Srecko Napisano Septembar 10, 2024 Autor Share #23 Napisano Septembar 10, 2024 Drugi racunar koji sam probao u ovu našu svrhu je bio "Dell Latitude" i7 laptop iz 2011. sa kućistem od titanijuma (mozete misliti koliko je koštao). Kao sto Mika rece to je na oko bio (Jos uvek je u funkciji sve sto pominjem) najbolje urađen komad elektronski koji sam ja video, i posebno "deluje" upravo punjač. Paradoksalno je da je to bio jedan od retkih delova koji mi je se pokvario (ovaj sa slike je kupljen pre neku godinu u Leštanima, BG kod jednog trgovca polovnim računarskim delovima koji ima na hiljade demontiranih računara sa uredno klasiranim delovima da sam bio naprosto zgranut da sve zna gde mu je sta). Da ne bi opterecivao sa previše slika govoricu o LAPTOP računarima GENERALNO. Pored ovog Della probao sam i "IBM Think Pad" i5 (Mislim da je iz 2014. dok je Lenovo još koristio ime). NAMERNO POMINJEM GODINE-koliko su stari zato sto je sve za ove naše potrebe veoma dobro, narocito sa pojedinim Linux distribucijama koje su hardverski ne zahtevne i pri tome racunar radi brzo da ga ne prepoznate. Probao sam i "Samsung Windows 10" tablet i7, (računar je iz 2014. Windows 10. sam sam upgrade-ovao Windows), koji je možda bio i naj interesantniji od svih iz razloga sto sam na početku uvek na STREAMING RAČUNAR gledao kao na komponentu koja se podrazumeva da ima DISPLEJ. Taj SAMSUNG WINDOWS TABLET (MENE I PONAVLJAM SAMO MENE) je naučio da STREAMING RAČUNAR MORA DA BUDE "BEZGLAV" (bez display) jer jednostavno u ovakvom tipu korišćenja sa MOBILNIM telefonom display gubi svaki smisao. Da ne zaboravim, svaki od pomenutih Laptop-ova sam probao i samo sa baterijom i sa uključenim punjačem. Svi, kao sto pomenuh, su bili sa Windows OS a kao player su korušćeni Foobar2000 i Album Player. Moram da NAGLASIM DA POREĐENJA NISU BILA OBJEKTIVNA U POTPUNOSTI, to je vise bilo slušanje poznate muzike uz zamene računara te naravno da je moja MEMORIJA mogla i da nesto pogresno proceni-oceni. Moram da kažem da je to sve ZA MOJE UŠI slično sviralo (naravno kada se svi oni podese na optimum svojih mogucnosti) jer kako MIKA REČE PODEŠAVANJA SU ONO ŠTO PRAVI "STVARNU" RAZLIKU. Deyan je reagovao/la na ovo 1 Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Srecko Napisano Septembar 10, 2024 Autor Share #24 Napisano Septembar 10, 2024 Jedini Laptop-Notebook koji bi izdvojio je "Apple Mac Book Pro" iz 2021. (možda i 2022. da ne proveravam), koji ZA MENE, jednostavno je svirao lepše. Bio je prikljucen na moj DAC "SMSL D1se" USB (C)-USB kablom. Na njemu je bila instalirana Rigelian aplikacija (i na iPhone TAKOĐE) koja koristi MPD player. Probao sam ga i sa MConnect UPnP/DLNA da bi probao Tidal. Jednostavno to mi je bio lepši zvuk. Zašto, kako ..... ne umem da objasnim. Da li je razlog to sto je on jedini koristio MPD player, čiju boju tona preferiram, ne znam. MOGUĆE JE da je i MPD razlog (to je ustvari jako sličan zvuk boji tona CHORD DACs I to ili volite ili ne). Da li je to dramatična razlika u zvuku, rekao bi ne ali je JA ČUJEM i dopada mi se to sto čujem. To je inače i razlog sto sam planirao da kupim neki od "Apple Mini" računara sa M procesorom (kažu da je zvucno jos bolji) pogotovo sto sam imao priliku da oslusnem i "buku" koju pravi koja je minorna pa bi rekao da nema potrebe za bez ventikatorskim sistemom. GENERALNO LAPTOPOVI I NOTEBOOK RAČUNARI SU NAJKOMPLIKOVANIJI IZBOR ZA STREAMING RAČUNAR. Suočavaju vas sa ogromnim brojem komplikacija jer su po mnogo čemu posebni u odnosu na "NORMALNE" računare a pri tome ne dobijate nista u funkcionalnosti rešenja NAPROTIV. Ako možete da birate koliko toliko recimo DOBRO RAZMISLITE DA LI DA LAPTOP NAMENITE STREAMING-u. Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Mikorist Napisano Septembar 10, 2024 Share #25 Napisano Septembar 10, 2024 pre 13 minuta, Srecko reče Zašto, kako ..... ne umem da objasnim. Ne svira MacOS dizajn - prozori - odnosno GUI. Nego XNU kernel. XNU je uglavnom monolitna izvršna jedinica izgrađena na vrhu Mach µkernela. Ovako kako je podešen po default-u superioran je za profesionalni audio. Zato se mogu videti u studijima širom sveta Apple radne stanice za procesiranje zvuka/video zapisa. Ista stvar može se postići i na Linux-u sa gomilom ručnih podešavanja. I ja sam uspeo to. Vix, LightMatic and Srecko je reagovao/la na ovo 1 2 Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Srecko Napisano Septembar 10, 2024 Autor Share #26 Napisano Septembar 10, 2024 NUC I OSTALi MICRO RAČUNARI ZA STREAMING (kopije NUC)! Poseban post, kako to i zaslužuju. Pomenuh u prethodnom postu zvuk Apple računara i raspisah se veoma afirmativno o tom "Apple" zvuku. Da ne pomislite da je to nesto sto smatram naj izborom, potrudiću se da ljubitelje Apple odmah razočaram. Naravno u poređenju sa mojim NUCs razlike su na nivou izbora u podešavanju i onoga što Vam se dopada ali je ventilator NUC čujniji i za pravi streaming računar poželjno je bez ventilatorsko resenje sa kućistem tipa Akasa iako ih ja do sada nisam (svoje NUC) "prebacio" u Akasa kućišta. Od svih računara sa kojima sam se do sada igrao NUC je ono sto je moja apsolutna preporuka sa izuzetnim odnosom cena/kvalitet zvuka. Naravno da i dalje mislim da je "Apple Mini" jedini streaming računar "normalne" cene, ne namenski napravljen, koji ima sasvim zadovoljavajući nivo buke od strujanja vazduha za upotrebu u HiFi (osim ako nisam pogresno zaključio jer sam zaključak izveo na osnovu slušanja od jedno sat vremena u slusaonici jedne prodavnice u Londonu). Imam jedan "Apple Mini" iz 2014. i u kompeticiji njega i mojih NUC-ova izabrao sam NUC-ove. Izbori tog tipa nisu uvek samo posledica zvučnih razlika bar kad sam ja u PITANJU. Jednostavno NUC kao da je pravljen za ovu namenu (to ne mislim samo ja nego i oni koji su trend seteri poput Roon) pogotovo sa bez ventilatorskim kućištem tipa Akasa kao na slici. Ovo je i prilika da pomenem da sam sve ovo slušao na mojim DAC-ovima: "SMSL M8A DSD" I "SMSL D1se MQA". Moj NUCi3 (Linux "FAI"+Album PLAYER, plejer i renderer)+BubbleUPnP app za mobilni. Moj NUCi5 (Linux "Ubuntu LTS 22.04 Pro Servers"+SnakeOil+MPD (23.0.12) plejer+Upmpdcli (plejer i renderer)+MConnect app za mobilni. Recimo, da je zvuk na oba sistema potpuno različit (NUCi3 svira sa elektrostaticima "Quad ESL 63" a NUCi5 sa "Harbeth M40.1") i da sam zadovoljan zvukom. Nema bolji, lošiji ..... potpuno su različiti i sobzirom da je teško opredeliti se za crnke ili plavuše ja ih VOLIM PODJEDNAKO! Kada su NUC-ovi u pitanju, kada je sve u njima isto osim procesora (i3 i i5), ja ne čujem nikakvu razliku. Možda će nekome biti paradoksalno ventilator na i3 se ređe uključujem no nije tako bar na osnovu nekih članaka Intel-a koje sam pročitao no to je generalno nebitno za celu ovu priču jer rekoh ultimativno resenje je: BEZGLAVI, BEZ VENTILATORSKI NUC sa Linux OS po izboru ili preferencijama. Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Mikorist Napisano Septembar 10, 2024 Share #27 Napisano Septembar 10, 2024 pre 7 minuta, Srecko reče ultimativno resenje je: BEZGLAVI, BEZ VENTILATORSKI NUC sa Linux OS po izboru ili preferencijama. Nisi probao zadnji diyAudio Linux - koji ima sva FAI podešavanja. On može da se koristi sa i bez monitora. Odnosno da imaš višenamenski sistem. Definitivno kad se monitor-TV raskači sa PC - kao da je neko ćebe skinuo - par slojeva nečega se čuje više. RAD HDMI, miša, tastature stvara dodatne smetnje/šumove-interakcije sa sistemom. Ne čuješ ih, ali utiču na rad USB - a onda sklopova u daku i pojačalu. Nešto se definitivno pomera u zvučnoj slici da bude više analogno i da zvuči življe. Srecko je reagovao/la na ovo 1 Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Mikorist Napisano Septembar 10, 2024 Share #28 Napisano Septembar 10, 2024 Nisam verovao dok nisam probao. Ko kosmodisk. LightMatic and Vix je reagovao/la na ovo 2 Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Srecko Napisano Septembar 10, 2024 Autor Share #29 Napisano Septembar 10, 2024 2 hours ago, Mikorist said: Nisi probao zadnji diyAudio Linux - koji ima sva FAI podešavanja. On može da se koristi sa i bez monitora. Odnosno da imaš višenamenski sistem. Definitivno kad se monitor-TV raskači sa PC - kao da je neko ćebe skinuo - par slojeva nečega se čuje više. RAD HDMI, miša, tastature stvara dodatne smetnje/šumove-interakcije sa sistemom. Ne čuješ ih, ali utiču na rad USB - a onda sklopova u daku i pojačalu. Nešto se definitivno pomera u zvučnoj slici da bude više analogno i da zvuči življe. Miko, ako si diyaudio kernel sredio na isti nacin kao FAI kernel, to znaci da je zvuk te distribucije TAKOĐE sjajan. Ne moram ni da probam! Sve ovo ostalo (PODEŠAVANJA koja nemaju veze sa kernelom) uz malo čitanja moze svako ko želi (da "raskači": USB, HDMI, portove ..... da ga ošiša) i da ga optimizuje samo za zvuk. Isto je i sa ostalim delovima digitalnog lanca. Svi i sada podešavaju DAC-ove, veliki broj njih na slepo, a veoma je lako ne činiti to na slepo. Opet ću se vratiti na PCM filtere DAC. Da se ne bira na slepo već da razumevanjem i sami bi i pre izbora znali sta im treba. Svako od nas zna zvuk svog sistema i kad pročita nešto ovsko onda i bez da proba siguran sam da bi svako ispravno odabrao PCM filter za svoj DAC. Primer: • Linear Phase Fast Roll-Off: Ovaj filter pruža najravniji i najprošireniji odziv visokih frekvencija, ali može imati više “zvonjenja” prije i poslije impulsa. • Linear Phase Slow Roll-Off: Ima manje “zvonjenja” i glatkiji zvuk, ali može imati blagi pad visokih frekvencija. • Minimum Phase Fast Roll-Off: Smanjuje kašnjenje (latenciju) i “zvonjenje” se javlja samo nakon impulsa, što može biti korisno za profesionalne audio aplikacije. • Minimum Phase Slow Roll-Off: Kombinira prednosti sporog roll-offa i minimalne faze, pružajući glatkiji zvuk s manje kašnjenja. • Non-Oversampling (NOS): Ovi filteri nemaju oversampling i mogu imati smanjeni troškovi odziv visokih frekvencija, ali neki audiofili vole njihov zvuk zbog prirodnijeg impulsa. Gresim li? Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Srecko Napisano Septembar 10, 2024 Autor Share #30 Napisano Septembar 10, 2024 (izmenjeno) Evo ga taj famozni racunar Samsunga sa Windows 10 I i7, potpuno modularan (blotoot tastatura, olovka, CD na USB kabl na svašta nesto) i ono glavno SA DISPLAY-em OSETLJIVIM NA DODIR (naravno i Windows prilagođen svemu tome). Taj racunar je upravo imao sve ono sto sam nekada zamišljao da treba da ima streaming računar, sto je naravno iz moje sadašnje vizure potpuno pogresno. Izvinjavam se sto ranije ne pokazah sliku moje velike zablude, jedva sam se setio gde sam ga stavio. Mislim da je ovo bio presudan turning point za mene da krenem ispravnim putem u koncipiranju digitalnog dela mog HiFi sistema kada je racunar u pitanju: 1. Racunar namenjen isključivo za slušanje muzike optimizovan za to == streaming računar. 2. "Bezglavi" streaming računar. 3. Upravljanje aplikacijom sa mobilnog. Izmenjeno Septembar 10, 2024 od Srecko Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Brijac Napisano Septembar 10, 2024 Share #31 Napisano Septembar 10, 2024 Poprilicno velika glava za bezglavi racunar 😅 Mikorist and Srecko je reagovao/la na ovo 2 Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Srecko Napisano Septembar 10, 2024 Autor Share #32 Napisano Septembar 10, 2024 Bezglav moze, sta vise za ljude u mojim godinama to postaje prirodno stanje. Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
mutayu Napisano Septembar 10, 2024 Share #33 Napisano Septembar 10, 2024 Deus ex machina 😁 Srecko je reagovao/la na ovo 1 Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Kuja Napisano Septembar 10, 2024 Share #34 Napisano Septembar 10, 2024 10 hours ago, Srecko said: To je inače i razlog sto sam planirao da kupim neki od "Apple Mini" računara sa M procesorom (kažu da je zvucno jos bolji) pogotovo sto sam imao priliku da oslusnem i "buku" koju pravi koja je minorna pa bi rekao da nema potrebe za bez ventikatorskim sistemom. Macbook Air sa M serijom procesora nemaju ventilator. Ja imam jedan sa M1 procesorom ali me mrzi da ga probam u sistemu umesto NUC-a. Ne znam ni koji bih plejer sada na njemu instalirao, na starom MacMini-ju su mi bili instalirani Audirvana, Amarra i HQ Player (nekako sam preferirao Amaru). Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Srecko Napisano Septembar 11, 2024 Autor Share #35 Napisano Septembar 11, 2024 (izmenjeno) 14 hours ago, Kuja said: Macbook Air sa M serijom procesora nemaju ventilator. Ja imam jedan sa M1 procesorom ali me mrzi da ga probam u sistemu umesto NUC-a. Ne znam ni koji bih plejer sada na njemu instalirao, na starom MacMini-ju su mi bili instalirani Audirvana, Amarra i HQ Player (nekako sam preferirao Amaru). Volim Vaše mišljenje uvek da pročitam jer svaki savet koji ste mi dali je ZA MENE bio potpuno odgovarajući u svakom pogledu i dragocen kao sopstveno iskustvo. Znači da sacekam sa nabavkom M?, da ne trčim pred rudu. Izmenjeno Septembar 11, 2024 od Srecko Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Brijac Napisano Septembar 11, 2024 Share #36 Napisano Septembar 11, 2024 Uzeo M3 pre cirka mesec i po dana, crk'o xD Bas mu dadoh 40 dana, voimja oca xD Ozbiljna debilana sa istyle garancijom. Forsiraju te na servis, iako imas prava na nov uredjaj. Naravno, iscitao zakon, odbio servis (crkla maticna), i evo nedelju dana vec nista od novog ni da jave ich. A laptop za posao. Placena i produzena garancija, ne tako jeftina, gde bi trebalo da daju zamenski u reklamacionom periodu, ich i od toga xD Nem zivaca da se cimam sa bezobrazlukom... Elem, pazite gde kupujete. I probacu za audio, nije mi palo na pamet vopste zerowaf je reagovao/la na ovo 1 Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Srecko Napisano Septembar 11, 2024 Autor Share #37 Napisano Septembar 11, 2024 1 hour ago, Brijac said: Ozbiljna debilana sa istyle garancijom. Elem, pazite gde kupujete. I probacu za audio, nije mi palo na pamet vopste Jeste li probali da se požalite Apple na nekorektnost reselera? Verujem da bi mogli imati savet za Vas kako da dođete do novog Minija. Ne cvetaju nikome ruže pa ni njima, čitam da nisu više osioni kao nekada. Odjednom su postali empatični. I ja pričam gluposti, Naravno da je prava ideja da ga udomite h Vašem HiFi sistemu i da podelite utiske sa nama. Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Brijac Napisano Septembar 11, 2024 Share #38 Napisano Septembar 11, 2024 Sutra ujutru idem do radnje, pa ako se ne resi u toku dana, cimam apple direktno. Nije mini u pitanju, poslovni, tj. macbook m3. Prenosivost od imperativa Kad se resi, pisacu iskustvo. Ne verujem da ce biti nesto bolji (verovatno losiji) od optimizovanog za audio win ili linux sistema. Srecko je reagovao/la na ovo 1 Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Srecko Napisano Septembar 11, 2024 Autor Share #39 Napisano Septembar 11, 2024 Će čujemo od Vas kakav je! Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Srecko Napisano Septembar 16, 2024 Autor Share #40 Napisano Septembar 16, 2024 (izmenjeno) DACs! U uvodnom postu sam napisao da je gradijent promene DAC-ova ogroman, zbog naprtetka tehnologije, i da nisam siguran koliko je pametno ukagati veliki novac u DAC koji već “sutra” može biti prošlost. Kada pomislim na ovo što upravo napisah-ponovih uvek mi su u pameti slike NAIM streamer-a astronomskih cena (za mene) a koji (slušao sam ih nekoliko) najblaže receno opravdavaju svoj odnos cena/kvalitet jedino u WHAT HiFi. I da je Naim jedini bilo bi sjajno no na žalost tu su i mnogi drugi sa rekao bi sramotnim cenama poput Chord npr. gde za džepni DAC Mojo čovek treba da izdvoji oko 500 GBP. Moram da kažem da sam razočaran i cenama Fikusa. Verujem da su to najbolji DACs koji se mogu kupiti trenutno (slušao sam samo jedan Baltic koji je se čuo odlicno ali da me je oborio s’nogu daleko od toga) no i njegive cene su za mene nerazumljive. Naravno da ne postavljam pitanje cena DAC-ova jer su one regulisane tržišno (dok ima onih koji kupuju DAC-ove po tim cenama, mozda treba da budu i više) no mi se čini da je to tržište na jako klimavim nogama, pogotovo što materijal koji DAC-ovi reprodukuju je veoma problematičnog kvaliteta i na neki način pravi distinkciju među nama na ine koji vole muziku i slušaju je i na one koji slušaju zvuk. Odvojiti astronomsku cifru za DAC da bi ste slušali desetine odlicno snimljenih i produkovanih reklamnih Samplera nekako mi se ne čini razumnim. I ne mogu a da sebi ne postavim pitanje u čemu sam ja to sebi poseban (osim po gluposti) u odnosu na mnoge uspešne mlade ljude koji sebi mogu da priušte najskuplje sisteme a zadovoljavaju se slusanjem muzike sa mobilnog telefone na slusalicama od par stotina evra. Mozda je razlika u tome sto oni slusaju glavom a ja ušima pa ni oni koji bi mogli da odvoje i za bajbolje-najskuplje DACs novac a da ne trepnu to ne cine jer nisu emotivni kupoholicari već razumni ljudi koji ne zele da male razlike plačaju enormno jer to verovatno dozivljavaju kao udar na sopstveni razum. Zato ja koristim, već nekoliko godina, 2 kineska DAC “SMSL D1se” i “SMSL M8A” DSD MQA i još uvek nisam pozeleo da ih zamenim. Naravno da je ovo moj stav i da sigurno nisam u potpunosti u pravu (nadam se da ce me neki od stavova u vezi sa DACs naterati da promenim bar jedan od svojih DAC-ova) ali bi vas podsetio na CD pjayers i koliko je Philips CD jedan od prvih bio GODINAMA popularan upravo zbog konvertora. Nekako me ova priča o DACs podseća na to. Sve ostale komponente, nekako doživljavam kao objektivizirane (postoje neki standardi i vrednosti koje je moguce izmeriti i uporediti) dok kada su DACs u pitanju i najeftiniji DAC-ovi po tehničkim karakteristikama gotovo da ne zaostaju za ekstremno skupim. DAKLE, najbolji DAC je izgleda samoizgrađen DAC po default tokom realizacije customized za vlasnika po svim parametrima a ne preskup DAC iz nekog review iz casopisa WHAT HiFi i sl. Izmenjeno Septembar 16, 2024 od Srecko Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
ManicP Napisano Septembar 16, 2024 Share #41 Napisano Septembar 16, 2024 41 minutes ago, Srecko said: I ne mogu a da sebi ne postavim pitanje u čemu sam ja to sebi poseban (osim po gluposti) u odnosu na mnoge uspešne mlade ljude koji sebi mogu da priušte najskuplje sisteme a zadovoljavaju se slusanjem muzike sa mobilnog telefone na slusalicama od par stotina evra. Vala, za par zelenih mogu da se pazare itekako dobre BT slušalice (npr Sony 700 ili veći broj) i za bilo kakav kvalitativni pomak od njih treba izdvojiti dobar svežanj novaca. Srecko je reagovao/la na ovo 1 Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
revox Napisano Septembar 16, 2024 Share #42 Napisano Septembar 16, 2024 On 9/9/2024 at 11:21 AM, Woland said: ^tja.. daljinci su za pičkice, pravi, hardcore slušaoci ustanu da okrenu ploču, usput nešto pregrizu, izaberu narednu ploču, uspu piće; rečju - slušaju širom otvorenih očiju a eto kad onemoćaju na noge zavrte po koju magnetofonsku traku 🤣 Srecko je reagovao/la na ovo 1 Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Srecko Napisano Septembar 24, 2024 Autor Share #43 Napisano Septembar 24, 2024 Za one koji nisu čitali već. Qobuz, revirw; Qobuz review: the best music streaming service for audiophiles | What Hi-Fi? WWW.WHATHIFI.COM The best music streaming service for audiophiles Tidal, review: Tidal review: expansive, accessible and hi-res-friendly catalogue with competitive pricing | What Hi-Fi? WWW.WHATHIFI.COM What Hi-Fi? Awards 2023 winner. The best music service for streaming-savvy audiophiles Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Srecko Napisano Septembar 24, 2024 Autor Share #44 Napisano Septembar 24, 2024 Za posvećene ljubitelje zvuka 17 of the best hi-res Tidal Masters albums | What Hi-Fi? WWW.WHATHIFI.COM 17 fantastic adverts for hi-res streaming, for headphones or hi-fi Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Preporučeni Komentari
Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar
Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar
Kreiraj nalog
Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!
Registruj novi nalogPrijavi se
Već imaš nalog? Prijavi se ovde
Prijavi se odmah