Jump to content

Dayens Chygra (Vista Spark)

vbraca

Preporučeni Komentari

1 hour ago, Mikorist said:

Pošto nema svako mernu opremu za merenje drjvera zvučnika - retko meri ko - mrzi ih da mere - ne umeju da protumače šta su izmerili - jednostvno odeš na kanal GR research i gledaš kojim zvučnicima je ovaj ludak dao najmanje zmerki - najmanje se modifikuju - ili samo radi repliku skretnice - što znači da je strhovito dobar. Tako sam ja kupio nove zvučnike. Nema greške. Nravno ne slažem se sa svim šta on kaže - neke stvari i hajpuje - ali da izmeri i protumači grfikone i slapove ume. 

Meni je glednje u slapove i traženje refleksija zvučničkih kutija kao glednje u šolju za kafu. Ne znam u šta da gledam i kako da tumačim. A nema ni po forumima da neko ozbiljno zna da mi objsni šta vidi. Ili da bar ima neko uputstvo za gledanje. :smesna:

Po mom misljenju jedino ima smisla meriti ukupni THD konkretnih zvucnika spojenih sa konkretnim pojacalom , moja je neka neproverena teorija da pojacala koja imaju izrazen THD koji se sastoji uglavnom od izrazenih nizih 2H i 3H harmonika spojena na zvucnike koja i obicno imaju izrazen THD sastavljen od istih 2H & 3H izrazenih  harmonika dolazi do dinamickog potiranja harmonika , tako da je krajni THD rezultat kod takve kombinacije zvucno mnogo bolji i prijatniji za slusanje nego kada se zvucnik spregne sa pojacalom koje skoro da i ne distorzira odnosno izoblicava jer nema tog dinamickog potiranja harmonika .

Podeli na ovim sajtovima

Napisano (izmenjeno)

^
Ne, nije.

Daleko veći su problem trolovi, bolje rečeno energetski vampiri koji se prosto hrane zatrpavajući teme, sa stalkovanjem drugih, raznoraznim blebetanjima, nekad i sa ok cinjenicama, ali gde im nije mesto. 

Izmenjeno od Doktor
Podeli na ovim sajtovima

Da, tehnicke prirode. ^_^

Ako bi bilo to kako kazes, samo tehnicki, bilo bi ih petoduplo manje aktivno nego sada.

Daleko si kraće ovde na ovom forumu, bez da mislim ista negativno, tako da nisi prosao/video/cuo dosta toga. Ima nesto u istoriji pa se moze videti unazad, ali je dosta toga nestalo.

Da se vratim na poentu : nije ovo iskljucivo tehnicki forum. Administrator i moderatori su to u svojim potpisima jasno stavili.

Da maximalno pojasnim/prevedem - niko tebe ne primorava da gledas/citas teme o filmu, sportu, pa cak i da udjes u Kafanu.

Podeli na ovim sajtovima

Pa tehnicke je, sve ovo sto pravimo, je zapravo tehnicka stvar, ne mozes uzeti krejon i nacrtati pojacalo koje ce da svira. Nisi ni ti doktor tako sto ukucas sindrom u gugl, pa kazes pacijentu e pa brate na samrti si, napisao baja na redditu. Ne, ucio si i imas znanje i merodavno ti je kada nesto kazes. Diy, uradi sam, i lego kockice su tehnicke donekle, a pritom zabavne :) Kada to predje u ovo iznad, i sam predmet koji je tema ove teme, nastaje svaki sve ono ispisano u postovima nakon posta br1. 

Podeli na ovim sajtovima

7 hours ago, BANAT said:

Po mom misljenju jedino ima smisla meriti ukupni THD konkretnih zvucnika spojenih sa konkretnim pojacalom , moja je neka neproverena teorija da pojacala koja imaju izrazen THD koji se sastoji uglavnom od izrazenih nizih 2H i 3H harmonika spojena na zvucnike koja i obicno imaju izrazen THD sastavljen od istih 2H & 3H izrazenih  harmonika dolazi do dinamickog potiranja harmonika , tako da je krajni THD rezultat kod takve kombinacije zvucno mnogo bolji i prijatniji za slusanje nego kada se zvucnik spregne sa pojacalom koje skoro da i ne distorzira odnosno izoblicava jer nema tog dinamickog potiranja harmonika .

Kako znaš da se harmonici potiru, a ne superponiraju? :D

Harmonici na zvučnicima su većeg reda veličine od onih na pojačalima, tako da, koliko ja znam, ti iz pojačala mogu da se zanemare kada se gleda ukupan sistem.

I još jedna stvar - Mika je spomenuo da ne zna da gleda grafike. Evo jedan jednostavan savet: ako vidite da neko u grafikonima stavlja harmonike 2. i 3. reda i THD (ukupne), znajte da nema pojma o čemu priča, nego ih stavlja jer vidi da drugi pričaju o tome pa misli da mora. Onaj ko zna šta gleda, gleda najviše harmonike 3. i 5. reda, 2. je tu čisto radi reda.

Podeli na ovim sajtovima

Ja nista ne gledam, samo slusam. Ako mi se svidja, svidja, ako ne, ne. Da gledam grafikone, uplasio bih se. Pa evo recimo meni Pass F2 pojacalo zvucalo lepse od mnogih. Da pogledate papir - stra' da vas u'vati.  :laugh1tooht:

Tako da ne gledam. Ma i svetlo gasim kad slusam muziku :)

Podeli na ovim sajtovima

Može neko napraviti zvučničku kutiju i bez merenja, ali to je kao da gađaš metu zatvorenih očiju. Možda i pogodiš, ali šanse su male. Merenja su samo alat da bolje čuješ ono što voliš. Kada praviš kutiju za zvučnik, zvuk ne izlazi samo iz drajvera.

Zvučni talasi unutar kutije odbijaju se i prave 'refleksije' koje mogu uništiti ili poboljšati kvalitet zvuka. Bez preciznih merenja, ne znaš kako će refleksije i vibracije uticati na zvuk.

A inače može sve i drven šporet. I zvučnički drajver između dve stolice razapet .Ali to nije onda tehnička nauka nego apstraktna umetnost :snoozer_11:

Podeli na ovim sajtovima

1 hour ago, Koja said:

I još jedna stvar - Mika je spomenuo da ne zna da gleda grafike. Evo jedan jednostavan savet: ako vidite da neko u grafikonima stavlja harmonike 2. i 3. reda i THD (ukupne), znajte da nema pojma o čemu priča, nego ih stavlja jer vidi da drugi pričaju o tome pa misli da mora. Onaj ko zna šta gleda, gleda najviše harmonike 3. i 5. reda, 2. je tu čisto radi reda.

Ok sad vidim da sam se malo zajeb...
Proverio sam grafikone koliko harmonika imaju prirodni instrumenti i glas, mislio sam da mnogo manje maskiraju neparne harmonike, ali sad vidim da solidno maskiraju sve. Tako da je onda većina harmonika podjednako bitna, ili bolje rečeno, nebitna...

Podeli na ovim sajtovima

56 minutes ago, драган said:

treba i oni da zarade.

Svaka čast za odgovor.

A ostali koji se ne slažu neka saberu cenu materijala (Dayens nije velikoserijski proizviđač) pa neka vide kolika je zarada. 

Podeli na ovim sajtovima

14 hours ago, Koja said:

Kako znaš da se harmonici potiru, a ne superponiraju? :D

Harmonici na zvučnicima su većeg reda veličine od onih na pojačalima, tako da, koliko ja znam, ti iz pojačala mogu da se zanemare kada se gleda ukupan sistem.

Ne znam da li se harmonici potiru ili superponiraju ,trebalo bi proveriti ozbiljnim merenjima , ipak...

velicina i red harmonika varira od pojacala do pojacala , recimo SET lampaska triodna pojacala imaju izraziti dinamicki monoton spektar harmonika istog reda velicine isto kao i kod vecine dinamickih zvucnika pa opet zvuce dosta dobro , za razliku od AB klase tranzistoraca sa 0.0000...% THD koji obicno zvuce sterilno , dosadno i smaraju usi slusaocu.

Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

• Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
  • Kreiraj novo...