Jump to content

DIRAC Live


Miloš 1210

Preporučeni Komentari

Dan je počeo uobičajeno: upalio sam cevno pojačalo da se greje dok kuvam kafu, upalio svojevremeno veoma cenjeno Accuphase pretpojačalo, preživeo seriju pucanja, šuštanja i krčanja iz zvučnika, i na kraju stavio ploču na DJ gramofon. Ručka mu malo odskoči u levo kada se podigne lift, antiskejting nema nikakav efekat, poklopac je 100 puta poliran ali je ipak mutan ali hej, to je retko dobro očuvan 1210 !!!

Selektori na pretpojačalu su svi pocrkali, podnožja na cevima su izgorela i moraju da se prskaju konatkt sprejom jednom nedeljno, volume pot šušti i prekida, ali... to je moj voljeni vintidž sitem i imam vintidž zvuk sa puno basa koji volim. Realno, to i nije bas već neka potmula buka i mumlanje, kao na koncertu Deep Purple na Sajmu,ko je bio znaće o čemu govorim, ali sam odavno ubedio sebe da to volim i da tako treba.

A onda mi je pukao film. Prelistao sam oglase, otišao sam u nekoliko radnji, poslušao 5-6 zvučnika koji su mi bili u budžetu a da nisu crni, i kupio sve novo. Kuća mi je zamirisala na kartonske kutije! Vintidž džank sam izbacio u garažu, dao oglase, 1210 je otišao za 15 minuta a ostalo će verovatno da stoji na oglasima godinama.

1.thumb.jpg.23b92cba0965e63e3ff832654bbdce5f.jpg

Zašto JBL SA-750? Zato što dobro izgleda, ima MC pretpojačalo, ima puno snage, ima sve moguće striminge pa i Tidal MQA, i ima room korekciju – DIRAC Live. I veoma dobro izleda.

Zašto Technics 1500c a ne recimo 1200GR koji je na lepoj akciji? Zato što 1500c diže ručku na kraju ploče i ima phono preamp ako mi ikada zatreba. Pravi se u beloj boji te veoma dobro izgleda. Ortofon Red će za koji dan da ustupi mesto Sumiko Blue Point III glavi, koja zamenjuje Special EVO III ali nije otvorena i ne moram da brinem da li ću da pokidam one žičičičice.

Zašto Dali Oberon 5? U finalu je za prsa pobedio ELAC boljim dizajnom. Zvučnici su kompaktni, beli i dobro izgledaju.

2.thumb.jpg.af3dbdf29534d74c22b5dd73e83b4488.jpg

Znači ovo nije sistem za padanje u nesvest, neću postati VIP član nekog ekskluzivnog hi-fi kluba, ali je sve ispravno i radi i lepo izgleda u dnevnoj sobi. Vintage junk mi je pojeo previše para, vremena i živaca, te šklopocije me više ne privlače i vreme mi je da se odjavim iz hi-fi arheologije.

I na kraju – DIRAC kalibracija prema prostoru. Uz amp sam dobio i mikrofon. Posle decenija raznoraznih priča o frekvencijama i uticaju prostorije najzad sam u prilici da proverim šta se zaista dešava u mom sistemu, u mojoj sobi. Zapanjila me je razlika u krivama odziva levog i desnog zvučnika. Kao dva potpuno različita zvučnika! Levi mi ima veliki pad između 90 i 120hz. Pomislio sam da je jedan od zvučnika u problemu i zamenio im mesta, ali rezultat je opet isti. Znači prostor i pozicija zvučnika utiču itekako!

DIRAC mi je ispeglao ono što može ali nije čudotvorac – rupa i dalje postoji ali više nije strašna. Dobro je što ne prisiljava zvučnike da idu ispod 35 hz gde im prestaje odziv. Razlika pre i posle je čujna. Ja naravno ne znam kako koji snimak treba da zvuči te mi “ravna kriva” ne znači puno. Ali čini mi se da različit odziv dva zvučnika potpuno sruši stereo sliku, a da se posle peglanja sa DIRAC-om stereo slika sredi te se zvuk upadljivo „raširi“ po sobi.

Elem, ako neko ima iskustva i savete za DIRAC - slušam :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nemam nikakvog iskustva sa DSP-om, ali mogu samo podcrtati ono što su Zen i Brijač kazali:
Ako je tebi lijepo nije te briga što komšiluk misli!
Pogotovo ako komšiluk isto mora(!) slušati dobru mjuzu. :D 
Čestitam na novom setupu i neka te služi u zdravlju, zadovoljstvu i sreći. Mani hifilogiju - hifi je ovdje ionako samo zbog para, da parafraziram stari naslov.
Jasno da treba para za bilo kakav setup, ali je hifi izmišljen da te pare trošimo svake godine iznova umjesto da slušamo glazbu, poštujemo jedni druge i družimo se u skladu s ljudskim kvalitetama (i prema naslovima u fonotekama :rofl: ), a ne prema imenima na našim uređajima.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Odziv na 100 Hz se uopste ni ne očekuje da bude ravan. Sve ispod 500 Hz svira soba tj tačan položaj zvučnika u njoj, i tu nema pomoći osim da izneseš zvučnike na livadu. Ili, pogledati bar sa kakvom je prostorijom i položajem to npr Linkwitz delimično rešio. Ali bar ono preko 500 Hz se treba potruditi da bude ravno. 

Problem sa tim softverskim peglanjem odziva zvučnika je što on važi samo u toj tački prostora u kom si stavio mikrofon. Sedi 10 cm levo i sve će zvučati drugačije, stim što je softver sada uneo tu dodatnu izmenu. Pomeri zvučnike malo i opet drugačije. Zato se zvučnik generalno pravi prema prostoriji tj položaju u njoj, i dobri zvučnici imaju i dobar odziv sa strane, a ne samo tačno u centru. Većina zvuka dolazi do slušaoca kao odbitak od zidova.

Ali, nemoj mnogo da brineš, slušaj tako kako si namestio i uživaj.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

5 hours ago, Doktor said:

Ono što mene uvek interesuje je vinil kolekcija. Da li nešto dešavalo na tom planu ?

Hvala na pitanju :BeerMugCheers: Krenuo sam da popunjavam zjapeće praznine u kolekciji. Kada odem iza duge i moje ploče osvanu na buvljaku, da ljudi ne pomisle da nisam znao koji albumi su najbolji ikada :oldtimer: Ovo dva su mi nedavno stigla sa dalekog istoka, ima i tekstovi na japanskom:

PXL_20231226_123956261.thumb.jpg.0b00d3ee14f593c272cb28e854363952.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...