Jump to content

GM70


dunavko

Preporučeni Komentari

Zen je u pravu za taj kond od 450 Vdc koji konstantno radi na 465 Vdc - on moze to na vrlo kratko ali tu treba da stavis jos jedan na red ili jednostavno da ides na 500-550 Vdc minimum.

Vladd ti je dao odlican predlog za taj kond, sa link-om, 1 kV.

Ako ti se ne svidja Ali-baba kupovina ....  Digi-Key ima CDE 947 seriju na stanju, preko 1 kV, samo cene su 90-110 Eu po komadu - samo to je bas profi.

DC-Link kondova ima sad i za dosta manje para samo treba gledati sta ima.

Izmenjeno od krca44
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nisam nikad radio sa DHT cevima ali koliko sam ukapirao vazna su topologija, implementacija i konkretna situacija kad je grejanje u pitanju.

Ako Lemicu to sad sa starim kondovima radi ok onda moze da stavi F&T  i da vise ne razmislja..... 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pominjem Panasonic u kontektsu nepoznvanja materije, ne bavim se profi elektronikom da bi znao, šta je tu čudno pobogu. 

18 minutes ago, Beli_Ninja said:

Paralelisanjem kondenzatora smanjuješ im ESR  i ESL što je bolje, tj. dobijaš elko boljih karakteristika.

Eto, konačno dobih odgovor, mada sam pitao kad se vezuju na red?

Zen, tačno pre 7 dana je zamenjen elektrolit koji je crkavao, tad je tek i konstatovan uzrok i sad pokušavam da nađem adekvatno rešenje, zato i ponavljam isto pitanje po ko zna koji put. Drugar bio odsutan cele nedelje, nisam ni palio uređaj do večeras. Šta je problem da se kaže, bolje dva na red, nego jedan, ili obratno, makar i nateoretski, a izmeriće se udarni napon za dan ili dva i onda proceniti da li se može otpornikom umanjiti da bi elko od 550v mogao biti trajno upotrebljiv i siguran. U ponedeljak bi trebalo da stignu ramovi za trafo, tad uređaj ide na sto.

Ivajolovi kondiši nisu se zvučno proslavili.

L u filteru navodno čisti neki drugi opseg, jel to važi i u grejanju, ne znam, iščitah jednu dugu temu na diyaudio.com, gde čovek reče da je čujna razlika u grejanju sa LCLC na GM70. 

Naravno da niko nije obavezan ni na šta, ali opšti komentari nisu mi značaja. Krca44 dade odgovor i to ne prvi put, takđe i korisne linkove.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pre 3 minuta, Lemić reče

Eto, konačno dobih odgovor, mada sam pitao kad se vezuju na red?

Kad radni napon prebacuje nominalno najvisi napon konda tj. kad imas 465 Vdc na kondu kojem je maximum 450 Vdc.

Onda stavis dva ista na red prema masi / 0 Volti / gnd + otpornike paralelno kondovima da se izjedance struje u njima.

 

Ili stavis jedan od 550 Vdc - treba videti prema ponasanju kako je Zen odavno rekao.  Mozes i da stavis dva od 450 Vdc na red ili jeftinije 2x 385 Vdc.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Lemicu - dobio si odgovor na kond pitanja ne jednom, a dobio si i druge odgovore

razne, a ako se vratis, mozda i vidis da si ignorisao pola korisnih

e sad, problem je u tome sto ti ne umes da se odlucis - da li si neko ko ne zna, pa trazi savet ....... ili si neko ko zna pa prosejava sta valja a sta ne valja od onoga sto je receno?

msm, odluci se - jesi voljan da to sam  sredujes, ili si korisnik koji treba da to odnese majstoru?

ako si to prvo, ako hoces pomoc - receno ti je sta je  rutina - slike, sema; uradi domaci i bice ti pomognuto u skladu sa tvojim nivoom znanja

ako si ono drugo - batali brate, od sistema pokvareinh telefona nijedna sprava nije imala srece - posalji majstora direkttno ovamo ako mu treba pomoci

ili jos bolje nadji majstora kojem ne treba pomoc

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Fora kod tog Ongaku i slicnih SET pojacala je da izlazne triode snage mogu da rade u A2 klasi , odnosno sa protokom struje resetke i tako ostvare znacajno vecu izlaznu snagu u odnosu na A1 klasu ali bez znacajnog povecanja THD ,  takav rad omogucava drajverska trioda bipolarno napajana i DC spojena na resetku izlazne cevi , 

cena je da za takav rad izlazne triode u A2 klasi mora biti i slozeniji stepen napajanja pojacala , kao i prethodna signalna naponska pojacala ,

ovaj sajt dosta dobro pokriva to Ongaku pojacalo sve zajedno sa nekoliko slicnih varijanti i subvarijanti , steta sto je sve opisano na Svabskom jeziku . 

https://www.frihu.com/roehrentechnik/ongaku-roehrenverstaerker/

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pre 1 minut, BANAT reče

steta sto je sve opisano na Svabskom jeziku . 

https://www.frihu.com/roehrentechnik/ongaku-roehrenverstaerker/

Imas Google Translate, jos mozes da biras jezik - mada ja uvek biram engleski.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pre 10 minuta, Zen Mod reče

msm, odluci se - jesi voljan da to sam  sredujes, ili si korisnik koji treba da to odnese majstoru?

Da ispricam onako pricicu koja nije bas off-topic.

Vukusic mi je odavno pravio EL34 mono-blokove.

Ja umislio da kao nesto znam pa izvoljevao - trazio svasta, on izlazio u susret koliko god je mogao, pa pointe to pointe spajanje.... itd.

Na kraju shvatim da je sve to bilo jedno veliko maltretiranje za njega a i za mene - trebao sam samo da trazim da mi napravi, prosao bih mnogo jeftinije a obojica bi smo bili zadovoljni.

 

Sada ako nesto ne mogu sam - ja odnesem amp kod majstora, kazem sta treba, eventualno sta mislim da uzrokuje "kvarove" uz obaveznu ogradu da mozda gresim da bi on uradio dijagnostiku kako treba - pustim coveka da radi. 

Ne mesam se u izbor delova i dirigovanje posla.

Svi zadovoljni.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

21 minutes ago, krca44 said:

Ako Lemicu to sad sa starim kondovima radi ok

Uređaj sa ovim kondom je izdržavao dva puta po dve slušne sezone, izdržaće i sad nedelju dana. Znam kako izgleda veza na red, tako su vezana 4 komada za HV GM70, ali me zanima kvalitativna razlika u pogledu zvuka između dva na red  i jednog pandam tom paru. 

Zen, ja se ne vatam za elektriku, samo mogu da fizikališem, nisam znalac, već tupadžija neznalica. Pomenuo sam neke ljude, svima je promaklo šta je uzrok trećeg crkavanja elektrolita. Nema više apsolutnog poverenja i apriori prihvatanja ideje, saveta itd. Potencijalni majstor nie čuo za F&T, a cela porodica elektroničari. Tražio sam danas od jednog drugara šemu, on najbolje poznaje uređaj, Đokin je i mlađi prijatelj, nije mi odgovorio. Obratio sam se ovde javno za majstorom i putem ppa, ništa, eventualni još nije potvrđen. 

Odgovori jesu bili, pratim pažljivo sagovornike, al tek Beli_Ninja reče da po njemu ne treba L recimo, a pitao sam jedno te isto više puta. Možda se vi elektroničari razumete lakše, bez da ili ne i konkretnosti, ja ne razumem. Recimo, ako je 2000uf po 1A dovoljno za filtraciju, za 3A, kolko vuče GM70, jel dosta 1x6800, ili 2x4700 ili 3x2200 sa otpornicima između, ili je možda 2 ili 3 puta po 4700 ili 6800 još bolja opcija i koji je najbolji poslednji član da gleda u cevku, R, C ili L. 

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

16 minutes ago, krca44 said:

Ne mesam se u izbor delova i dirigovanje posla.

Kad je amp dobio skok napona, nije zvučao ni blizu kako je zvučao pre toga, prvi komentar je bio što sam dirao uređaj, a njemu izgoreo trafo. Muku sam imao dok sam ga na kraju doveo u punu formu i to zahvaljujući jednom poznaniku koji je naručio uređaj i nije bio zadovoljan zvukom, nije mogao da se ubedi sa konstruktorom i onda je odneo nekom serviseru koji je podesio pravilno radnu tačku. Isto se i meni desilo, na malo pomeranje prednapona je uređaj bolje zvučao, na moje kukanje da još nije kako je bilo, svi su me ignorisali, kao, po dati je već bilo i previše, dok na kraju nisam Gosn Nešu tek iz trećeg puta primorao da pristupi empirijski i po četvrtki podesko amp i tad je konačno prosvirao kako treba. Kad je trafo crko, hteo sam sve HV kondove i za sve cevi da zamenim, rečeno nemoj, kad je bio prvi kvar ovog prvog, zamenio sam sve i po preporuci kod Ivajla, tek kad sam drugi put menjao i stavio Kendial, shvatio sam razliku, nikad bolje zvučno. Tako da to prepuštanje majstoru  na izbor, nije dovoljno dobro, barem za mene. Isto bilo i sa cevima, izmenjo sam u preampu više ispravljačica, pravio kutiju prema nekom Brimaru, pa kad sam zabo Čatamku, druga dimenzija, a svi kao, nema potrebe za njom. Ne podcenjujem nikoga zaista, već samo smatram da svako vuče neku svoju stranu. Ja nisam hteo da čujem za pentodu, ako bude bio neki novi amp, biće sa tim tipom cevi.

Lepo što se razvila diskusija, ima i štiva za čitanje noćas, uređaj perfektno zvuči nakon čišćenja i sa novim tim prvim elkosom, da nije pre svega Zena i ostalih, ne bih dirao ništa.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

neces ti popravljati a pitas 

nema seme a nagvazdamo

nekoliko kondova koji su u pitanju - kod servisera na stolu se cela trijaza resava za 15min

ponavljam - bez referentne seme je sve nagvazdanje, ko na pijaci na cosku, uz pivu ili bez nje

kao i bilo koji zanat - uzmes i uradis ........... nema leba od raspricavanja

da ponovim mehanizam koji si pomenuo da si razmatrao na Big DiyA:

-covek postavi pitanje

- ako nije vec uradio, obrati mu se paznja da  linkuje ili prilozi ref. semu i slike (u najvecem broju slucajeva su neophodne)

-dobije odgovore 

-odradi domaci - problem resi ili resi parcijalno

-ako je parcijalno reseno - postavi sledece pitanje

-dobije odgovore

-odradi domaci - problem resi ili resi parcijalno

 

..... i tako dok ne resi problem skroz

 

msm, trakavica sa  tvojim GM70 ampom nije ispostovala nijedan pocetni uslov za gore opisano .......  a jos ga neces ti ni raditi.

gde smo, sem sto se patim 3 nedelje prateci da ne ostane neka glupost u vazduhu koja bi mogla navesti nekog buduceg pocetnika da gura ruke ne samo gde ima mreznog napona nego i u amp koji ima GM70 ili VT4C u sebi?

 

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pre 27 minuta, Lemić reče

Tako da to prepuštanje majstoru  na izbor, nije dovoljno dobro, barem za mene

Lemicu razumem ja tebe i to da ti cujes takve stvari u tvom sistemu.

Samo kad pitas - na tehnicka pitanja ti se moze odgovoriti ali na pitanja zvuka - to svako drugacije dozivljava.

 

Ja cu ti reci moje misljenje za grejanje - samo uzmi u obzir da je to samo misljenje :

Stavio bih F&T 6,800 bar dva komada a mozda i treci ako ima mesta.  Samo moje misljenje molim te.

Zadnji u nizu grejanja je obicno Elko i mozda taj zadnji moze biti manje vrednosti od 6,800 pa samim tim manjih gabarita.

Imas trenutno 15,000 + 2,200 ako se dobro secam - pa takodje mozes "gadjati" priblizno taj neki ukupan kapacitet.

 

Induktori - moze da bude jedan u pozitivnoj grani ili moze biti CMMR tip ( u obe grane + i 0 ).

3A nije malo i bilo kakav induktor bi trebao da ima nominalnu vrednost za struju koju propusta - vecu.

Na primer u mom predpojacalu koristim CMMR induktor od 8 uH / 3,2A za grejanje od max 0,9A - mozda moze i vise ali koliko tacno moze da istrpi ne znam napamet.

 

P.S.  Mozda sam preterao kad sam napisao 2x 6,800 + treci.  Ako ti sada grejanje radi ok onda ti verovatno ne treba induktor.

Izmenjeno od krca44
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

2 hours ago, NIXIE said:

Lanpa je DHT (direktno grejana trioda) i sve što se radi i tura na grejanje, pojaviće se u zvuku u manjoj ili većoj meri. 

Nema veze, nece se nista pojaviti. DHT je iz drugih razloga, Velike su energije i zarad trajnosti katode. Zbog visokog napona dolazi do erozije atoma na katodi, a torirani volfram rekuperira difuzijom povrsinu... indirektno grejana katoda bi se raspala u neprijatno kratkom vremenu.

Ove godine je tacno 100 god od Langmuirove adaptacije i prilagodjenja za primenu toriranog volframa...

P.S.

Neke stvari zaista nisu ocigledne, neretko ne trpe ni pravolinijsku logiku, a demokratija i nadglasavanje je najlosija opcija za tehniku jasnih pravila.

Evo npr primer harmonije i neociglednosti i nepodobnosti pravolinijske logike zakljucivanja, if=then, Brahistohrona kriva

 

Izmenjeno od vladd
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

2 hours ago, Zen Mod said:

Lemicu - dobio si odgovor na kond pitanja ne jednom,

Vladd mi je dao kineski link, uz dužno poštovanje...

Da, rekao mi je jedan namenski, zbog mogućih problema ako se redno vezuju, prihvatam to ali bih ipak voleo da iznese obrazloženje. Taj ponuđeni od drugara na 550v, možda bude i on sumnjivog porekla, a ništa brzo i jednostavno od preko ne mogu da dobacim, pa mi je alternativa da u ponedeljak tutnem još jedan isti na red, ono, "babi se snilo, što joj milo". A interesuje me razlika zarad nekog možda budućeg projekta, ideal mi je da se tutne visokonaponski kondiš, a ne niz rednih. 

1 hour ago, krca44 said:

Ja cu ti reci moje misljenje za grejanje - samo uzmi u obzir da je to samo misljenje

Dugo se nisam zanimao za ovu pasiju, dok se ovo nije desilo, ne bih se ni mlatio oko grejanja da ne otkrismo da je jedan elko isto počeo da riknjava. Svako mišljenje je važno, barem ja volim da ih čujem, bez obzira slago se ili ne.

1 hour ago, krca44 said:

Stavio bih 

Odličan ti predlog, hvala. Možda bih mogao da stavim 3 elka, ili dva plus prigušnicu, naravno, ona mora bude za bar 4A. 

U prempu, SE sa sada 6N23P,  HV se pegla sa LCLC po kanalu, kondiši su ruski PIO. Kad smo ga upalili i čuli, neke 96, nismo mogli da verujemo kako, ilustrativno, brzo i čvrsto radi, dotadašnja predstava je bila da cev uvek zvuči njanjavo i da joj to daje šmek, što je u stvari pogrešno. L iza mrežnog trafoa se koristila u telegrafiji gde je bilo potrebe za brzim i snažnim impulsima i generalno je komunikacija bila lokomotiva razvoja elktronike. 

1 hour ago, krca44 said:

Samo kad pitas - na tehnicka pitanja ti se moze odgovoriti ali na pitanja zvuka - to svako drugacije dozivljava.

 

Tačno tako, međutim postoji objektivnost koja se ogleda u količini pruženih zvučnih informacija, bez obzira na sviđanje ili ne, odnosno ukus.

Što se tiče majstora opet, pa i ja sam neki ku... majstor, kad dođe klijnt, ja mu predočim sa što više aspekata i opcija, da može da bira, gotovu uvek bude po mom, ali ne zato što sam insistirao, već zato što sam razložno objasnio. Dok sam se družio sa Peđom Rogićem, užasno me nerviralo kad sam ga za  nešto pitao zašto, a on mi odgovarao, "zato što ja, (on), tako kažem". 

Zen, kako je tako je, ako ti je smorno, a sigurno jeste, zatvori temu, večerašnji postovi i linkovi će biti dovoljni da donesem odluku u kom pravcu da nastojim, pa kad nešto napravim, obratiću se ponovo da referišem.

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

dosta je bilo pricanja i pisanja - vreme ti je da organizujes rad na pojacalu
javi se kad budes imao slike da je nesto pametno uradjeno

ako ti/vam se pise onako da bi se pisalo - ima mnogo zabavnijih delova foruma, no da se tupi trakavica o ampu koji se napaja sa 1KV

ene, vicovi, smesno na ootoobe, sta trenutno slusam

 

ovo nije tema za zajebanciju, realno laici nemaju sta ni da pitaju ni pricaju, jer je velika sansa da nesto na forumu ostane nedoreceno, recept za zaeb bilo kome ko naleti sutra neuk da nesto kao pametno procita

ponavljam - ovo je projekat koji zahteva pristup "uzmes i uradis"

ako ne umes da uzmes i uradis, nemoj ni da se meces i bolje trosi energiju na globalne teme

svrha foruma jeste - pored druzenja koje je na prvom mestu, da se podigne nivo tehnickog znanja i da se umanji/spreci mitologija koja neumitno prati ovu nasu zanimaciju

upravo zahvaljujuci tome sto se mitologija lako razvija, bilo je i bice moguce da se podmecu uredjaji ispod svakog kriterijuma

ene, citava lista komercijalnih uradaka moze da se podvede pod isti poklopac ...... ali oni koji su ukazivali ili ukazuju na manjkavosti obozavanih predmeta nikad nisu bili popularni

sto pomenu Banat - frihu.com link - pogledati samo sta je slikao i napisao za Unison Research proizvode ..........  a to je samo jedan od primera za plakati ........ 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

14 hours ago, vladd said:

Novi materijali su novi materijali, stari elkici su vise otpad nego komponente koje nude srecu.

Za visok napone odabrati nesto namensko bolje nego redjati na red, manje problema je u igri. A ni cene nisu astronomija.

WWW.ALIBABA.COM

Dc Power Electronics Capacitors 500uf 1100vdc - Buy Dc Power Electronics Capacitors 500uf 1100vdc,Dc Power Electronics Capacitors,Dc Power Electronics Product on Alibaba.com

 

Nija džaba ona naša," bez starca nema udarca", ima i nastavak ali nije za ovu temu.:dance2:

10 hours ago, krca44 said:

 

Vladd ti je dao odlican predlog za taj kond, sa link-om, 1 kV.

Ako ti se ne svidja Ali-baba kupovina ....  Digi-Key ima CDE 947 seriju na stanju, preko 1 kV, samo cene su 90-110 Eu po komadu - samo to je bas profi.

DC-Link kondova ima sad i za dosta manje para samo treba gledati sta ima.

Ja se naježim kad neko samo pomene kineske kočione pločice za motor, ili hidraulična kočiona creva sa Alija, iako imam odlična iskustva sa kočionim diskovima i Toppimg DACovima, predrasude su čudo.

Ako je DC link kondenzator sličan ili možda isti stratnom za veš mašine, drugar uzeo sve što je našao u radnji za veš mašine svojevremeno, Iskra AC napon 380 volti ako se dobro sećam, trebali bi da odgovaraju za DC od preko 800v, ne sećam se kapaciteta. Guglajući noćas, nađoh da nazivni AC može biti analogan DCiu x1,4 do 2,4 recimo. Gledajući na ebayu, mogu da se nađu malih gabaraita, kvadar. Šta sam ja prespavao. Ako dobro govorim, Ongaku za HV koristi 4 elkosa po 100uf od 630v, na red, oni su tada bili verovatno skupi pa je srpska varijanta bila ovo što je kod mene, sa aspekta brzine ispravljača, sigurno sporije. Spomenuo sam da mi je ideal kondiš od 1Kv u nekom kapacitetu, držao sam u ruci PIO sa železnice, ogroman, al ti su davno rashodovani. Ovo sad je otkrovenje za možda neki budući amp.

Izmenjeno od Lemić
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Na distrelec.biz ima solidna ponuda DC-Link kondenzatora od uobičajenih 300/400 volti, pa i do par kilovolta napona. Valjaju li? Pitati nekog tko zna. Ja ne znam!

Možda će biti od koristi nekome tko inače radi s visokim naponima, ali vjerujem da takva osoba već ima i bolje izvore od ovoga. No, ne košta ništa dodati još jedan link.

Što mislim o svemu drugome sam napisao još neki dan.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ne treba posrtati pod predrazudama. ALi nije lako ni oformiti kriterijume kvaliteta.

Lepo je diskutovati i napadati problem sa raznih aspekata, ali problemu ne treba dodavati dimenzije u kojima ili nema resenja ili je svaki nastup besmislen. I kao sto Zen kaze i apeluje, malo krenuti u spravu inace razvodnjavanje mozemo beskrajno...

Sada su kvalitetne folije dostupne, homogenost materijala, homogenost polimera i konzistentnost debljine folije, pa makar kondove radile kucne manufakture, nisu vise tehnoloska cuda, isto kao i ispune. Industrija i masprodukcija diktira. Preostaju drugi detalji izbora, lepota, nacin povezivanja, nacin montaze..

Sto se napajanja grejanja tice, ne svira katoda, nego oblak elektrona. Katodi ili grejacu dovodimo napon, taj napon izaziva silne sudare u materijalu koji dovode do povecanja temperature i povecanja interne elenrgije elektrona. Kada ta energija predje odredjen plato, elektron se odvoji od materijala i ode u prostor, i ne zanima ga da le je grejan idealnom ili talasastom strujom... Energiju mu je donela povrsina ispod krive, nebitno kojom je formulom dobijena..

Proces grejanja je prosto integralio dovodjenje energije, sta god da dodje dize temperaturu.

A napon anoda katoda i kontrolna resetka pricaju glavnu pricu, formiraju strujni tok koji pokrece finalni pretvarac energije...

 

P.s.

Nakada se preporucivalo koriscenje do 2/3 napona, jerbo su folije na velikom prostoru bile nehomogene, takva bila proizvodnja, a testiranje kondova random uzorkovanjem, i na nazivnom naponu.

Sada se bahato testiraju na 1,5-2,5 puta nazivni naon, pa se moze i preterivati, na racun lajf tajma u casovima.

Izmenjeno od vladd
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

1 hour ago, vladd said:

Ne treba posrtati pod predrazudama. ALi nije lako ni oformiti kriterijume kvaliteta.

Mi, stariji, vaspitani smo moralno na kvalitet i nama je to normalno, a danas je sve više i više fuša u svemu i to postaje ozbiljan problem, jer se loše podrazumeva kao normalno, primer je da malo malo, pa nam vrate prehrambenu robu kao nejestivu.

1 hour ago, zerowaf said:

Na distrelec.biz ima solidna ponuda DC-Link kondenzatora od uobičajenih 300/400 volti, pa i do par kilovolta napona. Valjaju li?

Guglah noćas, nađoh dva iskustva gde kažu da valjaju. Jedno obrazloženje je da je kondenzator bolji od elektrolita. Taj link se pojavio na guglu, ima i na ebayu fina ponuda iz Germanie, tek će da se studira.

1 hour ago, vladd said:

 

 

1 hour ago, vladd said:

Proces grejanja je prosto integralio dovodjenje energije, sta god da dodje dize temperaturu.

Drugim rečima, sve jedno je koji elektrolit se stavi, naravno u adekvatnom naponu i kapacitetu?

Uz ovo, molio bih te da kažeš šta misliš o prigušnici u filtraciji grejanja, potrebno je neko vreme da se dobije nakon porudžbine, a hteo bih sutra da presečem.

 

Izmenjeno od Lemić
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Guest
Ova tema je za sada zaključana i nisu omogućeni budući odgovori.
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...