Jump to content

AD1865 / AD1862 / PCM63P NOS USB DAC (blast from the past)


NIXIE

Preporučeni Komentari

1 hour ago, Vix said:

Vako, nije  problem koliko placamo a DAC ove, zvucnike itd, sve dok postoji "offset" na drugoj strani vage (citaj: 10-ti par zenskih cipela, nova jakna, parfem, novi mobilni itd). Problem nastaje kada kupujete DAC od 300 eura a na drugoj strani ostane 200 eura, e onda imate problem offseta koji moze izazvati nestabilnosti i oscilacije, koje u ekstremnim slucajevima mogu dovesti do... 

:laugh1tooht:

 

Vi nemate pojma!  Sve se završava sezonskim skidanjem i kačenjem zavesa, jutarnjom kaficom na pladnju i naravno đinđi rinđi( ko je još u snazi i formi! )  :buehehe:  

 

Izmenjeno od Leonardo
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ne znam zasto, ali setih se starog vica:

Uciteljica pita Pericu sta zeli da postene kad poraste.

Perica: Vodoistalater, raznosac pica, postar...

Uciteljica, zabrinuta, pozove roditelje na sastanak te kaze da Perica nema dovoljno motivacije.

Na to ce cale: Znam u cemu je problem, to je Perica nasao kasete s'pornicima! :D

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 2 nedelje kasnije...

Poruceni ad1865 smd, NOS, ne odlemljivani, 93god iz 'Murica fabrike, kazu ljudi (citamo ovde nixie) najbolje zvucece varijante. Izdetaljisah malo pcb, duzine trejsova uparene, impedansa za digitalni signal, i tako, bice to ozbiljno jak DS killer, pogotovo u tom cenovnom rangu. Ima i malenih alu kutijica, idealno sa ovo. Za u dzep i kad se dodje u goste, izvadi se uz povik "ajde da ga merimo!". 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nikakav problem lemiti lemilicom, 0805 je footprint najmanje smd komponente. Ili na hotplate (licno koristim hotplate vecinski, ali nekad lemim rucno kada se igram vrednostima). Dodatna prednost ovih rubycon mu je ta da ih ne mozes bas sprziti lemljenjem i menjati im vrednost kao kod ostalih (ne akrilnih) film kondenzatora. One wime, cim ih pipnes lemilicom, arrivederci senjorina, ciaoo. 

Smd cini jednu solidnu razliku u odnosu na vecinu tda dac-ova na trzistu. Prvo rubycon mu su mozda i najbolji smd film kondenzatori, i imaju jako veliku kapacitivnost u skladu sa povrsinom. Te ovde mogu ici 0.1uf na 0805, ne mere se smanjiti impedansa od ovoga vise. Sto je jako bitna stvar kod tda cipa. Naravno tu je i layout, koji je mozda i najbitnija stavka u svemu ovome. Inace pisah vec na tu temu, nije tda1541a r2r cip. Za razliku od ekipe, razmisljali su na nivou jeftinijeg proizvodnog procesa i vladanje fizikom, te su preskocili skup proces trrimovanja vafera, i implementirali tranzistorski pristup deljenja struje umesto otpornika. Sto u mnogome pridonosi specificnom i dobrom zvuku ovog cipa, prosto izbegavajuci dzonsonovu buku iliti termalnu buku otpornika, koja se inace kamara. 

Nove tehnologije i nove komponente donose mnogo toga na sto, sto na zalost ranije nije bilo dostupno. A nekoga je prosto bolelo dupe, rokuli cip, dekapl kako stignu, napoje kako stignu i tako :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pre sat vremena, Brijac reče

Vala bas 😅

Svi moguci i nemoguci daci su napravljeni, samo njega niko neje. Pravda za tda, ovaj, dzeki chena 😁 



Tako je! 
Jacky1541 FTW! :D 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

On 3/11/2024 at 3:40 PM, Brijac said:

Vala bas 😅

Svi moguci i nemoguci daci su napravljeni, samo njega niko neje. Pravda za tda, ovaj, dzeki chena 😁 

Nije baš tako, bilo je pokušaja :P

Sa nestrpljenjem očekujem nastavak tvog projekta, mislim da 1541 nezaostaje za konkurencijom.

1710314811806.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Mislim da je to najgora plocica koju je miro uradio :) Kondenzatori za DEM dekapl moraju biti sto manjeg footprinta. Ne sme da se frljaka sa vrednostima, izgleda impozantno ali nije cilj da izgleda. Ti kondenzatori moraju imati jako nisku induktivnost i lc, u prevodu film cap sa sto manjim dimenzijama (tehnicki da se gadja freq impedanse sa freq DEM kola, ali ovo je najblize uprosteno). U cilju sto boljeg gadjanja frekvencije DEM kola sa BCK signalom (idealno bi bilo iste freq), inace dolazi do intermodulacije izmedju navedenih. Takodje digitalni signal mora biti "umeksan" da bi sprecio refleksije, postoji nekoliko kola za potrebnu atenuaciju, on nije primenio ni jedno. Itd. pisah vec na tu temu. Mimo svega toga, dolazi u pricu i dizajniranje pcb-a, gde struja mora da se vodi kako treba kroz gnd i zavrsi svoj ciklus. Ako naidje na impedansu, stvara se napon koji pravi svojevite probleme ukoliko naleti (a nalece) na bilo koju referencu u kolu. Miro pravio taj dac kao svaki drugi koji je napravio, uz par fora fikusa i ostalih dzivdzana zajebancija sa kondenzatorima, koji nemaju blage sta to radi u kolu. Isto pricam i za ostale dac-ove koje je radio na isti kalup, samo je kod tda1541a bas specificno pogodjen zato sto nije r2r dac. I tako... Nema dobre diy tda1541a plocice na internetima. 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...