Jump to content

Preporučeni Komentari

Napisano

Pa, dobro prezimenjak, nek' služe bilo koga....:drinks:. Važno je da si ih završio i moram ti reći svaka čast :good2:, perfektno izgledaju a vjerovatno tako i sviraju....

• 2 months later...
Napisano

Da zaključim za ovu godinu priču... nije bilo update-a odavno :D 

Elem, iako smo sve završili baš odavno, amp je pušten u rad, podešene mirne struje, itd, desilo se da jedan od trafoa zuji.

Jbg, zuji trafo.

Dešava se - loše laminirani limovi, loše namotano, svašta nešto... dešavalo se čak i u NP fabrici, pa ide to nazad na motanje, itd.

Quick call sa Sale Trafomatic, dogovor je bio brz, šaljemo trafo a on će bez dodatne naknade da namota drugi - car!

Premotao - zuji opet, pa je sve urađeno iz početka, novo jezgro novi namotaji.

Fakat, zbog ogromne predNG gužve stigli smo tek sada na red - al ne mari - prijahalo jutros:

20251231_104610.jpg

Taman narednih dana relax laganica da se novogodišnje zameni trafo, pa konačan listen tests :happy64:

Napisano

Iz mog iskustva kada se namotava mrezni trafo nije lose da primar ima vise izvoda , recimo 220Vac,230Vac,240Vac,250Vac ,... ,iz razloga da se prebacivanjem primara na rad sa izvodom na visi napon rastereti jezgro trafoa i tako umanji neprijatno zujanje .

Napisano
pre 53 minuta, chakija reče

Pfff, mozda nije do samog trafoa?
Ja znam da sam imao slicnu zajebanciju, pa se ispostavilo da nije trafo bio kriv...

Sale je ispitao, zujao je i kod njega.

Napisao sam, premotao je, jezgro je opet zujalo.

Pa je namotao skroz nov trafo.

Na drugom monobloku, trafo je tih kao noć...

Bude loša laminacija limova - ništa strašno, niko nije kriv, desi se...

Napisano

Mora se nešto nedovršeno ostaviti.
Čemu ići u novu godinu ako sve završimo u staroj? :D 

Bit će to sređeno. Svaki projekt, ne samo audio, ima takve točke u nastajanju.

• 1 month later...
  • 1 month later...
Napisano

Poštovani članovi foruma,

želeo bih da se predstavim – ja sam Miloš i trenutno sam vlasnik ovih izuzetnih monoblokova o kojima je vođena ova tema.

Na samom početku, imam potrebu da se zahvalim dvojici ljudi bez kojih ovo danas ne bi bilo moguće.
Veliko hvala Zen Modu, koji mi je nesebično pomogao da dođem do pravog kontakta i povezao me sa Aleksom. Takva spremnost da se pomogne nekome koga praktično i ne poznaješ govori mnogo – ne samo o znanju, već i o ljudskosti.

Aleksu dugujem posebnu zahvalnost. Ono što je uradio sa ovim pojačalima prevazilazi tehnički rad – uloženi trud, znanje, strpljenje i energija vidljivi su u svakom detalju. Sve je urađeno sa merom, smislom i velikim poštovanjem prema samom projektu. Rezultat je, po mom mišljenju, izvanredan.

Ovaj projekat za mene ima i dublje značenje. Počeo je kao ideja i zajednička želja nas trojice, od kojih Zoran i Nenad, nažalost, više nisu sa nama. Ne bih mnogo širio priču, ali želim da ih pomenem – jer bez njih ne bi bilo ni ovog puta, ni ove priče. Na neki način, kroz ove monoblokove, deo toga i dalje živi.
Neko je ranije napisao da su ovo više od pojačala – i za mene je to potpuno tačno. Imaju snažnu emotivnu vrednost i vezu sa mojim prijateljima, kao i sa Aleksom, koji je ovaj projekat doveo do savršenstva.

Pojačala su sada usvirana (preko 300 sati rada) i mogu reći da svakim slušanjem sve više uživam u onome što pružaju. Zvuk je snažan i stabilan, ali u isto vreme veoma muzikalan – sa lakoćom i prirodnošću koja vas jednostavno tera da slušate još. Bez preterivanja, ovo nisu samo uređaji – ovo su mali monoliti sa karakterom.

Imao sam prilike da slušam i Pass Aleph 5 koji je Zoran pravio, sa kojim sam živeo skoro godinu dana, a kasnije i X150.5. Ipak, ovo je, bez preterivanja, zvučno iznad svega što sam do sada imao u svom sistemu. Za mene je ovo definitivno kraj potrage i „penzija“ kada su pojačala u pitanju. 🙂

Ono što bih posebno želeo da istaknem jeste koliko mi znači što sam kroz ovu priču upoznao nove ljude u DIY svetu. Retko gde se može osetiti ovakva kombinacija znanja, spremnosti da se pomogne i iskrene dobre volje.

Još jednom, veliko hvala svima koji su na bilo koji način učestvovali ili pomogli.

Miloš

Napisano

kao dodatak ovom postu, želeo bih da podelim sa vama nekoliko snimaka mog sistema.

Zbog ograničenja veličine fajlova na forumu, snimke sam uploadovao na YouTube (Unlisted). Snimci su rađeni telefonom, pa kvalitet možda nije savršen, ali cilj je da postoji informativni prikaz sistema za svakoga ko je zainteresovan.

https://youtu.be/HcUjhsHD_U4

https://youtu.be/6GF6WkCtizg

https://youtu.be/u3y_eeDQofc

Napisano (izmenjeno)

Još par reči o mojoj sobi u kojoj slušam muziku. Nažalost, soba je specifična jer je prednji zid pregradni, napravljen od duplih knauf ploča sa drvenom konstrukcijom, što zaista nije dobra osnova za bilo koji audio sistem. Zid vibrira kao bubanj i “jede” energiju. Kuća je montažna i za zvuk je, nažalost, najgori mogući izbor.

U planu imam da dozidam nove zidove od tvrdog materijala, verovatno od cigle, postavljene pored postojećih montažnih zidova – nešto kao “soba u sobi”. Rušiću pregradne zidove i dobiću veću prostoriju od oko 40 m². Takođe planiram tretiranje sobe: prednji zid sa bas trapovima i difuzorima, bočne zidove i plafon. Iako nemam prostora za pravi dedicirani listening room, ovo će biti znatno bolje rešenje, čak i uz činjenicu da će prostor i dalje služiti kao dnevna soba, kuhinja i mesto svakodnevnog boravka.

Bez obzira na loše akustičke uslove, i sa prethodnim pojačalom Pass Labs X150.5, moj sistem nikada nije zvučao kako treba. Sada, sa monoblokovima, zvuk je neverovatan – što je samo po sebi čudo u ovom prostoru. Bas koji sam ranije smatrao nemogućim za reprodukciju sada je dubok, pun i prisutan – pravo iznenađenje za mene.

Samo još da dodam tehnički detalj: merio sam temperaturu hladnjaka nakon dužeg rada. Posle oko 36 sati neprekidnog rada, izmerena temperatura nije prelazila 45°C, pri sobnoj temperaturi od oko 23°C. Koristio sam digitalni termometar koji pokazuje za nijansu višu temperaturu od realne, tako da je stvarna temperatura hladnjaka verovatno oko 42–43°C. Bias je podešen na 250 mA.

Iskreno, ovako niska temperatura za ovakav tip pojačala me je prilično iznenadila. Deluje da ni tokom letnjih meseci korišćenje neće predstavljati problem. Ne znam tačno koliki je realni izlaz u čistoj A klasi u ovoj konfiguraciji, ali u praksi do sada nisam uspeo da ga “izguram” iz nje. 🙂

Na kraju, još jednom želim da naglasim koliko sam zahvalan što sam upoznao ljude kao što su Aleks i Zen Mod, koji su mi pomogli da nastavim tamo gde su moji prijatelji stali i da ovaj projekat dobije svoj završetak.

Radujem se daljoj komunikaciji sa svima vama.                                                                                                                                 

Pozdrav                                                                                                                                                         

Izmenjeno od MD979

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

• Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
  • Kreiraj novo...