Nesic Napisano April 19, 2021 #1 Napisano April 19, 2021 Trebam još poraditi na nekim stvarima (zatezanju žice, ali biće i toga...). Nije ovo ništa posebno, alu služi. Odradio sam i drugaru jednu, i zaključak je da do 1mm žice radi sve kako valja, ali preko toga moramo da se ide sa zatezanjem i ravnanjem žice koja se mota. stefaca, dejanco32, aaa zmaju! and 2 ostalih je reagovao/la na ovo 4 1
Nesic Napisano April 19, 2021 Autor #2 Napisano April 19, 2021 Prva proba: Sasvim korektno, ali imamo problem sa skidanjem kalema. Rešenje je dato u gornjem postu, skica druga. Od teflona, samo da se recnu prema skici pomenutoj. NIXIE and Koja je reagovao/la na ovo 1 1
Nesic Napisano April 19, 2021 Autor #3 Napisano April 19, 2021 Nadogradnja - brojčanik. Od deka, našao na KP. naravno. Poseduje reset, a i korake vraća unazad. Laganim skidanjem radijusa plastične osovinice sam došao do idealnog odnosa. Recimo da sam zaludan okretao i brojio do 350 i odnos je je ostajao nepromenjen - 1 okretaj - 1 krug motanja - brojčanik jedan broj napred. Unazad takođe. U svakom slučaju će poslužiti za predviđenu namenu [emoji4] . vinko, BANAT, _MM_ and 3 ostalih je reagovao/la na ovo 2 3 1
_MM_ Napisano April 19, 2021 #4 Napisano April 19, 2021 Imaš i ovo za brojanje namotaja, nije skupo. Ja uzeo za motanje magneta bas gitare. Sent from my ELE-L29 using Tapatalk Nesic and vladd je reagovao/la na ovo 1 1
NIXIE Napisano April 19, 2021 #5 Napisano April 19, 2021 Ja predlažem da oni granični diskovi budu od Klirita. vladd je reagovao/la na ovo 1
Nesic Napisano April 19, 2021 Autor #6 Napisano April 19, 2021 Na koje misliš - oni koje nose kalem ili ova dva velika koja su granica prilikom slaganja namotaja (kroz koje prolaze vezice)?
Beli_Ninja Napisano April 19, 2021 #7 Napisano April 19, 2021 1 hour ago, _MM_ said: Imaš i ovo za brojanje namotaja, nije skupo. Ja uzeo za motanje magneta bas gitare. Sent from my ELE-L29 using Tapatalk Da li može u nazad da broji?
_MM_ Napisano April 19, 2021 #8 Napisano April 19, 2021 Da li može u nazad da broji?E sad [emoji1]Nisam to probao, kao što vidiš nisam ni napravio motalicu. Ali proveriću pa javljam... Sent from my ELE-L29 using Tapatalk
Nesic Napisano April 19, 2021 Autor #9 Napisano April 19, 2021 Ja sam mogao da sklopim elektroniku koja broji, ali pre rikverca sam morao da okinem taster i to me smorilo
NIXIE Napisano April 19, 2021 #10 Napisano April 19, 2021 pre 2 časa, Nesic reče ova dva velika koja su granica prilikom slaganja namotaja Baš na njih mislim, ja imam od klirita par komada.
Beli_Ninja Napisano April 19, 2021 #11 Napisano April 19, 2021 2 hours ago, _MM_ said: E sad Nisam to probao, kao što vidiš nisam ni napravio motalicu. Ali proveriću pa javljam... Sent from my ELE-L29 using Tapatalk Pa tesko, jer senzor vidi pomeraj ali nema pojma odakle vladd je reagovao/la na ovo 1
_MM_ Napisano April 19, 2021 #12 Napisano April 19, 2021 Pa tesko, jer senzor vidi pomeraj ali nema pojma odakle [emoji4]Bilo je onih kojima može da se setuje određeni broj pomeraja i kreće unazad tako da njemu nije bitno odakle dolazi impuls, kontroler sve odradi.@Nesic Nažalost ovaj to ne može. Ima samo dve mogućnosti, pauzu i reset. Sent from my ELE-L29 using Tapatalk
Nesic Napisano April 20, 2021 Autor #13 Napisano April 20, 2021 Baš na njih mislim, ja imam od klirita par komada.Ja sam ih od mdf-a napravio, par komada, zavisno od broja namotaja. Može klirit, što da ne, ali je skuplji kad već imam materijal.
BrankoBin Napisano April 20, 2021 #14 Napisano April 20, 2021 Uradi nosač kalema pod blagim konusom,radi lakšeg skidanja,a podloga neka bude kuhinjski papir za pečenje mesa. Razmisli ,u zatezanju,o kadici sa sunjđerom,preko kog prelazi žica,a u kadicu sipaš lak, nakon sušenja neće ti trebati vezice. Srecko, Pchelac and Nesic je reagovao/la na ovo 2 1
BrankoBin Napisano April 20, 2021 #15 Napisano April 20, 2021 Umesto ručke za okretanje, stavi remenicu i motor od šivaće mašine sa papučom. Koji god račun da koristiš, od zatezanja će ti zavisiti razlika u induktivnosti,između kalemova. Tako da ti je LCR metar neophodan. Ind kakemovi sa bakarnom trakom su se zvučno daleko bolje pokazali,a i lakši su za izradu. Traku možeš da poručiš na Ali-expresu. vladd, Nesic and Srecko je reagovao/la na ovo 1 2
dunavko Napisano April 20, 2021 #16 Napisano April 20, 2021 dva brojaca,jedan preklopnik i jedan pickup za napred nazad .
vladd Napisano April 20, 2021 #17 Napisano April 20, 2021 Za zicu 1mm treba grafitna olovka za prebrojavanje, nema potrebe za kaunterom
Nesic Napisano April 20, 2021 Autor #18 Napisano April 20, 2021 45 minutes ago, BrankoBin said: Uradi nosač kalema pod blagim konusom,radi lakšeg skidanja,a podloga neka bude kuhinjski papir za pečenje mesa. Razmisli ,u zatezanju,o kadici sa sunjđerom,preko kog prelazi žica,a u kadicu sipaš lak, nakon sušenja neće ti trebati vezice. Dobra ideja. Hvala. Ideja nosača kalemova je data na skici 3 u prvom postu. Rez od nekih 1.5 mm pod pravim uglom, 4 komada, tako da nakon skidanja sa osovine motalice sva četiri dela nosača skliznu ka unutra (bočni diskovi ih ne drže više skupa) i kalem se oslobodi. Kadica sa suđerom i lakom je super ideja. Za nekoliko kalemova koja sam radio koristio sam kap super lepka. 35 minutes ago, BrankoBin said: Umesto ručke za okretanje, stavi remenicu i motor od šivaće mašine sa papučom. Koji god račun da koristiš, od zatezanja će ti zavisiti razlika u induktivnosti,između kalemova. Tako da ti je LCR metar neophodan. Ind kakemovi sa bakarnom trakom su se zvučno daleko bolje pokazali,a i lakši su za izradu. Traku možeš da poručiš na Ali-expresu. Imam dve šivaće mašine, pa se može u nekom trenutku probati DATS će mi poslužiti za merenje induktivnosti, jako je pouzdan i tačan. Hvala Branko. BrankoBin je reagovao/la na ovo 1
Preporučeni Komentari
Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar
Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar
Kreiraj nalog
Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!
Registruj novi nalogPrijavi se
Već imaš nalog? Prijavi se ovde
Prijavi se odmah