Srecko Napisano Septembar 6, 2024 Share #1 Napisano Septembar 6, 2024 Priznali mi to ili ne, vreme čini svoje. Jednostavno, digitalni delovi sistema, koji su nam se nekada činili "nužnim zlom" postaju nezaobilazni kako zbog naših najmilijih (mlađih) kojima je to i prirodno; tako i zbog nas samih (verovatno i zbog godina) jer je definitivno lakše za upotrebu od onoga što smo: voleli, volimo i volećemo (u prevodu gramofona i svega bez čega gramofon nije ono što jeste). Temu sam nazvao ovako i planiram da se i držim naslova, jer nikada nisam voleo ograničenja, makar ona bila jako kvalitetna, funkcionalna i prelepa, poput kućnih dragulja, kakvi STRIMERI definitivno znaju da budu. Zašto ne strimer! Verujem da je na ovom mestu možda to i najlakše objasniti. Siguran sam da ne postoji član foruma koji na dnevnoj bazi nema bar jednom dnevno želju da u svom sistemu nešto promeni u večitoj jurnjavi za svetim gralom-najboljim zvukom; a strimeri za to i nisu najpogodniji zasigurno (black box). Zato ćemo se držati (pričati o) onoga, što nam je često i pri ruci, i samo čeka na svoju novu namenu: kompjuteri razni (desktop, notebook's, sa i bez ventilatora ..... ), izabrani OS-ovi sa kojima smo familijarni, DAC-ovi, izbor PLAYER-a, izbor Media Server-a i na kraju UPnP/DLNA kontrol aplikacije; a sve sa ciljem da to spakujemo u funkcionalnu celinu koja bi trebalo da nas obori s'nogu zvukom. Pisaću na bazi iskustva koje sam stekao poslednjih 5-6 godina a verujte nije bilo ni najmanje jeftino steći ga, te mi se učinilo da bi nešto od toga moglo biti i drugima interesantno. Dakle cilj mi je bio da napravim digitalni deo sistema (pravim ga poslednjih 5 godina sigurno) po principu da sve "liči" na HiFi komponente i da se njime komanduje aplikacijom da mobilnog i da sadrži: 1. Streaming Comp - koji što više deluje kao deo HiFi sistema i što manje kao računar, star ili namenski kupljen nebitno. 2. DAC - best buy jer je gradijent promena toliko veliki da, čini mi se, nije razumno trenutno ulagati mnogo novca u ovu komponentu ČAK I AKO JE SAMI GRADITE. 2. OS - Windows, Mac OS, Linux; svakako besplatan. 3. Player - Svi dostupni: Logitech Squezeelite tip, MPD, Album Player, Foobar2000 .... 4. Media Servers - Svi dostupni: LMS, Minim, BubbleUPnP Server ...... ; pod uslovom da su besplatni ili imaju bar besplatan tzv. Starter. 5. Control apps za mobilni telefon, bilo da su namenski pisane za neke Media Server's+Player's ili su UPnP/DLNA (za Android ili IOS) koje se nažalost moraju kupiti da bi se pristupilo njihovoj kompletnoj funkcionalnosti izuzev sjajnog besplatnog SQUEZEER-a. Nadam se da je ovo dovoljno za uvodni post. Kuja, LightMatic and mrcelavi je reagovao/la na ovo 1 2 Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Srecko Napisano Septembar 9, 2024 Autor Share #2 Napisano Septembar 9, 2024 Mislim da je trenutak da započnem priču i o onome što je, bar za mene, bio krucijalni razlog da se upustim u sve ovo. Ne verujem da sam jedini, koji ima i uvek je imao svoju HiFi fotelju i kome je slušanje muzike iz SVOJE fotelje vrhunsko zadovoljstvo. Jasno je da bi to bilo PRAVO zadovoljstvo podrazumeva se i da ga ne remetite stalnim podizanjem da bi ste nešto izabrali, pustili ... Definitivno su nas iskvarili daljinski upravljači a i godine čine svoje. Ako je i Zen upravljanje svojim preampom morao da prilagodi "željama slušalaca" i doda mu daljinski upravljač onda je potpuno jasno da je najbitnija komponenta cele ove zamisli digitalnog dela HiFi sistema upravo mobilni telefon i software za upravljanje reprodukcijom iz FOTELJE; bilo da je u pitanju UPnP/DLNA tehnologija ili namenski napisana aplikacija za Logitech SqueezBox tehnologiju Squezeer, iPeng i slične. Ko smo mi da ignorišemo daljinsko upravljanje ako mu je se čak i Zen predao. Woland and LightMatic je reagovao/la na ovo 2 Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Woland Napisano Septembar 9, 2024 Share #3 Napisano Septembar 9, 2024 ^tja.. daljinci su za pičkice, pravi, hardcore slušaoci ustanu da okrenu ploču, usput nešto pregrizu, izaberu narednu ploču, uspu piće; rečju - slušaju širom otvorenih očiju LightMatic, revox, zerowaf and 3 ostalih je reagovao/la na ovo 3 2 1 Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
zerowaf Napisano Septembar 9, 2024 Share #4 Napisano Septembar 9, 2024 Pre sat vremena, Woland reče ^tja.. daljinci su za pičkice, pravi, hardcore slušaoci ustanu da okrenu ploču, usput nešto pregrizu, izaberu narednu ploču, uspu piće; rečju - slušaju širom otvorenih očiju Stanu macki na rep, popiknu se na psa, pronadju malim prstom na nozi nogu od stolca u dnevnoj sobi, pad im ublazi kuk i tako provjere u kojem stadiju im je osteoporoza. Pravi audio vikinzi nakon 50-te stave hifu u Drakkar i zajedno s njom odjezde u susret Krakenu! Srecko, LightMatic, Vix and 1 član je reagovao/la na ovo 3 1 Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Mikorist Napisano Septembar 9, 2024 Share #5 Napisano Septembar 9, 2024 Pre sat vremena, Srecko reče Ko smo mi da ignorišemo daljinsko upravljanje ako mu je se čak i Zen predao. Daljinsko upravljanje (randomized and non-randomized) je jedna od glavnih dogmi Zen-a Srecko and LightMatic je reagovao/la na ovo 2 Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Srecko Napisano Septembar 9, 2024 Autor Share #6 Napisano Septembar 9, 2024 (izmenjeno) Da počnemo od računara. U ovih 5 godina probao sam veliki broj računara i planiram da o nekima kažem bar neku rečenicu, u odvojenom postu, shvatićete i sami Zašto. Kada počinjete da se igrate jasno je da ćete pokušati da minimizirate troškove tih svojih proba. U mom slučaju sa izuzetkom Mac Book Pro (star 2 godine, poklon od sina kad je on kupio nov) I NUCi5 i NUCi3 (kupljeni novi) svi ostali su bili ili davno kupljeni ili kupljeni polovni preko KP. Ovo sto ću sada reci moze pokrenuti polemiku. Nadam se da se to ipak nece desiti jer je to samo jedno-moje misljenje i ono naravno ne pretenduje na istinu vec vise da ukaze da i takvo (i druga mišljenja) mogu biti prisutna u razgovoru o izboru streaming computer. Dakle to moje misljenje u vezi sa streaming computer, koje sa zebnjom iznosim, je. "Slušajući" te silne kompjutere rekao bi da NISU IMALI PRESUDNU ULOGU NA KVALITET ZVUKA U LANCU DIGITALNIH KOMPONENATA, ali su imali presudan uticaj na nivo šuma celog sistema zbog ventilatora i količine vazduha koji cirkuliše u sistemu za hlađenje. Prvi racunar koji sam probao bio je: HP Compaq Elite 8300 Ultra Slim sa i7 procesorom, kupljen polovan krajem 2018. nesto bas jeftino i tada je bio jedan od gabaritno manjih racunara na tržištu zbog čega sam ga i uzeo; jer sam, rekoh, zamislio da racunar treba da na neki nacin liči na audio komponentu pa naravno i da stoji u rack-u. Teško je odvojiti racunar od OS, pa je red da kažem da je na njemu bio Windowsa 7 a funkciju PLAYER-a i renderera obavljao je Foobar2000. Ono sto je možda značajno pomenuti upravljao sam sa Foobar2000 sa iPhone 7, preko F. PlugIn a kao monitor sam koristio TV. Dakle to nije bilo klasično "bezglavo" resenje ali je bilo sasvim pristojno. Uživao sam u zvuku i jedino mi je smetao zvuk ventilatora (ne ventilatora kao uređaja već strujanja velike količine vazduha). Jasno je da sam slušao moju-Lokalnu biblioteku fajlova sa njegovog HD jer tada nisam bio pretplaćen na Tidal. Najtoplija preporuka za ovakav tip racunara uz investiciju da se ventilator zameni nekim manjim ventilatorom npr. Noctua i sl. i HD nekim SSD-om. Jos jedan savet bi imao. Ja sam kupio racunar sa i7 računajući da od viska glava ne voli, i naravno pogresio. Obrada zvučnog signala nije preterano procesorski zahtevna a procesor moze uticati na nivo suma preko veličine i brzine ventilatora zbog generisane toplote a verujem da bi neke novije ploče u tom kućištu možda mogle da rade i bez ventilatora. Izmenjeno Septembar 9, 2024 od Srecko Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Srecko Napisano Septembar 9, 2024 Autor Share #7 Napisano Septembar 9, 2024 Drugi racunar koji bi izdvojio je: "Lenovo ThinkCentre M92P" Mikro, sa I5 procesorom i 8 GB rama (Ne rekoh u uvodnom postu da su svi "testni" računari imali 8GB rama, DDR3 uglavnom). Veličinom idealan za svaki HiFi rack. Odmah sam mu ubacio 500Gb SSD i to je bilo već jakooooo dobro Kvalitet računara IZVANREDAN za svaku preporuku. Takvi se vise ne prave Na njemu sam probao 2 OS. 1. Windows 10 sa Foobar2000 i HySolid. Kao i sa HP komandovanje je išlo za F. sa iPhone (HySolid sa nogu). Za njega sam kupio i Fidelizer. To je već bio veomaaaaa pristojan zvuk. Leti, kada se uključi ventilator šum je bas snažan ŠTO SAMO ZNAČI DA JE SVE MU ODLICNO PA I HLAĐENJE. Mislio sam da kupim neki maloumni ventilator ali sam odustao jer mi je sin doneo nov NUC3. 2. Linux+SnakeOil OS (2022.) sa Local FILES sa njegovog SSD i Tidal. Players MPD+Upmpdcli I media sever LMS. Dok se ne uključim ventilator, to je bio bas bas ozbiljan zvuk. Jedina moja zamerka je sum ventilatora! Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Mikorist Napisano Septembar 9, 2024 Share #8 Napisano Septembar 9, 2024 pre 1 sat, Srecko reče Ja sam kupio racunar sa i7 računajući da od viska glava ne voli, i naravno pogresio. Obrada zvučnog signala nije preterano procesorski zahtevna a procesor moze uticati na nivo suma preko veličine i brzine ventilatora zbog generisane toplote a verujem da bi neke novije ploče u tom kućištu možda mogle da rade i bez ventilatora. Sa ovim se ne bih složio. Ne bira se računar za audio po većoj ili manjoj zahtevnosti. Nego po opterećenju. Opetrećenje se izražava u vatima. Recimo da je za audio-striming dovoljan procesor 35 W bilo da je I5, I7 ili I3. Koji ima jako mali ventilator - ili ga nema na svom GPU uopšte. Može i manji-malo višlji pasivni hladnjak. Ako uspe da stane u kućište po visini.... Na mom Dell Micro Ne ide više od 25 stepeni sad a na 40 stepeni je oko 35 (ako se samo strimuje i sluša audio) $ sensors coretemp-isa-0000 Adapter: ISA adapter Package id 0: +26.0°C (high = +80.0°C, crit = +100.0°C) Core 0: +25.0°C (high = +80.0°C, crit = +100.0°C) Core 1: +24.5°C (high = +80.0°C, crit = +100.0°C) ...truncated... atk0110-acpi-0 Adapter: ACPI interface Vcore Voltage: 1.08 V (min = +0.80 V, max = +1.60 V) +3.3 Voltage: 3.32 V (min = +2.97 V, max = +3.63 V) +5 Voltage: 5.03 V (min = +4.50 V, max = +5.50 V) +12 Voltage: 12.10 V (min = +10.20 V, max = +13.80 V) CPU FAN Speed: 600 RPM (min = 600 RPM, max = 2000 RPM) Ventilator se ne vrti više od 600RPM...Ne čuje se uopšte. Ovo je I7 p.s. Ako baš stavim klimu na frižider režim - ventilator se zaustavlja u nekom momentu na 0 Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Srecko Napisano Septembar 9, 2024 Autor Share #9 Napisano Septembar 9, 2024 pre 1 sat, Mikorist reče Sa ovim se ne bih složio. Ne bira se računar za audio po većoj ili manjoj zahtevnosti. Nego po opterećenju. Opetrećenje se izražava u vatima. Recimo da je za audio-striming dovoljan procesor 35 W bilo da je I5, I7 ili I3. Koji ima jako mali vemtilator - ili ga nema na svom GPU uopšte. Može i manji pasivni. Ako uspe da stane u kućište po visini.... Na mom Dell Micro Ne ide više od 25 stepeni sad a na 40 stepeni je oko 35 $ sensors coretemp-isa-0000 Adapter: ISA adapter Package id 0: +26.0°C (high = +80.0°C, crit = +100.0°C) Core 0: +25.0°C (high = +80.0°C, crit = +100.0°C) Core 1: +24.5°C (high = +80.0°C, crit = +100.0°C) ...truncated... atk0110-acpi-0 Adapter: ACPI interface Vcore Voltage: 1.08 V (min = +0.80 V, max = +1.60 V) +3.3 Voltage: 3.32 V (min = +2.97 V, max = +3.63 V) +5 Voltage: 5.03 V (min = +4.50 V, max = +5.50 V) +12 Voltage: 12.10 V (min = +10.20 V, max = +13.80 V) CPU FAN Speed: 600 RPM (min = 600 RPM, max = 2000 RPM) Ventilator se ne vrti više od 600RPM...Ne čuje se uopšte. Ovo je I7 Naravno da sam se na oba NUC igrao sa brzinama ventilatora ili bolje reci temperaturama NUC npr. memorija (osnovna ploca) i nekih drugih delova NUC za koje i sam Intel zna da su toplotno ugroženi pa njihove temperature meri. Gospodin @Kuja o tome zna vise nego ja, i nadam se da ce se i on uključiti u diskusiju. Ono sto Miko ti ne verujem da poseduješ kao iskustvo je da kad uključiš 2 ista NUC, samo je jedan sa i3 a drugi sa I5, da se ventilator onoga sa I5 ranije pali nego onog sa i3 I da je generalno u istim uslovima NUCi3 tiši jer su temperature u njemu niže (brzina ventilatora takođe podnesena za te uslove). Ja sam inače mislio da kupim NUCi9 ali sam posle iznetog iskustva g. @Kuja u vezi sa postavljanjem parametara NUC koji utiču na trenutak (temperatura) uključivanja ventilatora, opredelio se za i3 I i5 i bas to iskustvo sa njima mi je potvrdilo da nisam pogresio. Razlog moze da bude i to sto oba moja NUC služe ISKLJUCIVO ZA REPRODUKOVANJE MUZIKE, BEZGLAVI SU I OSIM ETHERNET VEZE SA RUTEROM NISU NI NA ŠTA DRUGO ZAKAČENI. Zaboravio sam da kažem da su na NUC-ovima svi nepotrebni USB i HDMI izlazi takođe isklučeni. Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Mikorist Napisano Septembar 9, 2024 Share #10 Napisano Septembar 9, 2024 Nije problem u ventilatoru. Može da ga ima ili ne...Veći šum pravi HDMI/VGA priključak od vemtialtora. Zato se prave obezglavljeni sitemi - sa kontorlom na daljinu. Da se UBIJE ŠUM MONITORA - a ne zbog fotelje p.s. I miš i tastatura prave šum - cilj je i njih eliminisati... Najbolje je da nema ni Wi-Fi ni Bluetooth na ovakvom računaru jer i oni unose smetnje.... i LAN pravi izvesne oscilacije ali njega moramo imati....jbga Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Mikorist Napisano Septembar 9, 2024 Share #11 Napisano Septembar 9, 2024 Ovo sve može da se sumira u par rečenica. NE MORAMO PISATI ILIJADU-ODISEJU.... Da bismo postigli "bit-perfect" audio reprodukciju na (Debian) Linuxu, potrebno je osigurati da audio signal prolazi kroz sistem bez dodatne obrade, kao što je resampling ili promene u nivou zvuka. ALSA je osnovni zvučni drajver na Linuxu i može se konfigurisati da zaobiđe PulseAudio (uopšte ne instalira) i direktno komunicira sa USB DAC za "bit-perfect" reprodukciju. Za "bit-perfect" reprodukciju potrebno je koristiti audio plejer koji podržava direktni ALSA izlaz bez resamplinga. Latencija (Kernel sa manjom latencijom) se odnosi na kašnjenje između trenutka kada se audio signal šalje i trenutka kada ga USB DAC zapravo reprodukuje. Potrebno je isključiti bilo kakav USB autosuspend (onomegućavanje bilo kakvoga prekida sa USB) - echo 'options usbcore autosuspend=-1' > /etc/modprobe.d/usb-autosuspend.conf i/ili u grub usbcore.autosuspend=-1 U kontekstu "bit-perfect" reprodukcije, manja latencija omogućava da signal brže dođe do USB DAC, bez izazivanja bilo kakvih prekida ili buffer-underrun problema. Ovde ima gomila skripti koje to rade rtirq.service, rtkit, tuned , irqbalance..... Jedan od glavnih razloga za izbegavanje korišćenja monitora posebno preko HDMI priključka, miša, tastature jeste izbegavanje elektromagnetnih smetnji (EMI) i šuma koje može prouzrokovati monitor ili kablovi povezani sa njim - Ground loop smetnje: uzemljivačke smetnje (ground loops). Potrebno je da računar bude sa CPU od 35W po mogućstvu bez ATX napajanja....Ovde veličina kućišta nije bitna. Može procesor od 35W na hladnjaku od pola metra - preći neće 20 stepeni.... Manje - više podešavanja samoga sistema utiču više na kvalitet zvuka od samoga hardvera. LightMatic je reagovao/la na ovo 1 Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Zen Mod Napisano Septembar 9, 2024 Share #12 Napisano Septembar 9, 2024 51 minutes ago, Mikorist said: Može procesor od 35W na hladnjaku od pola metra - preći neće 20 stepeni.... tooooooooooooooooooooooooooo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Srecko je reagovao/la na ovo 1 Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Vix Napisano Septembar 9, 2024 Share #13 Napisano Septembar 9, 2024 I 19 V baterijsko napajanje Srecko je reagovao/la na ovo 1 Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
zek Napisano Septembar 9, 2024 Share #14 Napisano Septembar 9, 2024 Pre sat vremena, Mikorist reče Može procesor od 35W A procesori sa manjom potrošnjom - recimo Intel Core i3-N305 sa Typical TDP: 15 W? Srecko je reagovao/la na ovo 1 Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Srecko Napisano Septembar 9, 2024 Autor Share #15 Napisano Septembar 9, 2024 Miko, pisem ono sto ja mislim da treba da napisem a svodi se na moje iskustvo ŠTA SAM JA PROBAO, ŠTA SAM JA ČUO, KAKVE SAM ZAKLJUČKE DONEO I DA LI TREBA DA TO PODELIM SA OSTALIM ČLANOVIMA. Generalno opšta mesta iz teorije svi znamo no od opštih mesta vajde nema. Svako ima svoj problem i hoce resenje a ne usmerenje. Verujem da mnogi vole da čuju bas o iskustvima drugih, a UPRAVO SE O ISKUSTVIMA NAJMANJE PIŠE. Ako nikoga ne bude zanimalo, ovo sto pošem, nece ni citati a JA ĆU PRESTATI DA PIŠEM (nisam nenormalan da nastavim da pišem za sebe bar se nadam, ja sam sve te stvari već zapisao u svom Notes). Da budem konkretan npr., siguran sam da mnogi ne znaju zašto npr. Mconnect ne svira dobro I TIDAL I LOCAL FILES, e pa ja sam utrošio silno vreme NPR. na to, "provalio" zašto i planiram između ostalog da pisem upravo i o tome. PLANIRAM DA PIŠEM BAŠ (kao o Noletu) DETALJNO, JER OVO ŠTO PIŠEM ZNAM DA NEKIM DRUGARIMA MOŽE DA BUDE OD KORISTI I NIJE ZA LJUDE TVOG PROFILA NARAVNO. O računarima pisem NAMERNO detaljno zato sto kada se uđe u pogrešan voz mora da se čeka stanica da bi se izašlo (moze da bude skupo) te je zato izbor pravog streaming računara jako bitan U CENI digitalnog dela sistema i da budem precizan MOJE SLUŠANJE ZVUKA (NE MUZIKE) ME JE DOVELO DO ZAKLJUČKA DA JA NE CUJEM TE RAZLIKE KADA MENJAM RAČUNARE U OBIMU U KOM SAM OČEKIVAO, ŠTA VIŠE TE RAZLIKE SU MNOGO MANJE OD RAZLIKE KOJU SAM OČEKIVAO NA OSNOVU CENE ISTIH ILI NPR. LATENCIJE. POKUŠAJ DA RAZUMEŠ, TI SI IT INŽENJER JA NISAM. TVOJI KRITERIJUMI ZA IZBOR NISU I MOJI (verujem da ima znatno vise ovakvih kao ja). Niko, pogotovo, ne ja nemam nameru da ulazim u diskusiju sa tobom oko ovoga ali verujem da ni ti ne bi trebalo da ulaziš u diskusiju samnom: sta meni treba, sta ću ja da izaberem, o čemu ću ja da pisem i sta ću da pisem, OSIM AKO NISAM PREKRŠIO NEKO OD PRAVILA FORUMA. Ukoliko se ovo sto pošem kosi sa nekim pravilima foruma, naravno da ću prestati odmah. MORAM DA PRIZNAM DA SAM VEĆ IZGUBIO VOLJU A NEKAKO SAM BIO UBEĐEN DA BI MNOGIMA BILO INTERESANTNO npr. da čuju da li se čuju neke razlike između dva NUC samo sa različitim procesorima i da li se drugacije čuju razne UPnP/DLNA apps od ovih 10-tak koje sam kupio i slušao .... Izvinjavam se kolegama koje ovo ne zanima no nekako sam mislio da na forumu kad nekoga nesto ne zanima on to samo ne čita. Poceo sam detaljno sa slikama da pišem o ovome zato STO JE TO UPRAVO ZENOV PRISTUP koji omogućava i nama koji smo potpuno nestručni za ono sto on radi da ipak RAZUMEMO nesto, cak i da naučimo upravo zahvaljujuci slikama. Jedna slika .... Deyan, Vix and LightMatic je reagovao/la na ovo 3 Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Mikorist Napisano Septembar 9, 2024 Share #16 Napisano Septembar 9, 2024 pre 1 minut, zek reče A procesori sa manjom potrošnjom - recimo Intel Core i3-N305 sa Typical TDP: 15 W? Naravno da može . Što manji TDP to mu treba manji hladnjak. Odnosno ne treba mu ventilator zek je reagovao/la na ovo 1 Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Mikorist Napisano Septembar 9, 2024 Share #17 Napisano Septembar 9, 2024 pre 2 minuta, Srecko reče PLANIRAM DA PIŠEM BAŠ (kao o Noletu) DETALJNO OK. Ja ću možda da čitam a možda i neću sve. NE čitam ni temu o Noletu Srecko je reagovao/la na ovo 1 Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Srecko Napisano Septembar 9, 2024 Autor Share #18 Napisano Septembar 9, 2024 1 hour ago, Mikorist said: Manje - više podešavanja samoga sistema utiču više na kvalitet zvuka od samoga hardvera. Miko, ključ svega je ovo sto si napisao pa i u ovome o čemu i ja pišem. Niko od nas nema isti sistem. Svi znamo da 90% korisnika bira PCM filter na DAC Linear Phase Fast Roll-Off, a ja sam izabrao • Minimum Phase Fast Roll-Off I dobio primetno bolji zvuk (mnogooooo je Veca razlika nego npr. između NUC i Lenovo ThinkCentre M92P. Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Mikorist Napisano Septembar 9, 2024 Share #19 Napisano Septembar 9, 2024 pre 12 minuta, Vix reče I 19 V baterijsko napajanje Realno i to može sa ovim malim snagama. ALi brate kao od laptopa je Dell napajanje samo duplo veće. Na 4 metra od ovoga stoji. Potpuno druga dimenzija zvuka kad nema ništa zakačeno na PC. SAMO DAC i LAN. Srecko je reagovao/la na ovo 1 Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Mikorist Napisano Septembar 9, 2024 Share #20 Napisano Septembar 9, 2024 pre 24 minuta, Srecko reče Svi znamo da 90% korisnika bira PCM filter na DAC Linear Phase Fast Roll-Off, a ja sam izabrao • Minimum Phase Fast Roll-Off I dobio primetno bolji zvuk (mnogooooo je Veca razlika nego npr. između NUC i Lenovo ThinkCentre M92P. JA nemam NIKAKAV filter na DAC. Gledaj šta je to Amanero -> 6 šiftera -> DAC - Iz čipa direkt zvuk izlazi na RCA....i tako mi najbolje zvuči. NAJ analogno.... Leonardo and Srecko je reagovao/la na ovo 2 Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Vix Napisano Septembar 9, 2024 Share #21 Napisano Septembar 9, 2024 Meni je ok da Srecko podeli sa nama svoje iskustvo. Svako od nas ke bio u situaciji da proba 7 kombinacija, a cesto se ispostavi da bas ono sto pretpostavljamo da ce zvucati bolje, ne zvuci, iz razloga koji mozda ne razumemo. I obrnuto. Tako da podela iskustva, puno znaci. Ako se vec neko zeznuo pogresnim izborom PC-a, zasto da se i neko drugi zezne. Da ne palamudim. Ukratko: pisi Srecko, i, sretno! LightMatic, Srecko and Leonardo je reagovao/la na ovo 3 Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Srecko Napisano Septembar 9, 2024 Autor Share #22 Napisano Septembar 9, 2024 37 minutes ago, Mikorist said: Realno i to može sa ovim malim snagama. ALi brate kao od laptopa je Dell napajanje samo duplo veće. Na 4 metra od ovoga stoji. Potpuno druga dimenzija zvuka kad nema ništa zakačeno na PC. SAMO DAC i LAN. Kod mene je na svima upravo tako i samo im utaknem Eth. kad hoću da ih cujem i to je to. Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Preporučeni Komentari
Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar
Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar
Kreiraj nalog
Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!
Registruj novi nalogPrijavi se
Već imaš nalog? Prijavi se ovde
Prijavi se odmah