto tako i trafoe u izlazu, ali ako se čuje špulna, tu jedino trpopikaklizacija. Zbog ovoga ja nabavio kalafonijum i razmišljam da bi možda mogao da kuvam trafo neko vreme i tako da mu isteram vazduh i da uđe tečna smola, kad se oladi, bude ko kamen. Ako treba remont, isto tako se otopi smola grejanjem. Da li je ovo efikasno kao pumpa, ne znam. U svakom slučaju mogu da da na profi tropikalizaciju. Ne trosi kalafonijum na taj nacin jer nije za tu namenu ! , sacuvaj ga za lemljenje !, za zalivanje trafoa treba koristiti specificni trafo lak , idealno je kada je neki trafo skroz potopljen u zagrejan trafo lak odnosno u hermeticki zatvorenu posudu punu zagrejanog trafo laka iz koje se vakum pumpom izvlaci vazduh tako da se i najmanje supljine unutar trafoa popune lakom . LightMatic and Lemić je reagovao/la na ovo 2
mutayu Napisano pre 3 časa #30 Napisano pre 3 časa 5 hours ago, krca44 said: Imam 2mm samolepljivi Bitumen namenjen audio izolaciji u automobilima i to sam do sada koristio u dva sloja - planiram da koristim to i/ili dodatnu gumu samo me zanimaju dodatne mogucnosti. Hvala Krco, samolepljivi bitumen ce da ti se topi vremenom pa ce trafo da ti "potone" kroz njega. Lemić, BANAT and krca44 je reagovao/la na ovo 3
BANAT Napisano pre 2 časa #31 Napisano pre 2 časa 11 hours ago, Zen Mod said: evidentno nemas pravu stvar, u najboljem slucaju dobijas 50% moguceg zvucnog boljitka pravi izolacioni trafo za ozbiljne primene, gde spada i audio je ovo: (eventualno moze bez static shield, uz mali gubitak performansi, ali simetrija sekundara je mnogo bitna) Kad vec kolegion nema pravu stvar sta mislis ako se na ovaj nacin napravi vestacka srednja uzemljena tacka ? Lemić je reagovao/la na ovo 1
Lemić Napisano pre 2 časa Autor #32 Napisano pre 2 časa 1 hour ago, BANAT said: Ne trosi kalafonijum na taj nacin jer nije za tu namenu ! , sacuvaj ga za lemljenje !, Ja sam ga koristio za ekološki premaz za drvo, za parket vosak. Bradač je kalemove za skretnice kuvao u istopljenom kalafonijimu i vosku, otuda mi ta ideja, a vojska pločice isto kvasi kalafonijumom. Nije on skup, ima da se kupi lako, samo ako je činkovit za trafo u diy radinosti.
BANAT Napisano pre 1 sat #33 Napisano pre 1 sat (izmenjeno) Licno ne bih nikada arcio kalafonijum za na parket , kalemove skretnica ili za impregniranje trafoa , rastvoren u 100% alkoholu kalafonijum nije los kao tanak premaz zastite stampanih plocica jer je i odlican izolator, u svakom slucaju valja napomenuti da pri lemljenju treba drzati nos podalje od kalafonijumskog dima jer je otrovan ! Izmenjeno pre 1 sat od BANAT Lemić je reagovao/la na ovo 1
Lemić Napisano pre 1 sat Autor #34 Napisano pre 1 sat Ma ne košta ništa, ja sam svojvremeno uzimao ruski u grudvama. Nego jel bi pilo vodu za utapanje trafoa?
Preporučeni Komentari
Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar
Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar
Kreiraj nalog
Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!
Registruj novi nalogPrijavi se
Već imaš nalog? Prijavi se ovde
Prijavi se odmah